Automobili

Petak, 07.04.2017.

09:56

Klasični Mini se vratio - ali sada košta 60.000 evra!

Kompanija David Brown Automotive, koja je na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi izložila model Speedback GT kao repliku klasičnog Aston Martina DB5 iz 1960-tih, vratila je u život još jednu ikonu britanske auto-industrije.

Izvor: B92

Klasični Mini se vratio - ali sada košta 60.000 evra!

Kada je predstavljen pre gotovo 60 godina, Mini je bio mali, popularan automobil koji je svojom pojavom doneo osveženje u auto-industriju. Njegova praktičnost i prepoznatljivi vizuelni identitet i estetika omogućili su mu da potraje čak 40-ak godina u gotovo nepromenjenom dizajnu.

Klasičini Mini nestao je sa scene na prelazu dva veka, a umesto njega dobili smo premijum brend MINI u vlasništvu BMW-a i lajfstajl modele za kupce veće platežne moći. Ali to je već neka druga priča.
Nostalgija za originalnim Minijem i dalje je prisutna, pa su očuvani primerci na ceni naročito kod kolekcionara, ali i kod običnih ljudi kod kojih ovaj automobil budu sećanja na neka lepša vremena.

Kompanija David Brown rešila je da nekma od njih ispuni san tako što će vratiti u život klasičini Mini. Tako je nastao "Mini Remastered", modernizovana verzija originalnog modela iz 60-tih.
Spoljašnjost automobila predstavlja vernu repliku nekadašnjeg Minija, uz karakteristične farove i konturu prednje maske. Tu su i hormirani branici kao i obilje hromiranih ukrasa tipičnih za period u kome je Mini nastao.

Kabina je takođe u retro stilu, uključujući volan izrađen u kombinaciji metal-drvo.

Ipak, proizvođač se potrudio da automobil opremi savremenim sadržajima iz 21. veka, kao što su beskontaktno otključavanje, multimedijalni sistem sa velikim ekranom osetljivim na dodir i navigacijom, mogućnost povezivanja sa smartfon uređajima pomoću Apple Carplay i Android Auto sistema, USB priključak...
U kompaniji David Brown nisu otkrili detalje o pogonskom agregatu, ali je saopšteno da se ispod haube nalazi unapređena verzija nekadašnjeg Minijevog motora zapremine 1.275 ccm, sa, kako kažu, "50% više snage", dok je za prenos upotrebljen manuelni menjač sa 4 brzine.

Konstukcija je ojačana kako bi zadovoljila postojeće bezbednosne standarde, a unapređene su i kočnice i sistem oslanjanja.
"Mini Remastered" će se izrađivati ručno u radionicama kompanije koje se nalaze u blizini čuvene staze Silverstone, a zvanična premijera dogodiće se u Monaku, 20. aprila.

U početku, kupcima će biti ponuđene dve verzije automobila u limitiranim serijama - "Inspired by Café Racers" i "Inspired by Monte Carlo".

Cene nisu objavljene, ali nezvanično "Mini Remastered" će koštati oko 50.000 funti (58.000 evra), što čak i BMW-ove moderne MINI modele čini jeftinim.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: