Kako je Porsche 911 dobio ime (VIDEO)

Popularna 911-ica sticajem okolnosti nosi baš ovu oznaku.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.12.2017.

12:34

Kako je Porsche 911 dobio ime (VIDEO)
Screenshot YouTube

Verovatno je mnogim čitaocima poznato da je Porsche za svoj model koji ga je proslavio najpre odabrao numeričku oznaku “901”, ali je na samom početku proizvodnje bio prinuđen da je promeni na zahtev kompanije Peugeot koja je tvrdila da poseduje prava na korišćenje trocifrenih brojeva sa nulom u sredini, za svoje modele automobila.

Međutim, manje je poznato zašto je Porsche nakon toga odlučio da 911-ica dobije baš tu oznaku. Razlog je prilično prozaičan, a proizvođač iz Štutgarta ga otkriva u kratkom videu iz serijala “Porsche odgovara na vaša najpopularnija pitanja”.

Jednostavno, kompanija je planirala da postavi oznaku koja se sastoji od cifara 9, 0 i 1 na komandnu tablu i na zadnji deo automobila, a kako su brojevi već bili izrađeni odlučili su da iskoriste postojeće "devetke" i "jedinice", pa je neplanirano Porsche 901 preimenovan u 911.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: