Novi Citroen C5

Nakon sedam godina postojanja, Citroen C5 dobio je naslednika.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2007.

12:24

Default images

Najzad, reći će verovatno mnogi koji dosadašnju verziju nikako nisu mogli da «svare», čak ni nakon veoma uspešne restilizacije.

Bilo kako bilo, novajlija je predstavljen specijalizovanim medijima 18 oktobra, u Parizu, zajedno sa mini dostavnim vozilom nazvanim Nemo.

Prvi utisci su više nego pozitivni, novi C5 deluje elegantno i dinamično u isto vreme. Konstatacija se odnosi i na berlinu i na karavan verziju, koja će se na tržištu pojaviti par meseci nakon limuzine.
Komercijalizacija je zapravo predviđena za početak naredne godine, baš kao i prve probne vožnje.
Za sada, možemo još samo naglasiti da se Citroen odrekao hečbek karoserije, tj praktična peta vrata zamenjena su klasičnim poklopcem prtljažnika.

Međutim ulazni otvor učinio nam se izuzetno velikim, baš kao i raspoloživi unutrašnji prostor. C5 odlikuje izuzetno rafiniran interijer, sa klasičnom komandnom tablom, dok se po pitanju ogibljenja može birati između standardnog i hidropneumatskog, preuzetog dobrim delom iz C6.
Inače spoljašnje dimenzije su znatno izdašnije, limuzina se izdužila na 4,78 m, sa međuosovinskim razmakom od 2,82 m.

Dimenzije karavana nisu saopštene, no nakon onoga što smo imali prilike videti, treba računati na još desetak cm više.
Svi agregati su već dobro poznati, novi C5 za početak pokreću tri benzinska, snage od 127 do 215 ks, i četiri dizela od 110 do 208 ks. Dva najsnažnija su šetocilindrična.

Godišnja produkcija od oko 150.000 primeraka, samo dokazuje da u Citroenu polažu velike nade u njega.

Piše: Perica Rajković
Vrele gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: