Grčka: Balkan finansijski nesiguran

Grčka je upozorila svoje banke da novac iz vladinog paketa pomoći ne šalju u filijale na Balkanu jer strahuje od finansijskih poremećaja u tim zemljama.

Region

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2009.

10:37

Default images

Guverner grčke narodne banke rekao je Fajnenšel tajmsu da ga brinu posledice globalne ekonomske krize po Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, koje su poslednjih godina beležile veliki bum kredita u stranim valutama.

Posebno je zabrinjavajući značajan pad vrednosti domaćih valuta tih zemalja, imajući u vidu da se većina klijenata zadužuje u stranim valutama.

Tako krediti u stranoj valuti u Srbiji čine 70 odsto ukupnog zaduživanja, u Mađarskoj 60, a u Rumuniji i Bugarskoj više od 50 odsto, naveo je britanski list.

Grčka je upozorenje uputila pošto je deset međunarodnih banaka, uključujući grčku EFG Eurobank poručilo vladama zemalja Evropske unije da u okviru mera za sprečavanje krize ne zanemare zemlje izvan evrozone i Unije.

U tome im je podršku dala Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je u utorak svoju procenu očekivanog privrednog rasta u ovom regionu smanjila sa 2,5 na 0,1 odsto, dok je glavni ekonomski stručnjak te banke Erik Berglof istakao da je opasnost od uskraćivanja pomoći zemljama izvan evrozone i EU "veoma zabrinjavajuća".

Guverner Provopulos je povodom toga izjavio da bi "grčke banke, ukoliko se ekonomski uslovi u ovim zemljama znatno pogoršaju, mogle da se suoče ne samo sa kreditnim rizikom, već i sa rizikom kursa", preneo je list.

S druge strane, zvaničnici balkanskih zemalja strahuju da bi strane banke mogle da povuku sredstva iz regiona.

Guverner NBS Radovan Jelašić potvrdio je za FT da su prošlog meseca, kada su ublaženi propisi o obaveznoj bankarskoj rezervi, u roku od dve sedmice strane banke iz Srbije povukle 600 miliona evra.

List ističe da su strane banke u Beogradu koje su njegovi novinari kontaktirali odbile da to komentarišu.

U jugoistočnoj Evropi velike tržišne uloge imaju italijanska banka "Unikredit", austrijske "Rajfajzen internešenel" i "Erste bank" i grčke "EFG", "Alfa bank" i Nacionalna banka Grčke, podsetio je "Fajnenšel tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: