Neverovatna životna priča porodice Erić: Nastradalo šest sinova, pa se nakon sna desilo čudo FOTO

Kažu da sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da je svaka nesrećna, nesrećna na svoj način. a Erići iz sela Gornji Banjani jedni su od onih čiji je život spletom čudnih okolnosti, bio i na jednoj i na drugoj strani,

Život

Izvor: RINA

Subota, 16.01.2021.

11:15

Neverovatna životna priča porodice Erić: Nastradalo šest sinova, pa se nakon sna desilo čudo FOTO
Foto: Rina

Od ogromne tragadije i skoro "zatrtog semena", danas su jedna od najbrojnijih porodica u gornjomilanovačkom kraju.

Njihova priča seže pre jednog veka, kada je u ratove otišao pradeda Živojin. Sa sobom je poveo najstarijeg sina Radiča, a petoricu maloleltnih je ostavio u selu.

"Pred sam kraj rata pradedi je nastradao sin u Albaniji. Teško je to podneo, ali se nadao da ga ipak po povratku čeka puna kuća. Kad je stigao sa ratišta dočekala ga je još tragičnija vest - od tifusa mu je umrlo i svih pet sinova koji su ostali kući", priča za RINU, Dragan Erić.

Mislili su da za njih više nema spasa, ni nade. Međutim, Živojinova žena Milunka koja je danima kukala za izgubljenim sinovima usnila je jedno veče čudan san.

"U našoj prodici se sa kolena na koleno prenosi priča kako je baba Milunka sanjala nastradlog sina Radiča, koji joj je rekao da prestane kukati i plakati. Prema njenoj priči, kazao joj je kako se te godine na Mitrovdan rastužila, tako će se sledeće godine na isti taj dan obradovati. To ne bi imalo tolikog značaja, da se prababa baš osmog novembra sledeće godine nije porodila i dobila još jednog sina, Gvozdena, ona je imala 46, a pradeda 49 godina", kaže Dragan.
Foto: Rina
Na taj način porodica Erić spasila se od potpunog crnila, nastavila je da živi. Ipak, tokom Drugog svetskog rata, Gvozden j e bio u zatvoru i osuđen na smrt. Tu je budućnost Erića opet bila dovedena u pitanje, ali se jedini sin čudom spasao streljanja i vratio u rodno selo. Tu se Gvozden oženio i on je dobio sina, a loza se, na svu sreću, nastavila.

"Moj otac je dobio mene, ja imam takođe dva sina,a oni su sa svojim porodicima izrodili još četvoricu i naravno tu su i unučice. Sada je puna kuća, ima nas trinaest članova. Svi živimo pod jednim krovom, slažemo se, radimo zajedno i moji sinovi sa svojom decom ne žele da idu u grad, nego smo ovde nastavili da negujemo naše ognjište. Najlepše je za praznike kad se svi zajedno okupimo za trpezom. Jednom unuku smo dali ime Gvozden, po dedi čije rođenje je spasilo ove naše Eriće, jer bez njega ne bi bilo ni svih nas", rekao je Dragan.
Foto: Rina
Selo Gornji Banjani jedno je od najživljih u Zapadnoj Srbiji, jer u dve stotine domova živi oko 80 mališana. S obzirom na broj dečice pod jednim krovom, Erići poprilično utiču na pozitivn natalitet, a i sami kažu da se nadaju da dobiju još potomaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: