Svemirski let Ričarda Brensona - raketa sletela, milijarder se upisao u istoriju VIDEO

Raketa Vidžin Galaktika sa šest ljudi upravo je sletela uspešno nako što se samostalno vinula u svemir.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 11.07.2021.

15:03

Default images

Veliki aplauz orio se nakon prvog uspešnog komercijalnog svemirskog leta, u trenutku kada je letelica sletela.

Brenson se danas našao svojoj letelici sa još pet osoba a istorijskom letu.

Javio se iz letelice i iako veza nije bila najbolja te se nije razaznalo do kraja šta je rekao, ovaj milijarder se smejao od uveta do uveta i glas mu je drhtao.

Svi putnici imali su izraz lica kao da su na putovanju svog života.

Letelicu su do potrebne tačke u atmosferi nosila dva aviona, i u jednom trenutku raketa je svojim pogodom samostalno počela da se održava i nastavila svoj put ka svemiru.

Komentatora je rekla da dobro zapamtimo ovaj trenutak i sa kim smo ga podelili, jer od danas, "svemir je teritorija Virdžina".

Posle 17 godina kašnjenja i razočaranja i nakon što je izdvojio više od milijardu dolara svog ličnog bogatstva, Ričard Brenson se danas približio trenucima ostvarenja svog sna da postane astronaut, ali morao je u jednom trenutku da sačeka. Šta će putnici videti kroz prozor?

Brenson će tokom leta primati instrukcije od Bet Mozes, glavne instruktorke za astronaute “Virdžin galaktika”. Osim osoblja i probnih pilota kompanije, Mozesova je jedina osoba koja je do sada iskusila uzletanje. Osnivač Virdžin kompanije (70) i još pet članova posade bili su prinuđeni da sačekaju da se svemirska letelica" VSS Unity" izbaci iz svog hangara na stanici "Spaceport America", odlažući njihov let za oko 90 minuta.

Virdžin Galaktik je objavio da bi trebali da napuste zemlju u 8.30 po njihovom lokalnom vremenu.

"VSS Unity" će se lansirati na nadmorsku visinu od 50.000 metara, gde će biti pušten i ispaliti svoj raketni motor, pokrećući ga ravno gore trostrukom brzinom zvuka da dostigne ivicu svemira.

Let dolazi devet dana pre nego što bi osnivač Amazona Džef Bezos, a on je trebao da ide još više u raketi koju je napravila njegova privatna svemirska kompanija "Blu Ordžin".

Lične preferencije milijardera pokreću trku kojom dokazuju da su njihove raketne kompanije konačno sigurne za komercijalne operacije, otvarajući suborbitalni prostor kao turističku destinaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: