Kako izgleda kada auto dobije 0 zvezdica na kreš testu

U današnje vreme, kada se svaki rezultat na testovima bezbednosti koji je manji od 5 zvezdica smatra manom automobila, u nekim delovima sveta i dalje se prodaju novi modeli koji ne zavređuju čak ni jednu jedinu zvezdicu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

11:18

Kako izgleda kada auto dobije 0 zvezdica na kreš testu
Screenshot YouTube

Takozvani "kreš" testovi, poput onog koji u Evropi sprovodi nezavisna organizacija EuroNCAP, a u Sjedinjenim Državama institut za bezbednost IIHS, koriste se kao pokazatelj u kojoj meri određeni model automobila zadovoljava najnovije standarde na polju bezbednosti.

Kriterijumi ovih testova pooštravaju se iz godine u godinu, što tera proizvođače da usavršavaju svoja vozila i drže korak sa konkurencijom kada je reč o zaštiti putnika (ali i pešaka) u slučaju saobraćajne nezgode. Ocene koje novi modeli zarade dostupne su javnosti, a ako automobil dobije svih 5 zvezdica, proizvođači ne propuštaju da to navedu kao plus u marketinškoj kampanji za dati model.

Međutim, u slučaju da automobil ne zasluži najvišu ocenu, kompanije izbegavaju da to naglase u promo materijalu, ali zato rade na unapređenju vozila, kako bi ispravile propuste.
Screenshot YouTube
Bezbednosni standardi nisu isti svuda u svetu, pa je tako na tržištima pojedinih zemalja u razvoju moguće plasirati i modele bez ijednog vazdušnog jastuka. Takav slučaj je u Indiji, gde se kupcima sa niskom platežnom moći nude jeftini, ogoljeni modeli, među kojima je i nekoliko automobila koji uošte nemaju vazdušne jastuke.

Organizacija Global NCAP, sa sedištem u Londonu, koja se takođe bavi testovima bezbednosti, ispitala je kako bi neki od ovih automobila prošli u slučaju čeonih sudara. Rezultati su prilično zabrinjavajući, a autombili nisu uspeli da dobiju čak ni jednu zvezdicu u oblasti zaštite odraslih putnika.

Pogledajte kako su na Global NCAP testu sudara pri brzini od 64 km/h prošli Suzuki Maruti Celerio, Suzuki Maruti Eeco, Renault Kwid i Hyundai Eon. Podsećamo, svi ovi modeli namenjeni su isključivo kupcima u Indiji, a testirane su verzije bez vazdušnih jastuka: . . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: