Ceo region pevao je s njim: Toše Proeski slavio bi 40. rođendan

Toše Proeski neopisivi muzički talenat, humanista i pre svega veliki čovek, da je živ 25. januara bi proslavio svoj 40. rođendan.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

17:20

Ceo region pevao je s njim: Toše Proeski slavio bi 40. rođendan
Foto: Profimedia

Rođen je 25. januara u Prilepu u Makedoniji, u srcima svih upamćen kao "Balkanski anđeo", izgubio je život 16. oktobra u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj, ostavljajući sve u neverici i neizrecivoj tugi.

Toše je pevanjem počeo da se bavi još kao desetogodišnjak, a svojom izuzetnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija, olako se izborio za status miljenika svih prostora bivše Jugoslavije.

Osvajao je prekrasnim osmehom i neupitnim glasom, ali pre svega krasila ga je skromnost.

"Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite", reči su koje danas žive u svima koji su ga poznavali.
Foto: Profimedia
Uporedo sa muzičkim obrazovanjem, profesionalnu karijeru Toše je započeo kao 16-ogodišnjak, na muzičkoj manifestaciji "Melfest", na kojoj je pobedu odneo numerom "Yesterday" grupe "The Beatles".

Dve godine kasnije objavio je i svoj prvi album "Negde u noći", a odmah potom, u leto iste godine, održao i svoj prvi solistički koncert. Srpsku publiku mladi pevač osvojio je pesmom "Čija si", kojom je pobedio na festivalu Beovizija 2003. godine, a vrlo brzo je svojim anđeoskim glasom opčinio i susedne države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Gotovo svaka njegova pesma je olako pronalazila put do srca publike, a hitovi kao što su "Tajno moja", "Srce nije kamen", "Lagala nas mala", "Pratim te", i mnogi drugi, i danas, nesmanjenim intenzitetom, prenose emocije koje je Toše imao u izobilju i tako rado delio sa svojom publikom.

Svoju posvećenost drugima dokazivao je iznova i iznova kroz svoj humanitarni rad, a bio je proglašen i ambasadorom UNICEF-a, te je upravo njegova pesma “This World” 2004. godine postala himna ove humanitarne organizacije.
Foto: Profimedia
Blistav život "Balkanskog anđela" ugasio se na tragičan način, 17. oktobra 2007. godine, u saobraćajnoj nesreći, u Hrvatskoj. Toše, koji je u tom momentu spavao na mestu suvozača, poginuo je na licu mesta, dok su vozač Georgij Georgijevski i njegova tadašnja menadžerka LJiljana Petrović teže i lakše povređeni.

Toše Proeski sahranjen je u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a na večni počinak ispratile su ga desetine hiljada ljudi.

Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.

Tragična smrt prekinula ga je u snovima i karijeri, imao je samo dvadeset i šest godina kada se dogodila kobna nesreća. Toše je uprkos mladosti iza sebe ostavio mnoštvo pesama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: