Aktuelno 0

01.04.2024.

8:01

Prvi april - kako je nastao dan šale?

Prvi april označava dan kada se širom sveta praktikuju različite vrste zabavnih šala, pošalica i humorističkih izmišljotina, poznatih kao prvoaprilske šale.

Izvor: B92.net

Prvi april - kako je nastao dan šale?
Shutterstock/Africa Studio

Podeli:

Iako tačno poreklo prvoaprilskih šala nije potpuno jasno, mnoge kulture širom sveta proslavljaju ovaj dan sa šalama, lažnim vestima i različitim trikovima. Jedna od teorija povezuje prvi april sa francuskim kalendarom reforme iz 16. veka, kada je godina počinjala 1. aprila umesto 1. januara, što je dovelo do konfuzije.

Naime, do tog vremena, početak godine obeležavao se 1. aprila prema julijanskom kalendaru. Međutim, kralj Čarls IX doneo je 1564. godine dekret koji je uveo gregorijanski kalendar, koji je počinjao 1. januara.

Ipak, zbog spore komunikacije i opšteg neinformisanja i neznanja, neki ljudi nisu bili upoznati sa promenom datuma početka godine. Tako su oni koji su se i dalje pridržavali starih datuma, bili smatrani smešnim ili naivnim. Drugi su ih zbog toga izlagali šalama, ruglu i ismejavanju.

Shutterstock/Everett Collection

Ovaj dan je tako postao prilika za šale, izmišljotine i obmane, sa ciljem izazivanja smeha i čak neprijatnog šoka.

Ipak, moramo naglasiti da neki istoričari smatraju da bi ova priča mogla biti mit, međutim, ideja o prvom aprilu kao danu za šale ostala je duboko ukorenjena u kulturi i tradiciji mnogih zemalja širom sveta.

I dok se tradicija prvoaprilskih šala razlikuje širom sveta, jedno je sigurno - svake godine, prvog aprila, ljudi se nasmeju i budu iznenađeni novim i kreativnim šalama, dok oni koji prave smicalicu, u trenutku izgovaranja šale uzvikuju "aprili-lili".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: