Automobili

Sreda, 23.12.2009.

11:56

Fiat donosi milione i nove modele

Čelnici Fiata potpisaće sa vladom Srbije aneks ugovora kojim ta kompanija preuzima većinsko vlasništvo od 67 odsto u kragujevačkoj Zastavi, dok identitet dva nova modela koja će se u Zastavi proizvoditi još nije otkriven.

Izvor: B92

Default images

To će istovremeno značiti i obavezu da Fiat u Kragujevcu pravi dva potpuno nova modela automobila, pored Punta koji se ovde već proizvodi. Plan je i da Fiat do kraja godine uplati 100 miliona evra, što je od oktobra prošle godine prvo ulaganje u Zastavu.

Italijanska kompanija uplatiće 100 miliona evra, a Srbija će u zajedničko preduzeće uneti imovinu, opremu i zgradu sadašnje Zastave u Kragujevcu. Sledeće godine uslediće još jedna uplata Fiata od 100 miliona evra u kešu i 50 miliona evra osnivačkog uloga Srbije.

Nakon toga će početi nabavka nove opreme i rekonstrukcija proizvodnih hala. Kako se navodi, Fiat bi trebalo 23. decembra da predstavi dinamiku ulaganja ostatka od 800 miliona evra u auto-industriju Srbije. Potpisivanje aneksa između Fiata i države Srbije doneće našoj zemlji već na početku proizvodnje dva nova Fiatova modela novih 15 hiljada radnih mesta i u narednim godinama oko 250 miliona evra godišnje od izvoza, piše Blic.

Zarada, recimo, po jednom Puntu koji se danas proizvodi u Kragujevcu je oko 720 evra, što znači da će Srbija, u proizvodnji od 200 hiljada automobila, sa udelom u zajedničkoj fabrici od 30 odsto, imati godišnji profit od 250 miliona evra.

Govoreći o proizvodnji dva nova modela u Zastavi ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je jedan model iz klase B, u kojoj je i Punto dok je drugi model iz klase C, otprilike u kategoriji sadašnjeg modela Bravo.

Dinkić objašnjava da će novi modeli uglavnom biti namenjeni izvozu. „Očekujemo da Srbija od prodaje ovih automobila zaradi dve milijarde evra, što je gotovo trećina naših ukupnih prihoda od izvoza“, kaže on i dodaje da će vlada obezbediti povoljne kredite i za kupovinu novih modela, čija će probna serija biti izbačena na jesen 2011. godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić je najavio da će se dva nova tipa Fiatovih automobila, koje je ove nedelje video u Torinu, biti proizvođeni u pogonima Zastave, i izuzetno su dobro dizajnirani, fantastično urađeni i predstavljaju "tržišno iznenađenje". Predsednik je nakon obilaska pogona kragujevačke fabrike automobila rekao da se sa predsednikom Grupe Fiat Serđom Markioneom upravo zbog toga dogovorio da ne otkriva o kojim automobilima je reč.

Prema ugovoru o zajedničkom ulaganju, koji je potpisan 28. septembra 2008. godine, Fiat bi kao osnivački kapital firme „Fiat automobili Srbije” trebalo da uplati 200 miliona evra u novcu, a Srbije 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u imovini. Rok za uplatu Fiata je bio do kraja marta 2009. godine, ali je zbog globalne ekonomske krize odložen. Zajedničko preduzeće Fiata i Srbije, u kojem će italijanska kompanija imati 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto, osnovano je 14. oktobra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: