BMW ulazi u električnu eru

Svedoci smo da se poslednjih godina BMW kao auto-brend polako menja i uvodi u proizvodnju neke potpuno drugačije modele. Osim što će uskoro biti zastupljen u automobilskom segmentu mini-van vozila, bavarski proizvođač ovog leta ulazi i na tržište automobila na električni pogon.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

13:48

Default images

Nemački premijum proizvođači imaju različite strategije kako da svoje automobile učine ekološki prihvatljivijim, odnosno kako da smanje prosečnu CO2 emisiju flote da bi zadovoljili buduće standarde. BMW će svoj električni model, i3, predstaviti 29. jula, a šira publika moći će da vidi ovaj automobil na salonu u Frankfurtu, u septembru.

Kao najavu ovog događaja, BMW je objavio i kratki video klip na kome se može videti samo silueta novog modela:



Zahvaljujući konceptu iz 2011. godine, može se steći utisak o kakvom je vozilu reč. Ipak, očekuje se da će BMW pojednostaviti neka stilska rešenja sa konceptne verzije.
Test prototip BMW-a i3; Foto: worldcarfans.com
To se pre svega odnosi na prednji deo vozila i detalje poput farova, maske hladnjaka i branika, kao i na konstrukciju vrata koja će izgubiti staklene panele na donjim površinama. Interesantno je i da će i3 sa oko 3,9 m dužine biti najmanji BMW-ov automobil još od čuvenog modela Isetta.

Za razliku od koncepta, prednji par vrata biće produžen, a zadnja skraćena i otvaraće se u suprotnom smeru, po potrebi, radi lakšeg ulaska putnika na zadnja sedišta. Sličan sistem primenjen je i na modelu MINI Clubman.
BMW i3 Concept iz 2011.
BMW i3 proizvodiće se u dve verzije - kao potpuno električni automobil i kao model sa produženim dometom kretanja, koji će imati i dodatni mali dvocilindrični benzinski motor. Ovaj agregat neće služiti za pokretanje točkova, već isključivo kao generator električne energije.

Očekuje se da će elektromotor u BMW-u i3 razvijati 125 kW/170 ks i 250 Nm konstantnog obrtnog momenta.

Više tehničkih detalja i fotografije modela i3 objavićem nakon predstavljenja ovog automobila, krajem jula 2013.

Pročitajte više o BMW-u i3.

Pročitajte o još jednom atipičnom BMW automobilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: