Naučnici konačno zaključili koja je životinjska vrsta najstarija

Naučnici godinama nisu mogli da se dogovore o jednom - da li su sunđeri ili meduze najstariji višećelijski mesojedni organizmi koji nisu izumrli.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

12:41

Naučnici konačno zaključili koja je životinjska vrsta najstarija
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući najnovijoj studiji koju su sproveli biolozi sa Univerziteta u Bristolu, s velikom sigurnošću se može reći da su stariji sunđeri.

U istraživanju temeljenom na analizi strukturnih makromolekula, zaključili su kako su sunđeri na samom dnu genealoškog stabla svih životinja naše planete.

Sunđeri pripadaju beskičmenjacima.Vrlo su jednostavne građe. Žive u svetskim morima sedelačkim načinom života, a samo nekoliko vrsta živi u slatkoj vodi.

Hrane se usisavajući vodu iz koje filtriraju hranjive sastojke. Najpoznatije su po svojoj izvanrednoj sposobnosti regeneracije - iz svakog otkinutog dela može da se razvije nov sunđer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: