Istorija 0

01.04.2024.

17:37

Hitler završio u zatvoru, osnovan Apple i Gmail: Evo šta se sve dogodilo 1. aprila

Na današnji dan, 1. aprila, obeležava se dan šale ali su se takođe ovog dala desili mnogi značajni događaji koji su ostavili trag u istoriji.

Izvor: B92.net

Hitler završio u zatvoru, osnovan Apple i Gmail: Evo šta se sve dogodilo 1. aprila
Profimedia

Podeli:

Za početak osvrnućemo se na praznik prvog aprila. Naime, danas se širom sveta slavi svetski dan šale uz šale i smeh, a koji datira još iz 16. veka.

Takođe, na ovaj dan desile su se daleko ozbiljnije stvari i veliki istorijski preokreti:

Stvaranje teritorije Nunavut (1999): Na ovaj dan 1999. godine, teritorija Nunavut je stvorena od dela Severozapadnih teritorija Kanade. Ova teritorija prostire se kroz kanadski Arktik i obuhvata tradicionalne zemlje Inuita.

Smrt Stivena Bočka (2018): Pre šest godina, američki televizijski producent Stiven Bočko suosnivač serija poput "Hill Street Blues", "L.A. Law" i "NYPD Blue", preminuo je u 74. godini.

Lansiranje Gmail-a (2004): Pre 17 godina, Google je lansirao Gmail, koji je postao jedan od najpopularnijih e-mail servisa na svetu, premašivši broj od milijardu korisnika pet godina kasnije.

Holandija priznala istopolne brakove (2001): Na ovaj dan 2001. godine, Holandija je postala prva zemlja koja je priznala istopolne brakove, što je bio značajan korak u borbi za prava LGBT zajednice.

Ubistvo Marvina Geja (1984): Američki pevač i tekstopisac Marvin Gej, poznat po albumu "What's Going On" iz 1971. godine, ubijen je od strane svog oca u Los Anđelesu.

Ruholah Homeini proglasio Iran islamskom republikom (1979):  Nakon preplavljujuće podrške na nacionalnom referendumu, Ruholah Homeini proglasio je Iran islamskom republikom; to je označilo kraj Iranske revolucije.

Stiv Džobs, Stiv Vozniak i Ronald Vejn osnovali su kompaniju Apple Computer Inc. (1976): Ona je postala jedna od vodećih svetskih tehnoloških kompanija.

Adolf Hitler osuđen na pet godina zatvora (1924): Hitler je na zatvorsku kaznu osuđen zbog svog učešća u Pivničkom puču; proveo je samo devet meseci u zatvoru, tokom kojih je napisao veliki deo svoje knjige "Mein Kampf" ("Moja borba").

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: