Život

Sreda, 20.12.2023.

14:57

Da li je Njegoš bio Afrikanac? Zanimljivi podaci o genetičkoj istoriji Balkana VIDEO

Ono o čemu Balkanci vole da diskutuju jeste poreklo, a najnovije genetsko istraživanje DNK na Balkanu, "Genetička istorija Balkana od rimske granice do seobe Slovena", sprovedeno je na Institutu za evolucionu biologiju u Španiji, Univerzitetu Zapadnog Ontarija i Univerzitetu Harvard i donelo je zanimljive rezultate.

Izvor: B92, Prva

Default images
Shutterstock/ shirmanov aleksey

Arheolozi, antropolozi, genetičari i istoričari rekonstruisali su i analizirali kompletne genomske podatke 136 drevnih ljudi iskopanih prvenstveno s područja Hrvatske i Srbije. O tome čiji smo i kako smo svi na kraju "naši" za TV Prva govorio je arheolog Instituta za arheologiju Srbije Ilija Mikić.

"Treba razjasniti jednu dilemu. Genom srpskog stanovništva seže u bronzano doba i taj podatak se vezuje za staro balkansko stanovništvo koje se tokom istorije mešalo sa pridošlicama, najviše sa Slovenima, tako da smo mi 50 odsto Balkanci, a 50 odsto Sloveni", rekao je Mikić.

Nedavno se u medijima pojavio i članak da je Petar Petrović Njegoš, između ostalog, Afrikanac.

"Ideja nedavno objavljenog članka nije bila da se govori o Njegošu kao Afrikancu, već je aludirano na interpretiranje rezultata DNK. Mi ćemo objaviti nekoliko članaka u narednim danima, jer je interpretiranje haplogrupa i rezultata veoma kompleksno pa ćemo videti ko je ko", rekao je Mikić kroz smeh.

Haplogrupa predstavlja podatak koji se odnosi na genetiku i biologiju, ali i na lingvističke i kulturološke odrednice.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: