Otkrivena prava istina o kosmičkim zracima u našoj galaksiji

Kosmički zraci za koje se verovalo da potiču iz Mlečnog puta - središta naše galaksije, najverovatnije dolaze iz drugih, udaljenijih galaksija, pokazalo je novo istraživanje.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

09:35

Otkrivena prava istina o kosmičkim zracima u našoj galaksiji
Foto: Thinkstock

Tim od 400 međunarodnih naučnika iz 18 zemalja izradio je mapu mesta iz kojih potiču ove visoko-energetske čestice, objavljeno je u američkom časopisu "Sajens".

"Ovo otkriće pružilo nam je bolji uvid u nastanak našeg svemira, Mlečnog puta i drugih galaksija", rekao je Karl-Hajnc Kampert, portparol nemačkog univerziteta Vupertal.

Kosmički zraci predstavljaju zbir atomskih jezgara, od protona vodonika do gvožđa. Svaka galaksija šalje jedinstvenu mešavinu tih jezgara u vidu kosmičkih zraka.

Naučnici su uspeli da izmere sastav tih zraka i odrede o kojim galaksijama je reč po njihovom specifičnom kosmičkom otisku. Naše Sunce konstantno odašilje nisko-energetske kosmičke zrake, poznate kao solarni vetrovi.

Pošto su nisko-energetske čestice nabijene, magnetna polja ih odbijaju, što naučnicima predstavlja problem prilikom određivanja njihovog odredišta jer do Zemlje dolaze ravnomerno rasprostranjene, poput svetla koje prolazi kroz maglu.

Visoko-energetske čestice nije lako skrenuti s njihove putanje, zbog čega postaju pogodni kandidati za istraživanje njihovog porekla. Nažalost, ovaj tip čestica vrlo je redak i do Zemlje dolazi u proseku tempom od jedne čestice po površini fudbalskog igrališta u svakom veku.

Opservatorija Pjer Ože u Argentini, koja je sakupila podatke za istraživanje, dovoljno je velika da prikupi dovoljno informacija o tome iz kojeg smera su stigle čestice.

Tokom desetgodišnjeg istraživanja, opservatorija je registrovala 30.000 visoko-energetskih čestica.

Opservatorija se sastoji od 1.600 stanica s detektorima čestica, rasprostranjenih na površini većoj od 3.000 kvadratnih kilometara. Svaka stanica opremljena je rezervoarom s 12 tona vode i detektorom koji može da utvrdi da li je u pitanju visoko-energetska čestica ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: