Preko Drine po jeftiniji benzin

Loznica - Građani Srbije ponovo sve češće odlaze preko Drine da napune rezervoare, a prosečna ušteda iznosi oko 1.500 dinara.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2011.

08:02

Default images

Cene goriva na pumpama na levoj obali Drine, u Republici Srpskoj, koje su donedavno bile gotovo izjednačene sa onima na desnoj obali, opet su znatno niže nego u Srbiji.

Razlika, zavisno od derivata i pumpe na kojoj se prodaje u RS, kreće se od 25 do 30 dinara po litru.

To nije rezultat mirovanja cena kod komšija, niti bilo kakvog smanjenja, jer i kod njih cene rastu, ali, očigledno, ne kao u Srbiji.

Tako, na primer, evrodizel na većini pumpi u mestima u zvorničkom i bijeljinskom kraju košta oko 2,2 marke (jedna marka je 49 dinara), dok se na pumpama u susednim mestima Srbije prodaje po ceni od 135,40 dinara, pa i skuplje.

Nešto manje od 2,2 KM u RS košta i bezolovni benzin, čija je cena kod nas oko 129 dinara.

Računica je sasvim prosta: Lozničani, Malozvorničani, Krupanjci, stanovnici ljubovijskog kraja, ali i oni koji im dolaze u goste iz drugih delova Srbije, rado odlaze da kupe gorivo na levu obalu Drine.

Ušteda na punom rezervoaru, ako je zapremine od 50 litara, iznosi skoro 1.500 dinara, a ako ponese i metalnu kantu, u koju može da stane još 20 litara, što nije problem da se prenese preko granice, onda u džepu ostaje više od 2.000 dinara!

Zbog toga je broj vozila koja iz Srbije prelaze na graničnim prelazima u RS i BiH sve veći, a pazari na pumpama u mestima Podrinja, na desnoj obali Drine, sve manji.

“Ovo je pogodnost koju malo ko ne koristi. Iznos koji ostane na jednom punjenju rezervoara i kante dovoljan je za odlazak i povratak iz Beograda! Problem je to što je, naravno, i ova cena u RS za većinu ljudi visoka, jer su uslovi života sve teži i teži”, priča Lozničanin Dragan Radivojević.

Izvor - NovostiOnline ; fotografija - SXC

Akcize kod nas najviše u regionu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: