Svet 14

30.05.2024.

20:55

Makron lično intervenisao: "Ovde ćemo progledati Rusiji kroz prste"

Francuski predsednik Emanuel Makron lično je intervenisao kako bi ubedio kanadskog premijera Džastina Trudoa da pruži olakšice kompaniji Airbus i drugim aeronautičkim firmama u vezi sa sankcijama na ruski titanijum.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Makron lično intervenisao: "Ovde ćemo progledati Rusiji kroz prste"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Osetljiv zahtev je upućen tokom telefonskog razgovora između dvojice lidera u martu, nekoliko nedelja nakon što je Kanada prekinula saradnju sa saveznicima i uvela sankcije na ovaj strateški metal, što je uznemirilo kompanije sa sedištem u Francuskoj, poput Airbusa, koje još uvek zavise od ruskih zaliha u svojim fabrikama u Kanadi, prenosi portal Biznis.

Izvor blizak francuskom lideru rekao je da je Makron uložio "značajan napor" da ubedi Trudoa da odobri izuzeće za evropske kompanije. "Mnoge poruke su prosleđene na svim nivoima", dodao je izvor, referišući se na široki diplomatski i industrijski pritisak.

Izvor iz Kanade upoznat sa situacijom rekao je da je Makron pokrenuo ovu temu tokom razgovora sa Trudoom 29. marta, uoči posete francuskog premijera Gabrijela Atala, koji je takođe razgovarao o ovom pitanju tokom boravka u Kanadi. Barem još jedna evropska vlada je takođe podržala ovaj lobistički napor, posvedočio je drugi izvor.

Otava je u početku bila čvrsta, ali je nakon nekoliko dana promenila svoju politiku i odobrila izuzeća za Airbus i još neke kompanije. Ovaj ustupak izazvao je političku raspravu o sankcijama i kritike ukrajinskog ambasadora.

Ruska državna kompanija VSMPO-AVISMA je istorijski najveći proizvođač titanijuma za avio-industriju, čija snaga i mala težina čine ovaj metal idealnim za komponente koje podnose najveća opterećenja, kao što su delovi motora i stajni trap za velike avione.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: