Prevedeno "izgubljeno jevanđelje" menja istoriju o Isusu Hristu

Teorija da se Isus Hrist oženio Marijom Magdalenom i imao decu sa njom nije nova. Ipak, naučnici odnedavno tvrde da je ovo zapisano u takozvanom "izgubljenom jevanđelju“, izazivajući gnev crkve.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

10:27

Prevedeno
foto: thinkstock

Teoriju su „u modu“ vratila dva istraživača koja su uspela da prevedu „izgubljeno jevanđelje“ koje se nalazi u Britanskoj biblioteci.

Kako prenosi „Indendent“, „izgubljeno jevanđelje“ potvđuje ovu teoriju, a profesor Bari Guilson i pisac Simka Jakobović proveli su nekoliko meseci prevodeći tekst. Kako dalje navode, Isus ne samo što je imao decu sa Marijom Magdalenom nego je i bila njegova supruga.

Ova teorija se smatra nepouzdanom u krugovima crkve, a mnogi je klasifikuju u sferu teorija zavere.

„Izgubljeno jevanđelje“ navodno nije prvi tekst u kojem se navodi da je Marija imala decu sa Isusom, a o tome su ranije govorili Nikos Kazantzakis i Den Braun.

U knjizi “The Last Tempatiton of Christ“ iz 1953. godine Nikosa Kazantzakisa i „Da Vinčijevom kodu“ Dena Brauna iznete su iste tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: