U stanju citokinske oluje je beba iz Kragujevca i svaki četvrti kovid pacijent: Šta to znači?

Informacija da zaražena beba sa Odeljenja za neonatologiju u KC "Kragujevac" ima citokinsku oluju dodatno je uznemirila građane, jer već sam naziv ovog stanja zvuči strašno, a pride što ovo stanje može da ošteti brojne vitalne organe i dovede do smrtnog ishoda. Lekari se za bebu staru 8 dana kod koje je ubrzo nakon što se rodila dijagnostikovan koronavirus danonoćno bore i strahuju da joj citokinska oluja ne ošteti plućne alveole i na taj način oteža dotok kiseonika iz vazduha u krvotok. Profesor imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Dušan Popadić iako nije pristalica toga da pojedinačni slučaj kreira sliku o nekoj bolesti, jer treba uzeti mnogo drugih faktora, kaže da se ovo stanje javlja kod bar 25 odsto pacijenata koji boluju od kovida 19 i da ni malo nije bezazleno.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: shutterstock/Cari Griffith
Foto: shutterstock/Cari Griffith

Pročitajte još:

Olakšajte sebi život sa problematičnim sinusima na šest načina

Da li brazilski soj virusa treba da nas brine?

Novorođenče na respiratoru u Kragujevcu: Da li to virus menja ćud ili je znak nečeg drugog?

"Citokinska oluja je preveliko lučenje citokina od strane ćelija imunološkog sistema ili drugih ćelija, usled čega dolazi do narušavanja homeostaze u organizmu. To znači da svi organi koji imaju krvne sudove mogu da stradaju i to budu najčešće bubrezi, srce, jetra, pluća ili mozak. Ako se ne leči, obično se za dan do dva završava smrtnim ishodom. U lečenju se najčešće koriste kortikosteroidi, tocilizumabom za receptor IL-6, antiinfalamatorni, imunosupresivni i biološki lekovi", naglašava profesor Popadić.

Ovo stanje, dodaje, najviše liči na neku tešku sepsu i, kao i kod sepse, ne mora da bude praćeno temperaturom, ona čak može da bude manja i ide ispod 36 C.

"To je pojam kojim su ranije obeležavane septične ćelije kad se verovalo da takvo zapaljenje izazivaju bakterije, ali kada je otkriveno da može da ga izazove i virus onda je dobio naziv SIRS. To je dakle sistemska zapaljenska reakcija, što znali da se proteže na ceo organizam i oduvek postoji. Kod kovid pacijenata odmah spreče razvoj bolesti kortikosteroidima ili tocilizumabom. Nekada je bilo pravilo da se ne leče kortikosteroidima jer ti lekovi smanjuju imunološki odgovor, ali kada su lekari shvatili da taj imunski odgovor može da oduzme život, onda su ih uveli u protokol", objašnjava naš sagovornik.

Postoje tri pokazatelja da je neko u ovom zapaljenskom procesu: povišeni nivoi citokina u krvi, simptomi akutnog sistemskog zapaljenja i sekundarni poremećaj rada organa (bubrezi, jetra, pluća).

Lekari smatraju se da je citokinska oluja povezana sa smrtnim ishodom kod obolelih sa teškim oblikom kovida 19, ali se još istražuje na koji način dolazi do oštećenja pluća i drugih organa kod Sars-CoV-2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu