Ona je oblikovala novu Hondu (Acuru) NSX

Poznato je da u automobilskoj industriji dominiraju muškarci - od menadžera, preko inženjera do dizajnera. Zbog toga je vest da je za izgled produkcijske verzije nove Honde (Acure) NSX zaslužna jedna žena, pravo osveženje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

08:50

Default images

Hondin superautomobil spada među nekoliko modela koji su privukli najviše pažnje na aktuelnom auto-salonu u Detroitu.

Osim što je reč o savremenoj verziji legendarnog modela koji svoje korene ima u devedesetim godinama 20. veka, novi NSX specifičan je i po tome što se, verovatno prvi put kada su u pitanju superautomobili, na čelu dizajnerskog tima koji je oblikovao vozilo nalazila žena.
Michelle Christensen i nova Acura NSX
Michelle Christensen se pridružila NSX projektu posle predstavljanja konceptne verzije u januaru 2012. da bi predvodila osmočlanu ekipu koja je dizajnirala spoljašnjost produkcijskog modela.

"Osnovna ideja bila je da NSX kod posmatrača izazove snažne emocije i to je bio prioritet u našem radu", objašnjava Christensen.

Naravno, ne treba zaboraviti da je, pored ostalog, produkcijsku verziju trebalo prilagoditi novom V6 twin-turbo motoru, koji je zamenio V6 atmosferca iz konceptnog vozila.
Michelle Christensen (34), diplomac Umetničkog koledža u Pasadeni, kaže da zbog centralno postavljenog motora NSX ima proporcije koje su "zabavne za rad".

Iako su osnove dizajna već postavljene na konceptu, njen tim je imao zahtevan posao prilikom oblikovanja konačne verzije koja ulazi u proizvodnju, kako bi zadržao nisku poziciju kabine u okvirima zadatog međuosovinskog rastojanja, dodaje Christensen.
Ona priznaje da je rad na modelu NSX nosio sa sobom veliku odgovornost.

"Kada dizajnirate superautomobil, sve je drugačije. On mora da se izdvaja od sličnih modela, a mi smo se trudili da NSX izgleda više kao skulptura u pokretu", kaže glavna dizajnerka ovog automobila.

Christensen objašnjava da prednje svetlosne grupe, koje podsećaju na niz dijamanata, daju prednjem delu automobila agresivniji izgled, dok su bočni usisnici za vazduh veoma važan detalj za profil jednog superautomobila kao što je NSX.

Pre rada na Hondi (Acuri) NSX, Michelle Christensen je dizajnirala krosover Acura ZDX i restilizovanu limuzinu Acura RLX.

Pogledajte promotivni video za novi NSX:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: