Slušate šta kažu nutricionisti i ne mršavite? Daju tri pogrešna saveta

Koliko ste puta samo sledili savete nutricionista, pridržavali se svakodnevno, a rezultata nigde? Onda dođe neki drugi tren i mi onda i njega sledimo, slušamo sve što nam nutricionisti serviraju. Međutim, pokazuje se da oni nisu u pravu. Ovo su tri najčešće greške koje ponavljaju.

Zdravlje

Izvor: B92, Dnevno.hr

Četvrtak, 18.10.2018.

11:10

Slušate šta kažu nutricionisti i ne mršavite? Daju tri pogrešna saveta
Foto: Thinkstock

Ovo su tri najčešće greške koje ponavljaju.

So i šećer štetni

To nije tačno. Pokušajte da izbacite so iz ishrane u potpunosti i već ćete kroz nekoliko dana da osetite nekoliko neugodnih posledica. Osim što će vam pasti pritisak, imajte na umu da je ovaj začin neophodan za regulaciju tečnosti u telu, za zdravu probavu, kao i za kvalitetno funkcioniranje nervnog sistema. Naravno da prezasoljene industrijske grickalice nisu zdrave, i njih treba da izbegavate. Koristite morsku so, ona je mnogo zdravija od one koja se vadi iz rudnika.

Kada je reč o šećeru, izbegavajte industrijski zašećerenu hranu. Šećer kao takav jeste potreban organizmu. Naime, glukoza na kojoj našoj mozak doslovno živi nije isto što i fruktozni šećer. Uostalom, postoji toliko zdravih alternativa šećeru, poput meda i sirupa od agave, da slatko stvarno ne bi trebalo da smatramo neprijateljem broj 1.

Vežbajte više, jedite manje

Probajte da držite dijetu dva meseca i vežbate svaki dan - kolabiraćete. Naravno, izgubićete i koji kilogram, ali i oštetiti svoje zdravlje. Što se tiče brojanja kalorija, zaboravljamo da nije svaka kalorija ista. Kalorija lošeg ugljenohidrata, iz na primer belog hleba, nije ista kao kalorija dobrog ugljenohidrata iz na primer smeđeg pirinča ili ječma. Takođe, loš protein, poput masnog komada prženog mesa iz vašeg omiljenog fast fuda nije isto što i dobar protein iz na primer brokolija.

Kupujte proizvode sa "manje masti" ili "bio" ili "organski"

Ambalaža ovih proizvoda često može da vas prevari. Na primer, uzmete u ruke puding od soje na kojem velikim slovima piše “BIO” u nadi da ćete pojesti nešto zdravo, a kad na poleđini pročitate sastojke piše da sadrži samo šest odsto soje, dok su ostatak voda i šećer. I to nije stvar samo s desertima. Mnogi “slain” proizvodi su takođe prepuni šećera.

Kečap, supe iz kesice, umaci, pahuljice, dečja hrana, voćni jogurti, samo su neki na ovom spisku. Zašto je šećer u njima? Odgovor je jednostavan – pa da pobudi želju da ga opet konzumiramo. Zato, pažljivije čitajte etikete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: