Sve o kineskoj vakcini: Kako razvija imunitet, koji joj je rok važenja i po čemu se razlikuje

U Srbiju je danas stiglo milion doza kineske vakcine protiv virusa korona kompanije "Sinofarm". Reč je o cepivu Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a evo šta se sve zna o njoj.

Zdravlje

Izvor: Njujork Tajms

Subota, 16.01.2021.

13:25

Default images
Foto: Tanjug/Nikola Anðiæ

Ova prva uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je "izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja", napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Kako prenosi "Njujork tajms", ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv SARS-COV-2 korona virusa. Telo se izlaže “mrtvim” delovima virusa, tako da se nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. Inače, korišćenje neaktivnih viursa za pravljenje vakcine postoji još od pedeseth godina i u osnovi su onih protv besnila i hepatitisa A.

Kako nastaje imunitet

Kada se ovako "mrtav" virus ubrizga u ruku, njih će praktično progutati posebni tipovi imunih ćelija. One razlažu virus na delove koje zatim izbacuju na svoju površinu. Takozvane T ćelije, važni činioci imunog sistema otkrivaju ove fragete. One se aktiviraju i mogu da regrutuju ostale imune ćeije da pruže odgovor na vakcinu.

Na scenu potom stupaju B ćelije, koje se takođe vezuju za delove virusa i aktiviraju se. Na isti mogu da se zakače i T ćelije, pa se tako stvaraju antitela, prilagođena obliku i površini tih delova virusa, da bi ih lakše detektovale prilikom novog kontakta. Imuni sistem može da odgovori i na infekciju sa živim koronavirusom, jer će B ćelije proizvoditi antitela koja će se lepiti za "uljeze". Ona pronalaze te takozvane šilaste proteine i mogu da spreče virus da uđe u ćeliju. Druge vakcine bokiraju virus na drugačiji način.

Rok važenja

Klinička ispistivanja su pokazala da ova vakcina štiti protiv kovid 19, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću koliko dugo. Moguće je da nivo anitela opada kroz nekoliko meseci. Ali treba imati na umu da imunitet ima specijalne ćelije koje mogu da pamte infomracije o koronavirusu i tokom nekoliko godina, pa čak i decenija. Sinofarm vakcina se daje u dve doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspešno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Ipak, ova vakcina izazvala je kontroverzu budući da je i pre završene treće faze ispitivanja, odobrena hitna upotreba i Sinofarm je dobilo skoro milion ljudi.
Foto: Tanjug/AP
Razlike u odnosu na Fajzer

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik V, koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, ni to ne zvuči naročito impresivno, međutim kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi.

Naime, jedino ova vakcina napravljena je po "starom receptu". Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina, kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinofarm vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili besnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u telu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

Sinofarm vakcinu su odobril Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein,

Nove količine Sputnjika V

Takođe, očekuje se da stignu i nove količine ruske "Sputnjik V" vakcine. Ukoliko odmah naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju. Podsetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine, američko-nemačka "Fajzer-Biontek", i rusku "Sputnjik V" vakcina. Dve kineske vakcine

Osim kineske vakcine Sinofarm koja će biti ponuđena građanima Srbije, postoji i Sinovak Biotech koja je poslednjih dana u centru pažnje. Za nju se u Brazilu ispostavilo da je efikasna samo 50,38 odsto. I ona funkcioniše po sličnom principu kao Sinofarm - deluje tako što imunološki sistem izloži umrtvljenim česticama virusa, bez rizika od ozbiljne reakcije na bolest.

Nekoliko zemalja, uz Indoneziju, Tursku i Singapur, takođe su poručile ovu vakcinu. Ispitivanja koje je sproveo Sinovak dala su drugačije rezultate u različitim zemljama.

Prošlog meseca, istraživači iz Turske rekli su da je Sinovak vakcina 91,25 odsto efikasna, dok oni iz Indonezije, u kojoj je masovna vakcinacija započeta u sredu, kažu da je njena uspešnost 65,3 odsto.
Tok istraživanja:

- Januar 2020. Sinofarm počinje sa razvojem vakcine

- Jun 2020. Istraživači objavljuju obećavajuće rezultate istraživanja na majmunima. Nema naznaka da će proizvesti kotraindikacije i da može proizvesti stvaranje antitea i kod ljudi.

- Jul 2020. Faza 3 počinje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Avgust 2020. Faza 3 počinje i u Maroku i Peruu

- Septembar 2020. UAE dozvoljava hitnu upotrebu vakcine za imunizaciju medicinskih radnika. I Vladini zvaničnici je primaju.

- Novembar 2020. Šejk Muhamed bin Rašid al Maktum saopštio je da je primio vakcinu

- Decembar 202O. UAE daje punu dozvolu za upotrebu vakcine, saopštivši da je njena efikasnost 86 procenata. Istog meseca i Bahrein odobrava upotrebu vakcine. Krajem meseca kompanija Sinofarm saopštava da je vakcina 79,34 odsto efikasna u zaštiti, zbog čega je kineska vlada odobrava. Kompanija treba još uvek da objavi rezultete treće faze istraživanja.

- Januar 2021. Egipat dozvoljava vakcinu za hitnu upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: