Naučnici pred revolucionarnim otkrićem: Koronavirusu se staje na put?

Australijski naučnici su otkrili da se proteini u koronavirusu lepe za silicijum, zlato i bakar, kao i da struja može da prođe kroz te proteine, odnosno da oni mogu da se detektuju i unište pomoću električnih impulsa. Ova otkrića bi mogla da se pretoče u efikasne alate za borbu protiv sadašnjih i budućih koronavirusa, tvrde istraživači.

Izvor: Bif.rs

Utorak, 21.03.2023.

12:21

Default images
Foto: frank60/Shutterstock

Silicijum, zlato i bakar, kao i električna polja, mogu se koristiti za uništavanje šiljastih proteina SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje koronavirus, navodi se u novom istraživanju australijskog univerziteta Curtin.

"Koronavirusi imaju šiljaste proteine na svojoj periferiji, koji im omogućavaju da prodru u ćelije domaćina i izazovu infekciju, a otkrili smo da se ti proteini lepe za površinu silicijuma, zlata i bakra reakcijom koja stvara jaku hemijsku vezu. Verujemo da se ti materijali mogu koristiti za hvatanje korona virusa u filterima za vazduh, ali i kao premaz za klupe, stolove i zidove ili u tkaninama od kojih se prave krpe za brisanje i maske za lice", kažu australijski naučnici.

U radu objavljenom u časopisu "Chemical Science", istraživači objašnjavaju da bi, pored korišćenja pomenutih metala, koronavirusi mogli da se otkriju i unište pomoću električnih impulsa.

"Otkrili smo da električna struja prolazi kroz šiljasti protein i da zbog toga protein može da se detektuje pomoću električnih impulsa", navodi se u članku. Ovo otkriće bi moglo da se iskoristi za rastvore koji se upotrebljavaju za briseve iz usta i nosa prilikom testiranja na koronu, što bi rezultate učinilo mnogo preciznijim i pouzdanijim.
Istraživači su otkrili i da se struktura šiljastog proteina menja pri određenoj veličini impulsa, odnosno da se protein uništava. To znači da bi električna polja mogla da deaktiviraju korona viruse.

"Dakle, ugradnjom materijala poput bakra ili silicijuma u filtre za vazduh, potencijalno možemo da uhvatimo virus i da zaustavimo njegovo širenje. Takođe, uključivanjem električnih polja, na primer kroz vazdušne filtre, bilo bi moguće uništiti virus", navode australijski naučnici, koji su uvereni da bi zahvaljujući ovim otkrićima mogli da se razviju efikasni alati u borbi protiv sadašnjih i budućih koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: