- Vesti -

I dalje ni traga od tamne materije

Potraga za tamnom materijom, koju naučnici sprovode u utrobi zemlje, zasad nije dala nikakve rezultate.

Izvor: Tanjug
Podeli

Istraživanje misteriozne materije koja ima masu, ali nije nikad viđena, nije dovelo ni do kakvog traga, kazao je Ričard Gejtskel sa Braun univerziteta i jedan od naučnika koji rade na Velikom "Ksenovom" podzemnom detektoru koji je pre godinu dana spušten na blizu 1.400 metara u napuštenom rudniku zlata u Lidu, u Južnoj Dakoti.

On je podsetio da ni detektor prikačen za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) nije bolje prošao, te da tamna materija i dalje predstavlja izazov za naučnike.

Istraživači su se nadali da će uz pomoć "Ksenovog" detektora uspeti da "zarobe" tajnu materiju, tj. da će im se ona prikazati u obliku masivnih, WIMPS čestica.

Potraga, obavljena najosetljivijom opremom na svetu, bila je usmerena na svetlosni otisak WIMP čestice koja iskače iz atomskog jezgra ksenona, rashlađenog na minus 101 stepeni Celzijusa.

Ali ništa nije otkriveno, kazao je Danijel Mekinsi, fizičar sa Jejl univerziteta, dodajući da će tim naučnika nastaviti potragu još godinu dana mada niko od njih nije optimista.

Oni već sada planiraju da sprovedu još obimniji eksperiment, koristeći veći rezervoar ksenona.

Naučnici tragaju za nečim što su sigurni da postoji i od ključne je važnosti za ceo univerzum. Oni, međutim, ne znaju kako izgleda to što traže niti gde mogu da ga nađu. Takođe ne znaju da li je reč o snopu svetlosnih čestica slabe interakcije ili o crnoj rupi.

"To je materija nalik duhu", objasnio je Mekinsi.

"Može se reći da tapkamo u mraku", kazao je Avi Leb sa Harvard univerziteta, koji ne učestvuje u radu tima.

Naučnici su, međutim, odlučni da nastave da je traže. Gajtskel, koji za tamnom materijom traga već punih 25 godina, u početku je mislio da će to biti posao od najviše pet godina.

"To je kao potraga za svetim Gralom, ali se nadam da ćemo na kraju postići cilj", kazao je on.

Uloga tamne materije u univerzumu je čak važnija od uloge nedavno otkrivene "Božije čestice", Higsovog bozona.

"Tamna materija drži na okupu sve kosmičke strukture u univerzumu", uključujući našu galaksiju, objasnio je kosmolog Majkl Tarner sa Univerziteta u Čikagu.

Tamna materija čini oko 25 odsto univerzuma, što je pet puta više od materije od koje je sačinjeno sve što je nama vidljivo.

strana 1 od 159 idi na stranu