U Britaniji nema šale za volanom

Opasan manevar, kojim je vozač jednog šlepera ugrozio bezbednost na autoputu M6 u Velikoj Britaniji, možda bi prošao nekažnjen u Srbiji, ali ne i zemlji gde su autoputevi pokriveni saobraćajnim kamerama.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.11.2014.

13:42

Default images

Zbog saobraćajnog prekršaja koji je skrivio na jednom britanskom autoputu vozač kamiona iz Litvanije, Leonid Papačin, moraće da provede 15 nedelja u zatvoru.

Osim toga, njemu je naloženo da plati novčanu kaznu od 85 funti (oko 105 evra), a izrečena mu je i zabrana upravljanja motornim vozilima u Velikoj Britaniji u trajanju od 18 meseci.

Kada se jednom isključite sa autoputa, ne možete se na njega vratiti istim putem. To je znao i 51-godišnji vozač šlepera iz Litvanije, ali je odlučio da napravi prekršaj, verovatno nesvestan da ga snimaju saobraćajne kamere.

Iako je nekako uspeo da izvede veoma rizičan manevar kamionom od 40 tona i da nastavi put, ubrzo je zaustavljen i sproveden kod sudije za prekršaje.

Pogledajte zbog čega je ovaj vozač šlepera završio iza rešetaka:



Papačin je na sudu izjavio da je želeo da se isključi sa autoputa, ali da uređaj na naplatnoj rampi nije hteo da prihvati njegovu platnu karticu.

Zatim je pokušao da se obrati operateru preko interfona, ali zbog nepoznavanja engleskog jezika nije uspeo da se sporazume sa njim. Na kraju je odlučio da napravi polukružno okretanje, i vrati se istim putem odakle je i došao.

Vozač je rekao sudiji i da je privremeno zaposlen u Britaniji, a u tu zemlju došao je dva meseca ranije.

Komentarišući incident, načelnik saobraćajne policije, Džed Vajt, rekao je da ovakvi slučajevi nisu retkost.

"U konkretnom slučaju, vozač je trebalo da kontaktira saobraćajnu policiju i mi bismo mu pomogli da se na bezbedan način vrati na autoput", objašnjava Vajt.

"U suprotnom, ovakvi prekršaji ne mogu da prođu nekažnjeno, s obzirom da su putevi pokriveni kamerama 24 sata, a kazne su veoma ozbiljne", dodao je on.

Vajt je rekao da je policija snimak objavila u medijma i na Internetu kako bi poslužio kao primer i opomena drugim vozačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: