- Vesti -

Vraća se serijal "Kosmos" na male ekrane (VIDEO)

Besmrtni Karl Sagan je pre 30 godina svetu poklonio "Kosmos" - najbolji dokumentarac o svemiru u istoriji televizije. Sada nastavak tog putovanja donosi njegov slavni kolega Nil de Gras Tajson.

Podeli

Davne 1980. godine Karl Sagan pokrenuo je serijal "Cosmos: A Personal Voyage" u 13 delova - serijal koji se i danas smatra za najbolji u istoriji dokumentaraca o svemiru.

Iduće godine, njegov kolega i "internet senzacija" Nil de Gras Tajson, donosi nam svojevrsni nastavak kultnog dela, "Cosmos: A Spacetime Odyssey" (Kosmos: Odiseja u prostoru i vremenu), koji će nekim novim otkrićima, obogatiti naše dosadašnje znanje o beskonačnim prostranstvima kosmosa.

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" je nastavak (za neke od epizoda "modernim TV rečnikom" pre bi moglo da se kaže da će biti "remake") koji će kroz 13 delova prikazati put od postanka našeg svemira, galaksije i planete, kao i života na Zemlji. Tokom sezone biće tu mesta i za neka revolucionarna i sveža naučna saznanja, za prekrasne prizore dalekih prostranstava i neistraženih planeta, ali i za uvek poželjan korak unazad i shvatanje važnosti onoga što imamo "kod kuće".

Možda najbolji opis novog serijala daje izvršni producent Set Mekferlejn, tvorac animiranog hita "Family Guy", ali i "Teda"), koji je rekao:

“Vreme za povratak "Kosmosa" nikada nije bilo pogodnije nego sada. Želim da ga učinimo toliko zabavnim i blještavim i uzbudljivim, da će ga gledati i oni koje nauka uopšte ne zanima - samo zato jer izgleda spektakularno.”

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" nastaje u produkciji "Foksa" i "National Geographic"-a, trejler je predstavljen na Komik-Konu u San Dijegu, a premijera je predviđena za 2014. godinu.

Tvorac originalnog "Kosmosa", dr. Karl Sagan umro je 1996. godine. Bio je američki astronom, astrobiolog i veoma uspešan popularizator nauke. Pionir je egzobiologije (nauke o vanzemaljskom životu) i mnogo je doprineo popularizaciji projekta SETI.

Sagan je takođe napisao i roman "Kontakt", po kojem je snimljen film 1997. godine sa Džodi Foster u glavnoj ulozi. U svojim radovima često je zagovarao naučnu metodu proučavanja.

Vesti

Kad Denzel Vošington obeća....

Arnold Švarceneger je jedan od glumaca koji su, između ostalog, postali prepoznatljivi zahvaljujući rečenici "Vratiću se" koju je izgovorio u "Terminatoru", ali još neki glumci imaju svoj "zaštitni znak".

Vesti sreda 31.07. 13:25 Komentara: 14

Tužio Izrael zbog razapinjanja Isusa

Jedan advokat iz Kenije podneo je tužbu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, u kojoj je naveo da je suđenje i razapinjanje na krst Isusa Hrista bilo nezakonito i da se država Izrael, između ostalih, mora smatrati odgovornom, prenosi izraelska štampa navode kenijskih medija.

Vesti sreda 31.07. 12:04 Komentara: 43
strana 1 od 141 idi na stranu