Tečna krv u životinji mrtvoj 42.000 godina: Očuvani organi ždrebeta iz ledenog doba FOTO

Iz tela ždrebeta starog 42.000 godina izvučena je tečna krv, a načnici pokušavaju da pronađu "žive ćelije" i da ga kloniraju.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

16:14

Default images

Naučnici u Jakutsku u Sibiru uspeli su da izvuku uzorke tečne krvi iz tela muškog ždrebeta starog 42.000 godina.

Ždebe su pronašli prošle godine u stalno zamrznutom tlu, odnosno u permafrostu, pa je odlično očuvano. Naučnici će pokušati da izvuku njegove ćelije.

Smatraju da ždrebe pripada izumrloj rasi lenskaja, a ti konji poznati su i pod nazivom lena, objavio je Gizmodo.

Stručnjaci severoistočnog federalnog univerziteta u Jakutsku i južnokorejske Fondacije Soam biotek riserč analiziraju ostatke sa namerom da kloniraju praistorijskog konja.

Međutim, da bi to uradili, istraživači moraju da izvuku i i uzgoje žive somatske ćelije, a to dosad nisu mogli da urade.

Više od 20 pokušaja rasta ćelija iz tkiva životinje nije uspelo.

Detaljna analiza konja započeta je prošlog meseca, a naučnici će na njemu raditi do kraja aprila.

"Naučnici su sada uspeli da izvuku uzorke tekuće krvi iz vena koje su dobro očuvane zahvaljujući povoljnim uslovima ukopa i permafrosta", izjavio je Semjon Grigorjev, šef muzeja Mamut Jakutsk.

Nije jasno da li se mogu iz uzorka krvi uzgojiti vitalne ćelije.

Grigorjev je u intervjuu za TAS rekao da je obdukcija pokazala i "lepo sačuvane organe" i mišićno tkivo koje je i dalje "prirodno crvenkaste boje".

Takođe, ždrebe ima očuvanu i dlaku što je još jedan "plus" za naučnike jer svi dosad iskopani konji te vrste nisu imali više dlake.

"Istraživanja su pokazala da je ždrebe u trenutku smrti bilo staro jednu do dve nedelje. Uginulo je zbog davljenja u blatu, koje se smrznulo i pretvorilo u permafrost. Blato i mulj koje je ždrebe progutalo pre smrti pronašli su u njegovom gastrointestinalnom traktu. Ždrebe je tako postalo najbolje očuvana životinja ledenog doba ikada pronađena u svetu", rekao je Grigorjev.

Zadnji sličan pronalazak bio je 2013. kada su ruski naučnici pronašli tekuću krv u ostacima mamuta starih 15.000 godina.

Naravno, postoje i ozbiljna etička i tehnološka pitanja uz kloniranje. Oživljavanje vrsta je konzervativno iz više razloga, među kojima je smanjen kvalitet života jer će takva životinja biti podvrgnuta eksperimentima celog života, zatim pitanja međusobnog razmnožavanja i odsustva staništa ledenog doba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: