Nauka 2

22.03.2024.

14:26

Pronađen fosil star 270 miliona godina: Pripada novoj vrsti, a liči na Kermita FOTO

Fosil star 270 miliona godina pronađen je u kolekciji Nacionalnog muzeja istorije Smitsonijan.

Izvor: B92

Pronađen fosil star 270 miliona godina: Pripada novoj vrsti, a liči na Kermita FOTO
Shutterstock/Tinseltown

Podeli:

Naučnici su pronašli lobanju ovog stvorenja i tvrde da je to nova vrsta protovodozemaca. Nazvali su je Kermitops gratus jer liči na Kermita, najpoznatiju žabu na svetu, piše BBC.

Istraživači su rekli da je fosil bio deo vrste vodozemaca koji su živeli pre više od 200 miliona godina, ali i da je potpuno jedinstven.

Ima mnogo osobina koje su se razlikovale od onih kod starijih tetrapoda, drevnih predaka vodozemaca. Na primer, deo lobanje iza očiju životinje bio je mnogo kraći od izdužene zakrivljene njuške. Jedinstvene karakteristike poput ovih navele su naučnike da zaključe da pripada novoj vrsti.

"Ono što nam je stvarno upalo u oči jeste kako je (fosil izgledao) s izbuljenim očima, a zbog toga što je malo zgnječen tokom čuvanja ima nešto poput nakrivljenog osmeha koji stvarno podseća na Kermitov osmeh", rekao je Kelvin So, doktorand na Univerzitetu Džordž Vašington i glavni autor studije.

Praistorijski fosil proveo je decenije u Nacionalnoj kolekciji fosila Smitsonijana čekajući da ga naučnici izbliza pogledaju.

Ovo otkriće je veoma značajno jer su rani fosilni ostaci vodozemaca i njihovih predaka uglavnom fragmentarni, što otežava otkrivanje kako su žabe, daždevnjaci i njihovi srodnici evoluirali.

Otkrivanje novih vrsta kao što je kermitops od suštinske je važnosti za otkrivanje ranih grana porodičnog stabla vodozemaca, rekli su istraživači.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: