- Vesti -

Kako će umreti svemir?

Novi model svemira ukazuje da se univerzum širi i da će tkanje prostor-vremena u jednom trenutku morati da se „pocepa“.

Guardian
Podeli

Naučnici su zaključili da će univerzum kakav poznajemo okončati svoje postojanje u „velikom stilu“ – cepanjem.

Novi teorijski model sugeriše da se univerzum širi i da će se sve u njemu u jednom trenutku rascepiti. Ipak, nema mesta panici jer predviđaju da će se to dogoditi za oko 22 milijarde godina.

Dr Marčelo Diskonzi, matematičar koji radi na Vanderbilt univerzitetu u Tenesiju kaže: „Ideja Velikog cepanja je da će se sve, pa i gradivni elementi materije, rascepiti u jednom trenutku“.

Naučnici imaju više dokaza nego ikad da je svemir nastao Velikm praskom pre oko 13,8 milijardi godina, ali je naša kosmička sudbina i dalje predmet debate.

„Jedino što sa sigurnošću možemo tvrditi je da se svemir širi i da se taj proces ubrzava“, kaže Diskonzi.

Da li će se širenje svemira i dalje ubrzavati, ili će postepeno usporavati zavisi od pobednika „gladijatorske“ borbe dve suprotne kosmičke sile.

„Imate takmičenje između tamne energije koja pokušava da proširi univerzum i gravitacije, koja teži tome d ga ponovo vrati u jednu tačku“, kaže Diskonzi.

U scenariju u kom gravitacija odnosi pobedu, širenje će se postepeno usporavati, a zatim će svemir početi da se skuplja. Međutim, naučnici sve više veruju i u teoriju Velikog zamrzavanja, prema kojoj će se svemir širiti sve dok ne potroši sve zalihe gasa za stvaranje novih zvezda. Na posletku će se ohladiti do tačke u kojoj gubi svako značenje, budući da se u njemu ništa neće odvijati.

Poslednji rad ukazuje da se krećemo ka manje „dosadnoj“ završinici i predviđa da će tamna energija odneti pobedu u bici sa gravitacijom.

Izveštaj je objavljen u stručnom časopisu Physical Review D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 200 idi na stranu