20 godina od MTV nagrade "Free your mind" za B92

Na današnji dan, pre tačno 20 godina Radio B92 dobio je MTV nagradu Free your mind". U pitanju je nagrada koju je MTV dodeljivao do 2010. godine kako bi svoje gledaoce osvestio po pitanju oblasti kršenja ljudskih prava, političkih i građanskih zakona, zaštite životne sredine i borbe pojedinaca koji se bave pomenutim temama.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

17:00

20 godina od MTV nagrade
Prva majica Otpora ikada napravljena, foto: Branislav Rašiæ

Ova nagrada radiju B92 uručena je 1998. godine za hrabro izveštavanje pod političkom represijom. Tada je i dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik Veran Matić primio nagradu u ime radija B92.

Nagrada je, inače, dodeljena za hrabro i inspirativno izveštavanje B92 tokom tragičnih dešavanja u Jugoslaviji. U trenutku kada je Matić počeo da govori o slobodi medija i represiji nad njima, TV Košava, koja je prenosila događaj, je prekinula sliku. Inače, ova televizija tada je bila u vlasništvu Marije Milošević, ćerke Slobodana Miloševića.

Veran Matić se, inače, na dodeli nagrade 1998. godine pojavio u majici "Otpora", prvoj napravljenoj.

Dve godine kasnije, kada je "Otpor" dobio istoimenu nagradu, jedan od članova tog pokreta Branko Ilić izjavio je da će on nositi obeležje radija B92 na dodeli.

Neki od dobitnika ove nagrade su Amnesti Internešnal (Amnesty International), Bono Voks, Šakira, Mihail Gorbačov, Grinpis (Greenpeace) i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: