- Vesti -

Divlji vuk u Flandriji posle više od veka

Jedan divlji vuk nalazi se od početka januara u Flandriji na severu Belgije, prvi put u više od sto godina, saopštilo je danas specijalizovano udruženje Landšap.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

"Prvi divlji vuk je stigao u Flandriju. Naša zemlja je bila jedina u kontinentalnoj Evropi koju još nije posetio vuk otkako je ta progonjena vrsta počela ponovo da naseljava kontinent", navela je ta grupa na Fejsbuku.

Prema Landšapu, vuk, poreklom iz Nemačke gde mu je stavljena ogrlica koja omogućava precizno praćenje njegovog kretanja, proveo je Božić na severu Holandije pre nego što je krenuo na jug i 2. januara prešao belgijsku granicu.

Progonjen od ljudi, stešnjen industrijalizacijom i urbanizacijom, divlji vuk je postepeno nestao iz zapadne Evrope početkom 20. veka.

Međutim, '90-tih je započeo povratak, na primer u Francuskoj, gde se od italijanskih Alpa kretao ka severu.

Kamere postavljene na zabačenoj lokaciji u belgijskim Ardenima snimile su 2011. noću žvotinju veoma nalik vuku, ali prisustvo vukova nije moglo biti potvrđeno.

Belgija, a posebno Flandrija, u srcu su jednog od najnaseljenijih i najindustrijalizovanijih regona Evrope.

Više organizacija za zaštitu biodiverziteta pozvalo je vladu da hitno usvoji "vučji plan" koji bi pratio povratak životinje, i predvideo kompenzacije stočarima čije bi životinje mogle biti napadnute.

Vesti

Šta kažu Melanija i Tramp povodom slučaja "jakna"

Melanija Tramp, prva dama Amerike, navikla nas je da očara ili razočara svojim modnim izborima, kritika, makar modna nikada ne spava, ali sada se pojavila u jednom modnom izboru koji je pokrenuo niz političkih pitanja. Slučaj jakne sa natpisom naveo je čak i njenog supruga, američkog predsednika Donalda Trampa da o svemu nešto kaže.

Vesti nedelja 24.06. 15:07 Komentara: 11

Luka Dončić u senci svoje mame (VIDEO)

Košarkaš reprezentacije Slovenije, Luka Dončić novi je igrač "Dallas Mavericksa". Mladi košarkaš postao je drugi najviše birani igrač na draftu s prostora bivše Jugoslavije, a navijače njegovog novog kluba oduševila je njegova zgodna mama.

Vesti nedelja 24.06. 09:01 Komentara: 67
strana 1 od 3870 idi na stranu