Nosio mutirani soj polio virusa, a da o tome ništa nije znao

Jedan Britanac sa vrlo slabim imunitetom već 30 godina je nosilac izuzetno zaraznog mutiranog soja polio virusa, koji u njegovom organizmu boravi od kada je vakcinisan u detinjstvu.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Petak, 28.08.2015.

13:16

Default images
Foto: Wikimedia Commons

Ovo otkriće predstavlja upozorenje drugim pacijentima koji bi nehotice mogli da izazovu novu epidemiju bolesti u delovima sveta u kojima postoji slaba zaštita od ove opake bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Istraživači su analizirali više od 100 uzoraka stolice jednog čoveka i pronašli mutirane verzije polio virusa sposobne da izazovu paralizu.

Čovek je primio sve polio vakcine koje su uključile tri doze oslabljenog virusa u petom, sedmom i 12. mesecu života, kao i revakcinaciju u sedmoj godini.

Kasnije je otkrio da pati od stanja koje suzbija njegov imuni sistem, što utiče na sposobnost da u crevima ubije viruse.

Ljudi koji su primili sve vakcine nisu u riziku, ali u zemljama u kojima se ne forsira rutinska vakcinacija slični pacijenti sa slabim imunitetom mogu dovesti do nove epidemije poliomijelitisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: