Petak, 21.12.2007.

12:15

Hyundai i30 Euro NCAP kreš test

Najnoviji model iz game južnokorejskog proizvođača je Hyundai stigao na Euro NCAP-ov test. Kao pripadnik popularnog C segmenta novi i30 ima prilično oštru konkurenciju, u kojoj su mnogi učesnici ostvarili sjajne rezultate.

Izvor: B92

Default images

Kada je reč o modelima koji stižu iz Južne Koreje često je prisutan skepticizam kada je bezbednost u pitanju. Da li je on opravdan ovoga puta ili ne? Hajde da vidimo kroz primer jednog novog modela i predstavnika tržišnog C segmenta ove automobilske industrije.

Testirani model bio je Hyundai i30 1,6 GLS, LHD u hatchback karoserijskoj konfiguraciji sa petoro vrata. Bezbednosna oprema uključivala je vazdušni jastuk za zaštitu od bočnog udara, predzatezač sigurnosnog pojasa, vazdušni jastuk za suvozača, bočni vazdušni jastuk za zaštitu grudnog koša, bočni vazdušni jastuk za zaštitu glave, frontalne vazdušne jastuke i limitere težine.

Frontalni udar

Na Euro NCAP kreš testu Hyundai i30 nije uspeo da sakupi minimalan broj poena potreban za ostvarivanje maksimalnih pet zvezdica za zaštitu odraslih putnika u slučaju frontalnog udara. Najviše zato što je koleno lutke, koja se nalazi na vozačkoj poziciji, pokazivalo da se desio potencijalno opasan pokret koji je mogao da donese povredu u zoni butne kosti i potkolenice.

Ovaj nalaz, kombinovan sa ”kaznenim” poenima koje je donela struktura armaturne table, koja može da povredi kolena i butine putnika, doneo je ocenu ”weak” (slabo) za zaštitu tog dela tela. Inače, ceo prostor vozila u kojem su putnici sačuvao je stabilnost u trenutku udara.

Zaštita dece

Vazdušni jastuk za suvozača može biti deaktiviran da bi omogućio postavljanje dečijeg sedišta sa licem prema nazad. Međutim, informacija upućena vozaču u vezi sa statusom vazdušnog jastuka nije dovoljno jasna. Nalepnica sa upozorenjem u vezi sa opasnošću upotrebe dečijeg sedišta u pravcu okrenutog ka nazad bez prethodnog isključivanja vazdušnog jastuka, takođe, nije jasna, i vidljiva je samo u slučaju spuštanja zaštitnika za sunce.

Ni prisustvo Isofix veza na zadnjim sedištima nije dovoljno vidljivo označeno. Zanimljivo je da je zaštita glave deteta pešaka zaista dobra. Ostvareni rezultati u tom segmentu izrazito su dobri. Međutim, zaštita glave odraslih pešaka prilikom udara pokazala je prilično loše rezultate, kao i zaštita od udarca frontalnog dela poklopca motora.

Na NCAP testu Hyundai i30 ostvario je sledeće rezultate: četiri zvezdice za zaštitu odraslih putnika od frontalnog udara, od mogućih pet, uz ostvarena 33 poena. Tri zvezdice za zaštitu dece u putničkom delu, od mogućih pet, uz ostvarena 34 poena. Za zaštitu pešaka i30 je dobio samo dve zvezdice od mogućih četiri uz prikupljenih 14 poena.
Sve u svemu, korejski predstavnik u C segmentu nije oduševio na Euro NCAP kreš testu. Pokazao se sasvim prosečno, s obzirom da se radi o modelu koji je na tržište stigao 2007. godine. Zato će na tom planu inžinjeri Hyundaia još morati da porade da bi se ravnopravno nosili sa modelima poput VW Golfa, Peugeota 308, Citroena C4, Toyote Corolle i Auris. Konačni sud - zadovoljavajuće da, sjajno ne.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: