Sreda, 11.07.2018.

10:18

Ovako je Tesla govorio o ženama

Izvor: B92

Ovako je Tesla govorio o ženama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

217 Komentari

Sortiraj po:

M

pre 5 godina

Drago mi je i ponosna sam što svojim radom i akademskim rezultatima doprinosim ovome što je nazvano "propašću civilizacije".

Radim i kućne poslove, a to valjda doprinosi razvoju civilizacije (?!). Ali šta ću, neki unutrašnji poriv, radoznalost, naučni duh, motivišu me da se takmičim sa muškarcima u nauci i da budem vrlo kompetentna i da - avaj! - prevaziđem neke od njih.

Eto, da se držim samo kuhinje, doprinosila bih razvoju civilizacije, ali time što sam prevazišla muškarce koji su slabiji od mene u mom poslu, e zbog toga svet srlja u propast.

Pomozite mi da shvatim ovu logiku.

cento

pre 5 godina

Hmmm....Milutin Gradic....cistokrvni Amerikanac....jasta....on najbolje zna...
(Zaza, 11. jul 2018 16:13)

Milutin je potomak americkih indijanaca i njegov brat je Bik Koji Sjedi a njegovo indijansko ime je Junac Koji Sjedi.

Slovenija, EU

pre 5 godina

Vidim, da srbi mešate dve stvari u jednu... odnosno da izjednačujete Hrvate i ustaše. A to više govori o vama nego o njima. Je li svaki Srbin i četnik? Ne bih rekao.
A i po rezultatima izbora, rekao bi da je u Srbiji više nacionalista nego u Hrvatskoj. U Srbiji Vučić i ekipa na izborima dobija laganih 50% + Šešelj 8 (ili tako nekako), pa ti do dođe na nekih 60% glasova za ekstremnu desnicu. Jer Vučić je za mene lagano ekstremni desničar.
Do čim u Hrvatskoj ta brojka nikad nije bila iznad 25%. Kao uostalom ni u Sloveniji.
A i tako opevana Srbska državotvornost je samo posledica drugačije politike vaših gazda Turaka, kojima ste bili vazal 500 godina! A to nikad ne spominjete. Vi proti Turaka nikad niste ratovali kao država. Ali je zato ratovala Austrougarska monarhija, čiji delovi su obuhvaćali i delove današnje Srbije. A politika AU je bila takva da nije dozvoljavala država unutar svog sustava, ali je zato Hrvatska imala svoj sabor i političke predstavnike u toj monarhiji, što ukazuje na političku kontrolu hrvatske teritorije, prevedeno naznake države. A inače prvi Hrvatski sabor bio je sazvan davne 821. godine. A slično se dogadjalo i kod nas u Sloveniji.

Бацач пламена

pre 5 godina

e zabeležen - hvala na trudu.
ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (porucnik, 11. jul 2018 14:14)

Porucnik ili patak, to je pitanje. Valjda postoji nesto sto se zove fizicko ogranicenje, pa te zene ne mogu da podignu teret od 20 kg. Kao sto ti ne mozes da rodis dete. Hvala bogu na tome.
(Tanja, 11. jul 2018 16:37)

Па што се онда гурају у војску кад не могу то да издрже? Ми мушкарци бар не покушавамо да родимо дете. Узгред, има жена које су физички јаке, које нису размажене и које раме уз раме са мушкарцима подносе све напоре. Глупог ли поређења.

CATAPA

pre 5 godina

imaju li japanci nekog svetski poznatog izumitelja?
(neutralni felsh, 11. jul 2018 21:13)
!. U tome je suština inteligencije. Ne u tome da se konstatuje šta postoji (to je svest), već u veštini otkrića da ne postoji nešto što bi moralo da postoji.

Džoni

pre 5 godina

Tesla je Prometej, a debili razglabaju o njegovom poreklu i zašto se nije ženio.
Tesla se previše dugo i previše intenzivno bavio svojom prometejskom misijom, tako da nije stigao da upozna ljude kojima je podario novu vatru. Kada ih je konačno upoznao, zavoleo je golubove. Zbog onih koje je najbolje poznavao (Srbi, Hrvati, Amerikanci...) zbog takvih je zavoleo golubove.

Uostalom, golubovi su ga jednako toliko razumeli koliko i vi takvi. Isti ste kao ti golubovi, letite naokolo i serete po svemu.

Atreides

pre 5 godina

-Belaj- Samnom radi jedan bas takav Hrvat ali bas onaj pravi. Kaze on da danas 2/3 Hrvata su u stvari pokatoliceni Srbi i da sva ova sra.a koja se desavaju upravo ti " hrvati " prave. On zna sta je zna korene jos iz doba Hazburga i dalje....a ti pokatoliceni imaju problem i oni se najvise busaju hrvatstvom

Milan_PT

pre 5 godina

Tesla je rođen u Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, izguglajte "Tesla pasoš" pa mi nađite gdje piše Austrougarska!
@(Magistra vitae, 11. jul 2018 13:55)

Tačno @Magistra vitae, kad se izgugluje "Tesla pasoš" pojavljuje se naslovna strana njegovog pasoša, gde piše "hrv-slav-dalm ZEMALJSKA vlada", ili ti na nemačkom "Landes-Regierung". Da kojim slučajem stoji "Staads-Regierung" onda bi se to odnosilo na "državnu vladu", a ne na "zemaljsku vladu", što u praksi znači "oblasna vlada". Hrvatska nije ni mogla da bude nezavisna država, jer je tad bila deo velikog carstva. Zbog veličine teritorije državna vlada u Beču je imala svoje okružne ili oblasne vlade po celoj teritoriji carstva. A to carstvo se nije zvalo Hrvatsko carstvo.
To što je postojalo više vlada na toj teritoriji, ne znači da su to bile nezavisne države - daleko od toga. Da li znaš da u BiH postoje 13 vlada i da svaka ima svoja ministarstva? 10 kantona, Federacija, Republika Srpska i Distrikt Brčko, a država samo jedna - BiH. Zasada...

Kristijan

pre 5 godina

Srpski sarlatan kome su stavili nema otkrica kao njegova iako nije ima pojma ni o ćemu, a ojo htjeli da sakriju slobodnu energiju i sad luudi krosite skupu elektricnu energiju jer ju je ovaj sharlatan podrzavao.
(Sandzaklija, 11. jul 2018 14:33)
Da pogađamo, jedva završena osnovna, poklonjena dvojka iz fizike?
U ćentar, mm?

Filmofil

pre 5 godina

"Tesla je i za ona vremena morao da bude "politički korektan", alo ko ga razume, jasno je da je i u ovom slučaju bio u pravu. Davanjem prava glasa ženama, demokratija je trivijalizovana, a potom i suspendovana. Demokratske države su stavljene pred demokratski izbor: ako svako glasa, onda svačiji (ničiji) glas neće vredeti ništa. "

Drugim recima, svaki muski mediokritet treba da ima pravo glasa, a neke Marije Kiri, Rosalind Frenklin, Hana Arnet, Drage Ljucic, itd ne. One treba da su ekonomski zavisne, podredjene jer je svet musko zabaviste gde sve funkcionise po princip "JA hocu sta JA hocu kad se MENI naprndaci". One to ima da ispunjavaju, a ako nece ima da lupamo i razbijamo i oduzimamo prava. Sva velika unistenja, logori, uzajamna ubijanja organizovale su iskljucivo zene. Prvo se zahebavamo unistavamo drustva ekonomski, bioloski (ubjanjem), a posle udaramo po zenama kako nece da nadoknadjuju neciju zahebanciju. Zene postoje da sluze muskarcu da ne redjam zasta, a oni ce svoje vreme da koriste spram intelektualnog kapaciteta od kladionice do istrazivaca.
Ne znam sta je stajalo iza Teslinog izbora, ne bih spekulisala. Najverovatnije je da nije zeleo da se zeni, jer takva posvecenost ne ostavlja mnogo mesta za druge osobe u zivotu. Covek nije bio praktican ni sto se sebe tice, kako bi bio praktican u odlukama koje se ticu porodice. On je sebe procenio i doneo ispravnu odluku, ali nije imao petlje da stane iza nje.

Marija

pre 5 godina

@ Belaj, 11. jul 2018 14:10
Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje...
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Srbija je za vreme Eugena Savojskog (branio BG od Turaka) bila pokrajina Habzburškog carstva koja se zvala Kraljevina Srbija. Isto tako, za vreme Turaka imala je "knezove" (razlikovati od "kneževa).
Ali vidiš, pošto je ta "kraljevina" bila samo oblast pod tuđom vlašću (isto što je i Hr bila u mislim istom periodu), mi je ne doživljavamo kao nešto čime bismo se hvalili, to je za Srbe samo epizoda koliko i nemačka okupacija.
Oni "knezovi" iz doba Turaka su taman u rangu hrvatskih plemićkih porodica - bogatiji i uticajniji članovi društva kojima je neki strani (u Srbiji je strani=privremeni) vladar dao neke privilegije i titulu da se njome okiti. Za nas oni nisu plemstvo nego pre nešto kao administracija.
Te "kraljevine" nemaju državotvorni potencijal, za nas to nije kraljevina, niti su ti plemići pravi plemići. Ovo ne zna samo onaj ko nije imao svog vladara, pa nek je i seljački.

Milos Bogdanovic

pre 5 godina

U savremenoj duhovnoj i moralnoj dekadenciji čoveka svaka polna uloga je osakaćena, jer zloupotreba sposobnosti radi satisfakcije (koja je koren polne nezrelosti) dovodi do gubljenja funkcije zbog koje ta sposobnost postoji, pa se to otkriva i u funkciji polnih sposobnosti. Emotivnost koja treba da bude sposobnost izražavanja ljubavi, postaje izvor satisfakcije, pa ljudi više vole osećanja koja im voljena osoba izaziva nego njenu ličnost. Žena se odriče svojih ženskih odgovornosti (odgajanja deteta i služenja mužu), jer to ponižava njenu gordost. Ona postaje gorda da prizna zavisnost od muškarca u onim sferama u kojima je normalno da gradi komplementarni odnos prema muškarcu. Zato joj mnogobrojni izrazi nežnosti, koji su bili sasvim uobičajeni u zapadnoj kulturi u vreme njenog najvećeg prosperiteta smetaju, jer ih shvata kao poniženje sopstvene gordosti. I muškarac se odriče svoje muške preduzimljivosti, borbe za društvenu pravdu i služenja društvu i čovečanstvu, pa postaje kukavica i “papučar”. On svoje sopstvene odgovornosti prebacuje na državu, što objašnjava zašto se nivo testosterona kod muškaraca iz godine u godinu sve više snižava. U takvom stanju oba roditelja gube motiv brižnosti prema svojoj deci jer ih deca ometaju u hedonizmu. Na kraju čovek gubi smisao života, jer je jedini pravi smisao života, koji prožima odnose i žive i nežive tvari, da postoji radi drugoga i da služi drugome.

Milan

pre 5 godina

Tesla, sa ovom i ovakvom Srbijom, i Hrvatskom kakva danas jeste, ne bi imao nista zajednicko, stideo bi se i jedne i druge drzave. A po svoj prilici je bio homoseksualac koji je odabrao da zivi u celibatu, da ne bi naskodio svom ugledu.

ketiS

pre 5 godina

@Belaj "Imate li vi jos koju pravu dinastiju osim seljackih Karadjordjevica?"

Imamo i to jako mnogo! Pored "seljackih" Karadjordjevica imamo i "seljacke" Nemanjice, te "seljacke" Brankovice i Lazarevice, pa onda i "seljacke" Obrenovice. Svi ti "seljoberi" su nam ostavili neprocenjivo politicko i kulturno nasledje na kome artikulisemo sopstveni identitet. Sto se vasih "plemica" tice oni su bili toliko veliki "Hrvati" da ste morali da cekate kraj 20-og veka da uz pomoc jednog srpskog diktatora "sklepate" aktuelnu drzavicu!

radnim ženama, iz korisnih profesija, svaka čast.

pre 5 godina

Tužno da u ovako jednoj važnoj temi koju je još tad osetio veliki genije kao strašan problem, dolazi do nacionalističkih primitivnih izliva. Ne vidite suštinu!

Ljudi zar ne shvatate su nam emancipacija i feminizam doneli urušavanje najlepšeg sistema, porodičnog. Bela kuga. Uništen porodični spokoj.Imate dva muškarca u kući. Ne ide to.

Takodje, došlo je do nenormalnog porasta birokratije i administracije, novih komplikovanih zakona i taksi, da bi eto, taj korpus nešto kao radio, tjs odsustvovao od kuće i dece,a što sve zajedno guši stvaraoca i preduzimača i dolazi do stagnacije.

O uništenim životima gradjana zbog dejstva tog parazitarnog korpusa drugom prilikom..

ce gevara

pre 5 godina

TESLA je bio Srbin, a par hrvatića oće da ga prisvoje jel nemaju ništa svoje!!:))
(sava, 11. jul 2018 12:41)

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Ovako ... Hrvatska je 936 goduna postala kraljevina i papa je krunisao Tomislava za kralja.Hrvatska je na Petrovoj Gori izgubila bitku gde je zatim kralj Zvonimir umro 1104g a njegova cerka udala za Ugarskog kralha Belu i celo plemstvo je priznalo Ugarsku krunu kao svoju.
Dali to plemstvo od pre 600-700 godina Ugarsko plemstvo!? Dali Teslu mozemo nazvati Austro-Ugarom ili Srbinom koji je ziveo u Austro-Ugarskoj ili vojnoj krajini!

Cinjenica je da su rodnu kucu Nikole Tesle ustase spalile 1942 a opet njegov spomenik srusile 1992-93 ... tako da kada vam valja Tesla vi ga svojatate a kada vam ne valja vi ga spaljujete.Inace Hrvatska je svoju drzavnost obnovila 1992g.

Istina, da je Tesla ostao tu gde jeste ... mozda bi bio ludak.On je nastavio svoj naucno-istrazuvacki rad u SAD i ostavio buducnosti nezamusliva dela.Tesla jeste poreklom Srbin ali Tesla je covek koji je okrenuo planetu i on pripada danasnjem covecanstvu!!!

CATAPA

pre 5 godina

Tesla je i za ona vremena morao da bude "politički korektan", alo ko ga razume, jasno je da je i u ovom slučaju bio u pravu. Davanjem prava glasa ženama, demokratija je trivijalizovana, a potom i suspendovana. Demokratske države su stavljene pred demokratski izbor: ako svako glasa, onda svačiji (ničiji) glas neće vredeti ništa.

Odabrano je ovo drugo. Tako je demokratija postala forma, a suština je postala mnogo gora nego što je i pre bila.

Teslu je nemoguće razumeti i tumačiti u današnjim okvirima. Pre svega mi smo ubeđeni da smo danas inteligentniji nego što su ljudi ikada pre bili. Naprotiv, ljudska inteligencija odumire jer je i sve manje neophodna za preživljavanje i stvaranje potomaka, što povratnom spregom stvara nepodoban ambijent za razvoj inteligentnih ljudi.

Mi danas živimo u svetu bez individualnih intelektualnih autoriteta. Shvatate li koliko je strašno što današnjicu otkrivamo kroz reči jednog Tesle (na primer) koji je umro pre 85 godina!

Danas više ne postoji niko, ni jedan pojedinac ćija je reč uopšte važna, kamoli istina koju ne želimo da čujemo. Budale vole laskavce, a ne one koji im govore šta su.

acomurija

pre 5 godina

Ovoliki komentari, ogromna vecina neznalacko navijanje - za i protiv.
Ni tekst nije bolji...

Preci Nikole Tesle, kao i svi Licani, vode poreklo iz moje Metohije. Jovanka Budisavljevic - Broz, poreklom je iz Budisavaca, 15-tak km od Peći, a selo joj se zove Pećani.

Tesla je sin pravoslavnog svestenika i pravoslavke. U to vreme, u Lici nije bilo Hrvata, cak ni pokatolicenih Srba. Gospic je u to vreme bio u Ugarskoj, tako da je Tesla rodjen, skolovao se, otisao u Ameriku kao Srbin - Ugarski drzavljanin, sa Madjarskim pasosem! Nikako nije mogao biti Srbin iz Hrvatske - jer Hrvatske u Lici nikada nije bilo do 1. decembra 1946. Cak i Drugo zasedanje Avnoja, na koje se kace velikohrvati, bilo je 11 meseci posle Tesline smrti.

Kao takav, formalno, je i umro, a jedna od njegovih dragih uspomena, bila je kesa sa grumenom zemlje iz rodnog Smiljana.

Tesla se nije zenio jer je ostao veran svojoj zaljubljenosti u Minu - cerku Mihaila Pupina! Pupin nije hteo da cuje da mu gorstak Licanin bude zet. Otada je trajala netrpeljivost izmedju njih dvojice, sve do par dana pred Pupinovu smrt, kada je Pupina grizla savest, pa je molio Nikolu da ga poseti na samrtnickoj postelji, sto je Tesla i uradio, i OPROSTIO Mihailu sto je ostao nezenja.

Tesla je odbijao bogate udavace, i Morganovu cerku, ali i Lazinu ideju da se ozeni Lenkom Dundjerski.

Jedna od najcuvenijih Teslinih izjava je: ja sam isuvise grub za ta divna stvorenja - zene. Tesla je ugasio seksualni nagon u sebi, snagom volje, iz razloga razocaranosti, a ne zbog neke poremecenosti.

Zakljucak: Hrvati, dalje ruke od Srbina Nikole Tesle, sina Pravoslavnog svestenika, ciju ste rodnu kucu porusili u svom besu i bezumlju. - Srbi, ipak malo znamo o velikanu naseg narodnog stabla.

Cak ga Amerikanci bolje poznaju... Bez obzira sto ima udruzenje, s preko 30 miliona sledbenika, koji tvrde da je Tesla vanzemaljac...

neutralni felsh

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.   
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)   

kratko i jasno.  
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30)  

Sta je u prethodnom komentaru "kratko i jasno"???
(EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak, 11. jul 2018 17:08)

izraz "kratko i jasno" se odnosio prerezno na zakljucak: "kicenje tudjim perjem". uvek me je nerviralo to nase (i srpsko i hrvatsko) provicijalno prosvajanje ljudi koji su odavde mahom pobegli glavom bez obzira. sta imamo od toga sto je tesla nas? sta smo postigli sa takvim potencijalom? imamo li meku firmu koja to moze globalno da iskorosti? ne, mi smo svu energiju potrosili na sasave teme - ne da objasnimo i definisemo nasledje nasih ljudi u svetu, nego da ih glorifikujemo mistifikacijom i svojatamo cisto da bi pokazali da smo bolji od drugih. ispada da su nam nenamerno naneli vise stete od koristi. imaju li japanci nekog svetski poznatog izumitelja?

XiDe

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

kratko i jasno.

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30) # Link komentara
Preporučujem (+24

Zasto mesate drzave sa narodnostima? Ne radi se ovde o tome gde je neko ziveo ili gde je rodjen nego o narodnoj pripadnosti. Milutine jel ima jos neki svedjanin sa starim svedjanskim prezimenom Ibrahimovic? ili mozda je MILUTIN staro americko ime? (verovatno jos od starosedoca "indijanaca")?

vidi ne volim ni ja "DRZAVU" Srbiju ali volim ZEMLJU Srbiju i svoj narod i ako ne zivim na svojoj zemlji zbog "DRZAVE" .... dakle poenta je, od "DRZAVE" mozes pobeci ali od pripadnosti jednom narodu ne mozes! Krv i gene ne mozes promenniti!! Mozes ti biti drzavljanin bilo koje Drzave ali ti je narodna pripadnost Srpska..

homoseksualac

pre 5 godina

Tesla nije bio homoseksualac, za to ne postoji ni jedan dokaz, to su nebulozna objasnjenja onih koji ne mogu da razumeju duhovno stanje u kojem se covek delom odrice seksualnosti da bi se potpuno posvetio stvaranju.

pft

pre 5 godina

"Da je žena korisna i i Bog bi je imao."
(dragan, 11. jul 2018 14:41)

Да је жена корисна, не би стварала ауторе тако отрцаних коментара.

J.

pre 5 godina

Kontroverzni penzioner, to što si rekao, dokazuje suprotno, na žalost. Čovek koji tako nešto može da izjavi za svog sunarodnika koji odbija nacionalizam...kakav je to čovek?!

komšija

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. 
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Bolan, ja ćito da je Jelaćić bijo Srbin iz Petrovaradina i da zbog toga efendija-predsjednik hoće pomoć da mu podignu spomenik u Zagrebu...

nesavršenstvo s manom

pre 5 godina

hehe, prikriveni homić. Kakve veze ima, niko nije savršen.
u Lici, ili Srbiji da je došao kojim slučajem, zbog toga se ne bi dobro proveo bi onda, a ni danas.
I zato on ode u Ameriku, gde sve može...

moki

pre 5 godina

@Ivane Veljkovicu od porekla ne mozes pobeci a to gde si se skolovao i ziveo sa tim nema veze. Mozes ti da zavrsis Harward i zivis u USA ali ces uvek biti Srbin, Kinez, Svedjanin....

Menadzerska kombinacija

pre 5 godina

USA državljanin MILUTIN GRADIĆ

Tesla je pre svog naucnog proboja u Americi prevodio srpske epske pesme na Engleski. Cesto je u sali govorio da ce po tome ostati vise upamcen nego po svom naucnom radu. Na sahrani mu je svirana "Tamo daleko". Vrlo cudno za Amrikanca hrvatskog porekla.

A za ove koji tvrde da je voleo isti pol. Tesla je u mladosti bio veliki zenskaros. Visok skoro 2 metra, markantan, u Americi je bio vrlo popularan medju zenama. Kasnije sa godinama i ulaskom u frenetican naucni rad se opredelio za zivot u celibatu.

aabb

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

Ako si ti "njihov", zasto onda citas i pises komentare po balkanskim novinama. Veci si balkanac sa svojim komentarom od svih ovde, makar da si se kultivisao. Sto bi se reklo, moze ti da odes od sela, ali selo od tebe ne.

Tesla ne bi mogao ni u 21. veku da ostvari u Srbiji ono sto je ostvario u 20. jednostavno nemamo minimum uslova.zamislite kolika je tada beda bila ovde.i ti si otisao u tu USA trbuhom za kruhom..Da su postojali avioni i telefoni, verujem da bi se cesto vracao i bio u kontaktu.

Da je Djokovic rodjen u 20. veku, verov se i on ne bi vracao, i ne bismo znali koliko je velik.

EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.  
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)  

kratko i jasno. 
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30) 

Sta je u prethodnom komentaru "kratko i jasno"???

Politico

pre 5 godina

Opet prepucavanja oko toga čiji je Tesla. Tesla ne može biti američki naučnik, jer se školovao u Evropi, u Beču i Pragu, dakle sva svoja znanja stekao je u Evropi, a onda ih je samo primenio u Americi, dakle Tesla je naučnik svetskog kalibra ili što bi neki rekli "svetski, a naš", jer je pre svega i na prvom mestu bio veliki Srbin i rodoljub koji je voleo svoju majku, porodicu i svoj srpski narod kao i sve ljude sveta kojima je nesebično poklonio svoja umetnička dela od nauke i svoje vizije.

Uros

pre 5 godina

@boki Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.

...rodjen u Austrougraskoj, na teritoriji koja danas pripada Hrvatskoj.

neko neko

pre 5 godina

Čovek van vremena, genije kakvog nije bilo i nece biti, steta sto u vremenu u kom je ziveo apsolutno nije bio shvaćen....i još uvek nije.

Zvecarkica

pre 5 godina

Jos kada sam prvi put na nekom kvizu pre vise godina cula za Teslu zgoditivla sam ga ono bas do kraja. Brate ova ti je najacha do sad ako mi ga verujes. Kad dodjes u Bg biraj splava ja castim i separea i najskupljega pica kojega sluze!!

el Dino

pre 5 godina

Tesla je rođen u Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, izguglajte "Tesla pasoš" pa mi nađite gdje piše Austrougarska!
@(Magistra vitae, 11. jul 2018 13:55)

lol brale, kakva mitomanija, Austro-Ugarska je država u kojoj se Tesla rodio, a to što ti navodiš u to vreme u toj monarhiji može biti smo neka opština ili tako neka druga provincija.

Cinjenice su cudo

pre 5 godina

Nikola Tesla je Hrvat koliko je ban Josip Jelacic Srbin. Nikola Tesla nije ni Hrvat niti je rodjen u Hrvatskoj. On je rodjen u Habsburskoj monarhiji, u Vojnoj Krajini, u srbskoj porodici. Malo pogledajte kakve su bile granice Hrvatske unutar Habsburske monarhije u vreme njegovog rodjenja. Varazdin, Hrvatsko Zagorje i okolina. Lika (Vojna Krajina) nema veze sa Hrvatskom ni u teritorialnom ni u upravnom smislu. A tek govoriti da je Srbin Hrvat ...

Milos

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Nemamo, sve smo ih pobili.

Politico

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!

#(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

I onda te neko pita, a gde su im grobovi, a ti oda "beee..."
ajde ne blamiraj se, kakvi vaši plemići, vladari i kraljevi, još niste bili ni državu dobili kako valja i odma su vas Ugari stavili pod svoju šapu u ropstvo i tako vas držali narednih 1000 godina, dok na udariše ludi Srbi 1918. godine, no šta nam je to trebalo, velika je to greška bila što smo ginuli za vašu slobodu, zahvalili ste nam se na najgori mogući način.

Lacerta

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Tesla je bio Severnomakedonac albanskog porekla po babine linije, i tačka!
(Kontroverzni penzioner, 11. jul 2018 14:11)

Ma, jok, naturalizovani Cincarin sa čečensko-mongolskim precima!

Zakljucak

pre 5 godina

Poenta price je da je ostao ovde niko nikad ne bi cuo za njega. Ili bi bio svestenik, ili bi ga zaklali ili bi bi bio neki cata... Poreklo mu je srpsko ali nikad ne bi bio to sto je bio da nije bio u Americi. I da je Hrvat opet ne bi bilo nista od njega da je ostao ovde. Amerikanci imaju sve pravo da ga svojataju a to ne rade. Samo na Balkanu svadja ciji je neko cije poreklo nema nikakve veze sa onim sto je uradio u svetu... a mnogi verovatno I ne znaju ali znaju ko su mu askurdjeli i bele vrane...

Aca el Loco

pre 5 godina

Feminizam kao pokret je devalvirao status muskaraca u svetu. Rodna ravnopravnost je najveca glupost izmisljena, uz feminizam. Zaboga, zene ne mogu raditi isto sto i muskarci, kao i obratno, jer nismo i ne trebamo ikada biti programirani na taj nacin. Zene su projektovane da budu supruge i majke, i to im je prva uloga, a sve ostale su na dalekom 5om ili 6om mestu. Ako treba da zaradjuju, neka, ali cenim zene kojima je porodica na prvom mestu, a ove sa karijerama koje su udate za posao i on im je na prvom mestu volim da ispitujem koliko su srecne zapravo (95% nisu i postaju depresivne). Ovo sve pisem iz iskustva u razgovoru sa koleginicama iz struke (zdravstvo).

Tanja

pre 5 godina

e zabeležen - hvala na trudu.
ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (porucnik, 11. jul 2018 14:14)

Porucnik ili patak, to je pitanje. Valjda postoji nesto sto se zove fizicko ogranicenje, pa te zene ne mogu da podignu teret od 20 kg. Kao sto ti ne mozes da rodis dete. Hvala bogu na tome.

seka

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. 
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

a pape su inace poznate po tome da uvek govore istinu hahahaa

realista

pre 5 godina

Vidi se da covek nikada nije bio ozenjen. Ajde sada uvrede kako sam kreten, itd. Svestan sam svega, ali ove izjave o superiornosti zena i slicno moze da prica samo neko ko je bio nezenja ceo zivot ;) ... uz svo duzno postovanje ka zenama, kao neznijem i lepsem polu. Volim svoju zenu, ali je ne smatram bozanstvom i svestan sam i njenih mana, kao i svojih.

odgovor

pre 5 godina

@Vagica

Taj mit da su žene plaćene manje za isti posao je odavno razotkriven i nema veze sa istinom. Moraš da znaš da na razliku u plati utiče dosta varijabli... Žene mnogo više odsustvuju sa posla, trudničko bolovanje pa posle oko dece kad su prehladjena i sl. Realno ne vole da rade prekovremeno. Biraju manje lukrarativna zanimanja gde nema para i ko je tome kriv? Jesu muškarci krivi što je neka odlučila da rodi dvoje dece i što posle zaradjuje manje ili radi na lošijoj poziciji? Žene po prirodi nisu ambiciozne, ne vole da talasaju i da menjaju firme. Pogledaj od svih ljudi koji ide u inostranstvo da radi 70% su muškarci, jednostavno nemaju potrebu da se trude jer će o njima uvek neko da se brine, ili država ili roditelji, dečko, muž...

Srbije 70% su muškarci.

Nikad sandzak-oduvek i samo RASKA

pre 5 godina

Tesla, cistokrvni Srbin i pravoslavac, nikakve veze sa hrvatskom nema. Da je kojim slucaju ostao u svom austro-ugarskom selu Smiljan gde je rodjen, bio bi zaklan od ustasa kao i ostali Srbi koji su bili uhvaceni u tom selu.
A hrvati mogu samo da svojataju, posto nemaju nikoga svoga. Toliko...

senka velikog brata

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem. 
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04) 


kratko i jasno.
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30)

Što u prevodu znači da i ti nisi "sav svoj"?

Ivana

pre 5 godina

I dok se mi raspravljamo čiji je Tesla, naučnici i umetnici i dalje moraju da odu iz obe zemlje da bi iskoristili svoj talenat i znanje. Da je Tesla ostao ovde bio bi izložen podsmehu i zbog načina i života i zbog svojih ideja. Baš kao Marina Abramović danas, primera radi.

ahshha@gmail.com

pre 5 godina

@zna tesla. Morate malo poznavati trziste rada i videti da u Holandiji postoje part time poslovi koji su dobro placeni i zene ih dosta koriste. A drugo apsolutno netacno da su danas zene nesrecnije nego pre, pa samo pogledajte kolko je zena sa sela nesrecnija od one koja ima karijeru i koja nije postala neciji rob, vec ima dosta samostalnosti.

neutralni felsh

pre 5 godina

u mostanici zivi covjek izbjegao iz like 95, zove se nikola tesla. nesto nije jasno?
(abraham, 11. jul 2018 13:48)


ima jedan slican zivi u Lazi :)

kneža

pre 5 godina

bio mi je idol,sad ga gledam kao boga,alo bre trofazni sistem obrtnog magnetnog polja,koja ideja,pa znaš kad bi mi ta ideja pala na pamet?,Nikad , zašto? zato što mi je uvek u glavi pi..ka bila!,svaka mu čast!

prevod

pre 5 godina

"Venčan sa naukom?" Milioni naučnika imaju porodice, ali jedan je Tesla. Ipak mislim da je on bio venčan sa samim sobom... i sa naukom.
Teško je takve genijalce psihoanalizirati, ili čak kritikovati, ali te njegove izjave o ženama iz 1924 su čudne, kontroverzne i nelogične, čak i za ono vreme.
Kriviti emancipovane žene za propast civilizacije je kao i kritikovati naučnike-neženje za propast civilizacije. Naivno i nezrelo...
Mislim da je OK reći da je u socijalnom pogledu Tesla bio blago ugrožen kao i puno štrebera kojima je nauka dovoljna.
E pa sada lupajte minuse...

trt

pre 5 godina

Tesla je blistavi um. Jos pre 100 godina je locirao problem sa zenama i stranputicu kojom je covecanstvo krenulo. Rasprava o poreklu Tesle kaska stotinama godina ze genijalnoscu tog coveka.

Goran

pre 5 godina

U bre... Nije Srbin. Pa ako mu je tac bio pravoslavni pop koje nacionalnosti bi on mogao biti!? A to gde je ziveo i radio je jedno a odkle potice je drugo. I Mihajlo Pupin, sta je on bio, Japanac!? Nego ljudi mlate svasta, krivo im sto je Srbin. Ne mogu ocima da nss gledaju...

Minja

pre 5 godina

@zna tesla. Koja su to istraživanja iz prošlosti koja pokazuju da su zene danas nezadovoljnije nego u prošlosti? Mozda su i danas zene nezadovoljne, ali ne iz istih razloga: u prošlosti je tretirana kao stvar (setite se Petrijinog venca, čitajte etnografske materijale sa nasih prostora o tretmanu žena, o tome da se žensko dete tretiralo drukcije nego muško, da u CG ni dan danas u mnogim familijama žensko dete ne nasledjuje...i da ne nabrajam). Jeste, mozda su zene i danas nezadovoljne kad su za isti posao plaćene manje, ali su slobodnije, a kako koja koristi ili zloupotrebljava svoju slobodu, to varira od slučaja do slučaja. A Tesla je bio genije u nauci, ali kao covek ograničen svojim vremenom i iskustvom.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Тесла може бити само хрватским националистима хрватски научник. Сви други, укључујући и Хрвата који нису задојени национализмом, а има их итекако, Теслу сматрају српским научником. Јесте Тесла живео већи део живота у Америци али још нико од Американаца Теслу није назвао америчким научником; сви га у најмању руку сматрају српско-америчким. И ова кратка цртица о његовом односу са Лазом Костићем говори да је Тесла био јако свестан чијег јег порекла и из којег је народа.

tamo daleko

pre 5 godina

Nikola Tesla je bio homoseksualac i imao je neki "cudan odnos" sa golubom. Njegovo misljene o zenama ni tada nije imalo nikakav uticaj na nista a sada jos manje.

Ono sto je bitno je da je Tesla bio neprikosoven u svojoj oblasti i time Srbi stvarno mozemo da se ponosimo.

porucnik

pre 5 godina

ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Zato sam i ja pobegao, pa se vi samo bavite koje veći Srbin a ko Hrvat.
(Nikola, 11. jul 2018 11:40)

Hvala ti. Što vas više ode, manje đubreta ovde.

Belaj

pre 5 godina

TESLA je bio Srbin, a par hrvatića oće da ga prisvoje jel nemaju ništa svoje!!:))
(sava, 11. jul 2018 12:41)

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!

srecno razveden(a) ne postoji

pre 5 godina

@da li je bas tako?
Uplasio me taj problem pre 8 meseci, iz istog razloga, ali brt, nisam se dao. Dobra cicka me skroz povadila. Potreban neko da se zaljubi u tebe, da osetis kako je biti voljen. Posle sve moze.

Kale*

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Pa, ni jedna istorijska knjiga to ne spominje, jer to nije činjenica, već obična glupost!
Potraži u nekoj mađarskoj SF knjižari takvo štivo!
Možda ćeš tu otkriti da je bio Abordžin!

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

Au, brate dragi! Ja da sam na tvom mestu grdno bih se zabrinuo za svoju bezbednost. Ima CIA da te skenja k'o poslednje magare. Ovakvom glupom pričom, naneo si nemerljivu štetu imidžu njihovih građana za koje i onako važi uvreženo mišljenje da su ograničeni i priglupi. Ti si baš reprezentativan primerak, a oni ti to neće oprostiti jer si se javno eksponirao.
Ja sve ovo tebi rekoh, ali brine me da li ćeš moći razumeti, pošto si takav kakav si.

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Tesla je bio Severnomakedonac albanskog porekla po babine linije, i tačka!

Hudini

pre 5 godina

Dame i Gospodo Nikola Tesla je Srbin od oca Pravoslavnog svestenika i majke Hrvatice po zanimanju(domaćica,majka) Zato nema potrebe ulazoti u dalju diskusiju o poreklu.

Sandzaklija

pre 5 godina

Srpski sarlatan kome su stavili nema otkrica kao njegova iako nije ima pojma ni o ćemu, a ojo htjeli da sakriju slobodnu energiju i sad luudi krosite skupu elektricnu energiju jer ju je ovaj sharlatan podrzavao.

Vagica

pre 5 godina

Ne izgleda mi da žene teže da budu kao muškarci, nego samo da se za isto obavljen posao isto plate, i da se cene kao osobe, a ne kao predmet obožavanja nekog muškarca.
Žena rađa i to ne može ničim da se zameni. Muškarac oplodi ženu, i treba da se brine o njoj i deci kada su nemoćni. Dok je takvog odnosa, dok je dostojanstva i međusobnog poštovanja, sve je u redu. Onim muškarcima koji svojim ponašanjem ne mogu da zasluže poštovanje treba ukazati na to i preporučiti da rade na sebi i odnosu prema drugima.

Tanja

pre 5 godina

Uz svo postovanje za velikog naucnika, ovakva shvatanja su bila prevazidjena jos i u njegovo doba, a kamoli danas. Zrtva takvih stavova, da je zeni mesto u kuhinji, da radja i kuva i "neznom ljubavlju" usmerava muskarca, bila je i nasa Mileva Maric. Zena izuzetnog talenta i tuzne sudbine. Na kraju ju je Ajnstajn ostavio, da sama odgaja dete, a da se posvetila nauci, verujem da bi njeno ime danas bilo proslavljeno sirom sveta. No, dobro, to je bio njen izbor. Zenama treba pravo na izbor, karijera, ili porodica, pa neka same odlucuju. Iako jedno ne iskljucuje drugo, naravno.

ivan

pre 5 godina

Nikola Tesla je rođen na teritoriji Austro-Ugarske, današnja Hrvatska u pravoslavnoj srpskoj porodici, koji se, kako je poznato istoriji, izjašnjavao kao Srbin, družio se sa Srbima, želeo da bude sahranjen u Srbiji, i na njegovom sprovodu se sviralo Tamo daleko. Školu završio u Gracu, današnja Austrija. Matica Srpska iz Novog Sada ga je dva puta odbijala za stipendiju. Školovanje bezuspešno nastavlja u Pragu. Najveće znanje stekao na poslovima u Budimpešti, Parizu i Strazburu.

U svakom slučaju Tesla nije ni srpski, a još manje hrvatski naučnik. U pitanju je američko - austrougarski naučnik. To može nama da se svidi ili ne, ali to su činjenice. Austrougarska ga školovala, u Americi je postigao največa naučna dostignuća. Srbija i Hrvatska veze nemaju sa tim.

Ivan Veljković

Cincar

pre 5 godina

Ne razumem ni Srbe ni Hrvate oko svadje zbog Tesle. Pa Tesla je bio Vlah pravoslavne veroipovesti. Tesla je vlasko prezime. Kao sto su to bili i Pasic, Apis i slicni, da ih ne nabrajam. Teslino lice ima klasicne morlacke karakteristike. Licani su izmedju ostalog vecinom karavlasi/morlaci. A Smiljan se nalazi upravo u predelu stare Morlakije, uporistu Vlaha u okolini dalmacije. Mnogo me jedi sto ste zaboravili na sve sto su Vlasi doprineli regionu, kao i na njih same, kao da su sugavi. U Hrvatskoj je taj izraz i pogrdan, mada je tamo sve pogrdno.

neutralni felsh

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)


kratko i jasno.

kompleksi guše čovečanstvo, opustite se

pre 5 godina

ovo je najizraženije kod srpskih žena zbog urodjenog inata i kontriranja kao odlike nacionalnog mentaliteta i kod američkih anglosaksonskih žena, koje su tradicionalno iskompleksirane.

Realno

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Rodjen na teritoriji Austrougarske.

Lakana

pre 5 godina

Ne znam koje nacionalnosti moze da bude covek koji trazi za sahranu da mu ss svira "Tamo daleko".
A drugo, osim feministkinja ne moze se niko ljutiti na lepe reci koje je rekao za zene (u skladu sa vremenom u kojem ze ziveo)i ocigledno je vise postovao zene nego vecina tada.

JocaBoca

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
(boki, 11. jul 2018 10:50)

Rodjen na teritoriji Austrougarske.
Znam da boli, ali Hrvatska u to vreme nije postojala.

da

pre 5 godina

Tesla niti je rodjen u Srbiji, niti se skolovao u srbiji niti je zivio u Srbiji, ali je zato najveci Srbin kojeg je Srbija imala.
Mitomanska logika na djelu....
Tesla je rodjen u Hrvatskoj, i to nemoze promjeniti nikakvi mitovi, lazi i ostale gluposti.....

Pera Pisar

pre 5 godina

...mnogo bolje mu je išla elektrotehnika od ovog razumevanja žena i hoće to kog genijalaca, kad je nešto teško i kompleksno kao što su ta pitanja vezana za struju brilijantno se snalaze, a potpuno drugačiji su na ovim prostim pitanjima, kao što je ovo vezano za žene...imaš love, biraj, nemaš, čuti i trpi !!!

nick

pre 5 godina

Da samo dopunim povodom toga o srpskom poreklu Tesle.
To je samo za nas Srbe bruka i sramota, jer ovde nije imao razumevanja i kapacitet da iznese svoje ideje, sto je tako tipicno za sve prestavnike Srpskog naroda koji su napredni.Svi do jednoga odlaze u inostranstvo gde su prihvaceni bolje od rodjene drzave gde im ljudi koji mogu da ih razumeju u dubini duse duboko zavide (sto naravno prelazu u mrznju).
Zavist je direktna manifestacija licne nesposobnosti i neuspeha sto je u nasem narodu jako izrazeno.Jednostavno mi kao nacija nemamo mentalni kapacitet da razumemo ljude koji su ispred svog vremena u bilo cemu, tako da su nam nadimci i omalozavanja najcesca odbrana.

pertla

pre 5 godina

Nikola....kako može da Tesla bude američki naučnik ? Tesla je kao naučnik postao u Srbiji tu se i rodio, a živeo i radio je u americi, te je svoje znanje tamo pokazivao ostalim neznalicama...jedan od njih je bio Edison, arogantni britanac - koji ga je ujedno i pokrao...

Marinero

pre 5 godina

Dakle na temi o Teslinom stavu prema ženama koristi se prilika još jednom provući kompleksaška teza da Tesla nije imao nikakve veze sa Hrvatskom. Štoviše da tamo nije niti rođen jer eto Hrvatska tada nije postojala. Riječ je o mrziteljskoj tezi vrijednoj samo najdubljeg prijezira. Međutim, taj stav kao da postaje mainstream u srpskoj javnosti. Imam osjećaj kao da bi pojedinci najradije zabranili Hrvatskoj da spominje i poštuje Teslin lik i djelo. Jer on je isključivo srpski. Htjeli bi i preimenovati imena osnovnih škola po Hrvatskoj, gradskih trgova, pa i maknuti Teslin kip iz središta Zagreba. Taj film nećete gledati. Pozivajući se na njegovo srpsko pravoslavno porijeklo zanijekali bi Hrvatskoj najradije i sam spomen na Nikolu Teslu. Međutim, ta ista ekipa spremno će taj kriterij odmah zaboraviti kada se priča o Ivi Andriću i spremno ga proglasiti Srbinom. Kojeg li licemjerja! Dobro, valjda Vlada Austrougarske monarhije očekuje priljev srpskih turista u Teslin Smiljan. Ček' malo, to je ipak Hrvatska. Kako nezgodno...

Shvatite

pre 5 godina

Ovo i ja govorim: žene su nam strani uticaji svrgli sa svog prirodnog pijedestala. Spustili su ih dole među muškarce. Ali tu su muškarci prvi krivi, jer su dopustili da poveruju u te zle i otrovne misli, koje su ubacivane sa neke zlonamerne spoljne strane. Ženama nije mesto isključivo u kuhinji, za šporetom, da čuvaju decu, da stalno traže nešto materijalno. Njima je mesto u muškarčevom srcu i u sredini društva. Nije žena samo fizički objekat, niti materica. Ona je divno i uzvišeno stvorenje, koje mužu daje motiv za ceo njegov život, deci uzor, bebi život, a opet, celom društvu zamajac. Napravismo u društvu sve od igle do svemirskih letelica, a žene i dalje odvraćamo od njihove prirode i lepote duha. One su slobodne, a u stvari još više robuju. One su poštovane, a ustvari su daleko najviše ukaljane. One su voljene, a u stvari nikad više prezirane i nipodaštavane. One biraju, a u stvari nikad više manipulisane i podvođene. One su trebale da budu izvor, a napravljeno je sve da postanu ponor života.

neutralni felsh

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen u Austrougarskoj a na teritoriji današnje Hrvatske. Čiji je onda? Mislim da ga ovako treba predstavljati a ne svojatati. A što se žena tiče: one jesu i treba da budu ravnopravne sa muškarcima ali nikad ne mogu biti jednake sa muškarcima jer je to tako Bog (ili priroda) odredio. Izgledaju različito, različitih su gabarita, različitih sposobnosti, ja bih čak rekao i da im mozak drugačije funkcioniše, ali jednostavno nisu jednake sa muškarcima. One mogu da rode a muškarci ne mogu. Zar to nije dokaz da nisu jednake. Mnoge žene jesu sposobnije od mnogih muškaraca ali nikako nisu jednake sa muškarcima.
(Smeško Belić, 11. jul 2018 12:09)


pobrkani termini.

Ns

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
(boki, 11. jul 2018 10:50)
Americki ambasador u Beogradu rece pre nekoliko dana da je Tesla Srbin.
Donald Tusk visoki evropaki zvanicnike takodje rece da je Tesla Srbin.
Teslini ostaci se nalaze u Beogradu a ne u americi i vi opet uporno lazete sebe i sve oko sebe.

USA državljanin MILUTIN GRADIĆ

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.

riki

pre 5 godina

zasto se jos uvek raspravlja njegova nacionalnost, kada se zna sta je rekao u beogradu dok je drzo govor kada je dosao majci na sahranu i na njegovoj sahrani po njegovoj zelji je svirano "tamo daleko"

Asabajlis

pre 5 godina

Iz svega onoga sto sam procitao o Tesli zakljucio sam da je taj covek koliko god bio genijalan po pitanju nauke u privatnom zivotu bio sklon
nacionalizmu, u odnosima medju polovima moze se reci cak i sovinizmu i jednom zapravo sveobuhvatnom zivotnom amaterizmu, tako da zapravo i nema razloga razmatrati njegove stavove koji nemaju veze sa naukom. I ne cudi me sto je ovaj tekst privukao veliki broj komentatora nesigurnih u svoju muskost koji u Teslinim recima traze opravdanje za svoje sopstvene racionalizacije proistekle iz te nesigurnosti. Ako zaista zelite da se ozbiljnije pozabavite pitanjima o kojima je Tesla ovde govorio uputio bih vas da se upoznate sa radom Alfreda Adlera, psihologa iz prve polovine proslog veka i u prvo vreme Frojdovog saradnika, preporucujem knjigu "Individualna psihologija", ili ako to ne nadjete onda "O nervoznom karakteru".

Aksentije

pre 5 godina

Ako je Tesla Hrvat i rođen u Hrvatskoj onda su i 17 rimskih Imperatora, koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije, Srbi !!! A volim Teslu jer je i onda a i sad bio i ostao iznad svih. I nikada ga razumeti nećemo.

Smeško Belić

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen u Austrougarskoj a na teritoriji današnje Hrvatske. Čiji je onda? Mislim da ga ovako treba predstavljati a ne svojatati. A što se žena tiče: one jesu i treba da budu ravnopravne sa muškarcima ali nikad ne mogu biti jednake sa muškarcima jer je to tako Bog (ili priroda) odredio. Izgledaju različito, različitih su gabarita, različitih sposobnosti, ja bih čak rekao i da im mozak drugačije funkcioniše, ali jednostavno nisu jednake sa muškarcima. One mogu da rode a muškarci ne mogu. Zar to nije dokaz da nisu jednake. Mnoge žene jesu sposobnije od mnogih muškaraca ali nikako nisu jednake sa muškarcima.

Dragan

pre 5 godina

Sta bi tek Tesla rekao danas....
Zene su definitivno izgubile prednost koje su nekada imale u svojoj smernosti i pristojnosti.
Statistika to neumoljivo potvrdjuje.Brakovi se raspadaju kao nikada do sada.
Ravnopravnost je definitivno izgubljena zahvaljujuci agresivnim feministickim kampanjama.
Na kraju ce se muskarci zeniti muskarcima a zene zenama....Mozda je tako i najbolje.

Alisa

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske. (boki, 11. jul 2018 10:50)
Nije rodjen na teritoriji Hrvatske, jer Hrvatska tada nije postojala. Isto kao sto recimo Konstantin nije rodjen u Srbiji. Ostalo je u redu, s malom ispravkom da Tesla nije bio naucnik nego pronalazac. Pozdrav.

zicer

pre 5 godina

@cecc

u pravu si da tesla nije imao puno veze sa srbijom al pogotovo nikakve veze sa hrvatskom. rodjen je na teritoriji austrije u vojnoj krajini ,srpskom delu tadasnje austrije koji je stitio austriju od turaka. ta krajina je polako pokrstena,pobijena i izseljena u zadnjem veku od pokrstenih srba i hrvata nacista. tako da svojatati teslu nema smisla. covek krajisnik %100

Arsa

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)
Srbin, američkog državljanstva, rođen na teritoriji Austro-Ugarske.

strahinja

pre 5 godina

Tesla je, bre, bio homoseksualac. Naravno, to nije ni negativno, ni pozitivno, nego samo i iskljucivo normalno, i proverena istorijska cinjenica... Kakve veze ima sta je vole da radi (i sa kim) go u sopstvena, privatna cetiri zida... Uvek ce biti i ostati veliki naucnik, srpskog porekla... A nasa javnost bolje da malo otvori oci umesto sto vekovima tumara u mraku...
(Gospodin Jezda i Gospodja Dafina, 11. jul 2018 10:48

Meni pre deluje da je bio aseksualan..

Milan_PT

pre 5 godina

Tesla je u životu imao dva pasoša, tj državljanstva: austro-ugarsko i američko. Bio je srpskog porekla, i po majci i po ocu iz istaknutih pravoslavnih svešteničkih porodica, i to generacijama. Dok je bio dečak, bilo je planirano da nasledi svog oca Milutina na popovskoj funkciji. Veza sa Hrvatskom mu je bila ta, što se taj kraj gde je rođen, vekovima pre njegovog rođenja pripadao i skoro vek i po posle njegovog rođenja pripada državi Hrvatskoj...

Dakle, etnički Srbin, sa državljanstvom Austro-Ugarske i SAD, rođen na sadašnjoj teritoriji Republike Hrvatske. Sve je rečeno u prethodnoj rečenici, a ako nekome i dalje ništa nije jasno, tome ne mogu pomoći...

Istvan

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).

nick

pre 5 godina

Interesantno da je Tesla javno rekao da su mu stopala fetis.
Dalje sve sto je napisao o zenama je uvio u fasadu ispod koje stoji strah od istih.Bojao se snage svojih emocija kao i potencijalnog napustanja od strane istih (zena).To bi ga verovatno psihicki razorilo, jer je poznatno da su vrhunski intelektualci izuzetno emotivno nestabilni (neprosvecen narod ih dozivljava kao ludake).I prividno cudno ponasanje kod intelektualaca je dokaz izgleda bica kod koji je um jaci od telesnih pobuda (sto u sustini je nezdravo i nije normalno ponasanje).
Energija koja se razvija kod ljubavi je strahovita snaga i vrlo lako coveka zaludi i paralise mu fino razvijene mehanizme da misli o bilo cemu sem o partneru.Takvo ponasanje kod ljudi koji inovativno stvaraju je neprihvatljivo.
Inace sam u potpunosti za najpre finansisku samostalnost (kao kljucni resurs zivotnog opstanka) kod zena.U proslosti pa i danas mnoge zene trpe tesko frustrirane muskarce iz cisto ekonomskih razloga.
Prava stvar je kada su oboje ekonomski nezavisni i ravni, i sta se u toj vezi rodi je cista emocija, bez nekih finansisko egzistencijalnih manifetluka.
Tesla je odmah svatio moc ljubavi i kompletnu energiju prebacio u nauku.Frustracije koje su mu se stvarale zbog uskracenosti je sigurno kompenzovao ekstravagantnim projektima i publikacijama.

Мики

pre 5 godina

Tesla je bio americki naucnik, srpskog porekla.
(Tesla, 11. jul 2018 10:31)

Вероватно мислиш да си паметан, али пишеш глупости. Српски научник који радио и живео у америци. Видиш како је једноставно

Nikola

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji tadašnje Austro-Ugarske ako ćemo precizno. Dakle mogu da ga svojataju Amerikanci, Srbi i Austrijanci. Hrvatima u ovoj polemici nema mesta.

Pravi Gargamel

pre 5 godina

Tesline reci kao da su danas izrecene, sto znaci da je i pre 100 godina bilo isto. Sta cemo onda sa ovom danasnjom modernom supljom pricom o "neravnopravnosti"?

Život u celibatu

pre 5 godina

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...
(Znalac, 11. jul 2018 10:49)

Zbog toga je sasvim logično i očekivano što je INCEL najbrže rastući "pokret" u istoriji...
Samo vi momci nastavite da krivite žene za "propast" civilizacije i sledi vam život u celibatu. Uostalom i sam Tesla je tako živeo pa što bi vi bili išta bolji.

...off topic

pre 5 godina

@Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Hrvatske? mislis Austrougarske..

Staka Zulu

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(cecc, 11. jul 2018 10:50)

Nikola Tesla je hrvat (namerno, jer si i ti napisao malim slovom) isto onoliko koliko je i Marko Polo! Marko Polo je rođen na Korčuli. Samo to i ništa više (isto kao i Nikola Tesla). Ajte hrvati, usudite se pa napišite da je Marko Polo vaš. Ima da dobijete od Italijana po tamburi tako da Vam nikada više neće pasti na pamet da bilo koga svojajate.
Da imate malo obraza i stida, nakon Drugog svetskog rata, i poslednjih ratova i svega onoga šta ste uradili Srbima u svojoj zemlji nikada ne biste spomenuli da je Nikola Tesla vaš! Ali već je poznato da vi nemate stida, obraza, trunke morala...
Dokaz za to je i podatak da ste samo dve godine nakon proterivanja Srba iz Hrvatske uveli u UNESKO ojkaču kao deo kulturnog nasleđa hrvata.
Koji to hrvat peva ojkaču!?

architekt

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (boki, 11. jul 2018 10:50)


ako cemo u detalje rodjen je na teritoriji austro ugarske monarhije. on je hrvat taman koliko i milan martic.

Maja

pre 5 godina

Potpuno je u pravu po pitanju zena. Cilj nije da zena postane isto sto i musksrac, vec da se zena kao takva, razlicita od muskarca uvazi. Tasla care najbolji si!!!!

Maja

pre 5 godina

Bar smo se setili da AD nazovemo po Tesli. Tu smo ih pretekli! Mora da su crkli od muke sto se oni togs nidu prvi setili. Bravo za onoga ko je AD tako nazvao. A i ne znamo cija je to ideja...Novinari jer mozete da saznate cija je to ideja.

Saška

pre 5 godina

Ja se kao žena potpuno slažem s' ovim napisanim.
Nastajanje potpunog matrijarhata u nekoj civilizaciji, obavezno je vodio do propadanja te civilizacije. Ja sam pre svega Čovek, pa tek onda sam žena i nikad ne bih želela da sve muke koje dolaze sa propašću jedne
civilizacije, snađu moj porod... muškog ili ženskog pola.
Tesla je Srbin !

Aki

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Tesla je Hrvat koliko i Marko Polo ili Dioklecijan.
Prestanite da se blamirate prisvajajući tuđe, bolje se okretnite kažnjavanju onih koji su recimo spalili srpsku crkvu u kojoj mu je otac bio sveštenik.

ЖЕЉКО.ШУЋУР

pre 5 godina

@boki
Србин рођен у Хрватској (тада Аустријско царство) са касније америчким држављанством.

Darvinova nagrada

pre 5 godina

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...
(Znalac, 11. jul 2018 10:49)

Logicno je i ocekivano da MGTOW pokret iscezne posle jedne generacije.

ba_gra

pre 5 godina

ljudi kad je tesla rodjen nije postojala hrvatska pa nije i ne mize da bude hrvatski drzavljanin ili gradajnin

teslina sira producica je prema nekim procenama dala 30tak svestenika Spc

teslin otac je zeleo da tesla nastavi porodicnu tradiciju

tesla je umro u americi kao americki drzavljanin srpskog porekla/korena

sve ostalo su gluposti

građanin

pre 5 godina

oteli bi ga hrvati odavno da mu otac nije bio pravoslavni sveštenik i majka potomak loze Nemanjića...da nije otišao u svet,završio bi u nekoj od nebrojenih jama...ko zna koliko je Tesli tako završilo?!?! Toliko o hrvatima, strašno su to kompleksi kad ga uprkos neizmernoj mržnji prema srbima svojataju
P. S. Tesla je rođen na teritoriji Austrougarske

jelena

pre 5 godina

Ne moze covek za sve da bude pametan, obicno preterana logicka inteligencija ne ide pod ruku sa emotivnom i socijalnom, izgleda je tako i kod Tesle bilo.

C i n i k

pre 5 godina

Tesla se ovde slavi,njegovo se ime pise onom miroslavljevom cirilicom kao i rusko bugarskim fontom, a prava istina je da je on u Srbiji bio svega 2 sata u celom zivotu a i tada je doziveo nepravdu,niko ga nije primio na razgovor...

da li je bas tako?

pre 5 godina

(Gospodin Jezda i Gospodja Dafina, 11. jul 2018 10:48)

Aseksualac. Modernim zargonom receno "Low T", nizak nivo testosterona koji ga nije terao na seks ni sa kim. Da je bio gej, to bi se vec znalo, a pronaslo bi se neko nezno pisamce nekom muskarcu, kao sto su to nasli u zaostavstini Cajkovskog ... Aseksualnost postoji. Ja imam slican problem, ali sam ga dobio tek u 45. godini zivota, nakon dramaticnog razvoda. Od tada nemam zelje za seksom, cak ni u solo reziji. Mogu pornic da odgledam kao crtani film i da ne osetim bukvalno nista! I naravno, uvek se nadju pametnjakovici da mi pricaju kako postoje nekakvi flasteri ... kao da ja to ne znam i kao da ja nisam obisao vec 10 doktora koji su mi rekli da bi to kod mene bila opasna terapija. Ali ne vredi, uvek se nadje neko da mi trabunja kako neki ruski doktor (obavezno ruski) ima lek za to ... i jos se onda naljuti ako ne poslusam te glupe savete!

Bardami

pre 5 godina

Uopšte se više ne vodi bilo kakva rasprava. Dokazana činjenica je da je Srbin. Pa prvi bi Hrvati po njemu nazvali npr. zagrebački aerodrom da je Hrvat, a ne mi beogradski. Zar ne vidite koliki su nacionalisti kada im, u Americi školovana predsednica, izigrava u Rusiji najgoreg nacionalistu. I Šešelj bi joj pozavideo. Naravno, čast izuzecima.

EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela. 
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
(cecc, 11. jul 2018 10:50)

Kandidat za glupost godine. Čestitamo na Vasoj kandidaturi.

Nikola

pre 5 godina

Fasciniran sam kako možemo da izmenino bilo koju temu naopako. Ovde se nije pisalo dali je Srbin, hrvat ili bilo ko drugi - tema je njegovo vidjenje zana pobogu ljudi!!!

Verovatno je jadan čovek i pobegao zbog toga i zato nam i jeste tako kako jeste!

Zato sam i ja pobegao, pa se vi samo bavite koje veći Srbin a ko Hrvat.

смена страже

pre 5 godina

cecc, 11. jul 2018 10:50)
Тако је ,Тесла је још тада схватио да сте ви Хрвати велики,па је одлучио да вас превари и себе назове Србином (без обзира што му је отац православни свештеник) и што су му сви Срби..ал' само је он Хрват.Успут за време његовог живота Хрватска није ни постојала.. значи Тесла је Аустроугар!!!

Ana

pre 5 godina

Man...Dakle po tebi zena treba da uzme varjacu u ruke da bi ti mogao da se osecas ostvareno 😊Izvini ali dominante zene zele sposobnog muskarca.A ti pravac u neko selo da se zenis 🤣Jadni Svedjani i Nemci sa njihovim zenama...i zakonima koji garantuju ravnopravnost.

bojan

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

zapravo, americki naucnik, srpskog porekla rodjen na teritoriji austrougarske. nema bas mnogo veze sa hrvatskom, kako god da okrenes.

Kupac diplome

pre 5 godina

Ušao na komentare da vidim šta ljudi pišu o Teslinom odnosu prema ženama. Kad ono rasprava o njegovom poreklu. Strašno, nema nama pomoći.

adriano_galliani

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Српски научник, живео у Америци, рођен у Аустро-Угарској. Хрватска тада није постојала, а и сада постоји тек 20-ак година..

komšija

pre 5 godina

Američki naučnik srpskog porekla. Rođen je na teritoriji Austro-Ugarske u Lici. Ta teritorija je posle stravičnog pokolja od strane Hrvata nad Srbima i pokatoličenja Srba, administratuvno pripala Hrvatskoj 1945, a tihim državnim udarom 1974 data Hrvatskoj.

ba_gra

pre 5 godina

tesla nije bio gej. poznata su njegova prijateljstva sa bar dve zene pinimenu i prezimenu koje su se bavile najstarijim zanatom tokom njegovih studija...

Ninja

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cecc, 11. jul 2018 10:50)


Tesla je srpski naucnik, kojeg hrvati svim silama pokusavaju da svojataju, ali bezuspesno!

adriano_galliani

pre 5 godina

Човек је био научник, а такви са женама су углавном слабо пролазили. Према томе, то је и разлог за овакво трабуњање. Живеле жене!

Andrija

pre 5 godina

Nikola Tesla je odličan primer reakcija na pritisak okruženja jednog homoseksualca(pravdanje zauzetoscu poslom,koji mu ne ostavlja prostor za druga interesovanja i slično).

Ana

pre 5 godina

Zna tesla...Koje zene?Tvoja zena?Ja sam zena i srecna sam i zadovoljna.Imam 37 godina,svoj stan,svoj mir.Naravno da bih volela da se udam i naravno da bih mog muza volela i postovala.E sada zapitaj se zasto je tvoja zena nesrecna?

Jovan

pre 5 godina

Poslusajte pesmu koja je intonirana na Sahrani velikog naučnika i vidite ko mu je bio otac pa ćete sami zaključiti poreklo Nikole Tesle.

Ja nisam odavde

pre 5 godina

Covek imovinu zavestao Srbiji. Nikad nije rekao da je hrvat. Rodjen u Austro-Ugarskoj kao i milion drugih srba i hrvata.Kad je njegov rodni kraj postao Hrvatska tada mu jodbina pobijena od ustasa.

Gospodin Jezda i Gospodja Dafina

pre 5 godina

Tesla je, bre, bio homoseksualac. Naravno, to nije ni negativno, ni pozitivno, nego samo i iskljucivo normalno, i proverena istorijska cinjenica... Kakve veze ima sta je vole da radi (i sa kim) go u sopstvena, privatna cetiri zida... Uvek ce biti i ostati veliki naucnik, srpskog porekla... A nasa javnost bolje da malo otvori oci umesto sto vekovima tumara u mraku...

man

pre 5 godina

Tesla predvideo feminizam.
Istina, danas žene gledaju da oponašaju muškarce ali najgore je što se kroz agresivni feminizam trećeg talasa muškarci izbacuju iz mnogih profesija. A muško bez poslovne ostvarenosti i resursa ne može ni da se oženi i zašto danas nema nataliteta. Pogledajte vojsku i policiju gde rade žene, onda sistem obaveznih kvota u javnoj upravi gde mora biti 40% žena , a obvezne kvote žele da nametnu i privatnim firmama. Na osnovu pola ne kvalifikacija najprimitivnije moguće uspostavlja se vladvina žena - matrijarhat, ali sve pod kišobranim tzv. " ravnopravnosti", koje ni nema kad se žene povlašćene kao kad dobijaju decu posle razvoda u 90% slučajeva ili kad rade manje rizične poslove. Ili kad ranije idu u penziju itd.

cecc

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.

Nela

pre 5 godina

Ljudi su složena bića i različito se ostvaruju u različitim domenima. Tesla zaslužuje sve divljenje ovog sveta za naučna dostignuća, ali to ne znači da sva njegova shvatanja treba automatski da prihvatimo kao ispravna.

Znalac

pre 5 godina

Tesla je lepo izložio stadijume koje mi muškarci prolazimo u odnosu sa ženama. Od idealizacije & obožavanja...

"Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osećam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”

...do uviđanja nakazne Istine i kraha Iluzije:

"Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala"

"Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da se što više izjednači s muškarcem - odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste"

"Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život"

"Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zapećak predstavlja znak propadanja civilizacije", ukazao je.

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...

zna tesla

pre 5 godina

Danas su žene nikad nezadovoljnije životom postoje istraživanja na tu temu. Paradoksalno, žene su bile više srećnije kad su bile domaćice i kad je mušarac donosio resurse, danas su najzadovoljnije životom Holandjanke koje najmanje rade jer se bave decom. Feminizam je unesrećio milione žena...

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Zena koja uporno zeli da bude veca i jaca od muskarca i sa tim kompleksima da bude superiornija i da dominira nad muskarcem niko normalan ne bi hteo, osim naravno edipovaca.

zna tesla

pre 5 godina

Danas su žene nikad nezadovoljnije životom postoje istraživanja na tu temu. Paradoksalno, žene su bile više srećnije kad su bile domaćice i kad je mušarac donosio resurse, danas su najzadovoljnije životom Holandjanke koje najmanje rade jer se bave decom. Feminizam je unesrećio milione žena...

man

pre 5 godina

Tesla predvideo feminizam.
Istina, danas žene gledaju da oponašaju muškarce ali najgore je što se kroz agresivni feminizam trećeg talasa muškarci izbacuju iz mnogih profesija. A muško bez poslovne ostvarenosti i resursa ne može ni da se oženi i zašto danas nema nataliteta. Pogledajte vojsku i policiju gde rade žene, onda sistem obaveznih kvota u javnoj upravi gde mora biti 40% žena , a obvezne kvote žele da nametnu i privatnim firmama. Na osnovu pola ne kvalifikacija najprimitivnije moguće uspostavlja se vladvina žena - matrijarhat, ali sve pod kišobranim tzv. " ravnopravnosti", koje ni nema kad se žene povlašćene kao kad dobijaju decu posle razvoda u 90% slučajeva ili kad rade manje rizične poslove. Ili kad ranije idu u penziju itd.

Maja

pre 5 godina

Potpuno je u pravu po pitanju zena. Cilj nije da zena postane isto sto i musksrac, vec da se zena kao takva, razlicita od muskarca uvazi. Tasla care najbolji si!!!!

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Zena koja uporno zeli da bude veca i jaca od muskarca i sa tim kompleksima da bude superiornija i da dominira nad muskarcem niko normalan ne bi hteo, osim naravno edipovaca.

Nela

pre 5 godina

Ljudi su složena bića i različito se ostvaruju u različitim domenima. Tesla zaslužuje sve divljenje ovog sveta za naučna dostignuća, ali to ne znači da sva njegova shvatanja treba automatski da prihvatimo kao ispravna.

Nikad sandzak-oduvek i samo RASKA

pre 5 godina

Tesla, cistokrvni Srbin i pravoslavac, nikakve veze sa hrvatskom nema. Da je kojim slucaju ostao u svom austro-ugarskom selu Smiljan gde je rodjen, bio bi zaklan od ustasa kao i ostali Srbi koji su bili uhvaceni u tom selu.
A hrvati mogu samo da svojataju, posto nemaju nikoga svoga. Toliko...

da li je bas tako?

pre 5 godina

(Gospodin Jezda i Gospodja Dafina, 11. jul 2018 10:48)

Aseksualac. Modernim zargonom receno "Low T", nizak nivo testosterona koji ga nije terao na seks ni sa kim. Da je bio gej, to bi se vec znalo, a pronaslo bi se neko nezno pisamce nekom muskarcu, kao sto su to nasli u zaostavstini Cajkovskog ... Aseksualnost postoji. Ja imam slican problem, ali sam ga dobio tek u 45. godini zivota, nakon dramaticnog razvoda. Od tada nemam zelje za seksom, cak ni u solo reziji. Mogu pornic da odgledam kao crtani film i da ne osetim bukvalno nista! I naravno, uvek se nadju pametnjakovici da mi pricaju kako postoje nekakvi flasteri ... kao da ja to ne znam i kao da ja nisam obisao vec 10 doktora koji su mi rekli da bi to kod mene bila opasna terapija. Ali ne vredi, uvek se nadje neko da mi trabunja kako neki ruski doktor (obavezno ruski) ima lek za to ... i jos se onda naljuti ako ne poslusam te glupe savete!

Saška

pre 5 godina

Ja se kao žena potpuno slažem s' ovim napisanim.
Nastajanje potpunog matrijarhata u nekoj civilizaciji, obavezno je vodio do propadanja te civilizacije. Ja sam pre svega Čovek, pa tek onda sam žena i nikad ne bih želela da sve muke koje dolaze sa propašću jedne
civilizacije, snađu moj porod... muškog ili ženskog pola.
Tesla je Srbin !

strahinja

pre 5 godina

Tesla je, bre, bio homoseksualac. Naravno, to nije ni negativno, ni pozitivno, nego samo i iskljucivo normalno, i proverena istorijska cinjenica... Kakve veze ima sta je vole da radi (i sa kim) go u sopstvena, privatna cetiri zida... Uvek ce biti i ostati veliki naucnik, srpskog porekla... A nasa javnost bolje da malo otvori oci umesto sto vekovima tumara u mraku...
(Gospodin Jezda i Gospodja Dafina, 11. jul 2018 10:48

Meni pre deluje da je bio aseksualan..

Kale*

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Pa, ni jedna istorijska knjiga to ne spominje, jer to nije činjenica, već obična glupost!
Potraži u nekoj mađarskoj SF knjižari takvo štivo!
Možda ćeš tu otkriti da je bio Abordžin!

Znalac

pre 5 godina

Tesla je lepo izložio stadijume koje mi muškarci prolazimo u odnosu sa ženama. Od idealizacije & obožavanja...

"Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osećam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”

...do uviđanja nakazne Istine i kraha Iluzije:

"Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala"

"Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da se što više izjednači s muškarcem - odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste"

"Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život"

"Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zapećak predstavlja znak propadanja civilizacije", ukazao je.

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...

Ja nisam odavde

pre 5 godina

Covek imovinu zavestao Srbiji. Nikad nije rekao da je hrvat. Rodjen u Austro-Ugarskoj kao i milion drugih srba i hrvata.Kad je njegov rodni kraj postao Hrvatska tada mu jodbina pobijena od ustasa.

nick

pre 5 godina

Interesantno da je Tesla javno rekao da su mu stopala fetis.
Dalje sve sto je napisao o zenama je uvio u fasadu ispod koje stoji strah od istih.Bojao se snage svojih emocija kao i potencijalnog napustanja od strane istih (zena).To bi ga verovatno psihicki razorilo, jer je poznatno da su vrhunski intelektualci izuzetno emotivno nestabilni (neprosvecen narod ih dozivljava kao ludake).I prividno cudno ponasanje kod intelektualaca je dokaz izgleda bica kod koji je um jaci od telesnih pobuda (sto u sustini je nezdravo i nije normalno ponasanje).
Energija koja se razvija kod ljubavi je strahovita snaga i vrlo lako coveka zaludi i paralise mu fino razvijene mehanizme da misli o bilo cemu sem o partneru.Takvo ponasanje kod ljudi koji inovativno stvaraju je neprihvatljivo.
Inace sam u potpunosti za najpre finansisku samostalnost (kao kljucni resurs zivotnog opstanka) kod zena.U proslosti pa i danas mnoge zene trpe tesko frustrirane muskarce iz cisto ekonomskih razloga.
Prava stvar je kada su oboje ekonomski nezavisni i ravni, i sta se u toj vezi rodi je cista emocija, bez nekih finansisko egzistencijalnih manifetluka.
Tesla je odmah svatio moc ljubavi i kompletnu energiju prebacio u nauku.Frustracije koje su mu se stvarale zbog uskracenosti je sigurno kompenzovao ekstravagantnim projektima i publikacijama.

Ns

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
(boki, 11. jul 2018 10:50)
Americki ambasador u Beogradu rece pre nekoliko dana da je Tesla Srbin.
Donald Tusk visoki evropaki zvanicnike takodje rece da je Tesla Srbin.
Teslini ostaci se nalaze u Beogradu a ne u americi i vi opet uporno lazete sebe i sve oko sebe.

Nikola

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji tadašnje Austro-Ugarske ako ćemo precizno. Dakle mogu da ga svojataju Amerikanci, Srbi i Austrijanci. Hrvatima u ovoj polemici nema mesta.

Kupac diplome

pre 5 godina

Ušao na komentare da vidim šta ljudi pišu o Teslinom odnosu prema ženama. Kad ono rasprava o njegovom poreklu. Strašno, nema nama pomoći.

senka velikog brata

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem. 
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04) 


kratko i jasno.
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30)

Što u prevodu znači da i ti nisi "sav svoj"?

adriano_galliani

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Српски научник, живео у Америци, рођен у Аустро-Угарској. Хрватска тада није постојала, а и сада постоји тек 20-ак година..

JocaBoca

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
(boki, 11. jul 2018 10:50)

Rodjen na teritoriji Austrougarske.
Znam da boli, ali Hrvatska u to vreme nije postojala.

EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela. 
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
(cecc, 11. jul 2018 10:50)

Kandidat za glupost godine. Čestitamo na Vasoj kandidaturi.

architekt

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (boki, 11. jul 2018 10:50)


ako cemo u detalje rodjen je na teritoriji austro ugarske monarhije. on je hrvat taman koliko i milan martic.

građanin

pre 5 godina

oteli bi ga hrvati odavno da mu otac nije bio pravoslavni sveštenik i majka potomak loze Nemanjića...da nije otišao u svet,završio bi u nekoj od nebrojenih jama...ko zna koliko je Tesli tako završilo?!?! Toliko o hrvatima, strašno su to kompleksi kad ga uprkos neizmernoj mržnji prema srbima svojataju
P. S. Tesla je rođen na teritoriji Austrougarske

Staka Zulu

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(cecc, 11. jul 2018 10:50)

Nikola Tesla je hrvat (namerno, jer si i ti napisao malim slovom) isto onoliko koliko je i Marko Polo! Marko Polo je rođen na Korčuli. Samo to i ništa više (isto kao i Nikola Tesla). Ajte hrvati, usudite se pa napišite da je Marko Polo vaš. Ima da dobijete od Italijana po tamburi tako da Vam nikada više neće pasti na pamet da bilo koga svojajate.
Da imate malo obraza i stida, nakon Drugog svetskog rata, i poslednjih ratova i svega onoga šta ste uradili Srbima u svojoj zemlji nikada ne biste spomenuli da je Nikola Tesla vaš! Ali već je poznato da vi nemate stida, obraza, trunke morala...
Dokaz za to je i podatak da ste samo dve godine nakon proterivanja Srba iz Hrvatske uveli u UNESKO ojkaču kao deo kulturnog nasleđa hrvata.
Koji to hrvat peva ojkaču!?

Aki

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Tesla je Hrvat koliko i Marko Polo ili Dioklecijan.
Prestanite da se blamirate prisvajajući tuđe, bolje se okretnite kažnjavanju onih koji su recimo spalili srpsku crkvu u kojoj mu je otac bio sveštenik.

Gospodin Jezda i Gospodja Dafina

pre 5 godina

Tesla je, bre, bio homoseksualac. Naravno, to nije ni negativno, ni pozitivno, nego samo i iskljucivo normalno, i proverena istorijska cinjenica... Kakve veze ima sta je vole da radi (i sa kim) go u sopstvena, privatna cetiri zida... Uvek ce biti i ostati veliki naucnik, srpskog porekla... A nasa javnost bolje da malo otvori oci umesto sto vekovima tumara u mraku...

porucnik

pre 5 godina

ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci

смена страже

pre 5 godina

cecc, 11. jul 2018 10:50)
Тако је ,Тесла је још тада схватио да сте ви Хрвати велики,па је одлучио да вас превари и себе назове Србином (без обзира што му је отац православни свештеник) и што су му сви Срби..ал' само је он Хрват.Успут за време његовог живота Хрватска није ни постојала.. значи Тесла је Аустроугар!!!

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Tesla je bio Severnomakedonac albanskog porekla po babine linije, i tačka!

riki

pre 5 godina

zasto se jos uvek raspravlja njegova nacionalnost, kada se zna sta je rekao u beogradu dok je drzo govor kada je dosao majci na sahranu i na njegovoj sahrani po njegovoj zelji je svirano "tamo daleko"

bojan

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

zapravo, americki naucnik, srpskog porekla rodjen na teritoriji austrougarske. nema bas mnogo veze sa hrvatskom, kako god da okrenes.

ce gevara

pre 5 godina

TESLA je bio Srbin, a par hrvatića oće da ga prisvoje jel nemaju ništa svoje!!:))
(sava, 11. jul 2018 12:41)

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Ovako ... Hrvatska je 936 goduna postala kraljevina i papa je krunisao Tomislava za kralja.Hrvatska je na Petrovoj Gori izgubila bitku gde je zatim kralj Zvonimir umro 1104g a njegova cerka udala za Ugarskog kralha Belu i celo plemstvo je priznalo Ugarsku krunu kao svoju.
Dali to plemstvo od pre 600-700 godina Ugarsko plemstvo!? Dali Teslu mozemo nazvati Austro-Ugarom ili Srbinom koji je ziveo u Austro-Ugarskoj ili vojnoj krajini!

Cinjenica je da su rodnu kucu Nikole Tesle ustase spalile 1942 a opet njegov spomenik srusile 1992-93 ... tako da kada vam valja Tesla vi ga svojatate a kada vam ne valja vi ga spaljujete.Inace Hrvatska je svoju drzavnost obnovila 1992g.

Istina, da je Tesla ostao tu gde jeste ... mozda bi bio ludak.On je nastavio svoj naucno-istrazuvacki rad u SAD i ostavio buducnosti nezamusliva dela.Tesla jeste poreklom Srbin ali Tesla je covek koji je okrenuo planetu i on pripada danasnjem covecanstvu!!!

komšija

pre 5 godina

Američki naučnik srpskog porekla. Rođen je na teritoriji Austro-Ugarske u Lici. Ta teritorija je posle stravičnog pokolja od strane Hrvata nad Srbima i pokatoličenja Srba, administratuvno pripala Hrvatskoj 1945, a tihim državnim udarom 1974 data Hrvatskoj.

Aksentije

pre 5 godina

Ako je Tesla Hrvat i rođen u Hrvatskoj onda su i 17 rimskih Imperatora, koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije, Srbi !!! A volim Teslu jer je i onda a i sad bio i ostao iznad svih. I nikada ga razumeti nećemo.

Lakana

pre 5 godina

Ne znam koje nacionalnosti moze da bude covek koji trazi za sahranu da mu ss svira "Tamo daleko".
A drugo, osim feministkinja ne moze se niko ljutiti na lepe reci koje je rekao za zene (u skladu sa vremenom u kojem ze ziveo)i ocigledno je vise postovao zene nego vecina tada.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Тесла може бити само хрватским националистима хрватски научник. Сви други, укључујући и Хрвата који нису задојени национализмом, а има их итекако, Теслу сматрају српским научником. Јесте Тесла живео већи део живота у Америци али још нико од Американаца Теслу није назвао америчким научником; сви га у најмању руку сматрају српско-америчким. И ова кратка цртица о његовом односу са Лазом Костићем говори да је Тесла био јако свестан чијег јег порекла и из којег је народа.

Tanja

pre 5 godina

Uz svo postovanje za velikog naucnika, ovakva shvatanja su bila prevazidjena jos i u njegovo doba, a kamoli danas. Zrtva takvih stavova, da je zeni mesto u kuhinji, da radja i kuva i "neznom ljubavlju" usmerava muskarca, bila je i nasa Mileva Maric. Zena izuzetnog talenta i tuzne sudbine. Na kraju ju je Ajnstajn ostavio, da sama odgaja dete, a da se posvetila nauci, verujem da bi njeno ime danas bilo proslavljeno sirom sveta. No, dobro, to je bio njen izbor. Zenama treba pravo na izbor, karijera, ili porodica, pa neka same odlucuju. Iako jedno ne iskljucuje drugo, naravno.

acomurija

pre 5 godina

Ovoliki komentari, ogromna vecina neznalacko navijanje - za i protiv.
Ni tekst nije bolji...

Preci Nikole Tesle, kao i svi Licani, vode poreklo iz moje Metohije. Jovanka Budisavljevic - Broz, poreklom je iz Budisavaca, 15-tak km od Peći, a selo joj se zove Pećani.

Tesla je sin pravoslavnog svestenika i pravoslavke. U to vreme, u Lici nije bilo Hrvata, cak ni pokatolicenih Srba. Gospic je u to vreme bio u Ugarskoj, tako da je Tesla rodjen, skolovao se, otisao u Ameriku kao Srbin - Ugarski drzavljanin, sa Madjarskim pasosem! Nikako nije mogao biti Srbin iz Hrvatske - jer Hrvatske u Lici nikada nije bilo do 1. decembra 1946. Cak i Drugo zasedanje Avnoja, na koje se kace velikohrvati, bilo je 11 meseci posle Tesline smrti.

Kao takav, formalno, je i umro, a jedna od njegovih dragih uspomena, bila je kesa sa grumenom zemlje iz rodnog Smiljana.

Tesla se nije zenio jer je ostao veran svojoj zaljubljenosti u Minu - cerku Mihaila Pupina! Pupin nije hteo da cuje da mu gorstak Licanin bude zet. Otada je trajala netrpeljivost izmedju njih dvojice, sve do par dana pred Pupinovu smrt, kada je Pupina grizla savest, pa je molio Nikolu da ga poseti na samrtnickoj postelji, sto je Tesla i uradio, i OPROSTIO Mihailu sto je ostao nezenja.

Tesla je odbijao bogate udavace, i Morganovu cerku, ali i Lazinu ideju da se ozeni Lenkom Dundjerski.

Jedna od najcuvenijih Teslinih izjava je: ja sam isuvise grub za ta divna stvorenja - zene. Tesla je ugasio seksualni nagon u sebi, snagom volje, iz razloga razocaranosti, a ne zbog neke poremecenosti.

Zakljucak: Hrvati, dalje ruke od Srbina Nikole Tesle, sina Pravoslavnog svestenika, ciju ste rodnu kucu porusili u svom besu i bezumlju. - Srbi, ipak malo znamo o velikanu naseg narodnog stabla.

Cak ga Amerikanci bolje poznaju... Bez obzira sto ima udruzenje, s preko 30 miliona sledbenika, koji tvrde da je Tesla vanzemaljac...

Dragan

pre 5 godina

Sta bi tek Tesla rekao danas....
Zene su definitivno izgubile prednost koje su nekada imale u svojoj smernosti i pristojnosti.
Statistika to neumoljivo potvrdjuje.Brakovi se raspadaju kao nikada do sada.
Ravnopravnost je definitivno izgubljena zahvaljujuci agresivnim feministickim kampanjama.
Na kraju ce se muskarci zeniti muskarcima a zene zenama....Mozda je tako i najbolje.

pft

pre 5 godina

"Da je žena korisna i i Bog bi je imao."
(dragan, 11. jul 2018 14:41)

Да је жена корисна, не би стварала ауторе тако отрцаних коментара.

Arsa

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)
Srbin, američkog državljanstva, rođen na teritoriji Austro-Ugarske.

Milos

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Nemamo, sve smo ih pobili.

Nikola

pre 5 godina

Fasciniran sam kako možemo da izmenino bilo koju temu naopako. Ovde se nije pisalo dali je Srbin, hrvat ili bilo ko drugi - tema je njegovo vidjenje zana pobogu ljudi!!!

Verovatno je jadan čovek i pobegao zbog toga i zato nam i jeste tako kako jeste!

Zato sam i ja pobegao, pa se vi samo bavite koje veći Srbin a ko Hrvat.

Alisa

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske. (boki, 11. jul 2018 10:50)
Nije rodjen na teritoriji Hrvatske, jer Hrvatska tada nije postojala. Isto kao sto recimo Konstantin nije rodjen u Srbiji. Ostalo je u redu, s malom ispravkom da Tesla nije bio naucnik nego pronalazac. Pozdrav.

ba_gra

pre 5 godina

ljudi kad je tesla rodjen nije postojala hrvatska pa nije i ne mize da bude hrvatski drzavljanin ili gradajnin

teslina sira producica je prema nekim procenama dala 30tak svestenika Spc

teslin otac je zeleo da tesla nastavi porodicnu tradiciju

tesla je umro u americi kao americki drzavljanin srpskog porekla/korena

sve ostalo su gluposti

Jovan

pre 5 godina

Poslusajte pesmu koja je intonirana na Sahrani velikog naučnika i vidite ko mu je bio otac pa ćete sami zaključiti poreklo Nikole Tesle.

ba_gra

pre 5 godina

tesla nije bio gej. poznata su njegova prijateljstva sa bar dve zene pinimenu i prezimenu koje su se bavile najstarijim zanatom tokom njegovih studija...

Ninja

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cecc, 11. jul 2018 10:50)


Tesla je srpski naucnik, kojeg hrvati svim silama pokusavaju da svojataju, ali bezuspesno!

Džoni

pre 5 godina

Tesla je Prometej, a debili razglabaju o njegovom poreklu i zašto se nije ženio.
Tesla se previše dugo i previše intenzivno bavio svojom prometejskom misijom, tako da nije stigao da upozna ljude kojima je podario novu vatru. Kada ih je konačno upoznao, zavoleo je golubove. Zbog onih koje je najbolje poznavao (Srbi, Hrvati, Amerikanci...) zbog takvih je zavoleo golubove.

Uostalom, golubovi su ga jednako toliko razumeli koliko i vi takvi. Isti ste kao ti golubovi, letite naokolo i serete po svemu.

nick

pre 5 godina

Da samo dopunim povodom toga o srpskom poreklu Tesle.
To je samo za nas Srbe bruka i sramota, jer ovde nije imao razumevanja i kapacitet da iznese svoje ideje, sto je tako tipicno za sve prestavnike Srpskog naroda koji su napredni.Svi do jednoga odlaze u inostranstvo gde su prihvaceni bolje od rodjene drzave gde im ljudi koji mogu da ih razumeju u dubini duse duboko zavide (sto naravno prelazu u mrznju).
Zavist je direktna manifestacija licne nesposobnosti i neuspeha sto je u nasem narodu jako izrazeno.Jednostavno mi kao nacija nemamo mentalni kapacitet da razumemo ljude koji su ispred svog vremena u bilo cemu, tako da su nam nadimci i omalozavanja najcesca odbrana.

jelena

pre 5 godina

Ne moze covek za sve da bude pametan, obicno preterana logicka inteligencija ne ide pod ruku sa emotivnom i socijalnom, izgleda je tako i kod Tesle bilo.

zicer

pre 5 godina

@cecc

u pravu si da tesla nije imao puno veze sa srbijom al pogotovo nikakve veze sa hrvatskom. rodjen je na teritoriji austrije u vojnoj krajini ,srpskom delu tadasnje austrije koji je stitio austriju od turaka. ta krajina je polako pokrstena,pobijena i izseljena u zadnjem veku od pokrstenih srba i hrvata nacista. tako da svojatati teslu nema smisla. covek krajisnik %100

tamo daleko

pre 5 godina

Nikola Tesla je bio homoseksualac i imao je neki "cudan odnos" sa golubom. Njegovo misljene o zenama ni tada nije imalo nikakav uticaj na nista a sada jos manje.

Ono sto je bitno je da je Tesla bio neprikosoven u svojoj oblasti i time Srbi stvarno mozemo da se ponosimo.

Vagica

pre 5 godina

Ne izgleda mi da žene teže da budu kao muškarci, nego samo da se za isto obavljen posao isto plate, i da se cene kao osobe, a ne kao predmet obožavanja nekog muškarca.
Žena rađa i to ne može ničim da se zameni. Muškarac oplodi ženu, i treba da se brine o njoj i deci kada su nemoćni. Dok je takvog odnosa, dok je dostojanstva i međusobnog poštovanja, sve je u redu. Onim muškarcima koji svojim ponašanjem ne mogu da zasluže poštovanje treba ukazati na to i preporučiti da rade na sebi i odnosu prema drugima.

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

Au, brate dragi! Ja da sam na tvom mestu grdno bih se zabrinuo za svoju bezbednost. Ima CIA da te skenja k'o poslednje magare. Ovakvom glupom pričom, naneo si nemerljivu štetu imidžu njihovih građana za koje i onako važi uvreženo mišljenje da su ograničeni i priglupi. Ti si baš reprezentativan primerak, a oni ti to neće oprostiti jer si se javno eksponirao.
Ja sve ovo tebi rekoh, ali brine me da li ćeš moći razumeti, pošto si takav kakav si.

Bardami

pre 5 godina

Uopšte se više ne vodi bilo kakva rasprava. Dokazana činjenica je da je Srbin. Pa prvi bi Hrvati po njemu nazvali npr. zagrebački aerodrom da je Hrvat, a ne mi beogradski. Zar ne vidite koliki su nacionalisti kada im, u Americi školovana predsednica, izigrava u Rusiji najgoreg nacionalistu. I Šešelj bi joj pozavideo. Naravno, čast izuzecima.

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Zato sam i ja pobegao, pa se vi samo bavite koje veći Srbin a ko Hrvat.
(Nikola, 11. jul 2018 11:40)

Hvala ti. Što vas više ode, manje đubreta ovde.

Ana

pre 5 godina

Man...Dakle po tebi zena treba da uzme varjacu u ruke da bi ti mogao da se osecas ostvareno 😊Izvini ali dominante zene zele sposobnog muskarca.A ti pravac u neko selo da se zenis 🤣Jadni Svedjani i Nemci sa njihovim zenama...i zakonima koji garantuju ravnopravnost.

homoseksualac

pre 5 godina

Tesla nije bio homoseksualac, za to ne postoji ni jedan dokaz, to su nebulozna objasnjenja onih koji ne mogu da razumeju duhovno stanje u kojem se covek delom odrice seksualnosti da bi se potpuno posvetio stvaranju.

Andrija

pre 5 godina

Nikola Tesla je odličan primer reakcija na pritisak okruženja jednog homoseksualca(pravdanje zauzetoscu poslom,koji mu ne ostavlja prostor za druga interesovanja i slično).

Život u celibatu

pre 5 godina

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...
(Znalac, 11. jul 2018 10:49)

Zbog toga je sasvim logično i očekivano što je INCEL najbrže rastući "pokret" u istoriji...
Samo vi momci nastavite da krivite žene za "propast" civilizacije i sledi vam život u celibatu. Uostalom i sam Tesla je tako živeo pa što bi vi bili išta bolji.

Smeško Belić

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen u Austrougarskoj a na teritoriji današnje Hrvatske. Čiji je onda? Mislim da ga ovako treba predstavljati a ne svojatati. A što se žena tiče: one jesu i treba da budu ravnopravne sa muškarcima ali nikad ne mogu biti jednake sa muškarcima jer je to tako Bog (ili priroda) odredio. Izgledaju različito, različitih su gabarita, različitih sposobnosti, ja bih čak rekao i da im mozak drugačije funkcioniše, ali jednostavno nisu jednake sa muškarcima. One mogu da rode a muškarci ne mogu. Zar to nije dokaz da nisu jednake. Mnoge žene jesu sposobnije od mnogih muškaraca ali nikako nisu jednake sa muškarcima.

Shvatite

pre 5 godina

Ovo i ja govorim: žene su nam strani uticaji svrgli sa svog prirodnog pijedestala. Spustili su ih dole među muškarce. Ali tu su muškarci prvi krivi, jer su dopustili da poveruju u te zle i otrovne misli, koje su ubacivane sa neke zlonamerne spoljne strane. Ženama nije mesto isključivo u kuhinji, za šporetom, da čuvaju decu, da stalno traže nešto materijalno. Njima je mesto u muškarčevom srcu i u sredini društva. Nije žena samo fizički objekat, niti materica. Ona je divno i uzvišeno stvorenje, koje mužu daje motiv za ceo njegov život, deci uzor, bebi život, a opet, celom društvu zamajac. Napravismo u društvu sve od igle do svemirskih letelica, a žene i dalje odvraćamo od njihove prirode i lepote duha. One su slobodne, a u stvari još više robuju. One su poštovane, a ustvari su daleko najviše ukaljane. One su voljene, a u stvari nikad više prezirane i nipodaštavane. One biraju, a u stvari nikad više manipulisane i podvođene. One su trebale da budu izvor, a napravljeno je sve da postanu ponor života.

neutralni felsh

pre 5 godina

u mostanici zivi covjek izbjegao iz like 95, zove se nikola tesla. nesto nije jasno?
(abraham, 11. jul 2018 13:48)


ima jedan slican zivi u Lazi :)

...off topic

pre 5 godina

@Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Hrvatske? mislis Austrougarske..

radnim ženama, iz korisnih profesija, svaka čast.

pre 5 godina

Tužno da u ovako jednoj važnoj temi koju je još tad osetio veliki genije kao strašan problem, dolazi do nacionalističkih primitivnih izliva. Ne vidite suštinu!

Ljudi zar ne shvatate su nam emancipacija i feminizam doneli urušavanje najlepšeg sistema, porodičnog. Bela kuga. Uništen porodični spokoj.Imate dva muškarca u kući. Ne ide to.

Takodje, došlo je do nenormalnog porasta birokratije i administracije, novih komplikovanih zakona i taksi, da bi eto, taj korpus nešto kao radio, tjs odsustvovao od kuće i dece,a što sve zajedno guši stvaraoca i preduzimača i dolazi do stagnacije.

O uništenim životima gradjana zbog dejstva tog parazitarnog korpusa drugom prilikom..

cecc

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.

Uros

pre 5 godina

@boki Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.

...rodjen u Austrougraskoj, na teritoriji koja danas pripada Hrvatskoj.

seka

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. 
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

a pape su inace poznate po tome da uvek govore istinu hahahaa

kneža

pre 5 godina

bio mi je idol,sad ga gledam kao boga,alo bre trofazni sistem obrtnog magnetnog polja,koja ideja,pa znaš kad bi mi ta ideja pala na pamet?,Nikad , zašto? zato što mi je uvek u glavi pi..ka bila!,svaka mu čast!

Lacerta

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Tesla je bio Severnomakedonac albanskog porekla po babine linije, i tačka!
(Kontroverzni penzioner, 11. jul 2018 14:11)

Ma, jok, naturalizovani Cincarin sa čečensko-mongolskim precima!

Politico

pre 5 godina

Opet prepucavanja oko toga čiji je Tesla. Tesla ne može biti američki naučnik, jer se školovao u Evropi, u Beču i Pragu, dakle sva svoja znanja stekao je u Evropi, a onda ih je samo primenio u Americi, dakle Tesla je naučnik svetskog kalibra ili što bi neki rekli "svetski, a naš", jer je pre svega i na prvom mestu bio veliki Srbin i rodoljub koji je voleo svoju majku, porodicu i svoj srpski narod kao i sve ljude sveta kojima je nesebično poklonio svoja umetnička dela od nauke i svoje vizije.

Мики

pre 5 godina

Tesla je bio americki naucnik, srpskog porekla.
(Tesla, 11. jul 2018 10:31)

Вероватно мислиш да си паметан, али пишеш глупости. Српски научник који радио и живео у америци. Видиш како је једноставно

CATAPA

pre 5 godina

Tesla je i za ona vremena morao da bude "politički korektan", alo ko ga razume, jasno je da je i u ovom slučaju bio u pravu. Davanjem prava glasa ženama, demokratija je trivijalizovana, a potom i suspendovana. Demokratske države su stavljene pred demokratski izbor: ako svako glasa, onda svačiji (ničiji) glas neće vredeti ništa.

Odabrano je ovo drugo. Tako je demokratija postala forma, a suština je postala mnogo gora nego što je i pre bila.

Teslu je nemoguće razumeti i tumačiti u današnjim okvirima. Pre svega mi smo ubeđeni da smo danas inteligentniji nego što su ljudi ikada pre bili. Naprotiv, ljudska inteligencija odumire jer je i sve manje neophodna za preživljavanje i stvaranje potomaka, što povratnom spregom stvara nepodoban ambijent za razvoj inteligentnih ljudi.

Mi danas živimo u svetu bez individualnih intelektualnih autoriteta. Shvatate li koliko je strašno što današnjicu otkrivamo kroz reči jednog Tesle (na primer) koji je umro pre 85 godina!

Danas više ne postoji niko, ni jedan pojedinac ćija je reč uopšte važna, kamoli istina koju ne želimo da čujemo. Budale vole laskavce, a ne one koji im govore šta su.

adriano_galliani

pre 5 godina

Човек је био научник, а такви са женама су углавном слабо пролазили. Према томе, то је и разлог за овакво трабуњање. Живеле жене!

Asabajlis

pre 5 godina

Iz svega onoga sto sam procitao o Tesli zakljucio sam da je taj covek koliko god bio genijalan po pitanju nauke u privatnom zivotu bio sklon
nacionalizmu, u odnosima medju polovima moze se reci cak i sovinizmu i jednom zapravo sveobuhvatnom zivotnom amaterizmu, tako da zapravo i nema razloga razmatrati njegove stavove koji nemaju veze sa naukom. I ne cudi me sto je ovaj tekst privukao veliki broj komentatora nesigurnih u svoju muskost koji u Teslinim recima traze opravdanje za svoje sopstvene racionalizacije proistekle iz te nesigurnosti. Ako zaista zelite da se ozbiljnije pozabavite pitanjima o kojima je Tesla ovde govorio uputio bih vas da se upoznate sa radom Alfreda Adlera, psihologa iz prve polovine proslog veka i u prvo vreme Frojdovog saradnika, preporucujem knjigu "Individualna psihologija", ili ako to ne nadjete onda "O nervoznom karakteru".

ivan

pre 5 godina

Nikola Tesla je rođen na teritoriji Austro-Ugarske, današnja Hrvatska u pravoslavnoj srpskoj porodici, koji se, kako je poznato istoriji, izjašnjavao kao Srbin, družio se sa Srbima, želeo da bude sahranjen u Srbiji, i na njegovom sprovodu se sviralo Tamo daleko. Školu završio u Gracu, današnja Austrija. Matica Srpska iz Novog Sada ga je dva puta odbijala za stipendiju. Školovanje bezuspešno nastavlja u Pragu. Najveće znanje stekao na poslovima u Budimpešti, Parizu i Strazburu.

U svakom slučaju Tesla nije ni srpski, a još manje hrvatski naučnik. U pitanju je američko - austrougarski naučnik. To može nama da se svidi ili ne, ali to su činjenice. Austrougarska ga školovala, u Americi je postigao največa naučna dostignuća. Srbija i Hrvatska veze nemaju sa tim.

Ivan Veljković

C i n i k

pre 5 godina

Tesla se ovde slavi,njegovo se ime pise onom miroslavljevom cirilicom kao i rusko bugarskim fontom, a prava istina je da je on u Srbiji bio svega 2 sata u celom zivotu a i tada je doziveo nepravdu,niko ga nije primio na razgovor...

Menadzerska kombinacija

pre 5 godina

USA državljanin MILUTIN GRADIĆ

Tesla je pre svog naucnog proboja u Americi prevodio srpske epske pesme na Engleski. Cesto je u sali govorio da ce po tome ostati vise upamcen nego po svom naucnom radu. Na sahrani mu je svirana "Tamo daleko". Vrlo cudno za Amrikanca hrvatskog porekla.

A za ove koji tvrde da je voleo isti pol. Tesla je u mladosti bio veliki zenskaros. Visok skoro 2 metra, markantan, u Americi je bio vrlo popularan medju zenama. Kasnije sa godinama i ulaskom u frenetican naucni rad se opredelio za zivot u celibatu.

Ana

pre 5 godina

Zna tesla...Koje zene?Tvoja zena?Ja sam zena i srecna sam i zadovoljna.Imam 37 godina,svoj stan,svoj mir.Naravno da bih volela da se udam i naravno da bih mog muza volela i postovala.E sada zapitaj se zasto je tvoja zena nesrecna?

Pravi Gargamel

pre 5 godina

Tesline reci kao da su danas izrecene, sto znaci da je i pre 100 godina bilo isto. Sta cemo onda sa ovom danasnjom modernom supljom pricom o "neravnopravnosti"?

Politico

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!

#(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

I onda te neko pita, a gde su im grobovi, a ti oda "beee..."
ajde ne blamiraj se, kakvi vaši plemići, vladari i kraljevi, još niste bili ni državu dobili kako valja i odma su vas Ugari stavili pod svoju šapu u ropstvo i tako vas držali narednih 1000 godina, dok na udariše ludi Srbi 1918. godine, no šta nam je to trebalo, velika je to greška bila što smo ginuli za vašu slobodu, zahvalili ste nam se na najgori mogući način.

Kristijan

pre 5 godina

Srpski sarlatan kome su stavili nema otkrica kao njegova iako nije ima pojma ni o ćemu, a ojo htjeli da sakriju slobodnu energiju i sad luudi krosite skupu elektricnu energiju jer ju je ovaj sharlatan podrzavao.
(Sandzaklija, 11. jul 2018 14:33)
Da pogađamo, jedva završena osnovna, poklonjena dvojka iz fizike?
U ćentar, mm?

Milan_PT

pre 5 godina

Tesla je u životu imao dva pasoša, tj državljanstva: austro-ugarsko i američko. Bio je srpskog porekla, i po majci i po ocu iz istaknutih pravoslavnih svešteničkih porodica, i to generacijama. Dok je bio dečak, bilo je planirano da nasledi svog oca Milutina na popovskoj funkciji. Veza sa Hrvatskom mu je bila ta, što se taj kraj gde je rođen, vekovima pre njegovog rođenja pripadao i skoro vek i po posle njegovog rođenja pripada državi Hrvatskoj...

Dakle, etnički Srbin, sa državljanstvom Austro-Ugarske i SAD, rođen na sadašnjoj teritoriji Republike Hrvatske. Sve je rečeno u prethodnoj rečenici, a ako nekome i dalje ništa nije jasno, tome ne mogu pomoći...

Darvinova nagrada

pre 5 godina

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...
(Znalac, 11. jul 2018 10:49)

Logicno je i ocekivano da MGTOW pokret iscezne posle jedne generacije.

srecno razveden(a) ne postoji

pre 5 godina

@da li je bas tako?
Uplasio me taj problem pre 8 meseci, iz istog razloga, ali brt, nisam se dao. Dobra cicka me skroz povadila. Potreban neko da se zaljubi u tebe, da osetis kako je biti voljen. Posle sve moze.

kompleksi guše čovečanstvo, opustite se

pre 5 godina

ovo je najizraženije kod srpskih žena zbog urodjenog inata i kontriranja kao odlike nacionalnog mentaliteta i kod američkih anglosaksonskih žena, koje su tradicionalno iskompleksirane.

neko neko

pre 5 godina

Čovek van vremena, genije kakvog nije bilo i nece biti, steta sto u vremenu u kom je ziveo apsolutno nije bio shvaćen....i još uvek nije.

USA državljanin MILUTIN GRADIĆ

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.

Goran

pre 5 godina

U bre... Nije Srbin. Pa ako mu je tac bio pravoslavni pop koje nacionalnosti bi on mogao biti!? A to gde je ziveo i radio je jedno a odkle potice je drugo. I Mihajlo Pupin, sta je on bio, Japanac!? Nego ljudi mlate svasta, krivo im sto je Srbin. Ne mogu ocima da nss gledaju...

Cinjenice su cudo

pre 5 godina

Nikola Tesla je Hrvat koliko je ban Josip Jelacic Srbin. Nikola Tesla nije ni Hrvat niti je rodjen u Hrvatskoj. On je rodjen u Habsburskoj monarhiji, u Vojnoj Krajini, u srbskoj porodici. Malo pogledajte kakve su bile granice Hrvatske unutar Habsburske monarhije u vreme njegovog rodjenja. Varazdin, Hrvatsko Zagorje i okolina. Lika (Vojna Krajina) nema veze sa Hrvatskom ni u teritorialnom ni u upravnom smislu. A tek govoriti da je Srbin Hrvat ...

XiDe

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

kratko i jasno.

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30) # Link komentara
Preporučujem (+24

Zasto mesate drzave sa narodnostima? Ne radi se ovde o tome gde je neko ziveo ili gde je rodjen nego o narodnoj pripadnosti. Milutine jel ima jos neki svedjanin sa starim svedjanskim prezimenom Ibrahimovic? ili mozda je MILUTIN staro americko ime? (verovatno jos od starosedoca "indijanaca")?

vidi ne volim ni ja "DRZAVU" Srbiju ali volim ZEMLJU Srbiju i svoj narod i ako ne zivim na svojoj zemlji zbog "DRZAVE" .... dakle poenta je, od "DRZAVE" mozes pobeci ali od pripadnosti jednom narodu ne mozes! Krv i gene ne mozes promenniti!! Mozes ti biti drzavljanin bilo koje Drzave ali ti je narodna pripadnost Srpska..

Ivana

pre 5 godina

I dok se mi raspravljamo čiji je Tesla, naučnici i umetnici i dalje moraju da odu iz obe zemlje da bi iskoristili svoj talenat i znanje. Da je Tesla ostao ovde bio bi izložen podsmehu i zbog načina i života i zbog svojih ideja. Baš kao Marina Abramović danas, primera radi.

Belaj

pre 5 godina

TESLA je bio Srbin, a par hrvatića oće da ga prisvoje jel nemaju ništa svoje!!:))
(sava, 11. jul 2018 12:41)

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!

Marija

pre 5 godina

@ Belaj, 11. jul 2018 14:10
Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje...
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Srbija je za vreme Eugena Savojskog (branio BG od Turaka) bila pokrajina Habzburškog carstva koja se zvala Kraljevina Srbija. Isto tako, za vreme Turaka imala je "knezove" (razlikovati od "kneževa).
Ali vidiš, pošto je ta "kraljevina" bila samo oblast pod tuđom vlašću (isto što je i Hr bila u mislim istom periodu), mi je ne doživljavamo kao nešto čime bismo se hvalili, to je za Srbe samo epizoda koliko i nemačka okupacija.
Oni "knezovi" iz doba Turaka su taman u rangu hrvatskih plemićkih porodica - bogatiji i uticajniji članovi društva kojima je neki strani (u Srbiji je strani=privremeni) vladar dao neke privilegije i titulu da se njome okiti. Za nas oni nisu plemstvo nego pre nešto kao administracija.
Te "kraljevine" nemaju državotvorni potencijal, za nas to nije kraljevina, niti su ti plemići pravi plemići. Ovo ne zna samo onaj ko nije imao svog vladara, pa nek je i seljački.

Milan_PT

pre 5 godina

Tesla je rođen u Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, izguglajte "Tesla pasoš" pa mi nađite gdje piše Austrougarska!
@(Magistra vitae, 11. jul 2018 13:55)

Tačno @Magistra vitae, kad se izgugluje "Tesla pasoš" pojavljuje se naslovna strana njegovog pasoša, gde piše "hrv-slav-dalm ZEMALJSKA vlada", ili ti na nemačkom "Landes-Regierung". Da kojim slučajem stoji "Staads-Regierung" onda bi se to odnosilo na "državnu vladu", a ne na "zemaljsku vladu", što u praksi znači "oblasna vlada". Hrvatska nije ni mogla da bude nezavisna država, jer je tad bila deo velikog carstva. Zbog veličine teritorije državna vlada u Beču je imala svoje okružne ili oblasne vlade po celoj teritoriji carstva. A to carstvo se nije zvalo Hrvatsko carstvo.
To što je postojalo više vlada na toj teritoriji, ne znači da su to bile nezavisne države - daleko od toga. Da li znaš da u BiH postoje 13 vlada i da svaka ima svoja ministarstva? 10 kantona, Federacija, Republika Srpska i Distrikt Brčko, a država samo jedna - BiH. Zasada...

ЖЕЉКО.ШУЋУР

pre 5 godina

@boki
Србин рођен у Хрватској (тада Аустријско царство) са касније америчким држављанством.

ketiS

pre 5 godina

@Belaj "Imate li vi jos koju pravu dinastiju osim seljackih Karadjordjevica?"

Imamo i to jako mnogo! Pored "seljackih" Karadjordjevica imamo i "seljacke" Nemanjice, te "seljacke" Brankovice i Lazarevice, pa onda i "seljacke" Obrenovice. Svi ti "seljoberi" su nam ostavili neprocenjivo politicko i kulturno nasledje na kome artikulisemo sopstveni identitet. Sto se vasih "plemica" tice oni su bili toliko veliki "Hrvati" da ste morali da cekate kraj 20-og veka da uz pomoc jednog srpskog diktatora "sklepate" aktuelnu drzavicu!

Slovenija, EU

pre 5 godina

Vidim, da srbi mešate dve stvari u jednu... odnosno da izjednačujete Hrvate i ustaše. A to više govori o vama nego o njima. Je li svaki Srbin i četnik? Ne bih rekao.
A i po rezultatima izbora, rekao bi da je u Srbiji više nacionalista nego u Hrvatskoj. U Srbiji Vučić i ekipa na izborima dobija laganih 50% + Šešelj 8 (ili tako nekako), pa ti do dođe na nekih 60% glasova za ekstremnu desnicu. Jer Vučić je za mene lagano ekstremni desničar.
Do čim u Hrvatskoj ta brojka nikad nije bila iznad 25%. Kao uostalom ni u Sloveniji.
A i tako opevana Srbska državotvornost je samo posledica drugačije politike vaših gazda Turaka, kojima ste bili vazal 500 godina! A to nikad ne spominjete. Vi proti Turaka nikad niste ratovali kao država. Ali je zato ratovala Austrougarska monarhija, čiji delovi su obuhvaćali i delove današnje Srbije. A politika AU je bila takva da nije dozvoljavala država unutar svog sustava, ali je zato Hrvatska imala svoj sabor i političke predstavnike u toj monarhiji, što ukazuje na političku kontrolu hrvatske teritorije, prevedeno naznake države. A inače prvi Hrvatski sabor bio je sazvan davne 821. godine. A slično se dogadjalo i kod nas u Sloveniji.

Realno

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Rodjen na teritoriji Austrougarske.

EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.  
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)  

kratko i jasno. 
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30) 

Sta je u prethodnom komentaru "kratko i jasno"???

moki

pre 5 godina

@Ivane Veljkovicu od porekla ne mozes pobeci a to gde si se skolovao i ziveo sa tim nema veze. Mozes ti da zavrsis Harward i zivis u USA ali ces uvek biti Srbin, Kinez, Svedjanin....

Filmofil

pre 5 godina

"Tesla je i za ona vremena morao da bude "politički korektan", alo ko ga razume, jasno je da je i u ovom slučaju bio u pravu. Davanjem prava glasa ženama, demokratija je trivijalizovana, a potom i suspendovana. Demokratske države su stavljene pred demokratski izbor: ako svako glasa, onda svačiji (ničiji) glas neće vredeti ništa. "

Drugim recima, svaki muski mediokritet treba da ima pravo glasa, a neke Marije Kiri, Rosalind Frenklin, Hana Arnet, Drage Ljucic, itd ne. One treba da su ekonomski zavisne, podredjene jer je svet musko zabaviste gde sve funkcionise po princip "JA hocu sta JA hocu kad se MENI naprndaci". One to ima da ispunjavaju, a ako nece ima da lupamo i razbijamo i oduzimamo prava. Sva velika unistenja, logori, uzajamna ubijanja organizovale su iskljucivo zene. Prvo se zahebavamo unistavamo drustva ekonomski, bioloski (ubjanjem), a posle udaramo po zenama kako nece da nadoknadjuju neciju zahebanciju. Zene postoje da sluze muskarcu da ne redjam zasta, a oni ce svoje vreme da koriste spram intelektualnog kapaciteta od kladionice do istrazivaca.
Ne znam sta je stajalo iza Teslinog izbora, ne bih spekulisala. Najverovatnije je da nije zeleo da se zeni, jer takva posvecenost ne ostavlja mnogo mesta za druge osobe u zivotu. Covek nije bio praktican ni sto se sebe tice, kako bi bio praktican u odlukama koje se ticu porodice. On je sebe procenio i doneo ispravnu odluku, ali nije imao petlje da stane iza nje.

Atreides

pre 5 godina

-Belaj- Samnom radi jedan bas takav Hrvat ali bas onaj pravi. Kaze on da danas 2/3 Hrvata su u stvari pokatoliceni Srbi i da sva ova sra.a koja se desavaju upravo ti " hrvati " prave. On zna sta je zna korene jos iz doba Hazburga i dalje....a ti pokatoliceni imaju problem i oni se najvise busaju hrvatstvom

aabb

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

Ako si ti "njihov", zasto onda citas i pises komentare po balkanskim novinama. Veci si balkanac sa svojim komentarom od svih ovde, makar da si se kultivisao. Sto bi se reklo, moze ti da odes od sela, ali selo od tebe ne.

Tesla ne bi mogao ni u 21. veku da ostvari u Srbiji ono sto je ostvario u 20. jednostavno nemamo minimum uslova.zamislite kolika je tada beda bila ovde.i ti si otisao u tu USA trbuhom za kruhom..Da su postojali avioni i telefoni, verujem da bi se cesto vracao i bio u kontaktu.

Da je Djokovic rodjen u 20. veku, verov se i on ne bi vracao, i ne bismo znali koliko je velik.

Tanja

pre 5 godina

e zabeležen - hvala na trudu.
ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (porucnik, 11. jul 2018 14:14)

Porucnik ili patak, to je pitanje. Valjda postoji nesto sto se zove fizicko ogranicenje, pa te zene ne mogu da podignu teret od 20 kg. Kao sto ti ne mozes da rodis dete. Hvala bogu na tome.

Aca el Loco

pre 5 godina

Feminizam kao pokret je devalvirao status muskaraca u svetu. Rodna ravnopravnost je najveca glupost izmisljena, uz feminizam. Zaboga, zene ne mogu raditi isto sto i muskarci, kao i obratno, jer nismo i ne trebamo ikada biti programirani na taj nacin. Zene su projektovane da budu supruge i majke, i to im je prva uloga, a sve ostale su na dalekom 5om ili 6om mestu. Ako treba da zaradjuju, neka, ali cenim zene kojima je porodica na prvom mestu, a ove sa karijerama koje su udate za posao i on im je na prvom mestu volim da ispitujem koliko su srecne zapravo (95% nisu i postaju depresivne). Ovo sve pisem iz iskustva u razgovoru sa koleginicama iz struke (zdravstvo).

Minja

pre 5 godina

@zna tesla. Koja su to istraživanja iz prošlosti koja pokazuju da su zene danas nezadovoljnije nego u prošlosti? Mozda su i danas zene nezadovoljne, ali ne iz istih razloga: u prošlosti je tretirana kao stvar (setite se Petrijinog venca, čitajte etnografske materijale sa nasih prostora o tretmanu žena, o tome da se žensko dete tretiralo drukcije nego muško, da u CG ni dan danas u mnogim familijama žensko dete ne nasledjuje...i da ne nabrajam). Jeste, mozda su zene i danas nezadovoljne kad su za isti posao plaćene manje, ali su slobodnije, a kako koja koristi ili zloupotrebljava svoju slobodu, to varira od slučaja do slučaja. A Tesla je bio genije u nauci, ali kao covek ograničen svojim vremenom i iskustvom.

J.

pre 5 godina

Kontroverzni penzioner, to što si rekao, dokazuje suprotno, na žalost. Čovek koji tako nešto može da izjavi za svog sunarodnika koji odbija nacionalizam...kakav je to čovek?!

neutralni felsh

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen u Austrougarskoj a na teritoriji današnje Hrvatske. Čiji je onda? Mislim da ga ovako treba predstavljati a ne svojatati. A što se žena tiče: one jesu i treba da budu ravnopravne sa muškarcima ali nikad ne mogu biti jednake sa muškarcima jer je to tako Bog (ili priroda) odredio. Izgledaju različito, različitih su gabarita, različitih sposobnosti, ja bih čak rekao i da im mozak drugačije funkcioniše, ali jednostavno nisu jednake sa muškarcima. One mogu da rode a muškarci ne mogu. Zar to nije dokaz da nisu jednake. Mnoge žene jesu sposobnije od mnogih muškaraca ali nikako nisu jednake sa muškarcima.
(Smeško Belić, 11. jul 2018 12:09)


pobrkani termini.

neutralni felsh

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)


kratko i jasno.

realista

pre 5 godina

Vidi se da covek nikada nije bio ozenjen. Ajde sada uvrede kako sam kreten, itd. Svestan sam svega, ali ove izjave o superiornosti zena i slicno moze da prica samo neko ko je bio nezenja ceo zivot ;) ... uz svo duzno postovanje ka zenama, kao neznijem i lepsem polu. Volim svoju zenu, ali je ne smatram bozanstvom i svestan sam i njenih mana, kao i svojih.

neutralni felsh

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.   
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)   

kratko i jasno.  
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30)  

Sta je u prethodnom komentaru "kratko i jasno"???
(EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak, 11. jul 2018 17:08)

izraz "kratko i jasno" se odnosio prerezno na zakljucak: "kicenje tudjim perjem". uvek me je nerviralo to nase (i srpsko i hrvatsko) provicijalno prosvajanje ljudi koji su odavde mahom pobegli glavom bez obzira. sta imamo od toga sto je tesla nas? sta smo postigli sa takvim potencijalom? imamo li meku firmu koja to moze globalno da iskorosti? ne, mi smo svu energiju potrosili na sasave teme - ne da objasnimo i definisemo nasledje nasih ljudi u svetu, nego da ih glorifikujemo mistifikacijom i svojatamo cisto da bi pokazali da smo bolji od drugih. ispada da su nam nenamerno naneli vise stete od koristi. imaju li japanci nekog svetski poznatog izumitelja?

Pera Pisar

pre 5 godina

...mnogo bolje mu je išla elektrotehnika od ovog razumevanja žena i hoće to kog genijalaca, kad je nešto teško i kompleksno kao što su ta pitanja vezana za struju brilijantno se snalaze, a potpuno drugačiji su na ovim prostim pitanjima, kao što je ovo vezano za žene...imaš love, biraj, nemaš, čuti i trpi !!!

da

pre 5 godina

Tesla niti je rodjen u Srbiji, niti se skolovao u srbiji niti je zivio u Srbiji, ali je zato najveci Srbin kojeg je Srbija imala.
Mitomanska logika na djelu....
Tesla je rodjen u Hrvatskoj, i to nemoze promjeniti nikakvi mitovi, lazi i ostale gluposti.....

ahshha@gmail.com

pre 5 godina

@zna tesla. Morate malo poznavati trziste rada i videti da u Holandiji postoje part time poslovi koji su dobro placeni i zene ih dosta koriste. A drugo apsolutno netacno da su danas zene nesrecnije nego pre, pa samo pogledajte kolko je zena sa sela nesrecnija od one koja ima karijeru i koja nije postala neciji rob, vec ima dosta samostalnosti.

Cincar

pre 5 godina

Ne razumem ni Srbe ni Hrvate oko svadje zbog Tesle. Pa Tesla je bio Vlah pravoslavne veroipovesti. Tesla je vlasko prezime. Kao sto su to bili i Pasic, Apis i slicni, da ih ne nabrajam. Teslino lice ima klasicne morlacke karakteristike. Licani su izmedju ostalog vecinom karavlasi/morlaci. A Smiljan se nalazi upravo u predelu stare Morlakije, uporistu Vlaha u okolini dalmacije. Mnogo me jedi sto ste zaboravili na sve sto su Vlasi doprineli regionu, kao i na njih same, kao da su sugavi. U Hrvatskoj je taj izraz i pogrdan, mada je tamo sve pogrdno.

el Dino

pre 5 godina

Tesla je rođen u Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, izguglajte "Tesla pasoš" pa mi nađite gdje piše Austrougarska!
@(Magistra vitae, 11. jul 2018 13:55)

lol brale, kakva mitomanija, Austro-Ugarska je država u kojoj se Tesla rodio, a to što ti navodiš u to vreme u toj monarhiji može biti smo neka opština ili tako neka druga provincija.

Zakljucak

pre 5 godina

Poenta price je da je ostao ovde niko nikad ne bi cuo za njega. Ili bi bio svestenik, ili bi ga zaklali ili bi bi bio neki cata... Poreklo mu je srpsko ali nikad ne bi bio to sto je bio da nije bio u Americi. I da je Hrvat opet ne bi bilo nista od njega da je ostao ovde. Amerikanci imaju sve pravo da ga svojataju a to ne rade. Samo na Balkanu svadja ciji je neko cije poreklo nema nikakve veze sa onim sto je uradio u svetu... a mnogi verovatno I ne znaju ali znaju ko su mu askurdjeli i bele vrane...

nesavršenstvo s manom

pre 5 godina

hehe, prikriveni homić. Kakve veze ima, niko nije savršen.
u Lici, ili Srbiji da je došao kojim slučajem, zbog toga se ne bi dobro proveo bi onda, a ni danas.
I zato on ode u Ameriku, gde sve može...

komšija

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. 
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Bolan, ja ćito da je Jelaćić bijo Srbin iz Petrovaradina i da zbog toga efendija-predsjednik hoće pomoć da mu podignu spomenik u Zagrebu...

Milan

pre 5 godina

Tesla, sa ovom i ovakvom Srbijom, i Hrvatskom kakva danas jeste, ne bi imao nista zajednicko, stideo bi se i jedne i druge drzave. A po svoj prilici je bio homoseksualac koji je odabrao da zivi u celibatu, da ne bi naskodio svom ugledu.

CATAPA

pre 5 godina

imaju li japanci nekog svetski poznatog izumitelja?
(neutralni felsh, 11. jul 2018 21:13)
!. U tome je suština inteligencije. Ne u tome da se konstatuje šta postoji (to je svest), već u veštini otkrića da ne postoji nešto što bi moralo da postoji.

cento

pre 5 godina

Hmmm....Milutin Gradic....cistokrvni Amerikanac....jasta....on najbolje zna...
(Zaza, 11. jul 2018 16:13)

Milutin je potomak americkih indijanaca i njegov brat je Bik Koji Sjedi a njegovo indijansko ime je Junac Koji Sjedi.

M

pre 5 godina

Drago mi je i ponosna sam što svojim radom i akademskim rezultatima doprinosim ovome što je nazvano "propašću civilizacije".

Radim i kućne poslove, a to valjda doprinosi razvoju civilizacije (?!). Ali šta ću, neki unutrašnji poriv, radoznalost, naučni duh, motivišu me da se takmičim sa muškarcima u nauci i da budem vrlo kompetentna i da - avaj! - prevaziđem neke od njih.

Eto, da se držim samo kuhinje, doprinosila bih razvoju civilizacije, ali time što sam prevazišla muškarce koji su slabiji od mene u mom poslu, e zbog toga svet srlja u propast.

Pomozite mi da shvatim ovu logiku.

Marinero

pre 5 godina

Dakle na temi o Teslinom stavu prema ženama koristi se prilika još jednom provući kompleksaška teza da Tesla nije imao nikakve veze sa Hrvatskom. Štoviše da tamo nije niti rođen jer eto Hrvatska tada nije postojala. Riječ je o mrziteljskoj tezi vrijednoj samo najdubljeg prijezira. Međutim, taj stav kao da postaje mainstream u srpskoj javnosti. Imam osjećaj kao da bi pojedinci najradije zabranili Hrvatskoj da spominje i poštuje Teslin lik i djelo. Jer on je isključivo srpski. Htjeli bi i preimenovati imena osnovnih škola po Hrvatskoj, gradskih trgova, pa i maknuti Teslin kip iz središta Zagreba. Taj film nećete gledati. Pozivajući se na njegovo srpsko pravoslavno porijeklo zanijekali bi Hrvatskoj najradije i sam spomen na Nikolu Teslu. Međutim, ta ista ekipa spremno će taj kriterij odmah zaboraviti kada se priča o Ivi Andriću i spremno ga proglasiti Srbinom. Kojeg li licemjerja! Dobro, valjda Vlada Austrougarske monarhije očekuje priljev srpskih turista u Teslin Smiljan. Ček' malo, to je ipak Hrvatska. Kako nezgodno...

Hudini

pre 5 godina

Dame i Gospodo Nikola Tesla je Srbin od oca Pravoslavnog svestenika i majke Hrvatice po zanimanju(domaćica,majka) Zato nema potrebe ulazoti u dalju diskusiju o poreklu.

Milos Bogdanovic

pre 5 godina

U savremenoj duhovnoj i moralnoj dekadenciji čoveka svaka polna uloga je osakaćena, jer zloupotreba sposobnosti radi satisfakcije (koja je koren polne nezrelosti) dovodi do gubljenja funkcije zbog koje ta sposobnost postoji, pa se to otkriva i u funkciji polnih sposobnosti. Emotivnost koja treba da bude sposobnost izražavanja ljubavi, postaje izvor satisfakcije, pa ljudi više vole osećanja koja im voljena osoba izaziva nego njenu ličnost. Žena se odriče svojih ženskih odgovornosti (odgajanja deteta i služenja mužu), jer to ponižava njenu gordost. Ona postaje gorda da prizna zavisnost od muškarca u onim sferama u kojima je normalno da gradi komplementarni odnos prema muškarcu. Zato joj mnogobrojni izrazi nežnosti, koji su bili sasvim uobičajeni u zapadnoj kulturi u vreme njenog najvećeg prosperiteta smetaju, jer ih shvata kao poniženje sopstvene gordosti. I muškarac se odriče svoje muške preduzimljivosti, borbe za društvenu pravdu i služenja društvu i čovečanstvu, pa postaje kukavica i “papučar”. On svoje sopstvene odgovornosti prebacuje na državu, što objašnjava zašto se nivo testosterona kod muškaraca iz godine u godinu sve više snižava. U takvom stanju oba roditelja gube motiv brižnosti prema svojoj deci jer ih deca ometaju u hedonizmu. Na kraju čovek gubi smisao života, jer je jedini pravi smisao života, koji prožima odnose i žive i nežive tvari, da postoji radi drugoga i da služi drugome.

trt

pre 5 godina

Tesla je blistavi um. Jos pre 100 godina je locirao problem sa zenama i stranputicu kojom je covecanstvo krenulo. Rasprava o poreklu Tesle kaska stotinama godina ze genijalnoscu tog coveka.

Zvecarkica

pre 5 godina

Jos kada sam prvi put na nekom kvizu pre vise godina cula za Teslu zgoditivla sam ga ono bas do kraja. Brate ova ti je najacha do sad ako mi ga verujes. Kad dodjes u Bg biraj splava ja castim i separea i najskupljega pica kojega sluze!!

Istvan

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).

Бацач пламена

pre 5 godina

e zabeležen - hvala na trudu.
ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (porucnik, 11. jul 2018 14:14)

Porucnik ili patak, to je pitanje. Valjda postoji nesto sto se zove fizicko ogranicenje, pa te zene ne mogu da podignu teret od 20 kg. Kao sto ti ne mozes da rodis dete. Hvala bogu na tome.
(Tanja, 11. jul 2018 16:37)

Па што се онда гурају у војску кад не могу то да издрже? Ми мушкарци бар не покушавамо да родимо дете. Узгред, има жена које су физички јаке, које нису размажене и које раме уз раме са мушкарцима подносе све напоре. Глупог ли поређења.

odgovor

pre 5 godina

@Vagica

Taj mit da su žene plaćene manje za isti posao je odavno razotkriven i nema veze sa istinom. Moraš da znaš da na razliku u plati utiče dosta varijabli... Žene mnogo više odsustvuju sa posla, trudničko bolovanje pa posle oko dece kad su prehladjena i sl. Realno ne vole da rade prekovremeno. Biraju manje lukrarativna zanimanja gde nema para i ko je tome kriv? Jesu muškarci krivi što je neka odlučila da rodi dvoje dece i što posle zaradjuje manje ili radi na lošijoj poziciji? Žene po prirodi nisu ambiciozne, ne vole da talasaju i da menjaju firme. Pogledaj od svih ljudi koji ide u inostranstvo da radi 70% su muškarci, jednostavno nemaju potrebu da se trude jer će o njima uvek neko da se brine, ili država ili roditelji, dečko, muž...

Srbije 70% su muškarci.

prevod

pre 5 godina

"Venčan sa naukom?" Milioni naučnika imaju porodice, ali jedan je Tesla. Ipak mislim da je on bio venčan sa samim sobom... i sa naukom.
Teško je takve genijalce psihoanalizirati, ili čak kritikovati, ali te njegove izjave o ženama iz 1924 su čudne, kontroverzne i nelogične, čak i za ono vreme.
Kriviti emancipovane žene za propast civilizacije je kao i kritikovati naučnike-neženje za propast civilizacije. Naivno i nezrelo...
Mislim da je OK reći da je u socijalnom pogledu Tesla bio blago ugrožen kao i puno štrebera kojima je nauka dovoljna.
E pa sada lupajte minuse...

pertla

pre 5 godina

Nikola....kako može da Tesla bude američki naučnik ? Tesla je kao naučnik postao u Srbiji tu se i rodio, a živeo i radio je u americi, te je svoje znanje tamo pokazivao ostalim neznalicama...jedan od njih je bio Edison, arogantni britanac - koji ga je ujedno i pokrao...

Sandzaklija

pre 5 godina

Srpski sarlatan kome su stavili nema otkrica kao njegova iako nije ima pojma ni o ćemu, a ojo htjeli da sakriju slobodnu energiju i sad luudi krosite skupu elektricnu energiju jer ju je ovaj sharlatan podrzavao.

Maja

pre 5 godina

Bar smo se setili da AD nazovemo po Tesli. Tu smo ih pretekli! Mora da su crkli od muke sto se oni togs nidu prvi setili. Bravo za onoga ko je AD tako nazvao. A i ne znamo cija je to ideja...Novinari jer mozete da saznate cija je to ideja.

cecc

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.

Gospodin Jezda i Gospodja Dafina

pre 5 godina

Tesla je, bre, bio homoseksualac. Naravno, to nije ni negativno, ni pozitivno, nego samo i iskljucivo normalno, i proverena istorijska cinjenica... Kakve veze ima sta je vole da radi (i sa kim) go u sopstvena, privatna cetiri zida... Uvek ce biti i ostati veliki naucnik, srpskog porekla... A nasa javnost bolje da malo otvori oci umesto sto vekovima tumara u mraku...

Sandzaklija

pre 5 godina

Srpski sarlatan kome su stavili nema otkrica kao njegova iako nije ima pojma ni o ćemu, a ojo htjeli da sakriju slobodnu energiju i sad luudi krosite skupu elektricnu energiju jer ju je ovaj sharlatan podrzavao.

Belaj

pre 5 godina

TESLA je bio Srbin, a par hrvatića oće da ga prisvoje jel nemaju ništa svoje!!:))
(sava, 11. jul 2018 12:41)

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!

zna tesla

pre 5 godina

Danas su žene nikad nezadovoljnije životom postoje istraživanja na tu temu. Paradoksalno, žene su bile više srećnije kad su bile domaćice i kad je mušarac donosio resurse, danas su najzadovoljnije životom Holandjanke koje najmanje rade jer se bave decom. Feminizam je unesrećio milione žena...

man

pre 5 godina

Tesla predvideo feminizam.
Istina, danas žene gledaju da oponašaju muškarce ali najgore je što se kroz agresivni feminizam trećeg talasa muškarci izbacuju iz mnogih profesija. A muško bez poslovne ostvarenosti i resursa ne može ni da se oženi i zašto danas nema nataliteta. Pogledajte vojsku i policiju gde rade žene, onda sistem obaveznih kvota u javnoj upravi gde mora biti 40% žena , a obvezne kvote žele da nametnu i privatnim firmama. Na osnovu pola ne kvalifikacija najprimitivnije moguće uspostavlja se vladvina žena - matrijarhat, ali sve pod kišobranim tzv. " ravnopravnosti", koje ni nema kad se žene povlašćene kao kad dobijaju decu posle razvoda u 90% slučajeva ili kad rade manje rizične poslove. Ili kad ranije idu u penziju itd.

da

pre 5 godina

Tesla niti je rodjen u Srbiji, niti se skolovao u srbiji niti je zivio u Srbiji, ali je zato najveci Srbin kojeg je Srbija imala.
Mitomanska logika na djelu....
Tesla je rodjen u Hrvatskoj, i to nemoze promjeniti nikakvi mitovi, lazi i ostale gluposti.....

neutralni felsh

pre 5 godina

u mostanici zivi covjek izbjegao iz like 95, zove se nikola tesla. nesto nije jasno?
(abraham, 11. jul 2018 13:48)


ima jedan slican zivi u Lazi :)

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Zato sam i ja pobegao, pa se vi samo bavite koje veći Srbin a ko Hrvat.
(Nikola, 11. jul 2018 11:40)

Hvala ti. Što vas više ode, manje đubreta ovde.

Andrija

pre 5 godina

Nikola Tesla je odličan primer reakcija na pritisak okruženja jednog homoseksualca(pravdanje zauzetoscu poslom,koji mu ne ostavlja prostor za druga interesovanja i slično).

Nela

pre 5 godina

Ljudi su složena bića i različito se ostvaruju u različitim domenima. Tesla zaslužuje sve divljenje ovog sveta za naučna dostignuća, ali to ne znači da sva njegova shvatanja treba automatski da prihvatimo kao ispravna.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Zena koja uporno zeli da bude veca i jaca od muskarca i sa tim kompleksima da bude superiornija i da dominira nad muskarcem niko normalan ne bi hteo, osim naravno edipovaca.

USA državljanin MILUTIN GRADIĆ

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.

Znalac

pre 5 godina

Tesla je lepo izložio stadijume koje mi muškarci prolazimo u odnosu sa ženama. Od idealizacije & obožavanja...

"Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osećam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”

...do uviđanja nakazne Istine i kraha Iluzije:

"Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala"

"Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da se što više izjednači s muškarcem - odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste"

"Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život"

"Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zapećak predstavlja znak propadanja civilizacije", ukazao je.

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...

Istvan

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).

Hudini

pre 5 godina

Dame i Gospodo Nikola Tesla je Srbin od oca Pravoslavnog svestenika i majke Hrvatice po zanimanju(domaćica,majka) Zato nema potrebe ulazoti u dalju diskusiju o poreklu.

Saška

pre 5 godina

Ja se kao žena potpuno slažem s' ovim napisanim.
Nastajanje potpunog matrijarhata u nekoj civilizaciji, obavezno je vodio do propadanja te civilizacije. Ja sam pre svega Čovek, pa tek onda sam žena i nikad ne bih želela da sve muke koje dolaze sa propašću jedne
civilizacije, snađu moj porod... muškog ili ženskog pola.
Tesla je Srbin !

Dragan

pre 5 godina

Sta bi tek Tesla rekao danas....
Zene su definitivno izgubile prednost koje su nekada imale u svojoj smernosti i pristojnosti.
Statistika to neumoljivo potvrdjuje.Brakovi se raspadaju kao nikada do sada.
Ravnopravnost je definitivno izgubljena zahvaljujuci agresivnim feministickim kampanjama.
Na kraju ce se muskarci zeniti muskarcima a zene zenama....Mozda je tako i najbolje.

neutralni felsh

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)


kratko i jasno.

nesavršenstvo s manom

pre 5 godina

hehe, prikriveni homić. Kakve veze ima, niko nije savršen.
u Lici, ili Srbiji da je došao kojim slučajem, zbog toga se ne bi dobro proveo bi onda, a ni danas.
I zato on ode u Ameriku, gde sve može...

Ana

pre 5 godina

Man...Dakle po tebi zena treba da uzme varjacu u ruke da bi ti mogao da se osecas ostvareno 😊Izvini ali dominante zene zele sposobnog muskarca.A ti pravac u neko selo da se zenis 🤣Jadni Svedjani i Nemci sa njihovim zenama...i zakonima koji garantuju ravnopravnost.

Ana

pre 5 godina

Zna tesla...Koje zene?Tvoja zena?Ja sam zena i srecna sam i zadovoljna.Imam 37 godina,svoj stan,svoj mir.Naravno da bih volela da se udam i naravno da bih mog muza volela i postovala.E sada zapitaj se zasto je tvoja zena nesrecna?

adriano_galliani

pre 5 godina

Човек је био научник, а такви са женама су углавном слабо пролазили. Према томе, то је и разлог за овакво трабуњање. Живеле жене!

tamo daleko

pre 5 godina

Nikola Tesla je bio homoseksualac i imao je neki "cudan odnos" sa golubom. Njegovo misljene o zenama ni tada nije imalo nikakav uticaj na nista a sada jos manje.

Ono sto je bitno je da je Tesla bio neprikosoven u svojoj oblasti i time Srbi stvarno mozemo da se ponosimo.

Marinero

pre 5 godina

Dakle na temi o Teslinom stavu prema ženama koristi se prilika još jednom provući kompleksaška teza da Tesla nije imao nikakve veze sa Hrvatskom. Štoviše da tamo nije niti rođen jer eto Hrvatska tada nije postojala. Riječ je o mrziteljskoj tezi vrijednoj samo najdubljeg prijezira. Međutim, taj stav kao da postaje mainstream u srpskoj javnosti. Imam osjećaj kao da bi pojedinci najradije zabranili Hrvatskoj da spominje i poštuje Teslin lik i djelo. Jer on je isključivo srpski. Htjeli bi i preimenovati imena osnovnih škola po Hrvatskoj, gradskih trgova, pa i maknuti Teslin kip iz središta Zagreba. Taj film nećete gledati. Pozivajući se na njegovo srpsko pravoslavno porijeklo zanijekali bi Hrvatskoj najradije i sam spomen na Nikolu Teslu. Međutim, ta ista ekipa spremno će taj kriterij odmah zaboraviti kada se priča o Ivi Andriću i spremno ga proglasiti Srbinom. Kojeg li licemjerja! Dobro, valjda Vlada Austrougarske monarhije očekuje priljev srpskih turista u Teslin Smiljan. Ček' malo, to je ipak Hrvatska. Kako nezgodno...

radnim ženama, iz korisnih profesija, svaka čast.

pre 5 godina

Tužno da u ovako jednoj važnoj temi koju je još tad osetio veliki genije kao strašan problem, dolazi do nacionalističkih primitivnih izliva. Ne vidite suštinu!

Ljudi zar ne shvatate su nam emancipacija i feminizam doneli urušavanje najlepšeg sistema, porodičnog. Bela kuga. Uništen porodični spokoj.Imate dva muškarca u kući. Ne ide to.

Takodje, došlo je do nenormalnog porasta birokratije i administracije, novih komplikovanih zakona i taksi, da bi eto, taj korpus nešto kao radio, tjs odsustvovao od kuće i dece,a što sve zajedno guši stvaraoca i preduzimača i dolazi do stagnacije.

O uništenim životima gradjana zbog dejstva tog parazitarnog korpusa drugom prilikom..

ivan

pre 5 godina

Nikola Tesla je rođen na teritoriji Austro-Ugarske, današnja Hrvatska u pravoslavnoj srpskoj porodici, koji se, kako je poznato istoriji, izjašnjavao kao Srbin, družio se sa Srbima, želeo da bude sahranjen u Srbiji, i na njegovom sprovodu se sviralo Tamo daleko. Školu završio u Gracu, današnja Austrija. Matica Srpska iz Novog Sada ga je dva puta odbijala za stipendiju. Školovanje bezuspešno nastavlja u Pragu. Najveće znanje stekao na poslovima u Budimpešti, Parizu i Strazburu.

U svakom slučaju Tesla nije ni srpski, a još manje hrvatski naučnik. U pitanju je američko - austrougarski naučnik. To može nama da se svidi ili ne, ali to su činjenice. Austrougarska ga školovala, u Americi je postigao največa naučna dostignuća. Srbija i Hrvatska veze nemaju sa tim.

Ivan Veljković

Maja

pre 5 godina

Potpuno je u pravu po pitanju zena. Cilj nije da zena postane isto sto i musksrac, vec da se zena kao takva, razlicita od muskarca uvazi. Tasla care najbolji si!!!!

Cincar

pre 5 godina

Ne razumem ni Srbe ni Hrvate oko svadje zbog Tesle. Pa Tesla je bio Vlah pravoslavne veroipovesti. Tesla je vlasko prezime. Kao sto su to bili i Pasic, Apis i slicni, da ih ne nabrajam. Teslino lice ima klasicne morlacke karakteristike. Licani su izmedju ostalog vecinom karavlasi/morlaci. A Smiljan se nalazi upravo u predelu stare Morlakije, uporistu Vlaha u okolini dalmacije. Mnogo me jedi sto ste zaboravili na sve sto su Vlasi doprineli regionu, kao i na njih same, kao da su sugavi. U Hrvatskoj je taj izraz i pogrdan, mada je tamo sve pogrdno.

Slovenija, EU

pre 5 godina

Vidim, da srbi mešate dve stvari u jednu... odnosno da izjednačujete Hrvate i ustaše. A to više govori o vama nego o njima. Je li svaki Srbin i četnik? Ne bih rekao.
A i po rezultatima izbora, rekao bi da je u Srbiji više nacionalista nego u Hrvatskoj. U Srbiji Vučić i ekipa na izborima dobija laganih 50% + Šešelj 8 (ili tako nekako), pa ti do dođe na nekih 60% glasova za ekstremnu desnicu. Jer Vučić je za mene lagano ekstremni desničar.
Do čim u Hrvatskoj ta brojka nikad nije bila iznad 25%. Kao uostalom ni u Sloveniji.
A i tako opevana Srbska državotvornost je samo posledica drugačije politike vaših gazda Turaka, kojima ste bili vazal 500 godina! A to nikad ne spominjete. Vi proti Turaka nikad niste ratovali kao država. Ali je zato ratovala Austrougarska monarhija, čiji delovi su obuhvaćali i delove današnje Srbije. A politika AU je bila takva da nije dozvoljavala država unutar svog sustava, ali je zato Hrvatska imala svoj sabor i političke predstavnike u toj monarhiji, što ukazuje na političku kontrolu hrvatske teritorije, prevedeno naznake države. A inače prvi Hrvatski sabor bio je sazvan davne 821. godine. A slično se dogadjalo i kod nas u Sloveniji.

strahinja

pre 5 godina

Tesla je, bre, bio homoseksualac. Naravno, to nije ni negativno, ni pozitivno, nego samo i iskljucivo normalno, i proverena istorijska cinjenica... Kakve veze ima sta je vole da radi (i sa kim) go u sopstvena, privatna cetiri zida... Uvek ce biti i ostati veliki naucnik, srpskog porekla... A nasa javnost bolje da malo otvori oci umesto sto vekovima tumara u mraku...
(Gospodin Jezda i Gospodja Dafina, 11. jul 2018 10:48

Meni pre deluje da je bio aseksualan..

porucnik

pre 5 godina

ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci

Nikad sandzak-oduvek i samo RASKA

pre 5 godina

Tesla, cistokrvni Srbin i pravoslavac, nikakve veze sa hrvatskom nema. Da je kojim slucaju ostao u svom austro-ugarskom selu Smiljan gde je rodjen, bio bi zaklan od ustasa kao i ostali Srbi koji su bili uhvaceni u tom selu.
A hrvati mogu samo da svojataju, posto nemaju nikoga svoga. Toliko...

jelena

pre 5 godina

Ne moze covek za sve da bude pametan, obicno preterana logicka inteligencija ne ide pod ruku sa emotivnom i socijalnom, izgleda je tako i kod Tesle bilo.

Život u celibatu

pre 5 godina

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...
(Znalac, 11. jul 2018 10:49)

Zbog toga je sasvim logično i očekivano što je INCEL najbrže rastući "pokret" u istoriji...
Samo vi momci nastavite da krivite žene za "propast" civilizacije i sledi vam život u celibatu. Uostalom i sam Tesla je tako živeo pa što bi vi bili išta bolji.

Zvecarkica

pre 5 godina

Jos kada sam prvi put na nekom kvizu pre vise godina cula za Teslu zgoditivla sam ga ono bas do kraja. Brate ova ti je najacha do sad ako mi ga verujes. Kad dodjes u Bg biraj splava ja castim i separea i najskupljega pica kojega sluze!!

Nikola

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji tadašnje Austro-Ugarske ako ćemo precizno. Dakle mogu da ga svojataju Amerikanci, Srbi i Austrijanci. Hrvatima u ovoj polemici nema mesta.

kompleksi guše čovečanstvo, opustite se

pre 5 godina

ovo je najizraženije kod srpskih žena zbog urodjenog inata i kontriranja kao odlike nacionalnog mentaliteta i kod američkih anglosaksonskih žena, koje su tradicionalno iskompleksirane.

senka velikog brata

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem. 
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04) 


kratko i jasno.
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30)

Što u prevodu znači da i ti nisi "sav svoj"?

CATAPA

pre 5 godina

Tesla je i za ona vremena morao da bude "politički korektan", alo ko ga razume, jasno je da je i u ovom slučaju bio u pravu. Davanjem prava glasa ženama, demokratija je trivijalizovana, a potom i suspendovana. Demokratske države su stavljene pred demokratski izbor: ako svako glasa, onda svačiji (ničiji) glas neće vredeti ništa.

Odabrano je ovo drugo. Tako je demokratija postala forma, a suština je postala mnogo gora nego što je i pre bila.

Teslu je nemoguće razumeti i tumačiti u današnjim okvirima. Pre svega mi smo ubeđeni da smo danas inteligentniji nego što su ljudi ikada pre bili. Naprotiv, ljudska inteligencija odumire jer je i sve manje neophodna za preživljavanje i stvaranje potomaka, što povratnom spregom stvara nepodoban ambijent za razvoj inteligentnih ljudi.

Mi danas živimo u svetu bez individualnih intelektualnih autoriteta. Shvatate li koliko je strašno što današnjicu otkrivamo kroz reči jednog Tesle (na primer) koji je umro pre 85 godina!

Danas više ne postoji niko, ni jedan pojedinac ćija je reč uopšte važna, kamoli istina koju ne želimo da čujemo. Budale vole laskavce, a ne one koji im govore šta su.

nick

pre 5 godina

Interesantno da je Tesla javno rekao da su mu stopala fetis.
Dalje sve sto je napisao o zenama je uvio u fasadu ispod koje stoji strah od istih.Bojao se snage svojih emocija kao i potencijalnog napustanja od strane istih (zena).To bi ga verovatno psihicki razorilo, jer je poznatno da su vrhunski intelektualci izuzetno emotivno nestabilni (neprosvecen narod ih dozivljava kao ludake).I prividno cudno ponasanje kod intelektualaca je dokaz izgleda bica kod koji je um jaci od telesnih pobuda (sto u sustini je nezdravo i nije normalno ponasanje).
Energija koja se razvija kod ljubavi je strahovita snaga i vrlo lako coveka zaludi i paralise mu fino razvijene mehanizme da misli o bilo cemu sem o partneru.Takvo ponasanje kod ljudi koji inovativno stvaraju je neprihvatljivo.
Inace sam u potpunosti za najpre finansisku samostalnost (kao kljucni resurs zivotnog opstanka) kod zena.U proslosti pa i danas mnoge zene trpe tesko frustrirane muskarce iz cisto ekonomskih razloga.
Prava stvar je kada su oboje ekonomski nezavisni i ravni, i sta se u toj vezi rodi je cista emocija, bez nekih finansisko egzistencijalnih manifetluka.
Tesla je odmah svatio moc ljubavi i kompletnu energiju prebacio u nauku.Frustracije koje su mu se stvarale zbog uskracenosti je sigurno kompenzovao ekstravagantnim projektima i publikacijama.

Tanja

pre 5 godina

Uz svo postovanje za velikog naucnika, ovakva shvatanja su bila prevazidjena jos i u njegovo doba, a kamoli danas. Zrtva takvih stavova, da je zeni mesto u kuhinji, da radja i kuva i "neznom ljubavlju" usmerava muskarca, bila je i nasa Mileva Maric. Zena izuzetnog talenta i tuzne sudbine. Na kraju ju je Ajnstajn ostavio, da sama odgaja dete, a da se posvetila nauci, verujem da bi njeno ime danas bilo proslavljeno sirom sveta. No, dobro, to je bio njen izbor. Zenama treba pravo na izbor, karijera, ili porodica, pa neka same odlucuju. Iako jedno ne iskljucuje drugo, naravno.

Asabajlis

pre 5 godina

Iz svega onoga sto sam procitao o Tesli zakljucio sam da je taj covek koliko god bio genijalan po pitanju nauke u privatnom zivotu bio sklon
nacionalizmu, u odnosima medju polovima moze se reci cak i sovinizmu i jednom zapravo sveobuhvatnom zivotnom amaterizmu, tako da zapravo i nema razloga razmatrati njegove stavove koji nemaju veze sa naukom. I ne cudi me sto je ovaj tekst privukao veliki broj komentatora nesigurnih u svoju muskost koji u Teslinim recima traze opravdanje za svoje sopstvene racionalizacije proistekle iz te nesigurnosti. Ako zaista zelite da se ozbiljnije pozabavite pitanjima o kojima je Tesla ovde govorio uputio bih vas da se upoznate sa radom Alfreda Adlera, psihologa iz prve polovine proslog veka i u prvo vreme Frojdovog saradnika, preporucujem knjigu "Individualna psihologija", ili ako to ne nadjete onda "O nervoznom karakteru".

Aki

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Tesla je Hrvat koliko i Marko Polo ili Dioklecijan.
Prestanite da se blamirate prisvajajući tuđe, bolje se okretnite kažnjavanju onih koji su recimo spalili srpsku crkvu u kojoj mu je otac bio sveštenik.

C i n i k

pre 5 godina

Tesla se ovde slavi,njegovo se ime pise onom miroslavljevom cirilicom kao i rusko bugarskim fontom, a prava istina je da je on u Srbiji bio svega 2 sata u celom zivotu a i tada je doziveo nepravdu,niko ga nije primio na razgovor...

Мики

pre 5 godina

Tesla je bio americki naucnik, srpskog porekla.
(Tesla, 11. jul 2018 10:31)

Вероватно мислиш да си паметан, али пишеш глупости. Српски научник који радио и живео у америци. Видиш како је једноставно

pertla

pre 5 godina

Nikola....kako može da Tesla bude američki naučnik ? Tesla je kao naučnik postao u Srbiji tu se i rodio, a živeo i radio je u americi, te je svoje znanje tamo pokazivao ostalim neznalicama...jedan od njih je bio Edison, arogantni britanac - koji ga je ujedno i pokrao...

Aca el Loco

pre 5 godina

Feminizam kao pokret je devalvirao status muskaraca u svetu. Rodna ravnopravnost je najveca glupost izmisljena, uz feminizam. Zaboga, zene ne mogu raditi isto sto i muskarci, kao i obratno, jer nismo i ne trebamo ikada biti programirani na taj nacin. Zene su projektovane da budu supruge i majke, i to im je prva uloga, a sve ostale su na dalekom 5om ili 6om mestu. Ako treba da zaradjuju, neka, ali cenim zene kojima je porodica na prvom mestu, a ove sa karijerama koje su udate za posao i on im je na prvom mestu volim da ispitujem koliko su srecne zapravo (95% nisu i postaju depresivne). Ovo sve pisem iz iskustva u razgovoru sa koleginicama iz struke (zdravstvo).

Бацач пламена

pre 5 godina

e zabeležen - hvala na trudu.
ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (porucnik, 11. jul 2018 14:14)

Porucnik ili patak, to je pitanje. Valjda postoji nesto sto se zove fizicko ogranicenje, pa te zene ne mogu da podignu teret od 20 kg. Kao sto ti ne mozes da rodis dete. Hvala bogu na tome.
(Tanja, 11. jul 2018 16:37)

Па што се онда гурају у војску кад не могу то да издрже? Ми мушкарци бар не покушавамо да родимо дете. Узгред, има жена које су физички јаке, које нису размажене и које раме уз раме са мушкарцима подносе све напоре. Глупог ли поређења.

Milos Bogdanovic

pre 5 godina

U savremenoj duhovnoj i moralnoj dekadenciji čoveka svaka polna uloga je osakaćena, jer zloupotreba sposobnosti radi satisfakcije (koja je koren polne nezrelosti) dovodi do gubljenja funkcije zbog koje ta sposobnost postoji, pa se to otkriva i u funkciji polnih sposobnosti. Emotivnost koja treba da bude sposobnost izražavanja ljubavi, postaje izvor satisfakcije, pa ljudi više vole osećanja koja im voljena osoba izaziva nego njenu ličnost. Žena se odriče svojih ženskih odgovornosti (odgajanja deteta i služenja mužu), jer to ponižava njenu gordost. Ona postaje gorda da prizna zavisnost od muškarca u onim sferama u kojima je normalno da gradi komplementarni odnos prema muškarcu. Zato joj mnogobrojni izrazi nežnosti, koji su bili sasvim uobičajeni u zapadnoj kulturi u vreme njenog najvećeg prosperiteta smetaju, jer ih shvata kao poniženje sopstvene gordosti. I muškarac se odriče svoje muške preduzimljivosti, borbe za društvenu pravdu i služenja društvu i čovečanstvu, pa postaje kukavica i “papučar”. On svoje sopstvene odgovornosti prebacuje na državu, što objašnjava zašto se nivo testosterona kod muškaraca iz godine u godinu sve više snižava. U takvom stanju oba roditelja gube motiv brižnosti prema svojoj deci jer ih deca ometaju u hedonizmu. Na kraju čovek gubi smisao života, jer je jedini pravi smisao života, koji prožima odnose i žive i nežive tvari, da postoji radi drugoga i da služi drugome.

Darvinova nagrada

pre 5 godina

Tako da je sasvim logično i očekivano što je MGTOW najbrže rastući "pokret" u istoriji...
(Znalac, 11. jul 2018 10:49)

Logicno je i ocekivano da MGTOW pokret iscezne posle jedne generacije.

Shvatite

pre 5 godina

Ovo i ja govorim: žene su nam strani uticaji svrgli sa svog prirodnog pijedestala. Spustili su ih dole među muškarce. Ali tu su muškarci prvi krivi, jer su dopustili da poveruju u te zle i otrovne misli, koje su ubacivane sa neke zlonamerne spoljne strane. Ženama nije mesto isključivo u kuhinji, za šporetom, da čuvaju decu, da stalno traže nešto materijalno. Njima je mesto u muškarčevom srcu i u sredini društva. Nije žena samo fizički objekat, niti materica. Ona je divno i uzvišeno stvorenje, koje mužu daje motiv za ceo njegov život, deci uzor, bebi život, a opet, celom društvu zamajac. Napravismo u društvu sve od igle do svemirskih letelica, a žene i dalje odvraćamo od njihove prirode i lepote duha. One su slobodne, a u stvari još više robuju. One su poštovane, a ustvari su daleko najviše ukaljane. One su voljene, a u stvari nikad više prezirane i nipodaštavane. One biraju, a u stvari nikad više manipulisane i podvođene. One su trebale da budu izvor, a napravljeno je sve da postanu ponor života.

Pera Pisar

pre 5 godina

...mnogo bolje mu je išla elektrotehnika od ovog razumevanja žena i hoće to kog genijalaca, kad je nešto teško i kompleksno kao što su ta pitanja vezana za struju brilijantno se snalaze, a potpuno drugačiji su na ovim prostim pitanjima, kao što je ovo vezano za žene...imaš love, biraj, nemaš, čuti i trpi !!!

odgovor

pre 5 godina

@Vagica

Taj mit da su žene plaćene manje za isti posao je odavno razotkriven i nema veze sa istinom. Moraš da znaš da na razliku u plati utiče dosta varijabli... Žene mnogo više odsustvuju sa posla, trudničko bolovanje pa posle oko dece kad su prehladjena i sl. Realno ne vole da rade prekovremeno. Biraju manje lukrarativna zanimanja gde nema para i ko je tome kriv? Jesu muškarci krivi što je neka odlučila da rodi dvoje dece i što posle zaradjuje manje ili radi na lošijoj poziciji? Žene po prirodi nisu ambiciozne, ne vole da talasaju i da menjaju firme. Pogledaj od svih ljudi koji ide u inostranstvo da radi 70% su muškarci, jednostavno nemaju potrebu da se trude jer će o njima uvek neko da se brine, ili država ili roditelji, dečko, muž...

Srbije 70% su muškarci.

Pravi Gargamel

pre 5 godina

Tesline reci kao da su danas izrecene, sto znaci da je i pre 100 godina bilo isto. Sta cemo onda sa ovom danasnjom modernom supljom pricom o "neravnopravnosti"?

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

Au, brate dragi! Ja da sam na tvom mestu grdno bih se zabrinuo za svoju bezbednost. Ima CIA da te skenja k'o poslednje magare. Ovakvom glupom pričom, naneo si nemerljivu štetu imidžu njihovih građana za koje i onako važi uvreženo mišljenje da su ograničeni i priglupi. Ti si baš reprezentativan primerak, a oni ti to neće oprostiti jer si se javno eksponirao.
Ja sve ovo tebi rekoh, ali brine me da li ćeš moći razumeti, pošto si takav kakav si.

Kontroverzni penzioner

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Tesla je bio Severnomakedonac albanskog porekla po babine linije, i tačka!

Nikola

pre 5 godina

Fasciniran sam kako možemo da izmenino bilo koju temu naopako. Ovde se nije pisalo dali je Srbin, hrvat ili bilo ko drugi - tema je njegovo vidjenje zana pobogu ljudi!!!

Verovatno je jadan čovek i pobegao zbog toga i zato nam i jeste tako kako jeste!

Zato sam i ja pobegao, pa se vi samo bavite koje veći Srbin a ko Hrvat.

Lakana

pre 5 godina

Ne znam koje nacionalnosti moze da bude covek koji trazi za sahranu da mu ss svira "Tamo daleko".
A drugo, osim feministkinja ne moze se niko ljutiti na lepe reci koje je rekao za zene (u skladu sa vremenom u kojem ze ziveo)i ocigledno je vise postovao zene nego vecina tada.

neutralni felsh

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.   
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)   

kratko i jasno.  
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30)  

Sta je u prethodnom komentaru "kratko i jasno"???
(EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak, 11. jul 2018 17:08)

izraz "kratko i jasno" se odnosio prerezno na zakljucak: "kicenje tudjim perjem". uvek me je nerviralo to nase (i srpsko i hrvatsko) provicijalno prosvajanje ljudi koji su odavde mahom pobegli glavom bez obzira. sta imamo od toga sto je tesla nas? sta smo postigli sa takvim potencijalom? imamo li meku firmu koja to moze globalno da iskorosti? ne, mi smo svu energiju potrosili na sasave teme - ne da objasnimo i definisemo nasledje nasih ljudi u svetu, nego da ih glorifikujemo mistifikacijom i svojatamo cisto da bi pokazali da smo bolji od drugih. ispada da su nam nenamerno naneli vise stete od koristi. imaju li japanci nekog svetski poznatog izumitelja?

adriano_galliani

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Српски научник, живео у Америци, рођен у Аустро-Угарској. Хрватска тада није постојала, а и сада постоји тек 20-ак година..

Ja nisam odavde

pre 5 godina

Covek imovinu zavestao Srbiji. Nikad nije rekao da je hrvat. Rodjen u Austro-Ugarskoj kao i milion drugih srba i hrvata.Kad je njegov rodni kraj postao Hrvatska tada mu jodbina pobijena od ustasa.

Bardami

pre 5 godina

Uopšte se više ne vodi bilo kakva rasprava. Dokazana činjenica je da je Srbin. Pa prvi bi Hrvati po njemu nazvali npr. zagrebački aerodrom da je Hrvat, a ne mi beogradski. Zar ne vidite koliki su nacionalisti kada im, u Americi školovana predsednica, izigrava u Rusiji najgoreg nacionalistu. I Šešelj bi joj pozavideo. Naravno, čast izuzecima.

Ns

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
(boki, 11. jul 2018 10:50)
Americki ambasador u Beogradu rece pre nekoliko dana da je Tesla Srbin.
Donald Tusk visoki evropaki zvanicnike takodje rece da je Tesla Srbin.
Teslini ostaci se nalaze u Beogradu a ne u americi i vi opet uporno lazete sebe i sve oko sebe.

Vagica

pre 5 godina

Ne izgleda mi da žene teže da budu kao muškarci, nego samo da se za isto obavljen posao isto plate, i da se cene kao osobe, a ne kao predmet obožavanja nekog muškarca.
Žena rađa i to ne može ničim da se zameni. Muškarac oplodi ženu, i treba da se brine o njoj i deci kada su nemoćni. Dok je takvog odnosa, dok je dostojanstva i međusobnog poštovanja, sve je u redu. Onim muškarcima koji svojim ponašanjem ne mogu da zasluže poštovanje treba ukazati na to i preporučiti da rade na sebi i odnosu prema drugima.

Staka Zulu

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(cecc, 11. jul 2018 10:50)

Nikola Tesla je hrvat (namerno, jer si i ti napisao malim slovom) isto onoliko koliko je i Marko Polo! Marko Polo je rođen na Korčuli. Samo to i ništa više (isto kao i Nikola Tesla). Ajte hrvati, usudite se pa napišite da je Marko Polo vaš. Ima da dobijete od Italijana po tamburi tako da Vam nikada više neće pasti na pamet da bilo koga svojajate.
Da imate malo obraza i stida, nakon Drugog svetskog rata, i poslednjih ratova i svega onoga šta ste uradili Srbima u svojoj zemlji nikada ne biste spomenuli da je Nikola Tesla vaš! Ali već je poznato da vi nemate stida, obraza, trunke morala...
Dokaz za to je i podatak da ste samo dve godine nakon proterivanja Srba iz Hrvatske uveli u UNESKO ojkaču kao deo kulturnog nasleđa hrvata.
Koji to hrvat peva ojkaču!?

neutralni felsh

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen u Austrougarskoj a na teritoriji današnje Hrvatske. Čiji je onda? Mislim da ga ovako treba predstavljati a ne svojatati. A što se žena tiče: one jesu i treba da budu ravnopravne sa muškarcima ali nikad ne mogu biti jednake sa muškarcima jer je to tako Bog (ili priroda) odredio. Izgledaju različito, različitih su gabarita, različitih sposobnosti, ja bih čak rekao i da im mozak drugačije funkcioniše, ali jednostavno nisu jednake sa muškarcima. One mogu da rode a muškarci ne mogu. Zar to nije dokaz da nisu jednake. Mnoge žene jesu sposobnije od mnogih muškaraca ali nikako nisu jednake sa muškarcima.
(Smeško Belić, 11. jul 2018 12:09)


pobrkani termini.

acomurija

pre 5 godina

Ovoliki komentari, ogromna vecina neznalacko navijanje - za i protiv.
Ni tekst nije bolji...

Preci Nikole Tesle, kao i svi Licani, vode poreklo iz moje Metohije. Jovanka Budisavljevic - Broz, poreklom je iz Budisavaca, 15-tak km od Peći, a selo joj se zove Pećani.

Tesla je sin pravoslavnog svestenika i pravoslavke. U to vreme, u Lici nije bilo Hrvata, cak ni pokatolicenih Srba. Gospic je u to vreme bio u Ugarskoj, tako da je Tesla rodjen, skolovao se, otisao u Ameriku kao Srbin - Ugarski drzavljanin, sa Madjarskim pasosem! Nikako nije mogao biti Srbin iz Hrvatske - jer Hrvatske u Lici nikada nije bilo do 1. decembra 1946. Cak i Drugo zasedanje Avnoja, na koje se kace velikohrvati, bilo je 11 meseci posle Tesline smrti.

Kao takav, formalno, je i umro, a jedna od njegovih dragih uspomena, bila je kesa sa grumenom zemlje iz rodnog Smiljana.

Tesla se nije zenio jer je ostao veran svojoj zaljubljenosti u Minu - cerku Mihaila Pupina! Pupin nije hteo da cuje da mu gorstak Licanin bude zet. Otada je trajala netrpeljivost izmedju njih dvojice, sve do par dana pred Pupinovu smrt, kada je Pupina grizla savest, pa je molio Nikolu da ga poseti na samrtnickoj postelji, sto je Tesla i uradio, i OPROSTIO Mihailu sto je ostao nezenja.

Tesla je odbijao bogate udavace, i Morganovu cerku, ali i Lazinu ideju da se ozeni Lenkom Dundjerski.

Jedna od najcuvenijih Teslinih izjava je: ja sam isuvise grub za ta divna stvorenja - zene. Tesla je ugasio seksualni nagon u sebi, snagom volje, iz razloga razocaranosti, a ne zbog neke poremecenosti.

Zakljucak: Hrvati, dalje ruke od Srbina Nikole Tesle, sina Pravoslavnog svestenika, ciju ste rodnu kucu porusili u svom besu i bezumlju. - Srbi, ipak malo znamo o velikanu naseg narodnog stabla.

Cak ga Amerikanci bolje poznaju... Bez obzira sto ima udruzenje, s preko 30 miliona sledbenika, koji tvrde da je Tesla vanzemaljac...

Milan

pre 5 godina

Tesla, sa ovom i ovakvom Srbijom, i Hrvatskom kakva danas jeste, ne bi imao nista zajednicko, stideo bi se i jedne i druge drzave. A po svoj prilici je bio homoseksualac koji je odabrao da zivi u celibatu, da ne bi naskodio svom ugledu.

JocaBoca

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
(boki, 11. jul 2018 10:50)

Rodjen na teritoriji Austrougarske.
Znam da boli, ali Hrvatska u to vreme nije postojala.

da li je bas tako?

pre 5 godina

(Gospodin Jezda i Gospodja Dafina, 11. jul 2018 10:48)

Aseksualac. Modernim zargonom receno "Low T", nizak nivo testosterona koji ga nije terao na seks ni sa kim. Da je bio gej, to bi se vec znalo, a pronaslo bi se neko nezno pisamce nekom muskarcu, kao sto su to nasli u zaostavstini Cajkovskog ... Aseksualnost postoji. Ja imam slican problem, ali sam ga dobio tek u 45. godini zivota, nakon dramaticnog razvoda. Od tada nemam zelje za seksom, cak ni u solo reziji. Mogu pornic da odgledam kao crtani film i da ne osetim bukvalno nista! I naravno, uvek se nadju pametnjakovici da mi pricaju kako postoje nekakvi flasteri ... kao da ja to ne znam i kao da ja nisam obisao vec 10 doktora koji su mi rekli da bi to kod mene bila opasna terapija. Ali ne vredi, uvek se nadje neko da mi trabunja kako neki ruski doktor (obavezno ruski) ima lek za to ... i jos se onda naljuti ako ne poslusam te glupe savete!

Kupac diplome

pre 5 godina

Ušao na komentare da vidim šta ljudi pišu o Teslinom odnosu prema ženama. Kad ono rasprava o njegovom poreklu. Strašno, nema nama pomoći.

Smeško Belić

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen u Austrougarskoj a na teritoriji današnje Hrvatske. Čiji je onda? Mislim da ga ovako treba predstavljati a ne svojatati. A što se žena tiče: one jesu i treba da budu ravnopravne sa muškarcima ali nikad ne mogu biti jednake sa muškarcima jer je to tako Bog (ili priroda) odredio. Izgledaju različito, različitih su gabarita, različitih sposobnosti, ja bih čak rekao i da im mozak drugačije funkcioniše, ali jednostavno nisu jednake sa muškarcima. One mogu da rode a muškarci ne mogu. Zar to nije dokaz da nisu jednake. Mnoge žene jesu sposobnije od mnogih muškaraca ali nikako nisu jednake sa muškarcima.

Alisa

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske. (boki, 11. jul 2018 10:50)
Nije rodjen na teritoriji Hrvatske, jer Hrvatska tada nije postojala. Isto kao sto recimo Konstantin nije rodjen u Srbiji. Ostalo je u redu, s malom ispravkom da Tesla nije bio naucnik nego pronalazac. Pozdrav.

architekt

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (boki, 11. jul 2018 10:50)


ako cemo u detalje rodjen je na teritoriji austro ugarske monarhije. on je hrvat taman koliko i milan martic.

prevod

pre 5 godina

"Venčan sa naukom?" Milioni naučnika imaju porodice, ali jedan je Tesla. Ipak mislim da je on bio venčan sa samim sobom... i sa naukom.
Teško je takve genijalce psihoanalizirati, ili čak kritikovati, ali te njegove izjave o ženama iz 1924 su čudne, kontroverzne i nelogične, čak i za ono vreme.
Kriviti emancipovane žene za propast civilizacije je kao i kritikovati naučnike-neženje za propast civilizacije. Naivno i nezrelo...
Mislim da je OK reći da je u socijalnom pogledu Tesla bio blago ugrožen kao i puno štrebera kojima je nauka dovoljna.
E pa sada lupajte minuse...

građanin

pre 5 godina

oteli bi ga hrvati odavno da mu otac nije bio pravoslavni sveštenik i majka potomak loze Nemanjića...da nije otišao u svet,završio bi u nekoj od nebrojenih jama...ko zna koliko je Tesli tako završilo?!?! Toliko o hrvatima, strašno su to kompleksi kad ga uprkos neizmernoj mržnji prema srbima svojataju
P. S. Tesla je rođen na teritoriji Austrougarske

M

pre 5 godina

Drago mi je i ponosna sam što svojim radom i akademskim rezultatima doprinosim ovome što je nazvano "propašću civilizacije".

Radim i kućne poslove, a to valjda doprinosi razvoju civilizacije (?!). Ali šta ću, neki unutrašnji poriv, radoznalost, naučni duh, motivišu me da se takmičim sa muškarcima u nauci i da budem vrlo kompetentna i da - avaj! - prevaziđem neke od njih.

Eto, da se držim samo kuhinje, doprinosila bih razvoju civilizacije, ali time što sam prevazišla muškarce koji su slabiji od mene u mom poslu, e zbog toga svet srlja u propast.

Pomozite mi da shvatim ovu logiku.

EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela. 
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
(cecc, 11. jul 2018 10:50)

Kandidat za glupost godine. Čestitamo na Vasoj kandidaturi.

komšija

pre 5 godina

Američki naučnik srpskog porekla. Rođen je na teritoriji Austro-Ugarske u Lici. Ta teritorija je posle stravičnog pokolja od strane Hrvata nad Srbima i pokatoličenja Srba, administratuvno pripala Hrvatskoj 1945, a tihim državnim udarom 1974 data Hrvatskoj.

ba_gra

pre 5 godina

tesla nije bio gej. poznata su njegova prijateljstva sa bar dve zene pinimenu i prezimenu koje su se bavile najstarijim zanatom tokom njegovih studija...

Arsa

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)
Srbin, američkog državljanstva, rođen na teritoriji Austro-Ugarske.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Тесла може бити само хрватским националистима хрватски научник. Сви други, укључујући и Хрвата који нису задојени национализмом, а има их итекако, Теслу сматрају српским научником. Јесте Тесла живео већи део живота у Америци али још нико од Американаца Теслу није назвао америчким научником; сви га у најмању руку сматрају српско-америчким. И ова кратка цртица о његовом односу са Лазом Костићем говори да је Тесла био јако свестан чијег јег порекла и из којег је народа.

trt

pre 5 godina

Tesla je blistavi um. Jos pre 100 godina je locirao problem sa zenama i stranputicu kojom je covecanstvo krenulo. Rasprava o poreklu Tesle kaska stotinama godina ze genijalnoscu tog coveka.

pft

pre 5 godina

"Da je žena korisna i i Bog bi je imao."
(dragan, 11. jul 2018 14:41)

Да је жена корисна, не би стварала ауторе тако отрцаних коментара.

ЖЕЉКО.ШУЋУР

pre 5 godina

@boki
Србин рођен у Хрватској (тада Аустријско царство) са касније америчким држављанством.

Milan_PT

pre 5 godina

Tesla je u životu imao dva pasoša, tj državljanstva: austro-ugarsko i američko. Bio je srpskog porekla, i po majci i po ocu iz istaknutih pravoslavnih svešteničkih porodica, i to generacijama. Dok je bio dečak, bilo je planirano da nasledi svog oca Milutina na popovskoj funkciji. Veza sa Hrvatskom mu je bila ta, što se taj kraj gde je rođen, vekovima pre njegovog rođenja pripadao i skoro vek i po posle njegovog rođenja pripada državi Hrvatskoj...

Dakle, etnički Srbin, sa državljanstvom Austro-Ugarske i SAD, rođen na sadašnjoj teritoriji Republike Hrvatske. Sve je rečeno u prethodnoj rečenici, a ako nekome i dalje ništa nije jasno, tome ne mogu pomoći...

Tanja

pre 5 godina

e zabeležen - hvala na trudu.
ko kod nas u vojsci..mi smo zene kva kva..ravnopravne smo kva kva a kad treba da se podigne nesto teze od 10kg e onda su zene zene a muskarci muskarci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (porucnik, 11. jul 2018 14:14)

Porucnik ili patak, to je pitanje. Valjda postoji nesto sto se zove fizicko ogranicenje, pa te zene ne mogu da podignu teret od 20 kg. Kao sto ti ne mozes da rodis dete. Hvala bogu na tome.

homoseksualac

pre 5 godina

Tesla nije bio homoseksualac, za to ne postoji ni jedan dokaz, to su nebulozna objasnjenja onih koji ne mogu da razumeju duhovno stanje u kojem se covek delom odrice seksualnosti da bi se potpuno posvetio stvaranju.

Ninja

pre 5 godina

Tesla je srpski brend mobilnih telefona koji lijepe stikere preko kineskih jeftinih modela.
Nikola Tesla je hrvat preko kojeg srbi lijepe stikere srbstva i svojataju velikog hrvatskog naucnika.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cecc, 11. jul 2018 10:50)


Tesla je srpski naucnik, kojeg hrvati svim silama pokusavaju da svojataju, ali bezuspesno!

zicer

pre 5 godina

@cecc

u pravu si da tesla nije imao puno veze sa srbijom al pogotovo nikakve veze sa hrvatskom. rodjen je na teritoriji austrije u vojnoj krajini ,srpskom delu tadasnje austrije koji je stitio austriju od turaka. ta krajina je polako pokrstena,pobijena i izseljena u zadnjem veku od pokrstenih srba i hrvata nacista. tako da svojatati teslu nema smisla. covek krajisnik %100

srecno razveden(a) ne postoji

pre 5 godina

@da li je bas tako?
Uplasio me taj problem pre 8 meseci, iz istog razloga, ali brt, nisam se dao. Dobra cicka me skroz povadila. Potreban neko da se zaljubi u tebe, da osetis kako je biti voljen. Posle sve moze.

Maja

pre 5 godina

Bar smo se setili da AD nazovemo po Tesli. Tu smo ih pretekli! Mora da su crkli od muke sto se oni togs nidu prvi setili. Bravo za onoga ko je AD tako nazvao. A i ne znamo cija je to ideja...Novinari jer mozete da saznate cija je to ideja.

Kale*

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Pa, ni jedna istorijska knjiga to ne spominje, jer to nije činjenica, već obična glupost!
Potraži u nekoj mađarskoj SF knjižari takvo štivo!
Možda ćeš tu otkriti da je bio Abordžin!

Ivana

pre 5 godina

I dok se mi raspravljamo čiji je Tesla, naučnici i umetnici i dalje moraju da odu iz obe zemlje da bi iskoristili svoj talenat i znanje. Da je Tesla ostao ovde bio bi izložen podsmehu i zbog načina i života i zbog svojih ideja. Baš kao Marina Abramović danas, primera radi.

XiDe

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

kratko i jasno.

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30) # Link komentara
Preporučujem (+24

Zasto mesate drzave sa narodnostima? Ne radi se ovde o tome gde je neko ziveo ili gde je rodjen nego o narodnoj pripadnosti. Milutine jel ima jos neki svedjanin sa starim svedjanskim prezimenom Ibrahimovic? ili mozda je MILUTIN staro americko ime? (verovatno jos od starosedoca "indijanaca")?

vidi ne volim ni ja "DRZAVU" Srbiju ali volim ZEMLJU Srbiju i svoj narod i ako ne zivim na svojoj zemlji zbog "DRZAVE" .... dakle poenta je, od "DRZAVE" mozes pobeci ali od pripadnosti jednom narodu ne mozes! Krv i gene ne mozes promenniti!! Mozes ti biti drzavljanin bilo koje Drzave ali ti je narodna pripadnost Srpska..

EU Citizen,190cm+,100kg+,mnogo sam jak

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.  
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)  

kratko i jasno. 
(neutralni felsh, 11. jul 2018 13:30) 

Sta je u prethodnom komentaru "kratko i jasno"???

Filmofil

pre 5 godina

"Tesla je i za ona vremena morao da bude "politički korektan", alo ko ga razume, jasno je da je i u ovom slučaju bio u pravu. Davanjem prava glasa ženama, demokratija je trivijalizovana, a potom i suspendovana. Demokratske države su stavljene pred demokratski izbor: ako svako glasa, onda svačiji (ničiji) glas neće vredeti ništa. "

Drugim recima, svaki muski mediokritet treba da ima pravo glasa, a neke Marije Kiri, Rosalind Frenklin, Hana Arnet, Drage Ljucic, itd ne. One treba da su ekonomski zavisne, podredjene jer je svet musko zabaviste gde sve funkcionise po princip "JA hocu sta JA hocu kad se MENI naprndaci". One to ima da ispunjavaju, a ako nece ima da lupamo i razbijamo i oduzimamo prava. Sva velika unistenja, logori, uzajamna ubijanja organizovale su iskljucivo zene. Prvo se zahebavamo unistavamo drustva ekonomski, bioloski (ubjanjem), a posle udaramo po zenama kako nece da nadoknadjuju neciju zahebanciju. Zene postoje da sluze muskarcu da ne redjam zasta, a oni ce svoje vreme da koriste spram intelektualnog kapaciteta od kladionice do istrazivaca.
Ne znam sta je stajalo iza Teslinog izbora, ne bih spekulisala. Najverovatnije je da nije zeleo da se zeni, jer takva posvecenost ne ostavlja mnogo mesta za druge osobe u zivotu. Covek nije bio praktican ni sto se sebe tice, kako bi bio praktican u odlukama koje se ticu porodice. On je sebe procenio i doneo ispravnu odluku, ali nije imao petlje da stane iza nje.

Atreides

pre 5 godina

-Belaj- Samnom radi jedan bas takav Hrvat ali bas onaj pravi. Kaze on da danas 2/3 Hrvata su u stvari pokatoliceni Srbi i da sva ova sra.a koja se desavaju upravo ti " hrvati " prave. On zna sta je zna korene jos iz doba Hazburga i dalje....a ti pokatoliceni imaju problem i oni se najvise busaju hrvatstvom

ba_gra

pre 5 godina

ljudi kad je tesla rodjen nije postojala hrvatska pa nije i ne mize da bude hrvatski drzavljanin ili gradajnin

teslina sira producica je prema nekim procenama dala 30tak svestenika Spc

teslin otac je zeleo da tesla nastavi porodicnu tradiciju

tesla je umro u americi kao americki drzavljanin srpskog porekla/korena

sve ostalo su gluposti

riki

pre 5 godina

zasto se jos uvek raspravlja njegova nacionalnost, kada se zna sta je rekao u beogradu dok je drzo govor kada je dosao majci na sahranu i na njegovoj sahrani po njegovoj zelji je svirano "tamo daleko"

nick

pre 5 godina

Da samo dopunim povodom toga o srpskom poreklu Tesle.
To je samo za nas Srbe bruka i sramota, jer ovde nije imao razumevanja i kapacitet da iznese svoje ideje, sto je tako tipicno za sve prestavnike Srpskog naroda koji su napredni.Svi do jednoga odlaze u inostranstvo gde su prihvaceni bolje od rodjene drzave gde im ljudi koji mogu da ih razumeju u dubini duse duboko zavide (sto naravno prelazu u mrznju).
Zavist je direktna manifestacija licne nesposobnosti i neuspeha sto je u nasem narodu jako izrazeno.Jednostavno mi kao nacija nemamo mentalni kapacitet da razumemo ljude koji su ispred svog vremena u bilo cemu, tako da su nam nadimci i omalozavanja najcesca odbrana.

kneža

pre 5 godina

bio mi je idol,sad ga gledam kao boga,alo bre trofazni sistem obrtnog magnetnog polja,koja ideja,pa znaš kad bi mi ta ideja pala na pamet?,Nikad , zašto? zato što mi je uvek u glavi pi..ka bila!,svaka mu čast!

Minja

pre 5 godina

@zna tesla. Koja su to istraživanja iz prošlosti koja pokazuju da su zene danas nezadovoljnije nego u prošlosti? Mozda su i danas zene nezadovoljne, ali ne iz istih razloga: u prošlosti je tretirana kao stvar (setite se Petrijinog venca, čitajte etnografske materijale sa nasih prostora o tretmanu žena, o tome da se žensko dete tretiralo drukcije nego muško, da u CG ni dan danas u mnogim familijama žensko dete ne nasledjuje...i da ne nabrajam). Jeste, mozda su zene i danas nezadovoljne kad su za isti posao plaćene manje, ali su slobodnije, a kako koja koristi ili zloupotrebljava svoju slobodu, to varira od slučaja do slučaja. A Tesla je bio genije u nauci, ali kao covek ograničen svojim vremenom i iskustvom.

bojan

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

zapravo, americki naucnik, srpskog porekla rodjen na teritoriji austrougarske. nema bas mnogo veze sa hrvatskom, kako god da okrenes.

realista

pre 5 godina

Vidi se da covek nikada nije bio ozenjen. Ajde sada uvrede kako sam kreten, itd. Svestan sam svega, ali ove izjave o superiornosti zena i slicno moze da prica samo neko ko je bio nezenja ceo zivot ;) ... uz svo duzno postovanje ka zenama, kao neznijem i lepsem polu. Volim svoju zenu, ali je ne smatram bozanstvom i svestan sam i njenih mana, kao i svojih.

Milos

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Nemamo, sve smo ih pobili.

смена страже

pre 5 godina

cecc, 11. jul 2018 10:50)
Тако је ,Тесла је још тада схватио да сте ви Хрвати велики,па је одлучио да вас превари и себе назове Србином (без обзира што му је отац православни свештеник) и што су му сви Срби..ал' само је он Хрват.Успут за време његовог живота Хрватска није ни постојала.. значи Тесла је Аустроугар!!!

Jovan

pre 5 godina

Poslusajte pesmu koja je intonirana na Sahrani velikog naučnika i vidite ko mu je bio otac pa ćete sami zaključiti poreklo Nikole Tesle.

Aksentije

pre 5 godina

Ako je Tesla Hrvat i rođen u Hrvatskoj onda su i 17 rimskih Imperatora, koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije, Srbi !!! A volim Teslu jer je i onda a i sad bio i ostao iznad svih. I nikada ga razumeti nećemo.

...off topic

pre 5 godina

@Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Hrvatske? mislis Austrougarske..

ahshha@gmail.com

pre 5 godina

@zna tesla. Morate malo poznavati trziste rada i videti da u Holandiji postoje part time poslovi koji su dobro placeni i zene ih dosta koriste. A drugo apsolutno netacno da su danas zene nesrecnije nego pre, pa samo pogledajte kolko je zena sa sela nesrecnija od one koja ima karijeru i koja nije postala neciji rob, vec ima dosta samostalnosti.

Politico

pre 5 godina

Opet prepucavanja oko toga čiji je Tesla. Tesla ne može biti američki naučnik, jer se školovao u Evropi, u Beču i Pragu, dakle sva svoja znanja stekao je u Evropi, a onda ih je samo primenio u Americi, dakle Tesla je naučnik svetskog kalibra ili što bi neki rekli "svetski, a naš", jer je pre svega i na prvom mestu bio veliki Srbin i rodoljub koji je voleo svoju majku, porodicu i svoj srpski narod kao i sve ljude sveta kojima je nesebično poklonio svoja umetnička dela od nauke i svoje vizije.

ce gevara

pre 5 godina

TESLA je bio Srbin, a par hrvatića oće da ga prisvoje jel nemaju ništa svoje!!:))
(sava, 11. jul 2018 12:41)

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Ovako ... Hrvatska je 936 goduna postala kraljevina i papa je krunisao Tomislava za kralja.Hrvatska je na Petrovoj Gori izgubila bitku gde je zatim kralj Zvonimir umro 1104g a njegova cerka udala za Ugarskog kralha Belu i celo plemstvo je priznalo Ugarsku krunu kao svoju.
Dali to plemstvo od pre 600-700 godina Ugarsko plemstvo!? Dali Teslu mozemo nazvati Austro-Ugarom ili Srbinom koji je ziveo u Austro-Ugarskoj ili vojnoj krajini!

Cinjenica je da su rodnu kucu Nikole Tesle ustase spalile 1942 a opet njegov spomenik srusile 1992-93 ... tako da kada vam valja Tesla vi ga svojatate a kada vam ne valja vi ga spaljujete.Inace Hrvatska je svoju drzavnost obnovila 1992g.

Istina, da je Tesla ostao tu gde jeste ... mozda bi bio ludak.On je nastavio svoj naucno-istrazuvacki rad u SAD i ostavio buducnosti nezamusliva dela.Tesla jeste poreklom Srbin ali Tesla je covek koji je okrenuo planetu i on pripada danasnjem covecanstvu!!!

moki

pre 5 godina

@Ivane Veljkovicu od porekla ne mozes pobeci a to gde si se skolovao i ziveo sa tim nema veze. Mozes ti da zavrsis Harward i zivis u USA ali ces uvek biti Srbin, Kinez, Svedjanin....

Džoni

pre 5 godina

Tesla je Prometej, a debili razglabaju o njegovom poreklu i zašto se nije ženio.
Tesla se previše dugo i previše intenzivno bavio svojom prometejskom misijom, tako da nije stigao da upozna ljude kojima je podario novu vatru. Kada ih je konačno upoznao, zavoleo je golubove. Zbog onih koje je najbolje poznavao (Srbi, Hrvati, Amerikanci...) zbog takvih je zavoleo golubove.

Uostalom, golubovi su ga jednako toliko razumeli koliko i vi takvi. Isti ste kao ti golubovi, letite naokolo i serete po svemu.

Realno

pre 5 godina

Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (boki, 11. jul 2018 10:50)

Rodjen na teritoriji Austrougarske.

Lacerta

pre 5 godina

Nijedna istorijska knjiga ne spominje cinjenicu da je Teslin pradeda bio Madjar i da mu je cela majcina linija iz Madjarske, dok je otac polumadjar(teslina baka je bila Madjarica).
(Istvan, 11. jul 2018 12:02)

Tesla je bio Severnomakedonac albanskog porekla po babine linije, i tačka!
(Kontroverzni penzioner, 11. jul 2018 14:11)

Ma, jok, naturalizovani Cincarin sa čečensko-mongolskim precima!

J.

pre 5 godina

Kontroverzni penzioner, to što si rekao, dokazuje suprotno, na žalost. Čovek koji tako nešto može da izjavi za svog sunarodnika koji odbija nacionalizam...kakav je to čovek?!

Kristijan

pre 5 godina

Srpski sarlatan kome su stavili nema otkrica kao njegova iako nije ima pojma ni o ćemu, a ojo htjeli da sakriju slobodnu energiju i sad luudi krosite skupu elektricnu energiju jer ju je ovaj sharlatan podrzavao.
(Sandzaklija, 11. jul 2018 14:33)
Da pogađamo, jedva završena osnovna, poklonjena dvojka iz fizike?
U ćentar, mm?

seka

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. 
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

a pape su inace poznate po tome da uvek govore istinu hahahaa

Politico

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac.
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!

#(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

I onda te neko pita, a gde su im grobovi, a ti oda "beee..."
ajde ne blamiraj se, kakvi vaši plemići, vladari i kraljevi, još niste bili ni državu dobili kako valja i odma su vas Ugari stavili pod svoju šapu u ropstvo i tako vas držali narednih 1000 godina, dok na udariše ludi Srbi 1918. godine, no šta nam je to trebalo, velika je to greška bila što smo ginuli za vašu slobodu, zahvalili ste nam se na najgori mogući način.

Menadzerska kombinacija

pre 5 godina

USA državljanin MILUTIN GRADIĆ

Tesla je pre svog naucnog proboja u Americi prevodio srpske epske pesme na Engleski. Cesto je u sali govorio da ce po tome ostati vise upamcen nego po svom naucnom radu. Na sahrani mu je svirana "Tamo daleko". Vrlo cudno za Amrikanca hrvatskog porekla.

A za ove koji tvrde da je voleo isti pol. Tesla je u mladosti bio veliki zenskaros. Visok skoro 2 metra, markantan, u Americi je bio vrlo popularan medju zenama. Kasnije sa godinama i ulaskom u frenetican naucni rad se opredelio za zivot u celibatu.

ketiS

pre 5 godina

@Belaj "Imate li vi jos koju pravu dinastiju osim seljackih Karadjordjevica?"

Imamo i to jako mnogo! Pored "seljackih" Karadjordjevica imamo i "seljacke" Nemanjice, te "seljacke" Brankovice i Lazarevice, pa onda i "seljacke" Obrenovice. Svi ti "seljoberi" su nam ostavili neprocenjivo politicko i kulturno nasledje na kome artikulisemo sopstveni identitet. Sto se vasih "plemica" tice oni su bili toliko veliki "Hrvati" da ste morali da cekate kraj 20-og veka da uz pomoc jednog srpskog diktatora "sklepate" aktuelnu drzavicu!

CATAPA

pre 5 godina

imaju li japanci nekog svetski poznatog izumitelja?
(neutralni felsh, 11. jul 2018 21:13)
!. U tome je suština inteligencije. Ne u tome da se konstatuje šta postoji (to je svest), već u veštini otkrića da ne postoji nešto što bi moralo da postoji.

cento

pre 5 godina

Hmmm....Milutin Gradic....cistokrvni Amerikanac....jasta....on najbolje zna...
(Zaza, 11. jul 2018 16:13)

Milutin je potomak americkih indijanaca i njegov brat je Bik Koji Sjedi a njegovo indijansko ime je Junac Koji Sjedi.

Goran

pre 5 godina

U bre... Nije Srbin. Pa ako mu je tac bio pravoslavni pop koje nacionalnosti bi on mogao biti!? A to gde je ziveo i radio je jedno a odkle potice je drugo. I Mihajlo Pupin, sta je on bio, Japanac!? Nego ljudi mlate svasta, krivo im sto je Srbin. Ne mogu ocima da nss gledaju...

Cinjenice su cudo

pre 5 godina

Nikola Tesla je Hrvat koliko je ban Josip Jelacic Srbin. Nikola Tesla nije ni Hrvat niti je rodjen u Hrvatskoj. On je rodjen u Habsburskoj monarhiji, u Vojnoj Krajini, u srbskoj porodici. Malo pogledajte kakve su bile granice Hrvatske unutar Habsburske monarhije u vreme njegovog rodjenja. Varazdin, Hrvatsko Zagorje i okolina. Lika (Vojna Krajina) nema veze sa Hrvatskom ni u teritorialnom ni u upravnom smislu. A tek govoriti da je Srbin Hrvat ...

aabb

pre 5 godina

Sto vi balkanci volite da prisvajate tuđe. Tesla je naš USA naučnik. Jedan od najboljih. Vama je i Zlatan bosanac ili sta vec a on čovek Šveđanin. Šta je Tesla uradio za vas da bi bio vaš? Šta je Zlatan uradio za Bosnu? Samo prisvajate i kitite se tuđim perjem.
(USA državljanin MILUTIN GRADIĆ, 11. jul 2018 12:04)

Ako si ti "njihov", zasto onda citas i pises komentare po balkanskim novinama. Veci si balkanac sa svojim komentarom od svih ovde, makar da si se kultivisao. Sto bi se reklo, moze ti da odes od sela, ali selo od tebe ne.

Tesla ne bi mogao ni u 21. veku da ostvari u Srbiji ono sto je ostvario u 20. jednostavno nemamo minimum uslova.zamislite kolika je tada beda bila ovde.i ti si otisao u tu USA trbuhom za kruhom..Da su postojali avioni i telefoni, verujem da bi se cesto vracao i bio u kontaktu.

Da je Djokovic rodjen u 20. veku, verov se i on ne bi vracao, i ne bismo znali koliko je velik.

Marija

pre 5 godina

@ Belaj, 11. jul 2018 14:10
Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje...
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Srbija je za vreme Eugena Savojskog (branio BG od Turaka) bila pokrajina Habzburškog carstva koja se zvala Kraljevina Srbija. Isto tako, za vreme Turaka imala je "knezove" (razlikovati od "kneževa).
Ali vidiš, pošto je ta "kraljevina" bila samo oblast pod tuđom vlašću (isto što je i Hr bila u mislim istom periodu), mi je ne doživljavamo kao nešto čime bismo se hvalili, to je za Srbe samo epizoda koliko i nemačka okupacija.
Oni "knezovi" iz doba Turaka su taman u rangu hrvatskih plemićkih porodica - bogatiji i uticajniji članovi društva kojima je neki strani (u Srbiji je strani=privremeni) vladar dao neke privilegije i titulu da se njome okiti. Za nas oni nisu plemstvo nego pre nešto kao administracija.
Te "kraljevine" nemaju državotvorni potencijal, za nas to nije kraljevina, niti su ti plemići pravi plemići. Ovo ne zna samo onaj ko nije imao svog vladara, pa nek je i seljački.

Milan_PT

pre 5 godina

Tesla je rođen u Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, izguglajte "Tesla pasoš" pa mi nađite gdje piše Austrougarska!
@(Magistra vitae, 11. jul 2018 13:55)

Tačno @Magistra vitae, kad se izgugluje "Tesla pasoš" pojavljuje se naslovna strana njegovog pasoša, gde piše "hrv-slav-dalm ZEMALJSKA vlada", ili ti na nemačkom "Landes-Regierung". Da kojim slučajem stoji "Staads-Regierung" onda bi se to odnosilo na "državnu vladu", a ne na "zemaljsku vladu", što u praksi znači "oblasna vlada". Hrvatska nije ni mogla da bude nezavisna država, jer je tad bila deo velikog carstva. Zbog veličine teritorije državna vlada u Beču je imala svoje okružne ili oblasne vlade po celoj teritoriji carstva. A to carstvo se nije zvalo Hrvatsko carstvo.
To što je postojalo više vlada na toj teritoriji, ne znači da su to bile nezavisne države - daleko od toga. Da li znaš da u BiH postoje 13 vlada i da svaka ima svoja ministarstva? 10 kantona, Federacija, Republika Srpska i Distrikt Brčko, a država samo jedna - BiH. Zasada...

Zakljucak

pre 5 godina

Poenta price je da je ostao ovde niko nikad ne bi cuo za njega. Ili bi bio svestenik, ili bi ga zaklali ili bi bi bio neki cata... Poreklo mu je srpsko ali nikad ne bi bio to sto je bio da nije bio u Americi. I da je Hrvat opet ne bi bilo nista od njega da je ostao ovde. Amerikanci imaju sve pravo da ga svojataju a to ne rade. Samo na Balkanu svadja ciji je neko cije poreklo nema nikakve veze sa onim sto je uradio u svetu... a mnogi verovatno I ne znaju ali znaju ko su mu askurdjeli i bele vrane...

el Dino

pre 5 godina

Tesla je rođen u Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, izguglajte "Tesla pasoš" pa mi nađite gdje piše Austrougarska!
@(Magistra vitae, 11. jul 2018 13:55)

lol brale, kakva mitomanija, Austro-Ugarska je država u kojoj se Tesla rodio, a to što ti navodiš u to vreme u toj monarhiji može biti smo neka opština ili tako neka druga provincija.

komšija

pre 5 godina

Hrvatska ima dosta plemićkih porodica stare po 600-700 godina koje i danas postoje, sa mnom u razred je išao lik čijoj porodici je papa potvrdio plemstvo prije 800 godina, Jelačići su stari nekih 600 godina i direktni potomak bana Jelačića je danas dječji pisac. 
Imate li vi koju pravu dinastiju osim seljačkih Karađorđevića?!
(Belaj, 11. jul 2018 14:10)

Bolan, ja ćito da je Jelaćić bijo Srbin iz Petrovaradina i da zbog toga efendija-predsjednik hoće pomoć da mu podignu spomenik u Zagrebu...

neko neko

pre 5 godina

Čovek van vremena, genije kakvog nije bilo i nece biti, steta sto u vremenu u kom je ziveo apsolutno nije bio shvaćen....i još uvek nije.

Uros

pre 5 godina

@boki Americki naucnik, srpskog porekla, rodjen na teritoriji hrvatske.

...rodjen u Austrougraskoj, na teritoriji koja danas pripada Hrvatskoj.