Svet 2

30.05.2024.

19:13

EU se povlači

Evropska unija se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji.

Izvor: Tanjug

EU se povlači
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Savet Evropske unije odobrio je danas povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će državama  članicama biti dozvoljeno da podrže njegovu modernizaciju na sledećoj konferenciji o ETC-u.

Kako se navodi, ove odluke su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijska mapa puta o Energetskoj povelji.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija i trgovini u energetskom sektoru.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariskim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, u 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele da ostanu ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU i Euratoma moći će da glasaju tokom predstojeće konferencije o Energetskoj povelje, koja se očekuje do kraja 2024, tako što će odobriti ili se protiviti usvajanju modernizovanog sporazuma.

Evropski parlament (EP) je u aprilu dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji pošto se smatra da taj sporazum podriva napore za borbu protiv klimatskih promena i prelazak na ekološke izvore energije, prenosi Rojters.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: