Savet za kupovinu: Napravite ugovor

Kada ste odlučili da kupite polovni automobil, prethodno ga pregledali i ustanovili da je školjka odgovarajuća i motor u zadovoljavajućem stanju, sledi završavanje papirologije, važan proces pri kupovini auta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2010.

09:38

Default images

Česte su situacije da je prodavac iz drugog mesta nego kupac, da vozilo još nije registrovano, da poseduje saobraćajnu dozvolu, ali je neophodno odmah izvršiti prenos vlasništva... Evo nekoliko saveta koji mogu biti dragoceni.

Kada kupujete automobil, a prodavac je iz drugog mesta, poželjno je da date novac prodavcu i odete s njim u menjačnicu da ih proveri. Obavezno napravite kupoprodajni ugovor u nekoj agenciji i potpišete ga. Nakon toga prodavac vam daje saobraćajnu, polisu osiguranja i ključeve (obavezno i rezervni). Zatim odete u Poresku upravu u mestu gde prodavac živi gde će vam odrediti iznos koji treba da platite. Kada platite porez, sledeća je policijska stanica u mestu prodavca, zbog odjave automobila. Tamo platite taksu za odjavu, vratite tablice i u saobraćajnu vam lupe pečat o odjavi vozila. Odete u AMSS uzmete probne tablice na jedan dan, da bi mogli auto da prevezete do vašeg mesta boravka (probne tablice koštaju oko 3.000 dinara). Kada dođete kući, idete u AMSS i predate sve papire koje imate da bi vam oni odradili papirologiju i predali SUP-u zahtev za izdavanje nove saobraćajne i tablica. Nakon svega toga odete u osiguravajuću kuću kod koje je automobil osiguran i tražite dodatak na polisu gde će uneti podatke o promeni vlasnika.

Kada kupujete automobil, a prodavac je iz istog mesta, postupak je sličan. Takođe je poželjno da se novac koji dajete proveri u menjačnici uz prisustvo prodavca, ali i sastavljanje kupoprodajnog ugovora. Sve prethodno važi za automobil koji je registrovan.

Ukoliko kupujete uvezeni auto koji nije registrovan, postupak je nešto komplikovaniji. Kupoprodajni ugovor treba da se potpiše sa čovekom na kog ja auto carinjen. Uz sve podatke o bivšim vlasnicima, obavezna je i potvrda od špeditera. Nemojte potpisivati ugovor ukoliko prodavac nema tu potvrdu, jer će biti poteškoća kada budete želeli da registrujete auto.

Kada potpišete ugovor i preuzmete sve papire, najlakše je da odete do neke od agencija za registraciju vozila. Oni će vas poslati na tehnički pregled, srediti vam sve potrebne papire, i nakon toga odlazite u policijsku stanicu da podnesete zahtev za registraciju vozila koji su vam prethodno popunili u agenciji. Ukoliko nema redova, sve ćete završiti za nekoliko sati.

Novac dajte vlasniku

Pravnici koji se razumeju u ovu problematiku preporučuju da se kupoprodajni ugovor obavezno potpisuje sa onim ko je vlasnik automobila. Poznato je da u Srbiji postoji sijaset vozila koja se vode na nekog drugog, a koje trenutni vlasnici voze preko ovlašćenja. U svakom slučaju, najbolja varijanta je da pri kupovini automobila potpišete ugovor i novac predate onome ko je vlasnik vozila, a ukoliko to nije moguće, da vam onda barem prodavac izda ili potpiše neku vrstu ovlašćenja koje morate overiti u sudu.

Izvor - BlicOnline (Goran Svilar)

Saveti za kupovinu: Proverite motor

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: