Imate osećaj da ste spremni za sve obaveze: Kako se telo ponaša u prvih 6 sati od prve šoljice kafe?

Kako bi imali što više energije tokom dana i što pre se razbudili, mnogi ljudi odmah nakon buđenja posegnu za kafom. Uz to što povećava koncentraciju i daje snagu za obaveze tokom dana, ovaj mali ritual većina voli da iskoristi za opuštanje i razmišljanje u tišini.

Izvor: BigThink
Podeli
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Odavno je poznato da doza kofeina koju unesemo tom navikom povećava nivo adrenalina, a samim tim povećan je i broj otkucaja srca i krv brže struji kroz telo. Istovremeno, sprečava da se dopamin ponovno apsorbuje u sistem, pa tako on ostaje duže u mozgu. To je glavni razlog zašto se osećate tako pozitivno i srećno.

Ipak, nakon te sreće i pozitive nastupa želja i potreba za još kofeina, a evo kako se telo ponaša u prvih šest sati od jutarnje šoljice kafe.

U prvih deset minuta otkako ste popili jutarnji napitak, kofein je ušao u krvotok i počeo da se širi po celom telu. Krvni pritisak se povisio kao i broj otkucaja srca. Počinjete lagano osećati energiju.

Nakon otprilike 20 minuta, kofein se vezao na adenozinske receptore i tako otklonio umor, odnosno razbudio vas. Imate osećaj da ste spremni za sve obaveze koje vas čekaju. Takođe, kako se nivo dopamina povećava i zadržava u mozgu, potrebna koncentracija za posao ili fakultet raste.

U prvih pola sata otkako ste uzeli dozu kofeina, nadbubrežne žlezde počinju da stvaraju više hormona. U tom procesu šire se zenice, pa tako i vid postaje oštriji. U ovom trenutku imate najviše energije, najbolju koncentraciju i osećate se jako pozitivno.

Već 10 minuta nakon toga telo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar vaše kičmene moždine – to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića. Ako imate priliku i vaše dnevne obaveze još nisu došle na red, ovo vreme bilo bi idealno iskoristiti za trening, piše BigThink.

Puna četiri sata od prve kafe ubrzava se metabolizam, zbog čega energiju brže sagorevate. Vaše telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje skladištene masti.

Kako prenose Novosti, šest sati nakon toga kafa je prošla kroz organizam, otprilike polovina kofeina je izašla i možete početi da osećate potrebu za novom šoljicom ovog napitka.

strana 1 od 68 idi na stranu