Spaček - najpopularniji Bondov automobil!

Da li je neki vozač dobrog starog Spačeka ikada pomislio da će automobili kao što su Aston Martin, Lotus Esprit, BMW Z3 ili Z8 i slične "zverke" jednog dana gledati u leđa njegovog "klimavca"? Verovatno jeste, jer su spačekisti oduvek svoj auto smatrali najboljim na svetu...

Piše: Boris Stojić

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.10.2006.

15:53

Default images

Šalu na stranu. Prema anketi koju je sprovela britanska TV mreža Channel 4, publika je izabrala Spaček (čije je zvanično ime Citroen 2CV) za najpopularniji automobil kojim je čuveni tajni agent odlazio u brojne avanture na velikom platnu. Pitanje je kako bi se sam Bond izjasnio u anketi, ali Spaček se ubedljivo našao na prvom mestu sa 24% glasova gledalaca. Drugo i treće mesto dele Aston Martin DB5 i tenk T-55 sa po 13%, zatim sledi Lotus Esprit sa 10,5% itd.
Poznavaoci serijala filmova o Bondu će se svakako setiti da je Rodžer Mur kao Agent 007 jurio Spačekom u filmu "Samo za tvoje oči" ("For your eyes only") iz 1981. godine. Da reč "juriti" u prethodnoj rečenici ne bude stavljena pod znake navodnika, pobrinuli su se Sitroenovi inženjeri, pa je filmski Spaček doživeo značajne modifikacije u odnosu na serijski model: umesto skromnog motora od 602 "kubika" bio je opremljen četvorocilindričnim bokser motorom iz većeg i snažnijeg Sitroenovog modela GS iz tog vremena.

Tim za rekonstrukciju serijskog Spačeka dobio je zadatak da uprkos većem motoru u potpunosti sačuva spoljne dimenzije i izgled vozila, a izduvni sistem bio je projektovan tako da zvuk motora bude što sličniji Spačekovom.
Za potrebe snimanja filma napravljen je veći broj istovetnih vozila, ali ih je većina nakon "odglumljenih" scena bila dobra eventualno samo još za sekundarne sirovine. Zna se da je u životu još najmanje jedan primerak koji se povremeno pojavljuje na nekim od brojnih susreta ljubitelja Spačeka.

Komercijalni uspeh i popularnost filmskog serijala o Bondu u ono vreme je nije propustio da iskoristi i Citroen, koji je nakon objavljivanja filma lansirao posebno izdanje Spačeka pod nazivom "007". Bio je, kao i onaj filmski, žute boje, imao je nalepnice sa nacrtanim rupama od metaka i natpis "007" na boku vozila. Po svim drugim karakteristikama bio je to Spaček kao i bilo koji drugi. Za mnoge - više nego dovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: