General Motors prelazi na etanol

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) planira da do 2012. godine skoro polovina vozila ove kompanije u SAD koristi etanol kao gorivo, izjavio je predsednik ove kompanije za Severnu Ameriku Troj Klark.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2008.

07:00

Default images

Troj Klark je, uoči Sajma automobila u Čikagu, koji se za publiku otvara u petak, 8. februara 2008. godine, rekao da će General Motors već ove godine na tržištu imati 11 modela koji koriste etanol. Broj vozila General Motorsa koja koriste etanol u 2009. godini mogao bi porasti na 15 modela, preneo je AP.

Nedavno je kompanija Coskata, koja se dugo bavi proizvodnjom etanola i delimično je u vlasništvu kompanije General Motors, saopštila da je formirala strateško partnerstvo s firmom IMC za izgradnju nove fabrike za masovnu proizvodnju etanola iz celuloze koja bi trebalo da bude otvorena krajem 2010. godine.

Trenutno na američkim putevima ima 2.5 miliona vozila koja koriste etanol, a kompanija se nada da će do 2020. godine taj broj iznositi 20 miliona automobila.

Ukoliko kompanija General Motors ispuni svoje obećanje, ukupna potrošnja goriva na godišnjem nivou u Americi mogla bi biti smanjena za 18 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: