Šta donosi novi Ford S-MAX Concept?

Ford je nedavno predstavio novi S-MAX Concept, koji će biti izložen na auto-salonu u Frankfurtu. Šta je to po čemu se ovaj automobil razlikuje od svog prethodnika?

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

12:38

Default images

Novi S-MAX Concept koristi najnoviji Fordov globalni dizajnerski jezik sa visoko postavljenom rešetkom hladnjaka i svetlima koja ističu prednji deo vozila.

Karakterističan S-MAX profil je unapređen tako da prednja hauba glatko prelazi u zakošeno prednje staklo, a ono sa dinamičnim lukom krova stvara jedinstvenu formu staklenog krova. Karoserija je formirana oko prostrane i raznovrsne unutrašnjosti koja nudi konfiguracije od četiri do sedam sedišta.
"Vozači Forda S-MAX imaju velika očekivanja - oni vide svoj S-MAX kao posebnu vrstu vozila", kaže Martin Smit, izvršni direktor za dizajn u Ford Evropa

"Naš zadatak je bio da prevaziđemo njihova očekivanja u svakoj oblasti, uz poštovanje suštine onoga što vole kod modela S-MAX."

Ostale specifičnosti spoljašnjosti uključuju posebnu liniju duž bočne strane vozila - da bi se naglasio utisak dužine i brzine, kao i prednja svetla, postavljena tako da pružaju veću fleksibilnost u dizajniranju automobila.
Unutrašnjost S-MAX koncepta je izraz praktičnosti, povezanosti i fleksibilnosti. Prednji deo kabine usmerava fokus na vozača. Dinamički oblici i forme kombinovani su u dizajnu instrument table, dok suženi, srednji deo centralne konzole povećava osećaj prostora u prednjem delu kabine.

Na utisak prostornosti utiče i veliki stakleni panoramski krov.

Ford je u konceptu S-MAX upotrebio kvalitetne, meke materijale kojima je obložena i instrument tabla, uz detalje od kože i ugljeničnih vlakana.

"Svaki element unutrašnjosti je zahtevno, temeljito i promišljeno oblikovan i podvrgnut strogom nadzoru", objašnjava Martin Smit.
Ford S-MAX Concept poseduje najsavremeniju Fordovu opremu i tehnologije, da bi korisnicima pružio nove nivoe povezanosti, bezbednost i udobnost u vožnji.

Fordov SYNC sistem je u centru naprednih funkcija za povezivanje u vozilu. Sa funkcijom MyFord Touch omogućava putnicima bežični pristup internetu, dok pozicija za tablet omogućava putnicima u drugom redu da integrišu svoje lične uređaje u vozilu.

SYNC AppLink aplikacija omogućava vozaču da pristupi sadržajima smartphone uređaja glasovnim komandama, donoseći dodatnu muziku, informacije, kao i navigacione opcije u vozilu.
SYNC sistem obezbeđuje između ostalog i neke dodatne mogućnosti:

- Fordov EKG sistem za praćenje rada srca ugrađen u sedište beleži otkucaje srca vozača i pruža dugoročne podatke o radu srca, a nudi mogućnost da se pomoću Ford SYNC sistema povezivanja lekari upozore na neuobičajene aktivnosti ili čak pokrenu aktivni sigurnosni sistemi u slučaju opasnosti.

- Praćenje nivoa glukoze preko SYNC sistema upozorava roditelje na probleme koje bi, na primer, moglo da ima dete-dijabetičar koje spava na zadnjem sedištu.
Tu su i komunikacioni i senzorski sistemi koji obezbeđuju da S-MAX Concept pruži detaljne informacije o vozačkom okruženju, u cilju povećanja bezbednost:

- Fordov inteligentni sistem zaštite sa funkcijom Pre-Collision Assist prepoznaje pešake i automatski koči ako je sudar neizbežan.

- Napredna verzija Active Park Assist, sa mogućnošću parkiranja pod pravim uglom, parking senzori i upozorenje na ukrštajući saobraćaj su elementi sledeće generacije Ford parking tehnologije koja može da kontroliše volan, izbor stepena prenosa, kretanje napred i nazad i da pomaže vozaču u izlasku sa parking prostora upozoravajući ga da nailaze druga vozila.
Unutrašnjost Forda S-MAX nudi niz rešenja koja poboljšavaju fleksibilnost i svestranost vozila:

- Tehnologija tankih sedišta ugrađenih u trećem redu omogućava da se sedišta podižu i spuštaju u jednom zahvatu, uz minimalan napor. Drugi, prilagodljivi red sedišta olakšava ulazak i izlazak putnika u trećem redu.

- Displej na centralnoj konzoli sa dvostrukom vidljivošću pruža različite slike za vozača i suvozača korišćenjem istog ekrana, obezbeđujući da vozač dobija važne informacije bez ometanja, dok suvozač na prednjem sedištu u isto vreme može da uživa gledajući film.

Osim toga, u Fordu skreću pažnju i na potpuno novi 1.5 litarski EcoBoost benzinski motor sa turbo-punjenjem koji dolazi sa naprednim tehnologijama za poboljšanje snage i smanjenje potrošnje goriva.

"S-MAX Conceptom smo želeli da pokažemo koliko je širok opseg tehnologija koje Ford priprema da isporuči kupcima u budućim generacijama vozila“, zaključuje priču o ovom konceptu Pim van der Jagt, izvršni tehnički rukovodilac u Fordovom odeljenju za istraživanja i napredni inženjering.

Više fotografija novog koncepta Ford S-MAX možete pogledati u posebnoj vesti na našem sajtu i u Galeriji.

Vozili smo aktuelni Ford S-MAX.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: