"Operacija sloboda": Lekari uspešno odvojili sijamske blizance spojene glavom

Tim mađarskih lekara u Bangladešu uspešno je razdvojio sijamske blizance spojene glavom u operaciji koja je trajala čak 30 sati, saopštila je danas fondacija Akcija za bespomoćne ljude.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

09:47

Foto: cancerus/depositphotos

Rizična intervencija osmišljena da odvoji mozak i lobanje trajala je duže od 30 sati i bila je uspešna - stanje blizanaca je stabilno, ali mogu se pojaviti komplikacije, navodi se u saopštenju Fondacije.

Operacija, koji je počela u četvrtak u zoru, odigrala se u Kombinovanoj vojnoj bolnici u Daki, a vodio ju je 35-očlani mađarski medicinski tim fondacije Akcija za bespomoćne ljude.

Fondacija je već sedam godina aktivna u Bangladešu, a proces razdvajanja blizanaca Rabeje i Rukaja počeo je još 2018. godine, kada su oni bili stari godinu i po. Mađarski tim je u potpunosti dizajnirao i izveo operativni sistem za razdvajanje pod nazivom "Operacija sloboda".

Prva faza bilo je endovaskularno odvajanje delova zajedničke cerebralne vene u 2018. godini, pod vodstvom dr Ištvana Hudaka, takođe u Daki.

Druga faza plastične hirurgije, implantacija i postepeno širenje specijalnog sistema implanata koji proširuje tkivo dizajniranog u Mađarskoj, odvijali su se u Budimpešti, pod vođstvom dr Gergelja Patakija. Treća faza bila je konačno razdvajanje, pod nazivom "Operacija sloboda", koju je vodio neurohirurg dr Andraš Čokai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: