Da li je sebičnost glavni povod za razvod braka? VIDEO

Demografi i statistika imaju dobre vesti: u poslednje dve godine u Srbiji je sklopljeno po 35.000 brakova, što je za oko hiljadu i dve stotine ljudi više nego u godinama pre. Ali u isto vreme povećao se broj razvedenih tako da prosečni brak u Srbiji traje 13 godina i tri meseca. Da li je finansijska kriza povod za razvod, finansijska samostalnost žena ili nešto treće pitali smo stručnjake.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

10:47

Da li je sebičnost glavni povod za razvod braka? VIDEO
Foto: Thinkstock

Narodno verovanje da kad siromaštvo uđe na vrata, ljubav izlazi kroz prozor, po statistici broja razvedenih pokazalo se kao netačno.

To dokazuje činjenica da je tokom devedesetih godina prošlog veka, kada je u Srbiji vladala najveća finansijska kriza, bio je najmanji broj razvoda.

"U kriznim vremenima gledate kako da preživite i da obezbedite decu, a ne razmišljate os ebi", kaže docent na Filozofskom fakultetu Milica Vesković Anđelković i dodaje da je čak i najmanja stopa samoubistava među siromašnima.

Ona kao razloge za povećanje broja razvoda vidi promenu društvenog sistema i osamostaljivanje žena. "Slobode su ušle u ponašanje, individiualizam je ispred kolektivizma. Imamo i alternativne zajednice... Razvod više nije tabu tema, to je danas normalna stvar".

Advokat Nebojša Perović smatra da bi se manji broj parova odlučio za razvod kad bi socijalne službe angažovale psihologe i više se bavile pomirenjem.

"Ako izuzmemo poroke, sebičnost je najčešći povod za razvod braka. Nemamo razumevanja jedni za druge. Zaboravili smo ono crkveno da brak nije uživanje, nego je negde i trpljenje. Iskustvo mi je pokazalo da se dosta parova pomiri iako su došli da se razvedu, kad se malo porazgovara".

Advokat je dodao da je pravna procedura jednostavna kad parovi žele sporazuman razvod.

Neuropsihijatar Branko Vuković podseća da je svaki brak baš kao i svaka individua priča za sebe.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu emisije "Jutro sa Natašom".
Najveća stopa zaključenih brakova 2016. godine bila je u opštini Tutin, a najmanja u opštini Rekovac. Najveća stopa razvoda iste godina bila je u Negotinu i Majdanpeku, a najmanja stopa u Lučanima, Kosjeriću, Batočini i Bosilegradu
Od ukupno 9.046 godina prekinutih brakova 2016, najveći broj završen je posle samo jedne do četiri godine braka - 2.050. Najmanja stopa razvoda je u prvoj godini braka (390 razvoda), a mali broj razvoda dešava se i između 20. i 24. godine braka (943 razvoda).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: