Srpski dizajner dobio nagradu na konkursu Michelina

Poznati srpski industrijski i automobilski dizajner, Marko Luković, osvojio je još jedno u nizu međunarodnih priznanja za dizajn automobila, na godišnjem konkursu Michelin Challenge Design u konkurenciji 1.000 takmičara iz celog sveta.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2014.

11:12

Default images

Pobednički koncept futurističkog autonomnog vozila TWIN-WAY biće predstavljen na najvećem američkom sajmu automobila u Detroitu, na izložbenom štandu kompanije Michelin, od 13. do 26. januara.

Stručni žiri koji je odlučivao o nagradi činili su šefovi dizajnerskih studija General Motorsa, Mercedesa, Forda, Honde, Nissana, Hyundaija, zajedno sa predavačima sa elitnih američkih fakulteta za dizajn.
Foto: Tanjug / MICHELIN CHALLENGE DESIGN
Luković je prvi put dobio nagradu u Detroitu u januaru 2011. godine, na jubilarnom, 10. takmičenju Michelin Challenge Design, za rad SUPERSONIC - viziju automobila za 2021. godinu.

Inače, ovo takmičenje održava se već 13 godina, počevši od 2002. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je "Driven/Undriven - Dvojnost i autonomija automobila sutrašnjice".

Od dizajnera se tražilo da predlože nova dizajnerska i tehničko-tehnološka rešenja, koja će omogućiti vozilima da se potpuno autonomno kreću putevima, sa mogućnošću samostalnog procenjivanja, praćenja, reagovanja i kretanja u saobraćaju.
Foto: Tanjug / MICHELIN CHALLENGE DESIGN
Koncept TWIN-WAY sa svojim tehničkim karakteristikama, kao što su automatsko prepoznavanje pešaka, saobraćajnih znakova i semafora, prepoznavanje topologije terena i vremenskih uslova, automatsko kočenje i ubrzanje, pomaže svojim putnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju da se kreću mnogo efikasnije i bezbednije.

Luković je svetskoj i domaćoj javnosti postao poznat kao pobednik prvog međunarodnog dizajnerskog takmičenja "Peugeot Design Contest". Njegov pobednički, futuristički koncept automobila za 2020. godinu, Peugeot Moonster, realizovan je i prikazan na Frankfurtskom salonu automobila 2001.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: