Zdravlje

Subota, 14.08.2021.

11:22

Nova istraživanja: Visok nivo antitela i šest meseci nakon vakcinisanja Modernom

Nova studija pokazala je da su osobe koje su dva puta vakcinisane cepivom Moderne i šest meseci nakon druge doze, imale visok nivo antitela na koronavirus, uključujuć i na novi delta soj.

Izvor: index.hr

Nova istraživanja: Visok nivo antitela i šest meseci nakon vakcinisanja Modernom
Foto: Shutterstock/oasisamuel

Kompanija koja proizvodu ovu vakcinu dala je izjavu da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera, te očekuje da bi novi podaci mogli doprineti novim saznanjima o potencijalnom vakcinisanju trećom dozom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu "Science", temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca, različitih starosnih grupa.

Prisutna antitela i na delta soj virusa

Došlo se do zaključka da su antitela protiv svih poznatih varijanti koronavirusa bila prisutna u organizmu i šest meseci nakon druge doze, uključujući i delta varijantu.

Izvršni direktor Moderne Stefan Bancel rekao je: "Zadovoljni smo ovim novim podacima koji ukazuju na to da se visok nivo antitela među vakcinisanima dvema dozama cepiva Moderne protiv kovida 19 održala kroz šest meseci, uključujući i varijantu koja izaziva najviše zabrinutosti - deltu."

"Očekujemo da će ovi podaci, kao i sve više dokaza iz stvarnog života, doprineti većem broju informacija koje će koristiti zdravstvenim regulatornim telima u odlučivanju o tomu kako i kada eventualno primeniti i treću dozu, dodatnu dozu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: