Srbija

Utorak, 19.01.2016.

18:13

Nikolić: Nekad smo bili bolji od Emirata

Odnos između Srbije i UAE je sve bolji i u planu je veliki broj projekata koji će poboljšati trgovinu i investicije dve zemlje, rekao je Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Nikolić: Nekad smo bili bolji od Emirata
Foto: Tanjug

“Mi razmatramo nekoliko projekata, uključujući gradnju fabrika i bolnica u mestima gde je većinsko stanovništvo muslimansko. Emirati su zainteresovani za naše IT kompanije i druge kompanije u oblasti telekomunikacija” rekao je predsednik Srbije u intervjuu za Gulf njuz, prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Neke kompanije iz UAE već su investirale u Srbiju, kao što su Etihad ervejz, Igl hils, Al Dahra i Abu Dabi fond, podseća list.

Navodi se kako je Etihad ervejz vlasnik 49 odsto avio-kompanije Er Srbija, a da je Igl hils počeo gradnju projekta "Beograd na vodi".

Prema Nikolićevim rečima, Beograd na vodi je projekat koji će promeniti izgled prestonice. Ističe da to jedan od najvećih projekata u Srbiji u poslednje dve decenije, a da se njegova vrednost procenjuje na 3 milijarde evra.

"Srbija je stabilna zemlja koja je dobila i odlične ocene kako od MMF tako i Svetske banke. Vlada podstiče otvaranje novih radnih mesta i mnogi projekti su do sada realizovani, dok se o mnogim arazgovara. Očekujemo da još više investitora dođe u Srbiju, jer svaka investicija do sada je bila uspešna", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o stanju u vojsci, Nikolić kaže da je UAE zainteresovana za neke proizvode srpske vojne industrije i da su odnosi na uzlaznoj liniji.

"Mi sada ulazimo u fazu zajedničke proizvodnje i imamo projekte u vojnoj industriji koje sprovodimo u saradnji sa Emiratima u Vojno-tehničkom institutu. Proizvodićemo robu ne samo za Emirate, već i za treća tržišta. Razgovarali smo o privatizacijama u kojima bi učestvovali fondovi iz UAE, kaže Nikolić.

Veza koja je spojila Er Srbiju i Etihad ervejz je čvrsta, naglasio je on.

“Znam da Etihad ima slične ponude i od drugih avio-kompanija. Dobit kompanije raste iz godinu u godinu. To je izuzetno profitabilna kompanija. Sada sve sve zavisi od poslovne politike Etihada....”, rekao je on i dodao da će zahvaljujući tom partnerstvu ove godine Srbija imati direktne letove za SAD.

"Mi nismo uslovili prisustvo Etihada i rekli - ne možete u druge države, dodao je Nikolić, ali bi dobra ideja bila da se Etihad i Er Srbija šire na druge zemlje u regionu".

Nikolić je pohvalio napredak koji su UAE ostvarili u svim domenima, i naglasio da istorija prijateljstva između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata datira od doba vladavine starijeg šeika Zajeda i Tita.

"U to vreme u (bivšoj) Jugoslaviji bilo je bolje stanje nego u Emiratima. Ali sada su se vremena promenila i Emirati mogu da pomognu Srbiji tako što će uposliti što više ljudi", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

23 h

Podeli: