Upoznajte najinteligentnijeg psa na svetu

Naučnici su u novoj studiji proučili hiljadu pasa postavljajući pred njih deset testova sposobnosti. U istraživanju je belgijski malinoa, koji se često koristi kao policijski pas, ostvario 35 od 39 poena i time dobio epitet najinteligentnijeg psa.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2023.

12:58

Upoznajte najinteligentnijeg psa na svetu
Foto: OlgaOvcharenko/Shutterstock

Istraživanje koje je obuhvatilo 13 pasmina iliti rasa pokazalo je da je belgijski malinoa definitivno najinteligentniji pas. Naučnici su pratili 1000 pasa postavljajući im sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. Testovi su uključivali njihovu sposobnost čitanja ljudskih gestova i pokreta i proveru njihove snalažljivosti (mogu li zaobići providnu ogradu u obliku slova V kako bi došli do hrane). Pored toga, naučnici su takođe istraživali koliko je pas nezavistan i koliko brzo od čoveka traži pomoć kada se nađe pred nerešivim zadatkom, prenosi Dejli mejl.

Malinoa, koji se često koristi kao policijski pas ili kao čuvar, zauzeo je prvo mesto jer je osvojio 35 od mogućih 39 poena. Border koli je drugi, sa osvojenih 26 poena, dok se nemačka rasa pasa, poznata po imenu hovavart, nalazi na trećem mestu, sa osvojenih 25 poena.

"Belgijski malinoa istakao se u mnogim kognitivnim zadacima i ima vrlo dobre rezultate na većini testova", izjavila je Katrina Tiira sa Univerziteta u Helsinkiju za Sandej telegraf.

Sara Juntila, koautorka istraživanja dodala je sledeće:

"Većina pasmina ima svoje prednosti i mane. Labrador retriver je, na primer, odličan u čitanju ljudskih gestova, ali nije tako dobar u prostornom rešavanju problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate na gotovo svim testovima.'

Istraživači su odabrali ljubimce u dobi od jedne do osam godina jer se kognitivne sposobnosti možda nisu u potpunosti razvile kod mlađih pasa dok kod starijih pasa može biti zabeležen kognitivni pad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: