Ponedeljak, 27.11.2017.

10:40

"Želimo da ispravimo nepravdu": Zrenjanin postaje Petrovgrad?

Izvor: Tara Tomoviæ

"Želimo da ispravimo nepravdu": Zrenjanin postaje Petrovgrad? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

200 Komentari

Sortiraj po:

Fotopress

pre 5 godina

Promenu imena grada u Petrovgrad je pokreula grupa ljudikoja se dobro okoristila u sva vremena.Sada hoće da se još bogate.Ni kraljevi ni carevi.Žarko Zrenjani-Uća je narodni heroj koji je sa svojim saborcima oslobodio grad.Logičije bi bilo da se zove Bečkerek(Bečki točak)tada smo bili Evropa.Takođe neka ti inicijatori potpišu da će snositi sve troškove koji bi nastali,a i da vrate narodu sve što su uzeli za siću i neka gledaju svoja posla.Jer o imanu grada odlučuju oni koji su tu rođeni i tu žive.

Danijel

pre 6 godina

Svaka cast.Konacno komunjarizmu da se zatre trag!!!Koliko samo nepravde i zla su ti zlikovci naneli Petrovgradu.Ziveo Petrovgrad i Srpska Vojvodina!!!Beckerek nikada se vise zvati nece,jer Vojvodina uvek srpska bice.Pozz za sve gradjane grada Petrovgrada!!!

Danijel

pre 6 godina

Zaista skidam kapu za ovaka predlog i odluku!!!Dosta je bilo komunjaristicke tiranije i otudjenje od nase tradicije,istorijskih,kulturnih i verskih nacela!!!Ulice mogu dobiti imena po komunustickim herojima...to je ok.Grad nikada ne bi smeo nositi njihovo ime.Jer koliko su nam doprineli oslobodjenju toliko su nam i stete napravili i od drzave napravili omanji disciplinski koncetracini logor,sa isprogramiranim zivotnim kontinuitetom.Goli otok,prisilna neselektivna otimacina kao vid reformi ''Nacionalizacije'' u kojoj su mnogi osteceni kako materijalno tako i fizicki i psihicki u Golom Otoku,koji su se usprotivili nacionalizaciji...Moramo se vratiti nasim nacionalnim,kulturno-tradicionalno-verskim nacelima i ziveti u skladu sa njima.S toga smatram da ova izmena znaci jednu zastitnicku meru negovanja istorijsko-kulturnih i tradicionalno ''Srpskih'' korena!!!U Zrenjaninu kao student sam proveo najlepse studentske dane,a i cesti sam posetioc Zrenjanina.Bice mi drago da od sada spomenik na trgu ima svoj kompletni znacaj i udeo u gradu,tako sto ce se opet zvati kao nekada po nasem kralju.Ziveo K
ralj Petar Karadjordjevic I.

mićko

pre 6 godina

Čekaj, zar nije taj čuveni kralj Petar bio onaj koji je posle rata napravio zajedničku izmišljenu državu sa onima koji su u ratu želeli da nas unište umesto da napravi veliku i jaku Srbiju?
Njega treba da slavimo? lol

Bečkerek

pre 6 godina

'90-tih je u Bečkereku održan referendum na kom su se građani izjasnili da žele da se gradu vrati njegovo pravo ime Bečkerek. Naravno to je izignorisano. Ne znam do kad ćemo slaviti najveću grešku u istoriji Banatskih Srba da dozvolimo aneksiju Vojvodine.

mile pile

pre 6 godina

to sam i u svom mestu smrdićima rekao
može može menjajte ako hoćete naziv ulica svaki mesec
ali ako vi i PLAĆATE svu dokumentaciju narodu
koja se zbog Vaše umobolnosti radi...
Znači lepo promenom naziva, dotični grad će procvetati
Voda odlična, Huligana nigde, Minimum nezaposlenosti...
Znači Zrenjanin će biti kao u sfrj
NAJJAČI INDUSTRIJSKI GRAD U DRŽAVI!

ps
ako Vi promenite naziv grada da li će ostali gradovi
koji imaju naziv ulice Žarka Zrenjanina automatski
morati menjati taj naziv?

Robi

pre 6 godina

Ako cemo iskreno,najveca nepravda je sto se grad ne zove Veliki Beckerek = Nagybecskerek ! To je jedini,prvi i pravi naziv od kad je svet nastao. Kako vas nije sramota da krivotvorite istoriju!? Kakvi kraljevi i drugi bakraci.

coki

pre 6 godina

hehe,bice kukanja kada ukapiraju Zrenjaninci zasto vodjina drzava podrzava njihovo misljenje da menjaju ime grada...pa kada dodje na red menjanje tablica na kolima zbog promene imena,pa kada krenu redom da se placaju velike pare da se zamene licne karte,zdravstvene,vozacke i ko zna sta jos bice veselo.

pianoman

pre 6 godina

Sve je bitnije od zdrave pijaće vode iz gradskog vodovoda, sada ima nova tema da se skrene pažnja sa PROMAŠENE investicije fabrike vode. Pa hajde stado u red, spremite novčanike, prave se novi dokumenti.

Neko iz Banata

pre 6 godina

Rodjen i skolovan u Zrenjaninu, pa mi nekako to ime priraslo za srce.
Petrovgrad je za monarhiste,a Beckerek je madjarski naziv(ne smeta mi),ali msm da je vecina kojima je stalo do tog naziva,vec dugo 6 asova ispod zemlje.Vecina je da ostane isti naziv(zbog dokumenata),nije ovo prva inicijativa za promenu imena.

Srdjan

pre 6 godina

demokratija 1935? ha, pa to je biko gore nego ovo sa autobusima, sendvicima i planskim prevodjenjem adrese u beograd pred izbore. jedino je bilo gore pod obrenovicima, kad su se ubijali pred i na izborne dane, pa cak i na kolac nabijali. petrovgrad je bio 6 godina realno, a tehnicki 11. beckerek je okej, pa i kanjiza je madjarsko ime, sta ima veze. ljudu su bili u vojvodini od X veka. kao da se sad stidimo imena drina jer nije srpsko, ili pak da turci menjaju imena kajzeri, konja, samsun, trabzon jer su poreklom grcka.

BGD

pre 6 godina

Žarko Zrenjanin je bio narodni heroj. Ne znam zašto se ovaj narod stidi svojih heroja. Muka mi je od toga da sve što je nasleđe SFRJ bude sklonjeno. Pa to je bila naša država, naši dedovi su se za nju borili i izgradili je. Ne sramotim se naše velike istorije, bez obzira što je bila obojena političkim fanatizmom, kada se gleda iz današnje perspektive. U svakom slučaju, mislim da Zrenjaninci treba da odluče referendumsk, odnosno neposredno.

petar P

pre 6 godina

Na grbu Zrenjanina je USPENJE BOGORODICE (stari grb)
Ljudi čitajte malo, naučite nešto o sbom gradu i okruženju gradu. Do tada ....
Nema Petra sveca

nemirko

pre 6 godina

dimitrovgrađani i ostale njihove komšije nemaju ovakve probleme.. i oni i mi Nišlije želimo da se ime promeni u Caribrod i to je to..
podrška građanima Zrenjanina u pronalaženju pravde bez stranačkih pritisaka.
ako građani kažu Bečkerek nek bude tako, samo da mu ne smisle da bude Aleksovo ili sl.

milan

pre 6 godina

Zarko Zrenjanin nije bio heroj sta je uradio koje zasluge je imao.ubijen je u svaleraciji a poznat je bio da je krao kokoske po selu nadomak Vrsca.

C i n i k

pre 6 godina

Smesno je i 1 i 2. ime za taj grad. Ovo drugo jer vuce na nesto rusko a ruje ne podnosim. A i posto sam se vec navikao onda mislim da ne treba menjati ime gradu.

Za Petrovgrad

pre 6 godina

Izborićemo se za održavanje referenduma za vraćanje imena gradu Petrovgrad,pa svi vi koji bi ste da zadržite ime Zrenjanin ili da vratite ime Veliki Bečkerek izvolite pa glasajte.Ali vas opet podsećamo da nije bilo nikakve demokratske procedure kada je komunistička vlast promenila ime.
Samo,nemojte da sada osporavate demokratsku proceduru ako i kada izgubite.A da se ljutite možete koliko hoćete.
I svi vi koji ovde stavljate u istu istorijsku ravan Žarka Zrenjanina i Kralja Petra prvog ste jedne velike neznalice.

Povek

pre 6 godina

A ko ce da nam plati nove LK, saobracajne, table na vozilima, promene u pecatima firme ili u registrima, i da ne nabrajam dalje. Nikom od zrenjaninaca nije potreban izdatak od po dvadesetak hiljade dinara.
(Nagybecskerek, 27. novembar 2017 13:30)

Bravo! Ovo je sjajno pitanje i mora se odgovor dobiti pre nego se donese odluka o bilo kakvoj promeni.

Georg

pre 6 godina

Ovi se baš uhvate najglupljih stvari da rade, po pravilu. Petrograd se zvalo šest godina a Veliki Bečkerek preko 600 godina, pa da se onda vrati taj naziv, ako baš mora da se menja. A od svih problema u državi, ovo je najveći.

Zarko!

pre 6 godina

besmislica.
ako cemo po istoriji - ime Beckerek je dobio prema nekom madjarskom bogatasu (danas se to zove tajkun), koji se prezivao Becsei, a kerek je madjarski naziv za sumu. Beckerek je ustvari Becsejeva suma. Dakle, vecinu vremena Zrenjanin je nosio ima po madjarskom tajkunu.
Onda je 1935 dobio ime po tadasnjem kralju, da bi ime Zrenjanin dobio posle 2. svetskog rata.
Da analiziramo licnosti. Becsei je bio madjarski bogatas, Petar je bio kralj (znaci takodje bogatas, po rodjenju) a Zarko Zrenjanin je bio siromasni ucitelj koji je predavao po osnovnim skolama i dosta vremena je predavao i u Makedoniji, da bi u 2.svetskom ratu dao zivot u borbi protiv nacizma.
Mislim da je najpostenije da se grad zove Zrenjanin, po siromasnom i hrabrom ucitelju, bez obzira sto mnogima smeta sto je to ime dala tadasnja vlast, 1946.
Zarko Zrenjanin je najvise zasluzio.
Ova dvojica prethodnih su bogatasi i vlastodrsci.
Ako ovako nastavimo, gradovi ce poceti da dobjaju imena po "zasluznim" gradjanima pa ce se zvati Karicgrad, Miskovicgrad, Kosticgrad, Nikolic (Toma - Tomislavgrad), i slicno, imena prema bogatasima i vlastodrscima.
Skroz glupo.
Hvala na paznji.

rodjen u zrenjaninu

pre 6 godina

"Budimir ističe da ova generacija Zrenjaninaca ima priliku da vidi kakvu nepravdu je učinila komunistička vlast 1946.
Vraćanje imena Petrovgrad značilo bi i vraćanje kulturnim vrednostima i očuvanju kulture kraja"

Koga je briga za nepravdu, naziv Zrenjanin je deo istorije i to ne mozes da menjas, nema tu pravog naziva samo ono koje je. Kakava je korist od ovog menjanja - nikakva! Mi smo narod kojem stalno svoje ne valja i koji bi samo nesto menjao iako nije pokvareno.

logično

pre 6 godina

Uz Cara Dusana, Kralj Petar I je istorijski posmatrano bio "najuspesniji" srpski vladar, a uz to pod njim je Vojvodina, pa samim tim i Banat/Zrenjanin, po prvi put postala deo Srbije. Sa druge strane, Zarko Zrenjanin je danas jedino poznat po tome sto se po njemu zove jedan od 10 najvecih srpskih gradova, a kada se podvuce crta nece biti upamcen ni kao jedan od 100 najistaknutijih clanova komunistickog pokreta bivse Jugoslavije, a kamoli makar jedan od 1000 najznamenitijih istorijskih licnosti Srbije.

Tuzno je sto je ovakva prirodna i logicna inicijativa pokrenuta tek sada, i to od nekog novokomponovanog politikantskog udruzenja, a ne od strane neke od drzavnih institucija ili lokalne samouprave. Takodje, lokalnim stanovnicima treba omoguciti na referendumu da se odluce izmedju Petrovgrada i Beckereka, jer je "(Veliki) Beckerek", takodje sasvim legitimna opcija istorijski posmatrano.

Jovan

pre 6 godina

Ako bi neko ukazao na bilo kakve istinite zasluge i doprinose kralja Petra razvoju grada slozio bi se da ponovo dobije njegovo ime. Dok gradjani tog grada zive u nemastini, bez posla i na kraju skoro dve decenije bez pitke vode misljenja sam da se ovakvim predlozima skrece paznja ugnjetenih modernih robova na po njihov zivot nebitne stvari

Damir

pre 6 godina

Stvarno ima dokonog sveta. Koga to vise zanima jeli Zrenjanin ili Petrovgrad. Sad jos jednom posle 70 godina da se pravi cirkus. Zabava zagarantovana. A zasto ne Bečkerek. Po kome je uopste Petrovgrad dobio ime.. Kralj Petar prvi. Jos nam samo danas monarhija fali da je vratimo i popove umesto ministara i bicemo prava drzava. Cirkus..

eh

pre 6 godina

Prvo kvalitetan vodovod, zarim plata od 500€, a tek onda promena imena. Mislim da ovi inicijatori pojma nemaju koliki je administrativni trošak promena naziva grada na svim mogućim privatnim i poslovnim ispravama i dokumentima. Zatim lične karte, pasoši, saobraćajne dozvole tablice, natpisi na firmama ... Njima je bitno samo da izguraju svoje, jer neće oni da plate ove promene

milojko

pre 6 godina

prvi put kad bude glasanje za opstinsku vlast da re odrzi i referndum...inace sto se menjanja imena gradova tice da ne zaborave "ugozene" manjine koje licno jako postujem i smatram ih bogatsvom srbije da su njihovi dedovi sekli srbima ic jer ih je to zgrazavalo pa tako tu po vojvodini se vecina prezimena zavrsava na ov, ev itd...

Brica

pre 6 godina

@bw
Vi to ozbiljno???Izjednacavati vojsku iz Velikog rata,kolubarce,solunce,albansku golgotu sa komunistickom ideoloskom revolucijom u toku II svetskog rata i u stanju okupacije je bezobrazluk i nepostovanje.

Cica

pre 6 godina

Ma bas me briga za ime grada.Resite vi meni cistu pijacu vodu,rad u draexlmaeru svake subote i poneke nedelje,ocajne plate u celom Zrenjaninu itd.Od toga se zivi ne od imena grada.Time mi samo stvarate trosak.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marinko, 27. novembar 2017 11:30)

Oni to da umeju da rese, ne bi zamajavali narod sa promenom imena grada.

Aca

pre 6 godina

Ćutite i uživajte dokle god se zove Zrenjanin. Kada grad promeni ime neki će biti za, a neki protiv, ali svi će te menjati sva dokumenta i tablice na kolima naravno o svom trošku.

Petar P

pre 6 godina

Da bi se nešto napisalo mora se dosta znati. Budalaštine nemogu da slušam.
Bečkerek se pominje već od 1326 godine, a Austougarska je nastala 1867 godine što dokazuje da Bečkerek nije Mađarsi naziv. (pogledajte Vikipediju)
Bečkerek je postojao preko 500 godina a Petrovgrad manje od 10.
Umesto da budemo ponosni na istoriju i kulturnu baštinu našeg grada mi je gazimo i sve posmatramo kroz prizmu nacionalizma.
Inače onovna logika nalaže da se nazivi mesta i ulica nedaju po istorijskim ličnostima jer je to promenljiva kategorija i zavisi od politike (bar kod nas).
Prizovte se pameti.

Shone

pre 6 godina

U sustini jeste tacno da je grad preimenovan u nedemokratskim uslovima tj u jednopartijskom sistemu za razliku od prvog preimenovanja kada je naziv grada preimenovan na fer i demokratski nacin. Sa te strane gledano sigurno da bi trebalo da se vrati naziv Petrovgrad.

S druge strane, vidim da mnogi u komentarima lobiraju da se vrati jos stariji naziv Beckerek sto mi je malo nelogicno ali svakako da jeste demokratsko pravo svakoga da ima stav tako da kad se to uzme u obzir trebalo bi lepo ponovo organizovati referendum pa pitati gradjane sta im vise odgovara. I onda vise nema polemike, ako se vecina izjasni za Beckerek neka tako bude, ako se vecina izjasni za Petrovgrad bice Petrovgrad.

Ali ipak imam neki utisak da oni koji lobiraju za Beckerek u stvari i ne zele da se grad tako zove nego im prosto ne odgovara Petrovgrad, a istovremeno ne smeju da priznaju da bi im najdraze bilo da ostane Zrenjanin bez obzira na nedemokratski nacin uspostavljanja tog naziva.

kerefeke

pre 6 godina

za ove sto bi da menjaju:
koliko vas ima? 10?16?22?
koliko vas je odavde?
kada se pozivate na tradiciju znate li vi da vojvodina i cirilica ne idu zajedno?
po cemu je taj petar vise zasluzio da se grad zove po njemu?
meni se cini da ste vi instruisani od vodje za ovo delo kako bi se novcem za REPUBLICKU TAXU za licna dokumenta malo dopunio budzet a malo i partijska kasa.

Zoran

pre 6 godina

Veliki Beckerek sad, a vec sledeci korak Gross Beckereck.

Potrazite na Google, ko nas je bombardovao 40-tih.

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kasernen/Ungarn/KasernenBeckereck-R.htm

CarloNS

pre 6 godina

Za ove što traže mađarski naziv Bečkerek, ako ćemo da idemo po toj mantri, onda da Beograd vrati stari rimski naziv Singidunum, Zemun da se zove Taurunum, a Sremska Mitrovica Sirmium. Daj uozbiljimo se. Samo neki potpuno nov naziv grada po meni dolazi u obzir.
(Zemunac, 27. novembar 2017 12:09)

Besmisleno je stalno ispravljati krive drine jer onda nikada neće na red doći tekući problemi.

Ako građani Zrenjanina ipak budu želeli da menjaju ime svom gradu, on će se zvati tako kako oni žele. O tome neće odluičivati ni Zemun i Novi Sad.

-

pre 6 godina

И Бечкерек и Петровград су у реду, ја би лично изабрао друго с обзиром на то да је то данас ипак Србија, али и против првобитног имена немам ништа. Главно је решити се комунистичког имена.

singidingi

pre 6 godina

Jeste dugo godina grad nosio mađarski naziv Bečkerek. A da li to onda znači, ako bismo gledali na takav način, da bi i Beograd trebalo zvati onda Singidunum, Sremsku Mitrovicu Surmium, Suboticu Sabatka, Novi Sad Ujvidek? Ipak su to bili prvobitni nazivi gradova koji su nastali pod tim imenom i koji su se koristili doooosta duže nego ovi koje koristimo danas. Valjda je na kraju krajeva normalno da grad u Srbiji nosi srpsko ime...

Dragi

pre 6 godina

A kakva je to nepravda koju oni hoće da isprave? Ako ćemo po dužini trajanja naziva, tada Bečkerek ili Veliki Bečkerek je mnogo prikladniji naziv, a ne smeta ni da ostane Zrenjanin.

Neka mi odgovore ovi pametnjakovići iz tog pokreta, šta ću ja pisati u dokumentima kada ih budem ispunjavao, gde sam rođen, u Zrenjaninu ili u Petrovgradu, jer kada sam se ja rodio grad je nosio naziv Zrenjanin.

mil

pre 6 godina

Interesantno je kako ti "tradicionalisti" idu samo do one tacke u proslosti koja je u skladu sa njihovim licnim, subjektivnim uverenjima. Od 14. do 20. veka grad se zvao Beckerek, poslednjih 7 decenija zove se Zrenjanin, a ovi ljudski biseri hoce da se zove onako kako se zvao u kratkom periodu od 11 godina, posto je to po njima....Istorijski tacno? Tradicionalisticki? Ili mozda ima veze sa i jedino sa onim sto se njima licno dopada i nema veze sa razlozima koje navode. Grad ne treba da menja ime, a ako promeni, to ime sigurno ne treba biti Petrovgrad. Iako smatram da je u pitanju neka mala, dosadna i glasna grupica ljudi, a ne vecinsko misljenje gradjana Zrenjanina.

Knockout

pre 6 godina

I treba da se vrati ime Petrovgrad, dokumenta ne dirati dok ne isteknu pošto ima brižnika, a Bečkereci, Ujvideci, Sabatke su iz neke druge priče...

Vlajko

pre 6 godina

U Srbiji zakonom treba zabraniti sledećih 100 godina bilo kakve inicijative. Evo samo ova, koliko je sada sve zamrsila i šta bi sve moglo da se izrodi. Bolje bez bilo kakvih promena dok se svest naroda ne promeni za nekoliko generacija.

Situacija zapadno od Zemuna je bila malkoc drugačija

pre 6 godina

Neistomišljenici i protivnici monarhije nisu proganjani i zatvarani,kao neprijatelji države i naroda.

Jel ovo vic?????
Alternativna dimenzija?
Nemoguće da vjerujete u to..

Hercegovina

pre 6 godina

Bravo! Podrska od Srba iz Stare Hercegovine!
(Niksicanin, 27. novembar 2017 11:42)

E moj burazeru, Srba još jedino i ima na prostorima Stare Hercegovine. Lako je to zakljuciti i iz ovih komentara. Pozdrav za Nikšić iz Gacka.

max

pre 6 godina

Rodjen sam i odrastao u Zrenjaninu. Ove inicijative dolaze s vremena na vreme i uvek ih mediji vise isprate nego sami zrenjaninci.
Ljudi ne zele ovu promenu i to je cinjenica a ne zelim je ni ja.
Ako mora promena, onda sam za Beckerek!

Marvin

pre 6 godina

Ako pitate Zrenjanince onda mislim da nas je oko 90%
za Bečkerek ili Veliki Bečkerek (meni ne smeta ni
što jedni akcentuju dugo prvo e, a drugi opet skrate
to prvo e pa akcenat padne na drugom slogu - lepo mi
da čujem i jedno i drugo).

Crvena Zvezda 1913

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

Komunističko nasleđe.....

Perikle

pre 6 godina

Takvi su svojevremeno uništili i Kombinat 'Servo Mihalj' Zrenjanin. A posle pustili tranzit kroz grad umesto da završe obilaznicu. Lokal-patriote.

cinik ovdašnji

pre 6 godina

Istvangrad ili nista. Smatram da kao nacionalna manjina imam jednaka prava kao i taj Petrov. Nadam se da me razumete...
(Pishta, 27. novembar 2017 11:36) Ne razumemo. Na kog se Istvana odnosi? Beckerek je mađarski nazv grada, ako već o tome govorimo...

realno

pre 6 godina

možda je Uča zaslužan i zaslužuje trg, pa i 'glavni' ako treba, al bez 'Petra' ništa

davno bi bio preimenovan u neki 'Zrenjiningen' Zregedin' i sl .. bečkerek, lepo ime, iz tog sam kraja

FM Fleetwood fan

pre 6 godina

Dodjem sa Kosova u Zrenjanin i resim da mu promenim ime. Kao kada bih se sada preselio u Doboj osnovao NVO i resio da Doboju promenim ime. Sto ne ide, ne ide. Bez obraza i morala. E pa ne moze Petrovrgrad. Ako cemo vec na referendum, onda listic sa sva tri imena. Pa kada pobedi Veliki Beckerek, a pobedio bi vrlo verovatno, ima da se kaju sto su inicijativu uopste pokretali.

u ludnice

pre 6 godina

To ako vas ne spasi da ne budete golje i lenstine koje se loze na diktature potpuno nekompatibilni sa savremenim svetom i 21 vekom nista nece. Ime je do jaja. To, i kad se zemlja raspada, ili mesto ili nesto, da se daju ostavke. Nema trte mrte. Opasni ste vi, nosite opasač.

Nagybecskerek

pre 6 godina

A ko ce da nam plati nove LK, saobracajne, table na vozilima, promene u pecatima firme ili u registrima, i da ne nabrajam dalje. Nikom od zrenjaninaca nije potreban izdatak od po dvadesetak hiljade dinara.

bw

pre 6 godina

I dokon pop jarice krsti. Ne znaju sta ce sa svojim zivotima pa ajde da iz dosade menjamo ime grada, a izgleda da je i postalo pomodarstvo da se demonizuju borci iz NOB-a. Ti ljudi nisu nista manje zasluzni od vojnika iz I svetskog rata. Ako vec treba da se menja ime grada posteno bi bilo jedino da se vrati u Beckerek ili Veliki Beckerek.

zoran

pre 6 godina

Šta fali Žarku Zrenjaninu ? Ovi "istoričari" ne misle na našeg Petra već ruskog koji je jednom rekao "granice ruskih interesa su do zapadnih granica Bugarske" (Petar Veliki).

Zabrinuti

pre 6 godina

A da se te samozvane ne vladine organizacije pobrinu za bolji zivot svih gradjana,od para koje dobijaji izvana, umesto gluposti
Od imena nece niko ziveti bolje
Da li ste spremni finansirati sve nastale troskove oko dokumenata i tablica!!!!
Naravno da vasi finansijeri nisu

Beogradjanin

pre 6 godina

Ja,kada se doselim u vas grad(ili bilo koji drugi u Srbiji ili Republici Srpskoj,Crnoj gori),prijavim prebicvaliste i pokrenucu inicijativu da se taj grad nazove Mali Beograd,jer meni tako odgovara...

milos

pre 6 godina

Treba vratiti sva stara imena. Isto kao sto je Titograd promenio ime, Jagodina itd... Vidim da svi pominju kralja Petra. Zar na grbu Zrenjanina nije neki svetac, mozda Petar. Tako da nije po kralju.

floki

pre 6 godina

Kakvu nepravdu? Prema kome? Jedino nepravdu ovde trpi naziv Veliki Beckerek. Grad je pre sedam vekova osnovan pod imenom Beckerek, kada je porastao postao je Veliki Beckerek. I onda su dosle mutivode i za dnevnopoliticke potrebe menjali imena u Petrovrgrad par godina, pa u Zrenjanin vec 70 godina. Po tradiciji Veliki Beckerek je jedino prihvatljivo ime. Inace Beckerecanin sam, kad god me pitaju odakle si...odgovaram iz Beckereka. Mene ne interesuje ko je koje nacije, vere ili boje koze. Potpuno sam neopterecen tim glupostima. A ti kojima smeta naziv Beckerek neka se zapitaju, zasto im smeta. Ali samo jedan jedini argument. Sve sto ce vam reci, lici na madjarski. Pa madjarski nije, jer na madjarskom jeziku ne znaci nista. Ime je keltskog porekla, posto su kelti osnivaci naseg grada i u slobodnom prevodu sa starog keltskog Beckerek znaci "Kamena crkva".

zrenjaninac

pre 6 godina

@e: Vaše nepoznavanje istorije je stvarno žalosno. Za vreme okupacije ime je bilo Velikin Bečkerek naravno, prevedeno na nemački jezik. Isto kao što se sa mađarskog prevelo na srpski. Prema tome istorijsko ime grada je Veliki Bečkerek kada se lepo i pravilno prevede na srpski jezik, ime koje je nosio vekovima a ne ime 10-tak godina. Žalosno je što danas biti Srbin isključuje da se bude čovek i poštovuje nasleđe. Kada danas budete gledali rijaliti razmislite o tome.

Dorcolac

pre 6 godina

Kada etnicke manjine traze prava u Srbiji to je onda svima ok ..a kada Srbi traze svoja prava u SVOJOJ zemlji ..odmah su idioti..nacionalisti..itd ...

demokratija

pre 6 godina

Koliko smo mi kao narod mizerni i niske svesti govori taj kult obozavanja ličnosti.Mi smo fanatici kao oni najgori pagani koji se klanjaju likovima kao bogovima. Mi to jednostavno obožavamo, pa tako i ovi što sada propagiraju kralja Petra su se pre toga klanjali Titu jedno dvadeset godina.(Mika, 27. novembar 2017 11:50)Ogromna je razlika između Tita i kralja Petra Karađorđevića.Srbi su voleli i jednog i drugog,ali to nije bilo isto.Tito je bio apslolutista,diktator i oni koji ga nisu voleli ili slagali sa njegovom politikom su morali da ćute,kako ne bi bili proganjani.U celokupnom društvu(medijima,politici,školstvu,kulturi,sportu...)je stvoren kult ličnosti Tita.Sa druge strane,iako je bio kralj,Petar Karađorđević je ostao običan čovek"iz naroda".Nije imao aparat koji je od njega napravio idola,već je poštovanje i simpatije stekao svojim delovanjem i ponašanjem.Neistomišljenici i protivnici monarhije nisu proganjani i zatvarani,kao neprijatelji države i naroda.Za razliku od Karađorđevića Obrenovići nisu bili poštovani i voljeni u narodu,zato što vladali apsolutistički,pogotovo kralj Milan.Idolpoknistvo kod Srba je nastalo sa dolaskom komunista i danas traje,samo su se mehanizmi promenili(usavršili).

abc

pre 6 godina

ako bi ikad ova inicijativa postala ozbiljna, onda bi trebalo da se raspise lokalni "referendum" na kom bi se stanovnici Zrenjanina izjasnili kako zele da im se zove grad: Zrenjanin, Beckerek ili Petrovgrad.

Пеђа

pre 6 godina

Ако је могло Ужице да промени име највећег сина свих народа и народности, може и Петровград,без умањивања значаја заслужним

Zemunac

pre 6 godina

Mislim da nijedan dosadašnji kao i tekući naziv grada nema smisla. Jednostavno naziv Veliki Bečkerek je vezan za nekadašnju Ugarsku koje više nema i sa kojom smo često ratovali. Što se Petrovgrada tiče, monarhije u Srbije više nema, i tu je priča završena, isto kao i za naziv Zrenjanin. Gradu je po mom mišljenju neophodan potpuno nov naziv. Neka se ide na konkurs, pa neka narod odluči. Naravno omogućiti besplatnu promenu podataka i zamenu dokumenata građanima nadam se uskoro nekadašnjeg Zrenjanina.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@Košava, da li si ti procitao ovaj tekst ili samo lupetas? Ili si ga procitao i protumacio na nacin koji ti dozvoljava da ispises komentar protkan dezinformacijama a koji je namenjen nastavku serije "Lobotomija Srbije" ?

Zrenjaninac

pre 6 godina

Fabrika vode je OPET prestala da radi dok zvanicnici skrivaju prave razloge. Ajde prvo da obezbedite zrenjanincima cistu vodu za pice pa onda dalje...

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ milan perovic, да ли сте господине свесни да ја ова Ваша изјава вашистичка ?! Не знам да ли сте свесни звоје мржње према другима и колико је то у ствари шизофрено са Ваше стране ...

marko

pre 6 godina

Da to je veci problem od toga sto ljudi 30godina nemaju vodu za pice.I kako ocekujemo da nam bude bolje?
(rule, 27. novembar 2017 10:40)

А иначе име града има јако пуно везе са водом. Па ови људи су група грађана и нису власт, и неће ваљда они решавати питање воде. И сад би као сви требали да се бавимо решавањем питања воде. Да има одговорности решило би се гомила питања о час посла. А овако се навикло од комуниста, све неки ЦК да одлучи и да реши све проблеме. Да дођу сва решења из једне главе.

e

pre 6 godina

Za vreme okupacije 1941 do 1944. Nemci nisu vratili naziv Bečkerek. Kome taj naziv Bečkerek nedostaje, pasoš u ruke pa tutanj u Austriju, tamo su takvi nazivi uobičajeno prirodni. Banat je deo Srbije i prirodno je da nosi ime velikana. Slažem se da neki od najvećih trgova dobije naziv Žarka Zrenjanina.

MisliŠA

pre 6 godina

Opet ti zli komunisti, oni koji su od grada (kako god se zvao) napravili industrijski centar Banata i Vojvodine - Luxol, Servo Mihalj, Udarnik, Šinvoz, Radijator, Bek, Zip, Metaloprogres, Jugoremedija... zlo i naopako.
Bio sam letos, sad je sve divno - zgrade u glavnoj ulici se raspadaju, a park su napredno prestruktuirali u betonsko ruglo. Rade banke (strane) i kafane. Fabrike jok. Sad je sve taman, samo dok nema zlih komunista.

Бацач пламена

pre 6 godina

,,Nedavno osnovano Udruženje “Petrovgrad“ u Zrenjaninu kao jedan od ključnih ciljeva ima očuvanje zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa, negovanje srpskog jezika...''

А Зрењанин није српски назив?

kraja

pre 6 godina

...kao smeta im nacin na koji su komunisti promenili ime grada, a ovamo koriste argument "vecina gradjana hoce"...
...referendum bato, pa stavis sva tri imena...
...i objasnite ovoj omladini koja ne zna ni istoriju ulice u kojoj zivi da zarko zrenjanin nije bio nikakav "crveni general"...
...kad smo kod postenih dvorskih odnosa, familija je velikodusno imenovala ulice beograda po babama, strinama, dadiljama, tetkama, dvorskim damama, po zivima i po mrtvima...
...sad citam da je covek koji je zivot izgubio u ratu "crveni general"...
...nama zaista nikada nije bio potreban neprijatelj...
...ovde hara zavist, mrznja, bes, inat...
...klanjanje vlastima dok su u zivotu, gazenje po njima kad odu...

Zemunac

pre 6 godina

Za ove što traže mađarski naziv Bečkerek, ako ćemo da idemo po toj mantri, onda da Beograd vrati stari rimski naziv Singidunum, Zemun da se zove Taurunum, a Sremska Mitrovica Sirmium. Daj uozbiljimo se. Samo neki potpuno nov naziv grada po meni dolazi u obzir.

Igor I.

pre 6 godina

Niste rekli da je devedesetih vec odrzan referendum o imenu i da je Zrenjanin glatko pobedio. I jos da vas pitam hoceteli vi da platite gradjanima promenu svih dokumenata i automobilskih tablica?

omg

pre 6 godina

Uuu moze Petrograd, to me podseca na Dostojevskog. A i cime je komesar Zrenjanin zasluzio da se po njemu zove toliki grad sem sto je bio clan partije?

nesa

pre 6 godina

Rodjen, odrastao i najlepse trenutke proveo u Zrenjaninu. Po nacionalnosti Srbin i nisam za promenu imena Grada. Bez obzira sto se radi o komunistickom heroju...

pera

pre 6 godina

Zarko Zrenjanin je narodni heroj rodjen u Banatu. Ne postoji nijedna losa cinjenica u vezi sa tim covekom. Zasto bi se menjalo ime grada koji je sediste citavog Banata ?!!

Goran

pre 6 godina

Ček ... od 1935. do 1946. ... nekih 11-12 godina. Kako se zvao pre toga i koliko dugo? Ako ćemo da vraćamo staro ime, onda je to "Bečkerek", zar ne? Uostalom, i "Zrenjanin" ima veću tradiciju nego "Petrovgrad".

Dzej

pre 6 godina

Ovi sto spominju ime Beckerek se izgleda ne secaju kada su 1944-45 vase clanove familije slali u Logore ti isti koji su vratili to ime na godinu dana.

Обострано гађење

pre 6 godina

gade mi se svi ti cirilicari i "borci za ocuvanje tradicije, nacionalnog identiteta" i sl.
(milan perovic, 27. novembar 2017 11:05)

Гади ти се и ћирилица. Лако је теби, ти си грађанин света.

Zrenjaninka

pre 6 godina

Begej je zaraza. Voda iz cesme je da se ne okupas u njoj, a kamoli da kuvas ili ne daj boze da je pijes. Nezaposlenost je na visokoj lestvici, sve mlado sto vredi, a ima priliku, pobeze iz ovog predivnog grada. Lepo je sto je u njemu uvek bilo kulture i ljudi se bave ovakvim pitanjima. To samo pokazuje da Zrenjaninci imaju duha i intelekta. Ipak, vise sam za jaci fokus na ove sustinske probleme...

kalendar

pre 6 godina

Generalno, čim vidim da inicijativu pokreću neki ćiriličari, monarhisti, nacionalisti itd., odmah znam da je u pitanju idiotizam i glupost. Međutim, ovde nije taj slučaj. Iskreno, argumenti su im dobri, i inicijativa je skroz validna i razumna. Ukratko - podržavam.

Zrenjaninac

pre 6 godina

Rodjen i odrastao u Zrenjaninu.
Ne znam nikoga ko je za promenu imena u Petrovgrad.
Bečkerek je prihvaceno kao tradicija i to bi mozda i proslo.

LP

pre 6 godina

U Zrenjaninu ili Petrogradu ili Beckereku bas ni jedan veci Problem od ovog nema. Sve je savrseno. Jos da na promenu imena, dokumenata, natpisa, geografskih karat sibnemo nekoliko miliona i super.

tocka

pre 6 godina

Nemaju pametnija posla. Pa ako cete vracati na staro onda vratite stari naziv Beckerek. Ne nego cete vi da vracate naziv koji je stajao celih 10 godina. Od toga ce gradjanima Zrenjanina sigurno biti bolje.

Marinko

pre 6 godina

Ma bas me briga za ime grada.Resite vi meni cistu pijacu vodu,rad u draexlmaeru svake subote i poneke nedelje,ocajne plate u celom Zrenjaninu itd.Od toga se zivi ne od imena grada.Time mi samo stvarate trosak.

Zrenjaninac

pre 6 godina

Znaci sve je reseno, ostalo jos samo ovo.
Cisto da se uzburkaju strasti. Ipak se tako lakse manipulise.
Kako se nisu setili da osnuju udruzenje za cistu vodu?

jao ming

pre 6 godina

Права иницијатива, вратити старо име граду, затим дати неком (већем) тргу у граду име Жарка Зрењанина и искористити моментум за трајно решавање проблема водо-снадбевања, да град засија у пуном сјају.

Vladimir

pre 6 godina

Bravo,pozdravljam svako ukidanje komunisticke ljage i njihovog nasledja u Srbiji.Kralj Pera je vise ucinio sa Srbiju negi crveni general
(Ivar, 27. novembar 2017 10:59)

Dok Vam je bio crveni general Zrenjanin je cvetao...

LaLala

pre 6 godina

Kralj Petar odslikava moralnu sliku Srbije.
Na vlast je došao tako što je pobio porodicu Obrenović i pobacao ih sa terase "Belog dvora".
A osnivač "dinastije" Karađorđe je zaklao kuma i rođenog oca.
Ako stadion Vojvodine može da se zove Karađorđe,onda i Zrenjanin može da promeni ime prema porodici zločinaca.

Košava

pre 6 godina

Nepoznavanje istorijskih činjenica i arogancija sadašnje vlasti je neprimerena 21.veku. Grad je najkraće nosio naziv Petrovgard , svega 10-11 godina . Pre toga bio je šest vekova Bečkerek i posle toga 70 godina Zrenjanin.Da li vi mislite da sad imate opravdanje da promenite ime grada samo što vam se može?Istorija ne počinje od vas. Morate pitati gospodo sve rođene u ovon gradu šta oni misle o promeni imena . Ono koji nisu tu rođeni ne treba da imaju pravo glasa.

Ggradjanin Srbije iz Srbije

pre 6 godina

Mislim da je u pitanju,politicko izlazenje u susret Izbjeglicama iz Bosne i Kraina koji su vodece glasacko telo,a koji NE MOGU DA PRELOME JEZIK i IZGOVOE ZRENJANIN.

Mirko

pre 6 godina

Ime Petrograd je "tradicija" duga 6 godina (1935-1941), ako vam je stvarno stalo do tradicije, onda valjda treba vratiti naziv Bečkerek, koji je grad nosio od nastanka, nekoliko vekova. Po mom mišljenju ili da ostane Zrenjanin ili da se promeni u Bečkerek.

milan

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

зато што си тако дресиран од стране медија...

Aron

pre 6 godina

Braavo, puna podrška Zrenjanincima. Ovoj zemlji je potrebna dekomunizacija u svakom smislu kao što se to radilo u Baltičkim zemljama. Ne samo što se tiče promena nazibva imena već politička, medijska, društvena i ekonomska lustracija onih koji su socijalizmu imali moć, ugled i uticaj. Zato pto oni i njihova deca i dan danas imaju privilegije koje obilato koriste i sprečavaju da ova zemlja postane normalna. Kod nas dobro žive samo oni koji te privilegije vuku iz tog perioda kao razni biznismeni, politiari, menačeri, savetnici, dok ostali ljudi preživljavaju. Takođe treba da se radi na vraćanju monarhije umesto sadašnjeg republikanskog uređenja jer je ono takođe nametnuto preko lažnog referenduma iz 1945-e. Monarhija je uvek bila deo srpskog nacionalnog indentiteta kod narod i elite.

Joca

pre 6 godina

Simpaticna je oa inicijativa, ali bih toplo preporucio stanovnicima i udruzenjima iz Zrenjanina da se pozabave ozbiljnijim stvarima posto je Zrenjanin - potpuno mrtav grad. Osim Web Wiz inicijative (kapa dole za g. Kovaca) taj grad ne nudi nista nikome, ponajmanje svojim stanovnicima. Rade dve kompanije, od kojih se ne zna u kojoj je gore. U centru grada pola lokala je zatvoreno cineci glavnu pesacku zonu avetinjskom, fancy zgrada takodje u centru zvrji prazna i tone (pitanje je samo kada ce se urusiti), nema nikakvih inicijativa za te ljude. Vlast gleda samo kako da se uslihta dvojici ljudi koji zare i pale gradom i nista vise. Tuga, a toliko toga moze da se uradi ... plodna zemlja, administrativni centar regije, dosta mladih obrazovanih ljudi, itd.

anastasije

pre 6 godina

Onda ce se javiti oni koji bi da mu vrate ime Bečkerek, i tako u nedogled. Naziv Petrovgrad je bio aktuelan nekoliko godina i nije stigao da se ustali u narodu, zato nije ni bilo njegovog vraćanja, za razliku od Jagodine, Berana ili Podgorice. Da ne pominjem zbrku koja bi nastala promenom imena grada u smislu menjanja licnih dokumenata, saobracajnih znakova, tabli na javnim ustanovama i sl. Kralji Petru su podigli jako lep spomenik na gradskom trgu i nek to ostane izraz postovanja kralja. Ni u Rusiji nisu vratili stare nazive baš svih gradova, jer nešto treba da čuva i tekovine drugog istorijskog perioda.

Mika

pre 6 godina

Kralj Petar učesnik četiri rata... hahahah šta dalje reći. Naša istorija je na nivou Ramba tj Marka Kraljevića. Pošto je uglavnom nedokumentovana kako treba ili nikako onda se lepo obmota nekim epskim pesmicama koje narod prepričava i dobiješ budalastinu kao što ovde možeš da pročitaš, kralj Petar metacovek.

Koliko smo mi kao narod mizerni i niske svesti govori taj kult obozavanja ličnosti. Mi smo fanatici kao oni najgori pagani koji se klanjaju likovima kao bogovima. Mi to jednostavno obožavamo, pa tako i ovi što sada propagiraju kralja Petra su se pre toga klanjali Titu jedno dvadeset godina.

BgHQ

pre 6 godina

Sve je to lepo ali u sustini nebitno.Resite problem nezaposlenosti,malih plata i vodosnabdevanja u Zr odnosno u Petrovgradu.To je mnogo vaznije nego ova demagogija oko naziva gradova i ulica.

dejan

pre 6 godina

Znate li vi koliko ce to da kosta sve Zrenjanince? Svi dokumenti moraju da se menjaju, pecati, fakture. I privreda i gradjani ce biti u haosu

Milan

pre 6 godina

Ja sam protiv menjanja naziva ulica i gradova bez ikakve potrebe. Stavimo suštinu ispred forme napravimo od Zrenjanina industrijski centar kakav je bio pre 25 godina a onda može da se zove kako god hoćete.
Na kraju sa istaknem, po meni, jedan lep primer. U Bečeju su da bi izbegli da svaka vlast menja nazive ulicama odlučili da ih nazovu upravo onako kako ih narod zove. Tako imaju novosadsku ako dazite iz tog pravca, glavna se upravo tako i zove a lepa ulica sa drvoredom se zove - zelena ulica. Bravo za bečejce!

vladimir

pre 6 godina

Ako ćemo stari naziv, onda Veliki Bečkerek. Petrovgrad se zvao samo jedan period izmedju dva rata od 1935-1946
Veliki Bečkerek je prvobitan naziv :)

Bačvanin

pre 6 godina

Becskerek 1326 > do 1935 Veliki Bečkerek (Großbetschkerek) > 1935 Petrovgrad > 1941-1944 Veliki Bečkerek (Großbetschkerek) > od 1956 Zrenjanin.

ako ćemo biti pošteni i fer onda prvo ime ima prednost.

beckerek

pre 6 godina

ako vec hoce da vracaju istorijske nazive i "ispravljaju nepravde" trebalo bi da se bore da se gradu vrati ime koje je vekovima nosio a ne 2 godine!

Aki

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

Probajte malo da putujete, videćete da je očivanje istprjskog i kulturnog nasleđa savim normalna stvar među civilizovanim narodima i uređenim državama.

Бечкеречан

pre 6 godina

Велики Бечкерек се звао најдуже у својој историји па би тако требало и опет да буде....

millwall fc

pre 6 godina

nosioci stanarskih prava dobijenih za vreme tita bi da ispravljaju "nepravdu2 koju nisu smeli njihovi roditelji, da ne bi izguboli privilegije, toliko o hrabrosti...toliko i kasnimo u svemu, 50 godina...krah

pecaroš

pre 6 godina

Dajte ljudi,da li znate koliko štete možete naneti Draganu sa Kupujem Prodajem.Moraće da menja pečat,dokumentaciju i neće biti više nikad Draganče iz Zrenjanina.

nikola

pre 6 godina

U Zrenjaninu postoji ulica Zarka Zrenjanina koja je jedna od najvecih,ako ne i najveca u gradu i mislim da je to dovoljno.Gradu vratiti staro ime Petrovgrad.90 % stanovnika u gradu je za vracanje starog imena i tako je od raspada Juge.Zasto se vec 25 godina nista nije uradilo po tom pitanju obicnom coveku u Zrenjaninu nije jasno,a svaki cas se pokrece ova tema.Ko je stopira i zasto izgleda se nikad nece saznati.

Mirko

pre 6 godina

Ime Petrograd je "tradicija" duga 6 godina (1935-1941), ako vam je stvarno stalo do tradicije, onda valjda treba vratiti naziv Bečkerek, koji je grad nosio od nastanka, nekoliko vekova. Po mom mišljenju ili da ostane Zrenjanin ili da se promeni u Bečkerek.

Košava

pre 6 godina

Nepoznavanje istorijskih činjenica i arogancija sadašnje vlasti je neprimerena 21.veku. Grad je najkraće nosio naziv Petrovgard , svega 10-11 godina . Pre toga bio je šest vekova Bečkerek i posle toga 70 godina Zrenjanin.Da li vi mislite da sad imate opravdanje da promenite ime grada samo što vam se može?Istorija ne počinje od vas. Morate pitati gospodo sve rođene u ovon gradu šta oni misle o promeni imena . Ono koji nisu tu rođeni ne treba da imaju pravo glasa.

anastasije

pre 6 godina

Onda ce se javiti oni koji bi da mu vrate ime Bečkerek, i tako u nedogled. Naziv Petrovgrad je bio aktuelan nekoliko godina i nije stigao da se ustali u narodu, zato nije ni bilo njegovog vraćanja, za razliku od Jagodine, Berana ili Podgorice. Da ne pominjem zbrku koja bi nastala promenom imena grada u smislu menjanja licnih dokumenata, saobracajnih znakova, tabli na javnim ustanovama i sl. Kralji Petru su podigli jako lep spomenik na gradskom trgu i nek to ostane izraz postovanja kralja. Ni u Rusiji nisu vratili stare nazive baš svih gradova, jer nešto treba da čuva i tekovine drugog istorijskog perioda.

BgHQ

pre 6 godina

Sve je to lepo ali u sustini nebitno.Resite problem nezaposlenosti,malih plata i vodosnabdevanja u Zr odnosno u Petrovgradu.To je mnogo vaznije nego ova demagogija oko naziva gradova i ulica.

Бечкеречан

pre 6 godina

Велики Бечкерек се звао најдуже у својој историји па би тако требало и опет да буде....

Bačvanin

pre 6 godina

Becskerek 1326 > do 1935 Veliki Bečkerek (Großbetschkerek) > 1935 Petrovgrad > 1941-1944 Veliki Bečkerek (Großbetschkerek) > od 1956 Zrenjanin.

ako ćemo biti pošteni i fer onda prvo ime ima prednost.

Zrenjaninac

pre 6 godina

Rodjen i odrastao u Zrenjaninu.
Ne znam nikoga ko je za promenu imena u Petrovgrad.
Bečkerek je prihvaceno kao tradicija i to bi mozda i proslo.

LaLala

pre 6 godina

Kralj Petar odslikava moralnu sliku Srbije.
Na vlast je došao tako što je pobio porodicu Obrenović i pobacao ih sa terase "Belog dvora".
A osnivač "dinastije" Karađorđe je zaklao kuma i rođenog oca.
Ako stadion Vojvodine može da se zove Karađorđe,onda i Zrenjanin može da promeni ime prema porodici zločinaca.

Goran

pre 6 godina

Ček ... od 1935. do 1946. ... nekih 11-12 godina. Kako se zvao pre toga i koliko dugo? Ako ćemo da vraćamo staro ime, onda je to "Bečkerek", zar ne? Uostalom, i "Zrenjanin" ima veću tradiciju nego "Petrovgrad".

pecaroš

pre 6 godina

Dajte ljudi,da li znate koliko štete možete naneti Draganu sa Kupujem Prodajem.Moraće da menja pečat,dokumentaciju i neće biti više nikad Draganče iz Zrenjanina.

beckerek

pre 6 godina

ako vec hoce da vracaju istorijske nazive i "ispravljaju nepravde" trebalo bi da se bore da se gradu vrati ime koje je vekovima nosio a ne 2 godine!

pera

pre 6 godina

Zarko Zrenjanin je narodni heroj rodjen u Banatu. Ne postoji nijedna losa cinjenica u vezi sa tim covekom. Zasto bi se menjalo ime grada koji je sediste citavog Banata ?!!

MisliŠA

pre 6 godina

Opet ti zli komunisti, oni koji su od grada (kako god se zvao) napravili industrijski centar Banata i Vojvodine - Luxol, Servo Mihalj, Udarnik, Šinvoz, Radijator, Bek, Zip, Metaloprogres, Jugoremedija... zlo i naopako.
Bio sam letos, sad je sve divno - zgrade u glavnoj ulici se raspadaju, a park su napredno prestruktuirali u betonsko ruglo. Rade banke (strane) i kafane. Fabrike jok. Sad je sve taman, samo dok nema zlih komunista.

tocka

pre 6 godina

Nemaju pametnija posla. Pa ako cete vracati na staro onda vratite stari naziv Beckerek. Ne nego cete vi da vracate naziv koji je stajao celih 10 godina. Od toga ce gradjanima Zrenjanina sigurno biti bolje.

max

pre 6 godina

Rodjen sam i odrastao u Zrenjaninu. Ove inicijative dolaze s vremena na vreme i uvek ih mediji vise isprate nego sami zrenjaninci.
Ljudi ne zele ovu promenu i to je cinjenica a ne zelim je ni ja.
Ako mora promena, onda sam za Beckerek!

BGD

pre 6 godina

Žarko Zrenjanin je bio narodni heroj. Ne znam zašto se ovaj narod stidi svojih heroja. Muka mi je od toga da sve što je nasleđe SFRJ bude sklonjeno. Pa to je bila naša država, naši dedovi su se za nju borili i izgradili je. Ne sramotim se naše velike istorije, bez obzira što je bila obojena političkim fanatizmom, kada se gleda iz današnje perspektive. U svakom slučaju, mislim da Zrenjaninci treba da odluče referendumsk, odnosno neposredno.

Vladimir

pre 6 godina

Bravo,pozdravljam svako ukidanje komunisticke ljage i njihovog nasledja u Srbiji.Kralj Pera je vise ucinio sa Srbiju negi crveni general
(Ivar, 27. novembar 2017 10:59)

Dok Vam je bio crveni general Zrenjanin je cvetao...

Ggradjanin Srbije iz Srbije

pre 6 godina

Mislim da je u pitanju,politicko izlazenje u susret Izbjeglicama iz Bosne i Kraina koji su vodece glasacko telo,a koji NE MOGU DA PRELOME JEZIK i IZGOVOE ZRENJANIN.

Marvin

pre 6 godina

Ako pitate Zrenjanince onda mislim da nas je oko 90%
za Bečkerek ili Veliki Bečkerek (meni ne smeta ni
što jedni akcentuju dugo prvo e, a drugi opet skrate
to prvo e pa akcenat padne na drugom slogu - lepo mi
da čujem i jedno i drugo).

Zrenjaninac

pre 6 godina

Znaci sve je reseno, ostalo jos samo ovo.
Cisto da se uzburkaju strasti. Ipak se tako lakse manipulise.
Kako se nisu setili da osnuju udruzenje za cistu vodu?

nesa

pre 6 godina

Rodjen, odrastao i najlepse trenutke proveo u Zrenjaninu. Po nacionalnosti Srbin i nisam za promenu imena Grada. Bez obzira sto se radi o komunistickom heroju...

Обострано гађење

pre 6 godina

gade mi se svi ti cirilicari i "borci za ocuvanje tradicije, nacionalnog identiteta" i sl.
(milan perovic, 27. novembar 2017 11:05)

Гади ти се и ћирилица. Лако је теби, ти си грађанин света.

rodjen u zrenjaninu

pre 6 godina

"Budimir ističe da ova generacija Zrenjaninaca ima priliku da vidi kakvu nepravdu je učinila komunistička vlast 1946.
Vraćanje imena Petrovgrad značilo bi i vraćanje kulturnim vrednostima i očuvanju kulture kraja"

Koga je briga za nepravdu, naziv Zrenjanin je deo istorije i to ne mozes da menjas, nema tu pravog naziva samo ono koje je. Kakava je korist od ovog menjanja - nikakva! Mi smo narod kojem stalno svoje ne valja i koji bi samo nesto menjao iako nije pokvareno.

Zrenjaninac

pre 6 godina

Fabrika vode je OPET prestala da radi dok zvanicnici skrivaju prave razloge. Ajde prvo da obezbedite zrenjanincima cistu vodu za pice pa onda dalje...

Povek

pre 6 godina

A ko ce da nam plati nove LK, saobracajne, table na vozilima, promene u pecatima firme ili u registrima, i da ne nabrajam dalje. Nikom od zrenjaninaca nije potreban izdatak od po dvadesetak hiljade dinara.
(Nagybecskerek, 27. novembar 2017 13:30)

Bravo! Ovo je sjajno pitanje i mora se odgovor dobiti pre nego se donese odluka o bilo kakvoj promeni.

vladimir

pre 6 godina

Ako ćemo stari naziv, onda Veliki Bečkerek. Petrovgrad se zvao samo jedan period izmedju dva rata od 1935-1946
Veliki Bečkerek je prvobitan naziv :)

Milan

pre 6 godina

Ja sam protiv menjanja naziva ulica i gradova bez ikakve potrebe. Stavimo suštinu ispred forme napravimo od Zrenjanina industrijski centar kakav je bio pre 25 godina a onda može da se zove kako god hoćete.
Na kraju sa istaknem, po meni, jedan lep primer. U Bečeju su da bi izbegli da svaka vlast menja nazive ulicama odlučili da ih nazovu upravo onako kako ih narod zove. Tako imaju novosadsku ako dazite iz tog pravca, glavna se upravo tako i zove a lepa ulica sa drvoredom se zove - zelena ulica. Bravo za bečejce!

kraja

pre 6 godina

...kao smeta im nacin na koji su komunisti promenili ime grada, a ovamo koriste argument "vecina gradjana hoce"...
...referendum bato, pa stavis sva tri imena...
...i objasnite ovoj omladini koja ne zna ni istoriju ulice u kojoj zivi da zarko zrenjanin nije bio nikakav "crveni general"...
...kad smo kod postenih dvorskih odnosa, familija je velikodusno imenovala ulice beograda po babama, strinama, dadiljama, tetkama, dvorskim damama, po zivima i po mrtvima...
...sad citam da je covek koji je zivot izgubio u ratu "crveni general"...
...nama zaista nikada nije bio potreban neprijatelj...
...ovde hara zavist, mrznja, bes, inat...
...klanjanje vlastima dok su u zivotu, gazenje po njima kad odu...

Neko iz Banata

pre 6 godina

Rodjen i skolovan u Zrenjaninu, pa mi nekako to ime priraslo za srce.
Petrovgrad je za monarhiste,a Beckerek je madjarski naziv(ne smeta mi),ali msm da je vecina kojima je stalo do tog naziva,vec dugo 6 asova ispod zemlje.Vecina je da ostane isti naziv(zbog dokumenata),nije ovo prva inicijativa za promenu imena.

Crvena Zvezda 1913

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

Komunističko nasleđe.....

Nagybecskerek

pre 6 godina

A ko ce da nam plati nove LK, saobracajne, table na vozilima, promene u pecatima firme ili u registrima, i da ne nabrajam dalje. Nikom od zrenjaninaca nije potreban izdatak od po dvadesetak hiljade dinara.

Zrenjaninka

pre 6 godina

Begej je zaraza. Voda iz cesme je da se ne okupas u njoj, a kamoli da kuvas ili ne daj boze da je pijes. Nezaposlenost je na visokoj lestvici, sve mlado sto vredi, a ima priliku, pobeze iz ovog predivnog grada. Lepo je sto je u njemu uvek bilo kulture i ljudi se bave ovakvim pitanjima. To samo pokazuje da Zrenjaninci imaju duha i intelekta. Ipak, vise sam za jaci fokus na ove sustinske probleme...

Petar P

pre 6 godina

Da bi se nešto napisalo mora se dosta znati. Budalaštine nemogu da slušam.
Bečkerek se pominje već od 1326 godine, a Austougarska je nastala 1867 godine što dokazuje da Bečkerek nije Mađarsi naziv. (pogledajte Vikipediju)
Bečkerek je postojao preko 500 godina a Petrovgrad manje od 10.
Umesto da budemo ponosni na istoriju i kulturnu baštinu našeg grada mi je gazimo i sve posmatramo kroz prizmu nacionalizma.
Inače onovna logika nalaže da se nazivi mesta i ulica nedaju po istorijskim ličnostima jer je to promenljiva kategorija i zavisi od politike (bar kod nas).
Prizovte se pameti.

zrenjaninac

pre 6 godina

@e: Vaše nepoznavanje istorije je stvarno žalosno. Za vreme okupacije ime je bilo Velikin Bečkerek naravno, prevedeno na nemački jezik. Isto kao što se sa mađarskog prevelo na srpski. Prema tome istorijsko ime grada je Veliki Bečkerek kada se lepo i pravilno prevede na srpski jezik, ime koje je nosio vekovima a ne ime 10-tak godina. Žalosno je što danas biti Srbin isključuje da se bude čovek i poštovuje nasleđe. Kada danas budete gledali rijaliti razmislite o tome.

Marinko

pre 6 godina

Ma bas me briga za ime grada.Resite vi meni cistu pijacu vodu,rad u draexlmaeru svake subote i poneke nedelje,ocajne plate u celom Zrenjaninu itd.Od toga se zivi ne od imena grada.Time mi samo stvarate trosak.

bw

pre 6 godina

I dokon pop jarice krsti. Ne znaju sta ce sa svojim zivotima pa ajde da iz dosade menjamo ime grada, a izgleda da je i postalo pomodarstvo da se demonizuju borci iz NOB-a. Ti ljudi nisu nista manje zasluzni od vojnika iz I svetskog rata. Ako vec treba da se menja ime grada posteno bi bilo jedino da se vrati u Beckerek ili Veliki Beckerek.

abc

pre 6 godina

ako bi ikad ova inicijativa postala ozbiljna, onda bi trebalo da se raspise lokalni "referendum" na kom bi se stanovnici Zrenjanina izjasnili kako zele da im se zove grad: Zrenjanin, Beckerek ili Petrovgrad.

Joca

pre 6 godina

Simpaticna je oa inicijativa, ali bih toplo preporucio stanovnicima i udruzenjima iz Zrenjanina da se pozabave ozbiljnijim stvarima posto je Zrenjanin - potpuno mrtav grad. Osim Web Wiz inicijative (kapa dole za g. Kovaca) taj grad ne nudi nista nikome, ponajmanje svojim stanovnicima. Rade dve kompanije, od kojih se ne zna u kojoj je gore. U centru grada pola lokala je zatvoreno cineci glavnu pesacku zonu avetinjskom, fancy zgrada takodje u centru zvrji prazna i tone (pitanje je samo kada ce se urusiti), nema nikakvih inicijativa za te ljude. Vlast gleda samo kako da se uslihta dvojici ljudi koji zare i pale gradom i nista vise. Tuga, a toliko toga moze da se uradi ... plodna zemlja, administrativni centar regije, dosta mladih obrazovanih ljudi, itd.

Mika

pre 6 godina

Kralj Petar učesnik četiri rata... hahahah šta dalje reći. Naša istorija je na nivou Ramba tj Marka Kraljevića. Pošto je uglavnom nedokumentovana kako treba ili nikako onda se lepo obmota nekim epskim pesmicama koje narod prepričava i dobiješ budalastinu kao što ovde možeš da pročitaš, kralj Petar metacovek.

Koliko smo mi kao narod mizerni i niske svesti govori taj kult obozavanja ličnosti. Mi smo fanatici kao oni najgori pagani koji se klanjaju likovima kao bogovima. Mi to jednostavno obožavamo, pa tako i ovi što sada propagiraju kralja Petra su se pre toga klanjali Titu jedno dvadeset godina.

Igor I.

pre 6 godina

Niste rekli da je devedesetih vec odrzan referendum o imenu i da je Zrenjanin glatko pobedio. I jos da vas pitam hoceteli vi da platite gradjanima promenu svih dokumenata i automobilskih tablica?

Beogradjanin

pre 6 godina

Ja,kada se doselim u vas grad(ili bilo koji drugi u Srbiji ili Republici Srpskoj,Crnoj gori),prijavim prebicvaliste i pokrenucu inicijativu da se taj grad nazove Mali Beograd,jer meni tako odgovara...

Robi

pre 6 godina

Ako cemo iskreno,najveca nepravda je sto se grad ne zove Veliki Beckerek = Nagybecskerek ! To je jedini,prvi i pravi naziv od kad je svet nastao. Kako vas nije sramota da krivotvorite istoriju!? Kakvi kraljevi i drugi bakraci.

Бацач пламена

pre 6 godina

,,Nedavno osnovano Udruženje “Petrovgrad“ u Zrenjaninu kao jedan od ključnih ciljeva ima očuvanje zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa, negovanje srpskog jezika...''

А Зрењанин није српски назив?

milan

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

зато што си тако дресиран од стране медија...

Zarko!

pre 6 godina

besmislica.
ako cemo po istoriji - ime Beckerek je dobio prema nekom madjarskom bogatasu (danas se to zove tajkun), koji se prezivao Becsei, a kerek je madjarski naziv za sumu. Beckerek je ustvari Becsejeva suma. Dakle, vecinu vremena Zrenjanin je nosio ima po madjarskom tajkunu.
Onda je 1935 dobio ime po tadasnjem kralju, da bi ime Zrenjanin dobio posle 2. svetskog rata.
Da analiziramo licnosti. Becsei je bio madjarski bogatas, Petar je bio kralj (znaci takodje bogatas, po rodjenju) a Zarko Zrenjanin je bio siromasni ucitelj koji je predavao po osnovnim skolama i dosta vremena je predavao i u Makedoniji, da bi u 2.svetskom ratu dao zivot u borbi protiv nacizma.
Mislim da je najpostenije da se grad zove Zrenjanin, po siromasnom i hrabrom ucitelju, bez obzira sto mnogima smeta sto je to ime dala tadasnja vlast, 1946.
Zarko Zrenjanin je najvise zasluzio.
Ova dvojica prethodnih su bogatasi i vlastodrsci.
Ako ovako nastavimo, gradovi ce poceti da dobjaju imena po "zasluznim" gradjanima pa ce se zvati Karicgrad, Miskovicgrad, Kosticgrad, Nikolic (Toma - Tomislavgrad), i slicno, imena prema bogatasima i vlastodrscima.
Skroz glupo.
Hvala na paznji.

Georg

pre 6 godina

Ovi se baš uhvate najglupljih stvari da rade, po pravilu. Petrograd se zvalo šest godina a Veliki Bečkerek preko 600 godina, pa da se onda vrati taj naziv, ako baš mora da se menja. A od svih problema u državi, ovo je najveći.

pianoman

pre 6 godina

Sve je bitnije od zdrave pijaće vode iz gradskog vodovoda, sada ima nova tema da se skrene pažnja sa PROMAŠENE investicije fabrike vode. Pa hajde stado u red, spremite novčanike, prave se novi dokumenti.

LP

pre 6 godina

U Zrenjaninu ili Petrogradu ili Beckereku bas ni jedan veci Problem od ovog nema. Sve je savrseno. Jos da na promenu imena, dokumenata, natpisa, geografskih karat sibnemo nekoliko miliona i super.

millwall fc

pre 6 godina

nosioci stanarskih prava dobijenih za vreme tita bi da ispravljaju "nepravdu2 koju nisu smeli njihovi roditelji, da ne bi izguboli privilegije, toliko o hrabrosti...toliko i kasnimo u svemu, 50 godina...krah

dejan

pre 6 godina

Znate li vi koliko ce to da kosta sve Zrenjanince? Svi dokumenti moraju da se menjaju, pecati, fakture. I privreda i gradjani ce biti u haosu

Cica

pre 6 godina

Ma bas me briga za ime grada.Resite vi meni cistu pijacu vodu,rad u draexlmaeru svake subote i poneke nedelje,ocajne plate u celom Zrenjaninu itd.Od toga se zivi ne od imena grada.Time mi samo stvarate trosak.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marinko, 27. novembar 2017 11:30)

Oni to da umeju da rese, ne bi zamajavali narod sa promenom imena grada.

Aki

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

Probajte malo da putujete, videćete da je očivanje istprjskog i kulturnog nasleđa savim normalna stvar među civilizovanim narodima i uređenim državama.

milan

pre 6 godina

Zarko Zrenjanin nije bio heroj sta je uradio koje zasluge je imao.ubijen je u svaleraciji a poznat je bio da je krao kokoske po selu nadomak Vrsca.

cinik ovdašnji

pre 6 godina

Istvangrad ili nista. Smatram da kao nacionalna manjina imam jednaka prava kao i taj Petrov. Nadam se da me razumete...
(Pishta, 27. novembar 2017 11:36) Ne razumemo. Na kog se Istvana odnosi? Beckerek je mađarski nazv grada, ako već o tome govorimo...

Srdjan

pre 6 godina

demokratija 1935? ha, pa to je biko gore nego ovo sa autobusima, sendvicima i planskim prevodjenjem adrese u beograd pred izbore. jedino je bilo gore pod obrenovicima, kad su se ubijali pred i na izborne dane, pa cak i na kolac nabijali. petrovgrad je bio 6 godina realno, a tehnicki 11. beckerek je okej, pa i kanjiza je madjarsko ime, sta ima veze. ljudu su bili u vojvodini od X veka. kao da se sad stidimo imena drina jer nije srpsko, ili pak da turci menjaju imena kajzeri, konja, samsun, trabzon jer su poreklom grcka.

FM Fleetwood fan

pre 6 godina

Dodjem sa Kosova u Zrenjanin i resim da mu promenim ime. Kao kada bih se sada preselio u Doboj osnovao NVO i resio da Doboju promenim ime. Sto ne ide, ne ide. Bez obraza i morala. E pa ne moze Petrovrgrad. Ako cemo vec na referendum, onda listic sa sva tri imena. Pa kada pobedi Veliki Beckerek, a pobedio bi vrlo verovatno, ima da se kaju sto su inicijativu uopste pokretali.

kalendar

pre 6 godina

Generalno, čim vidim da inicijativu pokreću neki ćiriličari, monarhisti, nacionalisti itd., odmah znam da je u pitanju idiotizam i glupost. Međutim, ovde nije taj slučaj. Iskreno, argumenti su im dobri, i inicijativa je skroz validna i razumna. Ukratko - podržavam.

Damir

pre 6 godina

Stvarno ima dokonog sveta. Koga to vise zanima jeli Zrenjanin ili Petrovgrad. Sad jos jednom posle 70 godina da se pravi cirkus. Zabava zagarantovana. A zasto ne Bečkerek. Po kome je uopste Petrovgrad dobio ime.. Kralj Petar prvi. Jos nam samo danas monarhija fali da je vratimo i popove umesto ministara i bicemo prava drzava. Cirkus..

nikola

pre 6 godina

U Zrenjaninu postoji ulica Zarka Zrenjanina koja je jedna od najvecih,ako ne i najveca u gradu i mislim da je to dovoljno.Gradu vratiti staro ime Petrovgrad.90 % stanovnika u gradu je za vracanje starog imena i tako je od raspada Juge.Zasto se vec 25 godina nista nije uradilo po tom pitanju obicnom coveku u Zrenjaninu nije jasno,a svaki cas se pokrece ova tema.Ko je stopira i zasto izgleda se nikad nece saznati.

floki

pre 6 godina

Kakvu nepravdu? Prema kome? Jedino nepravdu ovde trpi naziv Veliki Beckerek. Grad je pre sedam vekova osnovan pod imenom Beckerek, kada je porastao postao je Veliki Beckerek. I onda su dosle mutivode i za dnevnopoliticke potrebe menjali imena u Petrovrgrad par godina, pa u Zrenjanin vec 70 godina. Po tradiciji Veliki Beckerek je jedino prihvatljivo ime. Inace Beckerecanin sam, kad god me pitaju odakle si...odgovaram iz Beckereka. Mene ne interesuje ko je koje nacije, vere ili boje koze. Potpuno sam neopterecen tim glupostima. A ti kojima smeta naziv Beckerek neka se zapitaju, zasto im smeta. Ali samo jedan jedini argument. Sve sto ce vam reci, lici na madjarski. Pa madjarski nije, jer na madjarskom jeziku ne znaci nista. Ime je keltskog porekla, posto su kelti osnivaci naseg grada i u slobodnom prevodu sa starog keltskog Beckerek znaci "Kamena crkva".

Dorcolac

pre 6 godina

Kada etnicke manjine traze prava u Srbiji to je onda svima ok ..a kada Srbi traze svoja prava u SVOJOJ zemlji ..odmah su idioti..nacionalisti..itd ...

coki

pre 6 godina

hehe,bice kukanja kada ukapiraju Zrenjaninci zasto vodjina drzava podrzava njihovo misljenje da menjaju ime grada...pa kada dodje na red menjanje tablica na kolima zbog promene imena,pa kada krenu redom da se placaju velike pare da se zamene licne karte,zdravstvene,vozacke i ko zna sta jos bice veselo.

Dragi

pre 6 godina

A kakva je to nepravda koju oni hoće da isprave? Ako ćemo po dužini trajanja naziva, tada Bečkerek ili Veliki Bečkerek je mnogo prikladniji naziv, a ne smeta ni da ostane Zrenjanin.

Neka mi odgovore ovi pametnjakovići iz tog pokreta, šta ću ja pisati u dokumentima kada ih budem ispunjavao, gde sam rođen, u Zrenjaninu ili u Petrovgradu, jer kada sam se ja rodio grad je nosio naziv Zrenjanin.

Dzej

pre 6 godina

Ovi sto spominju ime Beckerek se izgleda ne secaju kada su 1944-45 vase clanove familije slali u Logore ti isti koji su vratili to ime na godinu dana.

Hercegovina

pre 6 godina

Bravo! Podrska od Srba iz Stare Hercegovine!
(Niksicanin, 27. novembar 2017 11:42)

E moj burazeru, Srba još jedino i ima na prostorima Stare Hercegovine. Lako je to zakljuciti i iz ovih komentara. Pozdrav za Nikšić iz Gacka.

Perikle

pre 6 godina

Takvi su svojevremeno uništili i Kombinat 'Servo Mihalj' Zrenjanin. A posle pustili tranzit kroz grad umesto da završe obilaznicu. Lokal-patriote.

mil

pre 6 godina

Interesantno je kako ti "tradicionalisti" idu samo do one tacke u proslosti koja je u skladu sa njihovim licnim, subjektivnim uverenjima. Od 14. do 20. veka grad se zvao Beckerek, poslednjih 7 decenija zove se Zrenjanin, a ovi ljudski biseri hoce da se zove onako kako se zvao u kratkom periodu od 11 godina, posto je to po njima....Istorijski tacno? Tradicionalisticki? Ili mozda ima veze sa i jedino sa onim sto se njima licno dopada i nema veze sa razlozima koje navode. Grad ne treba da menja ime, a ako promeni, to ime sigurno ne treba biti Petrovgrad. Iako smatram da je u pitanju neka mala, dosadna i glasna grupica ljudi, a ne vecinsko misljenje gradjana Zrenjanina.

Vlajko

pre 6 godina

U Srbiji zakonom treba zabraniti sledećih 100 godina bilo kakve inicijative. Evo samo ova, koliko je sada sve zamrsila i šta bi sve moglo da se izrodi. Bolje bez bilo kakvih promena dok se svest naroda ne promeni za nekoliko generacija.

nemirko

pre 6 godina

dimitrovgrađani i ostale njihove komšije nemaju ovakve probleme.. i oni i mi Nišlije želimo da se ime promeni u Caribrod i to je to..
podrška građanima Zrenjanina u pronalaženju pravde bez stranačkih pritisaka.
ako građani kažu Bečkerek nek bude tako, samo da mu ne smisle da bude Aleksovo ili sl.

petar P

pre 6 godina

Na grbu Zrenjanina je USPENJE BOGORODICE (stari grb)
Ljudi čitajte malo, naučite nešto o sbom gradu i okruženju gradu. Do tada ....
Nema Petra sveca

e

pre 6 godina

Za vreme okupacije 1941 do 1944. Nemci nisu vratili naziv Bečkerek. Kome taj naziv Bečkerek nedostaje, pasoš u ruke pa tutanj u Austriju, tamo su takvi nazivi uobičajeno prirodni. Banat je deo Srbije i prirodno je da nosi ime velikana. Slažem se da neki od najvećih trgova dobije naziv Žarka Zrenjanina.

C i n i k

pre 6 godina

Smesno je i 1 i 2. ime za taj grad. Ovo drugo jer vuce na nesto rusko a ruje ne podnosim. A i posto sam se vec navikao onda mislim da ne treba menjati ime gradu.

logično

pre 6 godina

Uz Cara Dusana, Kralj Petar I je istorijski posmatrano bio "najuspesniji" srpski vladar, a uz to pod njim je Vojvodina, pa samim tim i Banat/Zrenjanin, po prvi put postala deo Srbije. Sa druge strane, Zarko Zrenjanin je danas jedino poznat po tome sto se po njemu zove jedan od 10 najvecih srpskih gradova, a kada se podvuce crta nece biti upamcen ni kao jedan od 100 najistaknutijih clanova komunistickog pokreta bivse Jugoslavije, a kamoli makar jedan od 1000 najznamenitijih istorijskih licnosti Srbije.

Tuzno je sto je ovakva prirodna i logicna inicijativa pokrenuta tek sada, i to od nekog novokomponovanog politikantskog udruzenja, a ne od strane neke od drzavnih institucija ili lokalne samouprave. Takodje, lokalnim stanovnicima treba omoguciti na referendumu da se odluce izmedju Petrovgrada i Beckereka, jer je "(Veliki) Beckerek", takodje sasvim legitimna opcija istorijski posmatrano.

omg

pre 6 godina

Uuu moze Petrograd, to me podseca na Dostojevskog. A i cime je komesar Zrenjanin zasluzio da se po njemu zove toliki grad sem sto je bio clan partije?

Jovan

pre 6 godina

Ako bi neko ukazao na bilo kakve istinite zasluge i doprinose kralja Petra razvoju grada slozio bi se da ponovo dobije njegovo ime. Dok gradjani tog grada zive u nemastini, bez posla i na kraju skoro dve decenije bez pitke vode misljenja sam da se ovakvim predlozima skrece paznja ugnjetenih modernih robova na po njihov zivot nebitne stvari

Situacija zapadno od Zemuna je bila malkoc drugačija

pre 6 godina

Neistomišljenici i protivnici monarhije nisu proganjani i zatvarani,kao neprijatelji države i naroda.

Jel ovo vic?????
Alternativna dimenzija?
Nemoguće da vjerujete u to..

Zabrinuti

pre 6 godina

A da se te samozvane ne vladine organizacije pobrinu za bolji zivot svih gradjana,od para koje dobijaji izvana, umesto gluposti
Od imena nece niko ziveti bolje
Da li ste spremni finansirati sve nastale troskove oko dokumenata i tablica!!!!
Naravno da vasi finansijeri nisu

kerefeke

pre 6 godina

za ove sto bi da menjaju:
koliko vas ima? 10?16?22?
koliko vas je odavde?
kada se pozivate na tradiciju znate li vi da vojvodina i cirilica ne idu zajedno?
po cemu je taj petar vise zasluzio da se grad zove po njemu?
meni se cini da ste vi instruisani od vodje za ovo delo kako bi se novcem za REPUBLICKU TAXU za licna dokumenta malo dopunio budzet a malo i partijska kasa.

eh

pre 6 godina

Prvo kvalitetan vodovod, zarim plata od 500€, a tek onda promena imena. Mislim da ovi inicijatori pojma nemaju koliki je administrativni trošak promena naziva grada na svim mogućim privatnim i poslovnim ispravama i dokumentima. Zatim lične karte, pasoši, saobraćajne dozvole tablice, natpisi na firmama ... Njima je bitno samo da izguraju svoje, jer neće oni da plate ove promene

Aca

pre 6 godina

Ćutite i uživajte dokle god se zove Zrenjanin. Kada grad promeni ime neki će biti za, a neki protiv, ali svi će te menjati sva dokumenta i tablice na kolima naravno o svom trošku.

Za Petrovgrad

pre 6 godina

Izborićemo se za održavanje referenduma za vraćanje imena gradu Petrovgrad,pa svi vi koji bi ste da zadržite ime Zrenjanin ili da vratite ime Veliki Bečkerek izvolite pa glasajte.Ali vas opet podsećamo da nije bilo nikakve demokratske procedure kada je komunistička vlast promenila ime.
Samo,nemojte da sada osporavate demokratsku proceduru ako i kada izgubite.A da se ljutite možete koliko hoćete.
I svi vi koji ovde stavljate u istu istorijsku ravan Žarka Zrenjanina i Kralja Petra prvog ste jedne velike neznalice.

u ludnice

pre 6 godina

To ako vas ne spasi da ne budete golje i lenstine koje se loze na diktature potpuno nekompatibilni sa savremenim svetom i 21 vekom nista nece. Ime je do jaja. To, i kad se zemlja raspada, ili mesto ili nesto, da se daju ostavke. Nema trte mrte. Opasni ste vi, nosite opasač.

Aron

pre 6 godina

Braavo, puna podrška Zrenjanincima. Ovoj zemlji je potrebna dekomunizacija u svakom smislu kao što se to radilo u Baltičkim zemljama. Ne samo što se tiče promena nazibva imena već politička, medijska, društvena i ekonomska lustracija onih koji su socijalizmu imali moć, ugled i uticaj. Zato pto oni i njihova deca i dan danas imaju privilegije koje obilato koriste i sprečavaju da ova zemlja postane normalna. Kod nas dobro žive samo oni koji te privilegije vuku iz tog perioda kao razni biznismeni, politiari, menačeri, savetnici, dok ostali ljudi preživljavaju. Takođe treba da se radi na vraćanju monarhije umesto sadašnjeg republikanskog uređenja jer je ono takođe nametnuto preko lažnog referenduma iz 1945-e. Monarhija je uvek bila deo srpskog nacionalnog indentiteta kod narod i elite.

CarloNS

pre 6 godina

Za ove što traže mađarski naziv Bečkerek, ako ćemo da idemo po toj mantri, onda da Beograd vrati stari rimski naziv Singidunum, Zemun da se zove Taurunum, a Sremska Mitrovica Sirmium. Daj uozbiljimo se. Samo neki potpuno nov naziv grada po meni dolazi u obzir.
(Zemunac, 27. novembar 2017 12:09)

Besmisleno je stalno ispravljati krive drine jer onda nikada neće na red doći tekući problemi.

Ako građani Zrenjanina ipak budu želeli da menjaju ime svom gradu, on će se zvati tako kako oni žele. O tome neće odluičivati ni Zemun i Novi Sad.

realno

pre 6 godina

možda je Uča zaslužan i zaslužuje trg, pa i 'glavni' ako treba, al bez 'Petra' ništa

davno bi bio preimenovan u neki 'Zrenjiningen' Zregedin' i sl .. bečkerek, lepo ime, iz tog sam kraja

Пеђа

pre 6 godina

Ако је могло Ужице да промени име највећег сина свих народа и народности, може и Петровград,без умањивања значаја заслужним

Zemunac

pre 6 godina

Za ove što traže mađarski naziv Bečkerek, ako ćemo da idemo po toj mantri, onda da Beograd vrati stari rimski naziv Singidunum, Zemun da se zove Taurunum, a Sremska Mitrovica Sirmium. Daj uozbiljimo se. Samo neki potpuno nov naziv grada po meni dolazi u obzir.

demokratija

pre 6 godina

Koliko smo mi kao narod mizerni i niske svesti govori taj kult obozavanja ličnosti.Mi smo fanatici kao oni najgori pagani koji se klanjaju likovima kao bogovima. Mi to jednostavno obožavamo, pa tako i ovi što sada propagiraju kralja Petra su se pre toga klanjali Titu jedno dvadeset godina.(Mika, 27. novembar 2017 11:50)Ogromna je razlika između Tita i kralja Petra Karađorđevića.Srbi su voleli i jednog i drugog,ali to nije bilo isto.Tito je bio apslolutista,diktator i oni koji ga nisu voleli ili slagali sa njegovom politikom su morali da ćute,kako ne bi bili proganjani.U celokupnom društvu(medijima,politici,školstvu,kulturi,sportu...)je stvoren kult ličnosti Tita.Sa druge strane,iako je bio kralj,Petar Karađorđević je ostao običan čovek"iz naroda".Nije imao aparat koji je od njega napravio idola,već je poštovanje i simpatije stekao svojim delovanjem i ponašanjem.Neistomišljenici i protivnici monarhije nisu proganjani i zatvarani,kao neprijatelji države i naroda.Za razliku od Karađorđevića Obrenovići nisu bili poštovani i voljeni u narodu,zato što vladali apsolutistički,pogotovo kralj Milan.Idolpoknistvo kod Srba je nastalo sa dolaskom komunista i danas traje,samo su se mehanizmi promenili(usavršili).

-

pre 6 godina

И Бечкерек и Петровград су у реду, ја би лично изабрао друго с обзиром на то да је то данас ипак Србија, али и против првобитног имена немам ништа. Главно је решити се комунистичког имена.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ milan perovic, да ли сте господине свесни да ја ова Ваша изјава вашистичка ?! Не знам да ли сте свесни звоје мржње према другима и колико је то у ствари шизофрено са Ваше стране ...

zoran

pre 6 godina

Šta fali Žarku Zrenjaninu ? Ovi "istoričari" ne misle na našeg Petra već ruskog koji je jednom rekao "granice ruskih interesa su do zapadnih granica Bugarske" (Petar Veliki).

Knockout

pre 6 godina

I treba da se vrati ime Petrovgrad, dokumenta ne dirati dok ne isteknu pošto ima brižnika, a Bečkereci, Ujvideci, Sabatke su iz neke druge priče...

jao ming

pre 6 godina

Права иницијатива, вратити старо име граду, затим дати неком (већем) тргу у граду име Жарка Зрењанина и искористити моментум за трајно решавање проблема водо-снадбевања, да град засија у пуном сјају.

singidingi

pre 6 godina

Jeste dugo godina grad nosio mađarski naziv Bečkerek. A da li to onda znači, ako bismo gledali na takav način, da bi i Beograd trebalo zvati onda Singidunum, Sremsku Mitrovicu Surmium, Suboticu Sabatka, Novi Sad Ujvidek? Ipak su to bili prvobitni nazivi gradova koji su nastali pod tim imenom i koji su se koristili doooosta duže nego ovi koje koristimo danas. Valjda je na kraju krajeva normalno da grad u Srbiji nosi srpsko ime...

Brica

pre 6 godina

@bw
Vi to ozbiljno???Izjednacavati vojsku iz Velikog rata,kolubarce,solunce,albansku golgotu sa komunistickom ideoloskom revolucijom u toku II svetskog rata i u stanju okupacije je bezobrazluk i nepostovanje.

milos

pre 6 godina

Treba vratiti sva stara imena. Isto kao sto je Titograd promenio ime, Jagodina itd... Vidim da svi pominju kralja Petra. Zar na grbu Zrenjanina nije neki svetac, mozda Petar. Tako da nije po kralju.

Shone

pre 6 godina

U sustini jeste tacno da je grad preimenovan u nedemokratskim uslovima tj u jednopartijskom sistemu za razliku od prvog preimenovanja kada je naziv grada preimenovan na fer i demokratski nacin. Sa te strane gledano sigurno da bi trebalo da se vrati naziv Petrovgrad.

S druge strane, vidim da mnogi u komentarima lobiraju da se vrati jos stariji naziv Beckerek sto mi je malo nelogicno ali svakako da jeste demokratsko pravo svakoga da ima stav tako da kad se to uzme u obzir trebalo bi lepo ponovo organizovati referendum pa pitati gradjane sta im vise odgovara. I onda vise nema polemike, ako se vecina izjasni za Beckerek neka tako bude, ako se vecina izjasni za Petrovgrad bice Petrovgrad.

Ali ipak imam neki utisak da oni koji lobiraju za Beckerek u stvari i ne zele da se grad tako zove nego im prosto ne odgovara Petrovgrad, a istovremeno ne smeju da priznaju da bi im najdraze bilo da ostane Zrenjanin bez obzira na nedemokratski nacin uspostavljanja tog naziva.

marko

pre 6 godina

Da to je veci problem od toga sto ljudi 30godina nemaju vodu za pice.I kako ocekujemo da nam bude bolje?
(rule, 27. novembar 2017 10:40)

А иначе име града има јако пуно везе са водом. Па ови људи су група грађана и нису власт, и неће ваљда они решавати питање воде. И сад би као сви требали да се бавимо решавањем питања воде. Да има одговорности решило би се гомила питања о час посла. А овако се навикло од комуниста, све неки ЦК да одлучи и да реши све проблеме. Да дођу сва решења из једне главе.

Zemunac

pre 6 godina

Mislim da nijedan dosadašnji kao i tekući naziv grada nema smisla. Jednostavno naziv Veliki Bečkerek je vezan za nekadašnju Ugarsku koje više nema i sa kojom smo često ratovali. Što se Petrovgrada tiče, monarhije u Srbije više nema, i tu je priča završena, isto kao i za naziv Zrenjanin. Gradu je po mom mišljenju neophodan potpuno nov naziv. Neka se ide na konkurs, pa neka narod odluči. Naravno omogućiti besplatnu promenu podataka i zamenu dokumenata građanima nadam se uskoro nekadašnjeg Zrenjanina.

Zoran

pre 6 godina

Veliki Beckerek sad, a vec sledeci korak Gross Beckereck.

Potrazite na Google, ko nas je bombardovao 40-tih.

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kasernen/Ungarn/KasernenBeckereck-R.htm

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@Košava, da li si ti procitao ovaj tekst ili samo lupetas? Ili si ga procitao i protumacio na nacin koji ti dozvoljava da ispises komentar protkan dezinformacijama a koji je namenjen nastavku serije "Lobotomija Srbije" ?

mile pile

pre 6 godina

to sam i u svom mestu smrdićima rekao
može može menjajte ako hoćete naziv ulica svaki mesec
ali ako vi i PLAĆATE svu dokumentaciju narodu
koja se zbog Vaše umobolnosti radi...
Znači lepo promenom naziva, dotični grad će procvetati
Voda odlična, Huligana nigde, Minimum nezaposlenosti...
Znači Zrenjanin će biti kao u sfrj
NAJJAČI INDUSTRIJSKI GRAD U DRŽAVI!

ps
ako Vi promenite naziv grada da li će ostali gradovi
koji imaju naziv ulice Žarka Zrenjanina automatski
morati menjati taj naziv?

milojko

pre 6 godina

prvi put kad bude glasanje za opstinsku vlast da re odrzi i referndum...inace sto se menjanja imena gradova tice da ne zaborave "ugozene" manjine koje licno jako postujem i smatram ih bogatsvom srbije da su njihovi dedovi sekli srbima ic jer ih je to zgrazavalo pa tako tu po vojvodini se vecina prezimena zavrsava na ov, ev itd...

Bečkerek

pre 6 godina

'90-tih je u Bečkereku održan referendum na kom su se građani izjasnili da žele da se gradu vrati njegovo pravo ime Bečkerek. Naravno to je izignorisano. Ne znam do kad ćemo slaviti najveću grešku u istoriji Banatskih Srba da dozvolimo aneksiju Vojvodine.

mićko

pre 6 godina

Čekaj, zar nije taj čuveni kralj Petar bio onaj koji je posle rata napravio zajedničku izmišljenu državu sa onima koji su u ratu želeli da nas unište umesto da napravi veliku i jaku Srbiju?
Njega treba da slavimo? lol

Danijel

pre 6 godina

Zaista skidam kapu za ovaka predlog i odluku!!!Dosta je bilo komunjaristicke tiranije i otudjenje od nase tradicije,istorijskih,kulturnih i verskih nacela!!!Ulice mogu dobiti imena po komunustickim herojima...to je ok.Grad nikada ne bi smeo nositi njihovo ime.Jer koliko su nam doprineli oslobodjenju toliko su nam i stete napravili i od drzave napravili omanji disciplinski koncetracini logor,sa isprogramiranim zivotnim kontinuitetom.Goli otok,prisilna neselektivna otimacina kao vid reformi ''Nacionalizacije'' u kojoj su mnogi osteceni kako materijalno tako i fizicki i psihicki u Golom Otoku,koji su se usprotivili nacionalizaciji...Moramo se vratiti nasim nacionalnim,kulturno-tradicionalno-verskim nacelima i ziveti u skladu sa njima.S toga smatram da ova izmena znaci jednu zastitnicku meru negovanja istorijsko-kulturnih i tradicionalno ''Srpskih'' korena!!!U Zrenjaninu kao student sam proveo najlepse studentske dane,a i cesti sam posetioc Zrenjanina.Bice mi drago da od sada spomenik na trgu ima svoj kompletni znacaj i udeo u gradu,tako sto ce se opet zvati kao nekada po nasem kralju.Ziveo K
ralj Petar Karadjordjevic I.

Danijel

pre 6 godina

Svaka cast.Konacno komunjarizmu da se zatre trag!!!Koliko samo nepravde i zla su ti zlikovci naneli Petrovgradu.Ziveo Petrovgrad i Srpska Vojvodina!!!Beckerek nikada se vise zvati nece,jer Vojvodina uvek srpska bice.Pozz za sve gradjane grada Petrovgrada!!!

Fotopress

pre 5 godina

Promenu imena grada u Petrovgrad je pokreula grupa ljudikoja se dobro okoristila u sva vremena.Sada hoće da se još bogate.Ni kraljevi ni carevi.Žarko Zrenjani-Uća je narodni heroj koji je sa svojim saborcima oslobodio grad.Logičije bi bilo da se zove Bečkerek(Bečki točak)tada smo bili Evropa.Takođe neka ti inicijatori potpišu da će snositi sve troškove koji bi nastali,a i da vrate narodu sve što su uzeli za siću i neka gledaju svoja posla.Jer o imanu grada odlučuju oni koji su tu rođeni i tu žive.

nikola

pre 6 godina

U Zrenjaninu postoji ulica Zarka Zrenjanina koja je jedna od najvecih,ako ne i najveca u gradu i mislim da je to dovoljno.Gradu vratiti staro ime Petrovgrad.90 % stanovnika u gradu je za vracanje starog imena i tako je od raspada Juge.Zasto se vec 25 godina nista nije uradilo po tom pitanju obicnom coveku u Zrenjaninu nije jasno,a svaki cas se pokrece ova tema.Ko je stopira i zasto izgleda se nikad nece saznati.

kalendar

pre 6 godina

Generalno, čim vidim da inicijativu pokreću neki ćiriličari, monarhisti, nacionalisti itd., odmah znam da je u pitanju idiotizam i glupost. Međutim, ovde nije taj slučaj. Iskreno, argumenti su im dobri, i inicijativa je skroz validna i razumna. Ukratko - podržavam.

e

pre 6 godina

Za vreme okupacije 1941 do 1944. Nemci nisu vratili naziv Bečkerek. Kome taj naziv Bečkerek nedostaje, pasoš u ruke pa tutanj u Austriju, tamo su takvi nazivi uobičajeno prirodni. Banat je deo Srbije i prirodno je da nosi ime velikana. Slažem se da neki od najvećih trgova dobije naziv Žarka Zrenjanina.

Aron

pre 6 godina

Braavo, puna podrška Zrenjanincima. Ovoj zemlji je potrebna dekomunizacija u svakom smislu kao što se to radilo u Baltičkim zemljama. Ne samo što se tiče promena nazibva imena već politička, medijska, društvena i ekonomska lustracija onih koji su socijalizmu imali moć, ugled i uticaj. Zato pto oni i njihova deca i dan danas imaju privilegije koje obilato koriste i sprečavaju da ova zemlja postane normalna. Kod nas dobro žive samo oni koji te privilegije vuku iz tog perioda kao razni biznismeni, politiari, menačeri, savetnici, dok ostali ljudi preživljavaju. Takođe treba da se radi na vraćanju monarhije umesto sadašnjeg republikanskog uređenja jer je ono takođe nametnuto preko lažnog referenduma iz 1945-e. Monarhija je uvek bila deo srpskog nacionalnog indentiteta kod narod i elite.

Mirko

pre 6 godina

Ime Petrograd je "tradicija" duga 6 godina (1935-1941), ako vam je stvarno stalo do tradicije, onda valjda treba vratiti naziv Bečkerek, koji je grad nosio od nastanka, nekoliko vekova. Po mom mišljenju ili da ostane Zrenjanin ili da se promeni u Bečkerek.

Обострано гађење

pre 6 godina

gade mi se svi ti cirilicari i "borci za ocuvanje tradicije, nacionalnog identiteta" i sl.
(milan perovic, 27. novembar 2017 11:05)

Гади ти се и ћирилица. Лако је теби, ти си грађанин света.

Knockout

pre 6 godina

I treba da se vrati ime Petrovgrad, dokumenta ne dirati dok ne isteknu pošto ima brižnika, a Bečkereci, Ujvideci, Sabatke su iz neke druge priče...

milan

pre 6 godina

Zarko Zrenjanin nije bio heroj sta je uradio koje zasluge je imao.ubijen je u svaleraciji a poznat je bio da je krao kokoske po selu nadomak Vrsca.

omg

pre 6 godina

Uuu moze Petrograd, to me podseca na Dostojevskog. A i cime je komesar Zrenjanin zasluzio da se po njemu zove toliki grad sem sto je bio clan partije?

LaLala

pre 6 godina

Kralj Petar odslikava moralnu sliku Srbije.
Na vlast je došao tako što je pobio porodicu Obrenović i pobacao ih sa terase "Belog dvora".
A osnivač "dinastije" Karađorđe je zaklao kuma i rođenog oca.
Ako stadion Vojvodine može da se zove Karađorđe,onda i Zrenjanin može da promeni ime prema porodici zločinaca.

Dorcolac

pre 6 godina

Kada etnicke manjine traze prava u Srbiji to je onda svima ok ..a kada Srbi traze svoja prava u SVOJOJ zemlji ..odmah su idioti..nacionalisti..itd ...

milan

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

зато што си тако дресиран од стране медија...

Бечкеречан

pre 6 godina

Велики Бечкерек се звао најдуже у својој историји па би тако требало и опет да буде....

Zemunac

pre 6 godina

Mislim da nijedan dosadašnji kao i tekući naziv grada nema smisla. Jednostavno naziv Veliki Bečkerek je vezan za nekadašnju Ugarsku koje više nema i sa kojom smo često ratovali. Što se Petrovgrada tiče, monarhije u Srbije više nema, i tu je priča završena, isto kao i za naziv Zrenjanin. Gradu je po mom mišljenju neophodan potpuno nov naziv. Neka se ide na konkurs, pa neka narod odluči. Naravno omogućiti besplatnu promenu podataka i zamenu dokumenata građanima nadam se uskoro nekadašnjeg Zrenjanina.

Hercegovina

pre 6 godina

Bravo! Podrska od Srba iz Stare Hercegovine!
(Niksicanin, 27. novembar 2017 11:42)

E moj burazeru, Srba još jedino i ima na prostorima Stare Hercegovine. Lako je to zakljuciti i iz ovih komentara. Pozdrav za Nikšić iz Gacka.

Zemunac

pre 6 godina

Za ove što traže mađarski naziv Bečkerek, ako ćemo da idemo po toj mantri, onda da Beograd vrati stari rimski naziv Singidunum, Zemun da se zove Taurunum, a Sremska Mitrovica Sirmium. Daj uozbiljimo se. Samo neki potpuno nov naziv grada po meni dolazi u obzir.

Za Petrovgrad

pre 6 godina

Izborićemo se za održavanje referenduma za vraćanje imena gradu Petrovgrad,pa svi vi koji bi ste da zadržite ime Zrenjanin ili da vratite ime Veliki Bečkerek izvolite pa glasajte.Ali vas opet podsećamo da nije bilo nikakve demokratske procedure kada je komunistička vlast promenila ime.
Samo,nemojte da sada osporavate demokratsku proceduru ako i kada izgubite.A da se ljutite možete koliko hoćete.
I svi vi koji ovde stavljate u istu istorijsku ravan Žarka Zrenjanina i Kralja Petra prvog ste jedne velike neznalice.

Dzej

pre 6 godina

Ovi sto spominju ime Beckerek se izgleda ne secaju kada su 1944-45 vase clanove familije slali u Logore ti isti koji su vratili to ime na godinu dana.

Mika

pre 6 godina

Kralj Petar učesnik četiri rata... hahahah šta dalje reći. Naša istorija je na nivou Ramba tj Marka Kraljevića. Pošto je uglavnom nedokumentovana kako treba ili nikako onda se lepo obmota nekim epskim pesmicama koje narod prepričava i dobiješ budalastinu kao što ovde možeš da pročitaš, kralj Petar metacovek.

Koliko smo mi kao narod mizerni i niske svesti govori taj kult obozavanja ličnosti. Mi smo fanatici kao oni najgori pagani koji se klanjaju likovima kao bogovima. Mi to jednostavno obožavamo, pa tako i ovi što sada propagiraju kralja Petra su se pre toga klanjali Titu jedno dvadeset godina.

-

pre 6 godina

И Бечкерек и Петровград су у реду, ја би лично изабрао друго с обзиром на то да је то данас ипак Србија, али и против првобитног имена немам ништа. Главно је решити се комунистичког имена.

Zrenjaninac

pre 6 godina

Rodjen i odrastao u Zrenjaninu.
Ne znam nikoga ko je za promenu imena u Petrovgrad.
Bečkerek je prihvaceno kao tradicija i to bi mozda i proslo.

Пеђа

pre 6 godina

Ако је могло Ужице да промени име највећег сина свих народа и народности, може и Петровград,без умањивања значаја заслужним

Ggradjanin Srbije iz Srbije

pre 6 godina

Mislim da je u pitanju,politicko izlazenje u susret Izbjeglicama iz Bosne i Kraina koji su vodece glasacko telo,a koji NE MOGU DA PRELOME JEZIK i IZGOVOE ZRENJANIN.

demokratija

pre 6 godina

Koliko smo mi kao narod mizerni i niske svesti govori taj kult obozavanja ličnosti.Mi smo fanatici kao oni najgori pagani koji se klanjaju likovima kao bogovima. Mi to jednostavno obožavamo, pa tako i ovi što sada propagiraju kralja Petra su se pre toga klanjali Titu jedno dvadeset godina.(Mika, 27. novembar 2017 11:50)Ogromna je razlika između Tita i kralja Petra Karađorđevića.Srbi su voleli i jednog i drugog,ali to nije bilo isto.Tito je bio apslolutista,diktator i oni koji ga nisu voleli ili slagali sa njegovom politikom su morali da ćute,kako ne bi bili proganjani.U celokupnom društvu(medijima,politici,školstvu,kulturi,sportu...)je stvoren kult ličnosti Tita.Sa druge strane,iako je bio kralj,Petar Karađorđević je ostao običan čovek"iz naroda".Nije imao aparat koji je od njega napravio idola,već je poštovanje i simpatije stekao svojim delovanjem i ponašanjem.Neistomišljenici i protivnici monarhije nisu proganjani i zatvarani,kao neprijatelji države i naroda.Za razliku od Karađorđevića Obrenovići nisu bili poštovani i voljeni u narodu,zato što vladali apsolutistički,pogotovo kralj Milan.Idolpoknistvo kod Srba je nastalo sa dolaskom komunista i danas traje,samo su se mehanizmi promenili(usavršili).

rodjen u zrenjaninu

pre 6 godina

"Budimir ističe da ova generacija Zrenjaninaca ima priliku da vidi kakvu nepravdu je učinila komunistička vlast 1946.
Vraćanje imena Petrovgrad značilo bi i vraćanje kulturnim vrednostima i očuvanju kulture kraja"

Koga je briga za nepravdu, naziv Zrenjanin je deo istorije i to ne mozes da menjas, nema tu pravog naziva samo ono koje je. Kakava je korist od ovog menjanja - nikakva! Mi smo narod kojem stalno svoje ne valja i koji bi samo nesto menjao iako nije pokvareno.

Marvin

pre 6 godina

Ako pitate Zrenjanince onda mislim da nas je oko 90%
za Bečkerek ili Veliki Bečkerek (meni ne smeta ni
što jedni akcentuju dugo prvo e, a drugi opet skrate
to prvo e pa akcenat padne na drugom slogu - lepo mi
da čujem i jedno i drugo).

Košava

pre 6 godina

Nepoznavanje istorijskih činjenica i arogancija sadašnje vlasti je neprimerena 21.veku. Grad je najkraće nosio naziv Petrovgard , svega 10-11 godina . Pre toga bio je šest vekova Bečkerek i posle toga 70 godina Zrenjanin.Da li vi mislite da sad imate opravdanje da promenite ime grada samo što vam se može?Istorija ne počinje od vas. Morate pitati gospodo sve rođene u ovon gradu šta oni misle o promeni imena . Ono koji nisu tu rođeni ne treba da imaju pravo glasa.

Crvena Zvezda 1913

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

Komunističko nasleđe.....

jao ming

pre 6 godina

Права иницијатива, вратити старо име граду, затим дати неком (већем) тргу у граду име Жарка Зрењанина и искористити моментум за трајно решавање проблема водо-снадбевања, да град засија у пуном сјају.

Brica

pre 6 godina

@bw
Vi to ozbiljno???Izjednacavati vojsku iz Velikog rata,kolubarce,solunce,albansku golgotu sa komunistickom ideoloskom revolucijom u toku II svetskog rata i u stanju okupacije je bezobrazluk i nepostovanje.

C i n i k

pre 6 godina

Smesno je i 1 i 2. ime za taj grad. Ovo drugo jer vuce na nesto rusko a ruje ne podnosim. A i posto sam se vec navikao onda mislim da ne treba menjati ime gradu.

BGD

pre 6 godina

Žarko Zrenjanin je bio narodni heroj. Ne znam zašto se ovaj narod stidi svojih heroja. Muka mi je od toga da sve što je nasleđe SFRJ bude sklonjeno. Pa to je bila naša država, naši dedovi su se za nju borili i izgradili je. Ne sramotim se naše velike istorije, bez obzira što je bila obojena političkim fanatizmom, kada se gleda iz današnje perspektive. U svakom slučaju, mislim da Zrenjaninci treba da odluče referendumsk, odnosno neposredno.

milos

pre 6 godina

Treba vratiti sva stara imena. Isto kao sto je Titograd promenio ime, Jagodina itd... Vidim da svi pominju kralja Petra. Zar na grbu Zrenjanina nije neki svetac, mozda Petar. Tako da nije po kralju.

anastasije

pre 6 godina

Onda ce se javiti oni koji bi da mu vrate ime Bečkerek, i tako u nedogled. Naziv Petrovgrad je bio aktuelan nekoliko godina i nije stigao da se ustali u narodu, zato nije ni bilo njegovog vraćanja, za razliku od Jagodine, Berana ili Podgorice. Da ne pominjem zbrku koja bi nastala promenom imena grada u smislu menjanja licnih dokumenata, saobracajnih znakova, tabli na javnim ustanovama i sl. Kralji Petru su podigli jako lep spomenik na gradskom trgu i nek to ostane izraz postovanja kralja. Ni u Rusiji nisu vratili stare nazive baš svih gradova, jer nešto treba da čuva i tekovine drugog istorijskog perioda.

marko

pre 6 godina

Da to je veci problem od toga sto ljudi 30godina nemaju vodu za pice.I kako ocekujemo da nam bude bolje?
(rule, 27. novembar 2017 10:40)

А иначе име града има јако пуно везе са водом. Па ови људи су група грађана и нису власт, и неће ваљда они решавати питање воде. И сад би као сви требали да се бавимо решавањем питања воде. Да има одговорности решило би се гомила питања о час посла. А овако се навикло од комуниста, све неки ЦК да одлучи и да реши све проблеме. Да дођу сва решења из једне главе.

Robi

pre 6 godina

Ako cemo iskreno,najveca nepravda je sto se grad ne zove Veliki Beckerek = Nagybecskerek ! To je jedini,prvi i pravi naziv od kad je svet nastao. Kako vas nije sramota da krivotvorite istoriju!? Kakvi kraljevi i drugi bakraci.

Vladimir

pre 6 godina

Bravo,pozdravljam svako ukidanje komunisticke ljage i njihovog nasledja u Srbiji.Kralj Pera je vise ucinio sa Srbiju negi crveni general
(Ivar, 27. novembar 2017 10:59)

Dok Vam je bio crveni general Zrenjanin je cvetao...

Aki

pre 6 godina

Ne znam zašto ali uvek kada čujem održavanje srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa mislim na nacionalizam.
(milan, 27. novembar 2017 11:07)

Probajte malo da putujete, videćete da je očivanje istprjskog i kulturnog nasleđa savim normalna stvar među civilizovanim narodima i uređenim državama.

Bačvanin

pre 6 godina

Becskerek 1326 > do 1935 Veliki Bečkerek (Großbetschkerek) > 1935 Petrovgrad > 1941-1944 Veliki Bečkerek (Großbetschkerek) > od 1956 Zrenjanin.

ako ćemo biti pošteni i fer onda prvo ime ima prednost.

Zoran

pre 6 godina

Veliki Beckerek sad, a vec sledeci korak Gross Beckereck.

Potrazite na Google, ko nas je bombardovao 40-tih.

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kasernen/Ungarn/KasernenBeckereck-R.htm

logično

pre 6 godina

Uz Cara Dusana, Kralj Petar I je istorijski posmatrano bio "najuspesniji" srpski vladar, a uz to pod njim je Vojvodina, pa samim tim i Banat/Zrenjanin, po prvi put postala deo Srbije. Sa druge strane, Zarko Zrenjanin je danas jedino poznat po tome sto se po njemu zove jedan od 10 najvecih srpskih gradova, a kada se podvuce crta nece biti upamcen ni kao jedan od 100 najistaknutijih clanova komunistickog pokreta bivse Jugoslavije, a kamoli makar jedan od 1000 najznamenitijih istorijskih licnosti Srbije.

Tuzno je sto je ovakva prirodna i logicna inicijativa pokrenuta tek sada, i to od nekog novokomponovanog politikantskog udruzenja, a ne od strane neke od drzavnih institucija ili lokalne samouprave. Takodje, lokalnim stanovnicima treba omoguciti na referendumu da se odluce izmedju Petrovgrada i Beckereka, jer je "(Veliki) Beckerek", takodje sasvim legitimna opcija istorijski posmatrano.

bw

pre 6 godina

I dokon pop jarice krsti. Ne znaju sta ce sa svojim zivotima pa ajde da iz dosade menjamo ime grada, a izgleda da je i postalo pomodarstvo da se demonizuju borci iz NOB-a. Ti ljudi nisu nista manje zasluzni od vojnika iz I svetskog rata. Ako vec treba da se menja ime grada posteno bi bilo jedino da se vrati u Beckerek ili Veliki Beckerek.

vladimir

pre 6 godina

Ako ćemo stari naziv, onda Veliki Bečkerek. Petrovgrad se zvao samo jedan period izmedju dva rata od 1935-1946
Veliki Bečkerek je prvobitan naziv :)

pera

pre 6 godina

Zarko Zrenjanin je narodni heroj rodjen u Banatu. Ne postoji nijedna losa cinjenica u vezi sa tim covekom. Zasto bi se menjalo ime grada koji je sediste citavog Banata ?!!

beckerek

pre 6 godina

ako vec hoce da vracaju istorijske nazive i "ispravljaju nepravde" trebalo bi da se bore da se gradu vrati ime koje je vekovima nosio a ne 2 godine!

Goran

pre 6 godina

Ček ... od 1935. do 1946. ... nekih 11-12 godina. Kako se zvao pre toga i koliko dugo? Ako ćemo da vraćamo staro ime, onda je to "Bečkerek", zar ne? Uostalom, i "Zrenjanin" ima veću tradiciju nego "Petrovgrad".

Neko iz Banata

pre 6 godina

Rodjen i skolovan u Zrenjaninu, pa mi nekako to ime priraslo za srce.
Petrovgrad je za monarhiste,a Beckerek je madjarski naziv(ne smeta mi),ali msm da je vecina kojima je stalo do tog naziva,vec dugo 6 asova ispod zemlje.Vecina je da ostane isti naziv(zbog dokumenata),nije ovo prva inicijativa za promenu imena.

Zarko!

pre 6 godina

besmislica.
ako cemo po istoriji - ime Beckerek je dobio prema nekom madjarskom bogatasu (danas se to zove tajkun), koji se prezivao Becsei, a kerek je madjarski naziv za sumu. Beckerek je ustvari Becsejeva suma. Dakle, vecinu vremena Zrenjanin je nosio ima po madjarskom tajkunu.
Onda je 1935 dobio ime po tadasnjem kralju, da bi ime Zrenjanin dobio posle 2. svetskog rata.
Da analiziramo licnosti. Becsei je bio madjarski bogatas, Petar je bio kralj (znaci takodje bogatas, po rodjenju) a Zarko Zrenjanin je bio siromasni ucitelj koji je predavao po osnovnim skolama i dosta vremena je predavao i u Makedoniji, da bi u 2.svetskom ratu dao zivot u borbi protiv nacizma.
Mislim da je najpostenije da se grad zove Zrenjanin, po siromasnom i hrabrom ucitelju, bez obzira sto mnogima smeta sto je to ime dala tadasnja vlast, 1946.
Zarko Zrenjanin je najvise zasluzio.
Ova dvojica prethodnih su bogatasi i vlastodrsci.
Ako ovako nastavimo, gradovi ce poceti da dobjaju imena po "zasluznim" gradjanima pa ce se zvati Karicgrad, Miskovicgrad, Kosticgrad, Nikolic (Toma - Tomislavgrad), i slicno, imena prema bogatasima i vlastodrscima.
Skroz glupo.
Hvala na paznji.

milojko

pre 6 godina

prvi put kad bude glasanje za opstinsku vlast da re odrzi i referndum...inace sto se menjanja imena gradova tice da ne zaborave "ugozene" manjine koje licno jako postujem i smatram ih bogatsvom srbije da su njihovi dedovi sekli srbima ic jer ih je to zgrazavalo pa tako tu po vojvodini se vecina prezimena zavrsava na ov, ev itd...

tocka

pre 6 godina

Nemaju pametnija posla. Pa ako cete vracati na staro onda vratite stari naziv Beckerek. Ne nego cete vi da vracate naziv koji je stajao celih 10 godina. Od toga ce gradjanima Zrenjanina sigurno biti bolje.

singidingi

pre 6 godina

Jeste dugo godina grad nosio mađarski naziv Bečkerek. A da li to onda znači, ako bismo gledali na takav način, da bi i Beograd trebalo zvati onda Singidunum, Sremsku Mitrovicu Surmium, Suboticu Sabatka, Novi Sad Ujvidek? Ipak su to bili prvobitni nazivi gradova koji su nastali pod tim imenom i koji su se koristili doooosta duže nego ovi koje koristimo danas. Valjda je na kraju krajeva normalno da grad u Srbiji nosi srpsko ime...

Shone

pre 6 godina

U sustini jeste tacno da je grad preimenovan u nedemokratskim uslovima tj u jednopartijskom sistemu za razliku od prvog preimenovanja kada je naziv grada preimenovan na fer i demokratski nacin. Sa te strane gledano sigurno da bi trebalo da se vrati naziv Petrovgrad.

S druge strane, vidim da mnogi u komentarima lobiraju da se vrati jos stariji naziv Beckerek sto mi je malo nelogicno ali svakako da jeste demokratsko pravo svakoga da ima stav tako da kad se to uzme u obzir trebalo bi lepo ponovo organizovati referendum pa pitati gradjane sta im vise odgovara. I onda vise nema polemike, ako se vecina izjasni za Beckerek neka tako bude, ako se vecina izjasni za Petrovgrad bice Petrovgrad.

Ali ipak imam neki utisak da oni koji lobiraju za Beckerek u stvari i ne zele da se grad tako zove nego im prosto ne odgovara Petrovgrad, a istovremeno ne smeju da priznaju da bi im najdraze bilo da ostane Zrenjanin bez obzira na nedemokratski nacin uspostavljanja tog naziva.

nesa

pre 6 godina

Rodjen, odrastao i najlepse trenutke proveo u Zrenjaninu. Po nacionalnosti Srbin i nisam za promenu imena Grada. Bez obzira sto se radi o komunistickom heroju...

max

pre 6 godina

Rodjen sam i odrastao u Zrenjaninu. Ove inicijative dolaze s vremena na vreme i uvek ih mediji vise isprate nego sami zrenjaninci.
Ljudi ne zele ovu promenu i to je cinjenica a ne zelim je ni ja.
Ako mora promena, onda sam za Beckerek!

cinik ovdašnji

pre 6 godina

Istvangrad ili nista. Smatram da kao nacionalna manjina imam jednaka prava kao i taj Petrov. Nadam se da me razumete...
(Pishta, 27. novembar 2017 11:36) Ne razumemo. Na kog se Istvana odnosi? Beckerek je mađarski nazv grada, ako već o tome govorimo...

dejan

pre 6 godina

Znate li vi koliko ce to da kosta sve Zrenjanince? Svi dokumenti moraju da se menjaju, pecati, fakture. I privreda i gradjani ce biti u haosu

BgHQ

pre 6 godina

Sve je to lepo ali u sustini nebitno.Resite problem nezaposlenosti,malih plata i vodosnabdevanja u Zr odnosno u Petrovgradu.To je mnogo vaznije nego ova demagogija oko naziva gradova i ulica.

Petar P

pre 6 godina

Da bi se nešto napisalo mora se dosta znati. Budalaštine nemogu da slušam.
Bečkerek se pominje već od 1326 godine, a Austougarska je nastala 1867 godine što dokazuje da Bečkerek nije Mađarsi naziv. (pogledajte Vikipediju)
Bečkerek je postojao preko 500 godina a Petrovgrad manje od 10.
Umesto da budemo ponosni na istoriju i kulturnu baštinu našeg grada mi je gazimo i sve posmatramo kroz prizmu nacionalizma.
Inače onovna logika nalaže da se nazivi mesta i ulica nedaju po istorijskim ličnostima jer je to promenljiva kategorija i zavisi od politike (bar kod nas).
Prizovte se pameti.

Povek

pre 6 godina

A ko ce da nam plati nove LK, saobracajne, table na vozilima, promene u pecatima firme ili u registrima, i da ne nabrajam dalje. Nikom od zrenjaninaca nije potreban izdatak od po dvadesetak hiljade dinara.
(Nagybecskerek, 27. novembar 2017 13:30)

Bravo! Ovo je sjajno pitanje i mora se odgovor dobiti pre nego se donese odluka o bilo kakvoj promeni.

MisliŠA

pre 6 godina

Opet ti zli komunisti, oni koji su od grada (kako god se zvao) napravili industrijski centar Banata i Vojvodine - Luxol, Servo Mihalj, Udarnik, Šinvoz, Radijator, Bek, Zip, Metaloprogres, Jugoremedija... zlo i naopako.
Bio sam letos, sad je sve divno - zgrade u glavnoj ulici se raspadaju, a park su napredno prestruktuirali u betonsko ruglo. Rade banke (strane) i kafane. Fabrike jok. Sad je sve taman, samo dok nema zlih komunista.

millwall fc

pre 6 godina

nosioci stanarskih prava dobijenih za vreme tita bi da ispravljaju "nepravdu2 koju nisu smeli njihovi roditelji, da ne bi izguboli privilegije, toliko o hrabrosti...toliko i kasnimo u svemu, 50 godina...krah

Бацач пламена

pre 6 godina

,,Nedavno osnovano Udruženje “Petrovgrad“ u Zrenjaninu kao jedan od ključnih ciljeva ima očuvanje zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa, negovanje srpskog jezika...''

А Зрењанин није српски назив?

Damir

pre 6 godina

Stvarno ima dokonog sveta. Koga to vise zanima jeli Zrenjanin ili Petrovgrad. Sad jos jednom posle 70 godina da se pravi cirkus. Zabava zagarantovana. A zasto ne Bečkerek. Po kome je uopste Petrovgrad dobio ime.. Kralj Petar prvi. Jos nam samo danas monarhija fali da je vratimo i popove umesto ministara i bicemo prava drzava. Cirkus..

kerefeke

pre 6 godina

za ove sto bi da menjaju:
koliko vas ima? 10?16?22?
koliko vas je odavde?
kada se pozivate na tradiciju znate li vi da vojvodina i cirilica ne idu zajedno?
po cemu je taj petar vise zasluzio da se grad zove po njemu?
meni se cini da ste vi instruisani od vodje za ovo delo kako bi se novcem za REPUBLICKU TAXU za licna dokumenta malo dopunio budzet a malo i partijska kasa.

Srdjan

pre 6 godina

demokratija 1935? ha, pa to je biko gore nego ovo sa autobusima, sendvicima i planskim prevodjenjem adrese u beograd pred izbore. jedino je bilo gore pod obrenovicima, kad su se ubijali pred i na izborne dane, pa cak i na kolac nabijali. petrovgrad je bio 6 godina realno, a tehnicki 11. beckerek je okej, pa i kanjiza je madjarsko ime, sta ima veze. ljudu su bili u vojvodini od X veka. kao da se sad stidimo imena drina jer nije srpsko, ili pak da turci menjaju imena kajzeri, konja, samsun, trabzon jer su poreklom grcka.

pianoman

pre 6 godina

Sve je bitnije od zdrave pijaće vode iz gradskog vodovoda, sada ima nova tema da se skrene pažnja sa PROMAŠENE investicije fabrike vode. Pa hajde stado u red, spremite novčanike, prave se novi dokumenti.

kraja

pre 6 godina

...kao smeta im nacin na koji su komunisti promenili ime grada, a ovamo koriste argument "vecina gradjana hoce"...
...referendum bato, pa stavis sva tri imena...
...i objasnite ovoj omladini koja ne zna ni istoriju ulice u kojoj zivi da zarko zrenjanin nije bio nikakav "crveni general"...
...kad smo kod postenih dvorskih odnosa, familija je velikodusno imenovala ulice beograda po babama, strinama, dadiljama, tetkama, dvorskim damama, po zivima i po mrtvima...
...sad citam da je covek koji je zivot izgubio u ratu "crveni general"...
...nama zaista nikada nije bio potreban neprijatelj...
...ovde hara zavist, mrznja, bes, inat...
...klanjanje vlastima dok su u zivotu, gazenje po njima kad odu...

Nagybecskerek

pre 6 godina

A ko ce da nam plati nove LK, saobracajne, table na vozilima, promene u pecatima firme ili u registrima, i da ne nabrajam dalje. Nikom od zrenjaninaca nije potreban izdatak od po dvadesetak hiljade dinara.

FM Fleetwood fan

pre 6 godina

Dodjem sa Kosova u Zrenjanin i resim da mu promenim ime. Kao kada bih se sada preselio u Doboj osnovao NVO i resio da Doboju promenim ime. Sto ne ide, ne ide. Bez obraza i morala. E pa ne moze Petrovrgrad. Ako cemo vec na referendum, onda listic sa sva tri imena. Pa kada pobedi Veliki Beckerek, a pobedio bi vrlo verovatno, ima da se kaju sto su inicijativu uopste pokretali.

realno

pre 6 godina

možda je Uča zaslužan i zaslužuje trg, pa i 'glavni' ako treba, al bez 'Petra' ništa

davno bi bio preimenovan u neki 'Zrenjiningen' Zregedin' i sl .. bečkerek, lepo ime, iz tog sam kraja

Georg

pre 6 godina

Ovi se baš uhvate najglupljih stvari da rade, po pravilu. Petrograd se zvalo šest godina a Veliki Bečkerek preko 600 godina, pa da se onda vrati taj naziv, ako baš mora da se menja. A od svih problema u državi, ovo je najveći.

coki

pre 6 godina

hehe,bice kukanja kada ukapiraju Zrenjaninci zasto vodjina drzava podrzava njihovo misljenje da menjaju ime grada...pa kada dodje na red menjanje tablica na kolima zbog promene imena,pa kada krenu redom da se placaju velike pare da se zamene licne karte,zdravstvene,vozacke i ko zna sta jos bice veselo.

Beogradjanin

pre 6 godina

Ja,kada se doselim u vas grad(ili bilo koji drugi u Srbiji ili Republici Srpskoj,Crnoj gori),prijavim prebicvaliste i pokrenucu inicijativu da se taj grad nazove Mali Beograd,jer meni tako odgovara...

pecaroš

pre 6 godina

Dajte ljudi,da li znate koliko štete možete naneti Draganu sa Kupujem Prodajem.Moraće da menja pečat,dokumentaciju i neće biti više nikad Draganče iz Zrenjanina.

Zrenjaninac

pre 6 godina

Znaci sve je reseno, ostalo jos samo ovo.
Cisto da se uzburkaju strasti. Ipak se tako lakse manipulise.
Kako se nisu setili da osnuju udruzenje za cistu vodu?

u ludnice

pre 6 godina

To ako vas ne spasi da ne budete golje i lenstine koje se loze na diktature potpuno nekompatibilni sa savremenim svetom i 21 vekom nista nece. Ime je do jaja. To, i kad se zemlja raspada, ili mesto ili nesto, da se daju ostavke. Nema trte mrte. Opasni ste vi, nosite opasač.

zoran

pre 6 godina

Šta fali Žarku Zrenjaninu ? Ovi "istoričari" ne misle na našeg Petra već ruskog koji je jednom rekao "granice ruskih interesa su do zapadnih granica Bugarske" (Petar Veliki).

Igor I.

pre 6 godina

Niste rekli da je devedesetih vec odrzan referendum o imenu i da je Zrenjanin glatko pobedio. I jos da vas pitam hoceteli vi da platite gradjanima promenu svih dokumenata i automobilskih tablica?

Bečkerek

pre 6 godina

'90-tih je u Bečkereku održan referendum na kom su se građani izjasnili da žele da se gradu vrati njegovo pravo ime Bečkerek. Naravno to je izignorisano. Ne znam do kad ćemo slaviti najveću grešku u istoriji Banatskih Srba da dozvolimo aneksiju Vojvodine.

zrenjaninac

pre 6 godina

@e: Vaše nepoznavanje istorije je stvarno žalosno. Za vreme okupacije ime je bilo Velikin Bečkerek naravno, prevedeno na nemački jezik. Isto kao što se sa mađarskog prevelo na srpski. Prema tome istorijsko ime grada je Veliki Bečkerek kada se lepo i pravilno prevede na srpski jezik, ime koje je nosio vekovima a ne ime 10-tak godina. Žalosno je što danas biti Srbin isključuje da se bude čovek i poštovuje nasleđe. Kada danas budete gledali rijaliti razmislite o tome.

Светозар Милетић

pre 6 godina

@ milan perovic, да ли сте господине свесни да ја ова Ваша изјава вашистичка ?! Не знам да ли сте свесни звоје мржње према другима и колико је то у ствари шизофрено са Ваше стране ...

Zabrinuti

pre 6 godina

A da se te samozvane ne vladine organizacije pobrinu za bolji zivot svih gradjana,od para koje dobijaji izvana, umesto gluposti
Od imena nece niko ziveti bolje
Da li ste spremni finansirati sve nastale troskove oko dokumenata i tablica!!!!
Naravno da vasi finansijeri nisu

LP

pre 6 godina

U Zrenjaninu ili Petrogradu ili Beckereku bas ni jedan veci Problem od ovog nema. Sve je savrseno. Jos da na promenu imena, dokumenata, natpisa, geografskih karat sibnemo nekoliko miliona i super.

Marinko

pre 6 godina

Ma bas me briga za ime grada.Resite vi meni cistu pijacu vodu,rad u draexlmaeru svake subote i poneke nedelje,ocajne plate u celom Zrenjaninu itd.Od toga se zivi ne od imena grada.Time mi samo stvarate trosak.

Zrenjaninka

pre 6 godina

Begej je zaraza. Voda iz cesme je da se ne okupas u njoj, a kamoli da kuvas ili ne daj boze da je pijes. Nezaposlenost je na visokoj lestvici, sve mlado sto vredi, a ima priliku, pobeze iz ovog predivnog grada. Lepo je sto je u njemu uvek bilo kulture i ljudi se bave ovakvim pitanjima. To samo pokazuje da Zrenjaninci imaju duha i intelekta. Ipak, vise sam za jaci fokus na ove sustinske probleme...

Situacija zapadno od Zemuna je bila malkoc drugačija

pre 6 godina

Neistomišljenici i protivnici monarhije nisu proganjani i zatvarani,kao neprijatelji države i naroda.

Jel ovo vic?????
Alternativna dimenzija?
Nemoguće da vjerujete u to..

Danijel

pre 6 godina

Zaista skidam kapu za ovaka predlog i odluku!!!Dosta je bilo komunjaristicke tiranije i otudjenje od nase tradicije,istorijskih,kulturnih i verskih nacela!!!Ulice mogu dobiti imena po komunustickim herojima...to je ok.Grad nikada ne bi smeo nositi njihovo ime.Jer koliko su nam doprineli oslobodjenju toliko su nam i stete napravili i od drzave napravili omanji disciplinski koncetracini logor,sa isprogramiranim zivotnim kontinuitetom.Goli otok,prisilna neselektivna otimacina kao vid reformi ''Nacionalizacije'' u kojoj su mnogi osteceni kako materijalno tako i fizicki i psihicki u Golom Otoku,koji su se usprotivili nacionalizaciji...Moramo se vratiti nasim nacionalnim,kulturno-tradicionalno-verskim nacelima i ziveti u skladu sa njima.S toga smatram da ova izmena znaci jednu zastitnicku meru negovanja istorijsko-kulturnih i tradicionalno ''Srpskih'' korena!!!U Zrenjaninu kao student sam proveo najlepse studentske dane,a i cesti sam posetioc Zrenjanina.Bice mi drago da od sada spomenik na trgu ima svoj kompletni znacaj i udeo u gradu,tako sto ce se opet zvati kao nekada po nasem kralju.Ziveo K
ralj Petar Karadjordjevic I.

Jovan

pre 6 godina

Ako bi neko ukazao na bilo kakve istinite zasluge i doprinose kralja Petra razvoju grada slozio bi se da ponovo dobije njegovo ime. Dok gradjani tog grada zive u nemastini, bez posla i na kraju skoro dve decenije bez pitke vode misljenja sam da se ovakvim predlozima skrece paznja ugnjetenih modernih robova na po njihov zivot nebitne stvari

Danijel

pre 6 godina

Svaka cast.Konacno komunjarizmu da se zatre trag!!!Koliko samo nepravde i zla su ti zlikovci naneli Petrovgradu.Ziveo Petrovgrad i Srpska Vojvodina!!!Beckerek nikada se vise zvati nece,jer Vojvodina uvek srpska bice.Pozz za sve gradjane grada Petrovgrada!!!

Vlajko

pre 6 godina

U Srbiji zakonom treba zabraniti sledećih 100 godina bilo kakve inicijative. Evo samo ova, koliko je sada sve zamrsila i šta bi sve moglo da se izrodi. Bolje bez bilo kakvih promena dok se svest naroda ne promeni za nekoliko generacija.

nemirko

pre 6 godina

dimitrovgrađani i ostale njihove komšije nemaju ovakve probleme.. i oni i mi Nišlije želimo da se ime promeni u Caribrod i to je to..
podrška građanima Zrenjanina u pronalaženju pravde bez stranačkih pritisaka.
ako građani kažu Bečkerek nek bude tako, samo da mu ne smisle da bude Aleksovo ili sl.

Dragi

pre 6 godina

A kakva je to nepravda koju oni hoće da isprave? Ako ćemo po dužini trajanja naziva, tada Bečkerek ili Veliki Bečkerek je mnogo prikladniji naziv, a ne smeta ni da ostane Zrenjanin.

Neka mi odgovore ovi pametnjakovići iz tog pokreta, šta ću ja pisati u dokumentima kada ih budem ispunjavao, gde sam rođen, u Zrenjaninu ili u Petrovgradu, jer kada sam se ja rodio grad je nosio naziv Zrenjanin.

petar P

pre 6 godina

Na grbu Zrenjanina je USPENJE BOGORODICE (stari grb)
Ljudi čitajte malo, naučite nešto o sbom gradu i okruženju gradu. Do tada ....
Nema Petra sveca

floki

pre 6 godina

Kakvu nepravdu? Prema kome? Jedino nepravdu ovde trpi naziv Veliki Beckerek. Grad je pre sedam vekova osnovan pod imenom Beckerek, kada je porastao postao je Veliki Beckerek. I onda su dosle mutivode i za dnevnopoliticke potrebe menjali imena u Petrovrgrad par godina, pa u Zrenjanin vec 70 godina. Po tradiciji Veliki Beckerek je jedino prihvatljivo ime. Inace Beckerecanin sam, kad god me pitaju odakle si...odgovaram iz Beckereka. Mene ne interesuje ko je koje nacije, vere ili boje koze. Potpuno sam neopterecen tim glupostima. A ti kojima smeta naziv Beckerek neka se zapitaju, zasto im smeta. Ali samo jedan jedini argument. Sve sto ce vam reci, lici na madjarski. Pa madjarski nije, jer na madjarskom jeziku ne znaci nista. Ime je keltskog porekla, posto su kelti osnivaci naseg grada i u slobodnom prevodu sa starog keltskog Beckerek znaci "Kamena crkva".

mil

pre 6 godina

Interesantno je kako ti "tradicionalisti" idu samo do one tacke u proslosti koja je u skladu sa njihovim licnim, subjektivnim uverenjima. Od 14. do 20. veka grad se zvao Beckerek, poslednjih 7 decenija zove se Zrenjanin, a ovi ljudski biseri hoce da se zove onako kako se zvao u kratkom periodu od 11 godina, posto je to po njima....Istorijski tacno? Tradicionalisticki? Ili mozda ima veze sa i jedino sa onim sto se njima licno dopada i nema veze sa razlozima koje navode. Grad ne treba da menja ime, a ako promeni, to ime sigurno ne treba biti Petrovgrad. Iako smatram da je u pitanju neka mala, dosadna i glasna grupica ljudi, a ne vecinsko misljenje gradjana Zrenjanina.

Milan

pre 6 godina

Ja sam protiv menjanja naziva ulica i gradova bez ikakve potrebe. Stavimo suštinu ispred forme napravimo od Zrenjanina industrijski centar kakav je bio pre 25 godina a onda može da se zove kako god hoćete.
Na kraju sa istaknem, po meni, jedan lep primer. U Bečeju su da bi izbegli da svaka vlast menja nazive ulicama odlučili da ih nazovu upravo onako kako ih narod zove. Tako imaju novosadsku ako dazite iz tog pravca, glavna se upravo tako i zove a lepa ulica sa drvoredom se zove - zelena ulica. Bravo za bečejce!

Zrenjaninac

pre 6 godina

Fabrika vode je OPET prestala da radi dok zvanicnici skrivaju prave razloge. Ajde prvo da obezbedite zrenjanincima cistu vodu za pice pa onda dalje...

mile pile

pre 6 godina

to sam i u svom mestu smrdićima rekao
može može menjajte ako hoćete naziv ulica svaki mesec
ali ako vi i PLAĆATE svu dokumentaciju narodu
koja se zbog Vaše umobolnosti radi...
Znači lepo promenom naziva, dotični grad će procvetati
Voda odlična, Huligana nigde, Minimum nezaposlenosti...
Znači Zrenjanin će biti kao u sfrj
NAJJAČI INDUSTRIJSKI GRAD U DRŽAVI!

ps
ako Vi promenite naziv grada da li će ostali gradovi
koji imaju naziv ulice Žarka Zrenjanina automatski
morati menjati taj naziv?

Cica

pre 6 godina

Ma bas me briga za ime grada.Resite vi meni cistu pijacu vodu,rad u draexlmaeru svake subote i poneke nedelje,ocajne plate u celom Zrenjaninu itd.Od toga se zivi ne od imena grada.Time mi samo stvarate trosak.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marinko, 27. novembar 2017 11:30)

Oni to da umeju da rese, ne bi zamajavali narod sa promenom imena grada.

mićko

pre 6 godina

Čekaj, zar nije taj čuveni kralj Petar bio onaj koji je posle rata napravio zajedničku izmišljenu državu sa onima koji su u ratu želeli da nas unište umesto da napravi veliku i jaku Srbiju?
Njega treba da slavimo? lol

Joca

pre 6 godina

Simpaticna je oa inicijativa, ali bih toplo preporucio stanovnicima i udruzenjima iz Zrenjanina da se pozabave ozbiljnijim stvarima posto je Zrenjanin - potpuno mrtav grad. Osim Web Wiz inicijative (kapa dole za g. Kovaca) taj grad ne nudi nista nikome, ponajmanje svojim stanovnicima. Rade dve kompanije, od kojih se ne zna u kojoj je gore. U centru grada pola lokala je zatvoreno cineci glavnu pesacku zonu avetinjskom, fancy zgrada takodje u centru zvrji prazna i tone (pitanje je samo kada ce se urusiti), nema nikakvih inicijativa za te ljude. Vlast gleda samo kako da se uslihta dvojici ljudi koji zare i pale gradom i nista vise. Tuga, a toliko toga moze da se uradi ... plodna zemlja, administrativni centar regije, dosta mladih obrazovanih ljudi, itd.

NeverSayNeverAgain

pre 6 godina

@Košava, da li si ti procitao ovaj tekst ili samo lupetas? Ili si ga procitao i protumacio na nacin koji ti dozvoljava da ispises komentar protkan dezinformacijama a koji je namenjen nastavku serije "Lobotomija Srbije" ?

eh

pre 6 godina

Prvo kvalitetan vodovod, zarim plata od 500€, a tek onda promena imena. Mislim da ovi inicijatori pojma nemaju koliki je administrativni trošak promena naziva grada na svim mogućim privatnim i poslovnim ispravama i dokumentima. Zatim lične karte, pasoši, saobraćajne dozvole tablice, natpisi na firmama ... Njima je bitno samo da izguraju svoje, jer neće oni da plate ove promene

abc

pre 6 godina

ako bi ikad ova inicijativa postala ozbiljna, onda bi trebalo da se raspise lokalni "referendum" na kom bi se stanovnici Zrenjanina izjasnili kako zele da im se zove grad: Zrenjanin, Beckerek ili Petrovgrad.

Aca

pre 6 godina

Ćutite i uživajte dokle god se zove Zrenjanin. Kada grad promeni ime neki će biti za, a neki protiv, ali svi će te menjati sva dokumenta i tablice na kolima naravno o svom trošku.

Perikle

pre 6 godina

Takvi su svojevremeno uništili i Kombinat 'Servo Mihalj' Zrenjanin. A posle pustili tranzit kroz grad umesto da završe obilaznicu. Lokal-patriote.

CarloNS

pre 6 godina

Za ove što traže mađarski naziv Bečkerek, ako ćemo da idemo po toj mantri, onda da Beograd vrati stari rimski naziv Singidunum, Zemun da se zove Taurunum, a Sremska Mitrovica Sirmium. Daj uozbiljimo se. Samo neki potpuno nov naziv grada po meni dolazi u obzir.
(Zemunac, 27. novembar 2017 12:09)

Besmisleno je stalno ispravljati krive drine jer onda nikada neće na red doći tekući problemi.

Ako građani Zrenjanina ipak budu želeli da menjaju ime svom gradu, on će se zvati tako kako oni žele. O tome neće odluičivati ni Zemun i Novi Sad.

Fotopress

pre 5 godina

Promenu imena grada u Petrovgrad je pokreula grupa ljudikoja se dobro okoristila u sva vremena.Sada hoće da se još bogate.Ni kraljevi ni carevi.Žarko Zrenjani-Uća je narodni heroj koji je sa svojim saborcima oslobodio grad.Logičije bi bilo da se zove Bečkerek(Bečki točak)tada smo bili Evropa.Takođe neka ti inicijatori potpišu da će snositi sve troškove koji bi nastali,a i da vrate narodu sve što su uzeli za siću i neka gledaju svoja posla.Jer o imanu grada odlučuju oni koji su tu rođeni i tu žive.