Ispirao sinuse vodom sa česme, pa umro

Jedan čovek sa Floride umro je od amebe koja jede mozak. Lekari iz okruga Šarlot kažu da se on najverovatnije zarazio nakon što je isprao sinuse vodom iz slavine, navode strani mediji.

Izvor: index.hr

Petak, 03.03.2023.

09:16

Default images
Foto: Shutterstock/FrentaN

Naegleria fowleri, poznata kao ameba koja jede mozak, je jednoćelijski organizam koji se nalazi u tlu i slatkoj vodi širom sveta. Ameba ulazi u telo kroz nos, zatim putuje do mozga, gde uništava moždano tkivo i uzrokuje razornu infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis. Ta infekcija je gotovo uvek smrtonosna.

Većina infekcija dolazi od kupanja u toplim jezerima ili rekama leti jer ameba voli toplotu i najbolje se razvija na visokim temperaturama. Simptomi uključuju glavobolje, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju, napade i ukočen vrat.

Retke infekcije

Nadležni su istakli da se ljudi ne mogu zaraziti pijući vodu iz slavine, ali su preporučili da se koristi destilovana ili sterilna voda za ispiranje sinusa. Vodu iz slavine treba kuvati najmanje jedan minut i ohladiti pre ispiranja sinusa.

Infekcije naeglerijom fowleri su retke, sa samo tri potvrđena slučaja u SAD-u prošle godine, prema službenim podacima. Slučajevi su se dogodili nakon izlaganja slatkoj vodi u Ajovi, Arizoni i Nebraski.

Jedan slučaj bio je 2019., drugi 2020. i treći 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: