- Vesti -

Srbija obeležila 10. jubilarnu akciju "Sat za našu planetu"

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode "Sat za našu planetu" održana je deseti jubilarni put u Srbiji pod sloganom "Poveži se sa planetom".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svetskoj organizaciji za prirodu pridružilo se oko 200 partnera - gradova, opština, javnih ustanova, škola, vrtića, kompanija i organizacija. Simboličnim isključivanjem svetla sat vremena, od 20:30 do 21:30, širom sveta poslata je poruka da svi zajedno moramo pronaći rešenje za održivu budućnost.

Centralna manifestacija održana je u Beogradu, u Impact Hub-u, gde su nastupili članovi "Merry Gospel" hora i kluba "Kapuera Angola Beograd", navodi se u saopštenju.

Prisutnima su se obratili direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović, Nataša Petrušić iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Nemanja Milović iz Koalicije 27.

"Akcija ''Sat za našu planetu'' je kao Nova godina, njeno obeležavanje počinje na pacifičkim ostvarima i onda putuje svetom. Problemi koje imamo na planeti su globalni, zbog čega zajedno moramo da pronađemo rešenje za održivu budućnost, da zaštitimo biodiverzitet i na taj način se bolje povežemo. Moramo biti svesni posledica neodrživog trošenja prirodnih resursa, jer ukoliko ih ne štitimo, izgubićemo sve što nam dolazi iz prirode - čist vazduh, vodu za piće, hranu", izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

"Mi od početka podržavamo i aktivno učestvujemo u akciji ''Sat za našu planetu''. Smatram da je naša saradnja sa nevladinim organizacijama važna jer popularizuje brigu o životnoj sredini, izjavila je Nataša Petrušić iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, koja je u daljem obraćanju pozvala predstavnike državnih institucija i nevladinog sektora da se uključe u raspravu o Nacrtu Zakona o klimatskim promenama".

"Drastičnim promenama u temperaturi, čiji smo svedoci poslednjih dana, planeta nas upozorava na posledice klimatskih promena. Isključivanjem svetla na sat vremeno simbolično šaljem poruku da smo svesni tih posledica. Koalicija 27 aktivno će učestovati u javnoj raspravi o usvajanju Zakona o klimatskim promenama, kako bi Srbija dobila zakon kakav zaslužuje u ovoj oblasti", istakao je sekretar Koalicije 27 Nemanja Milović.

"Sat za našu planetu" po 11. put održava se u svetu, sa preko 7000 gradova iz skoro 200 zemalja, a prvi put je održan 2007. godine u Sidneju.

Isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružili su se i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Sprsko narodno pozorište u Novom Sadu, zgrada Pokrajinske vlade i mnogi drugi objekti širom Srbije.

Akciju "Sat za našu planetu" podržali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Grad Novi Sad i Stalna konferencija gradova i opština. Partneri u akciji su Coca-Cola sistem i marketinška agencije New Moment New Ideas Company.

Pogledajte kako je ovaj veliki događaj protekao u svetu:

strana 1 od 173 idi na stranu