Sreda, 10.10.2018.

14:52

Otkrivamo tajne Beogradske tvrđave: Grob germanskog vojnika samo jedna

Beogradska tvrđava predstavlja slojevit i veoma složen spomenički kompleks koji je nastajao u dugom vremenskom rasponu od I do XVIII veka. Njen nastanak i razvoj neotuđivi su deo istorije Beograda. Sve razvojne etape grada ostavile su tragove među kulturnim slojevima Tvrđave, pretvarajući je tako u bogatu riznicu prošlosti.

Izvor: Branislava Gigoviæ Grubiæ

Otkrivamo tajne Beogradske tvrđave: Grob germanskog vojnika samo jedna
Foto: Thinkstock

Mnoga razdoblja dinamične istorije Beograda obogaćena su saznanjima i spasena od zaborava upravo zahvaljujući podacima koje su pružila arheološka istraživanja Tvrđave.

Prva arheološka istraživanja Beogradske tvrđave započeta su još 1936. godine. Do danas, ostvareni su rezultati koji ne samo da imaju svoju naučnu dimenziju, već otkrivaju nove likove "najslavnijeg grada na Dunavu", kako je Beograd u prošlosti nazivan zbog važnosti zbira njegovih funkcija.

Na Tvrđavi je danas otvorena izložba fotografija koje predstavljaju novije rezultate arheoloških istraživanja u kompleksu Beogradske tvrđave koje je realizovao Arheološki institut.

"Na Tvrđavi može da se vidi presek fortifikacije od rimskog doba, pa to 18. veka. U strukturi današnje Tvrđave mestimično su očuvani rimski bedemi, srednjevekovne kapije, turske fortifikacije, barokne. Sve to je jedna istorija i kultura u malom, jer Beogradska tvrđava tokom celog svog razvoja trpi preobražaje od rimske tvrđave. Ko god da je došao, dao je svoj neki pečat Tvrđavi", rekla je za B92.net Vesna Bikić, naučni savetnik Arheološkog instituta i jedan od autora izložbe.

Dodaje da je Trđava jedan ozbiljan "konglomerat ne samo prostornih već i kulturnih promena".

Beograđani, a ne samo oni, imaju još mnogo toga da istraže i nauče o Tvrđavi, a sada na jednom mestu, na Izložbi koja se nalazi na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, to i mogu.

Rov krije tajnu

Bikićeva dodaje da malo ko zna o jednoj maloj građevini koja se nalazi u rovu, a koja je podignuta na početku 18. veka. Taj objekat imao je u gornjem delu otvor za puške, a u donjem delu je bio toalet.

"U donjem delu te zgrade je bio toalet ispod kojeg se nalazi svedena, podzemna prostorija, fenomenalno zidana, gde su sve nečistoće zapravo izlazile. Ona je naravno zatrpana u nekom kasnijem periodu, materijalom iz oficirskih kasarni koje su postojale na gornjem gradu i mi zahvaljajući tome imamo ovde prikazane arheološke predmete koji se svrstavaju u red najozbiljnijih kolekcija tog perioda u srednjoj Evropi", rekla je ona.
Izložba "Arheologija Beogradske tvrðave"
Ovaj objekat još nije predstavljen javnosti, ističe ona, te dodaje da će to biti najverovatnije u aprilu naredne godine na izložbi "Beograd u doba baroka".

"Tada će Beograđani moći da vide nešto što je srednja Evropa, kako je Beograd trebalo da izgleda, šta je urađeno, a šta nije, šta je ostalo na nivou planiranja", objasnila je ona.

U donjem gradu, arheolozi su našli i ostatke sahrane deteta, ali i jednog germanskog vojnika. Taj vojnik je sahranjen u ruševinama jedne luksuzne rimske zgrade, a otkriven je tokom iskopavanja 2006. godine.

"Nađen je skelet vojnika sa pokretnim predmetima. On je imao jednu ozbiljnu opremu, mač, brojne kopče i fibule kojima je bio ukrašen. On je jedan od mnogih koji su tu sahranjeni, ali se ističe po bogatoj opremi. grob u kojem je nađen je deo jedne manje nekropole", objasnila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: